You are not logged in.

#1 2019-01-30 11:38:36

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

pacstrap doesn't install pacman

I tried to install arch using official guide.

After command:
pacstrap /mnt base base-devel
I used:
arch-chroot /mnt

When I tried to install some program, bash said:"command not found"
I tried to install pacman by myself:
pacstrap /mnt pacman

But output of this command was:

==> Creating install root at /mnt
==> Installing packages to /mnt
error: failed to initialize alpm library
(database is incorrect version: /mnt/var/lib/pacman/)
try running pacman-db-upgrade
==> ERROR: Failed to install packages to new root

And pacman-db-upgarde didn't helped without arch-chroot. When I used it after arch-chroot, command-db-upgrade: command not found.

Offline

#2 2019-01-30 11:56:23

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 6,986

Re: pacstrap doesn't install pacman

pacstrap does install pacman, but you tried to run pacman from within the chroot ?
I'm not 100% sure, but think that's not supposed to work unless the installed system is completely configured.


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#3 2019-01-30 12:05:30

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

Re: pacstrap doesn't install pacman

Before of that I tried to install arch on vitual box machine. This method works
On virtual box machine I have not the same problem

Offline

#4 2019-01-30 12:18:17

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

Re: pacstrap doesn't install pacman

Now, I understand that not only pacman wasn't installed. I have no text editor on system, even sed wasn't installed.
Before of that I can't execute locale-gen

Offline

#5 2019-01-30 12:32:11

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 8,824
Website

Re: pacstrap doesn't install pacman

What is the content of /mnt/var/lib/pacman/local/ALPM_DB_VERSION


Sakura:-
Mobo: MSI X299 TOMAHAWK ARCTIC // Processor: Intel Core i7-7820X 3.6GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 5x 1TB HDD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#6 2019-01-30 12:37:50

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 21,595
Website

Re: pacstrap doesn't install pacman

bavian wrote:

Now, I understand that not only pacman wasn't installed. I have no text editor on system, even sed wasn't installed.
Before of that I can't execute locale-gen

Clearly the initial pacstrap command failed.  But without knowing what errors it produced there's little that could be done here.

Perhaps the pacman.log from the new system (/mnt/var/log/pacman.log) would help if that exists (the initial pacstrap command logs to this file even if pacman never gets installed).


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Offline

#7 2019-01-30 12:41:33

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

Re: pacstrap doesn't install pacman

Content of  /mnt/var/lib/pacman/local/ALPM_DB_VERSION is [ 'square' #(in white background)

Offline

#8 2019-01-30 12:44:11

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

Re: pacstrap doesn't install pacman

Content of /mnt/var/log/pdman.log is many random symbols

Offline

#9 2019-01-30 12:49:58

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 8,824
Website

Re: pacstrap doesn't install pacman

This seems like more than just a failed pacstrap command, this sound like the drive you tried to install Arch on is failing. Check it's health with smartctl.

https://wiki.archlinux.org/index.php/S.M.A.R.T.


Sakura:-
Mobo: MSI X299 TOMAHAWK ARCTIC // Processor: Intel Core i7-7820X 3.6GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 5x 1TB HDD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#10 2019-01-30 12:50:32

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 21,595
Website

Re: pacstrap doesn't install pacman

Can you post that pacman log to a file sharing site?


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Offline

#11 2019-01-30 14:06:07

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

Re: pacstrap doesn't install pacman

I have no programs to share files and can't install it because of my problem smile

Offline

#12 2019-01-30 14:20:49

bavian
Member
Registered: 2019-01-30
Posts: 9

Re: pacstrap doesn't install pacman

I think problem is corrupted usb-flash. I tried to install arch on it

Offline

#13 2019-01-30 14:28:10

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 21,595
Website

Re: pacstrap doesn't install pacman

You have curl, you can install nopaste or similar tools in the live environment.  But I agree it's likely a bad drive - especially if it was a usb flash drive.  I just wanted to get to the bottom of what "random symbols" meant.


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Offline

#14 2019-02-22 09:26:47

shaoyu0209
Member
From: Taiwan
Registered: 2016-10-28
Posts: 31

Re: pacstrap doesn't install pacman

Something probably went wrong in the installation process. Did you see pacman, vi, etc. in the list of programs that will be installed on /mnt ?

Offline

#15 2019-03-22 05:43:01

nixawk
Member
Registered: 2015-01-23
Posts: 7

Re: pacstrap doesn't install pacman

# mount /dev/sdaX /mnt
# pacstrap /mnt base
# arch-chroot /mnt
(arch-root) # pacman-db-upgrade

- https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_guide


Thanks for sharing.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB