You are not logged in.

#1 2019-09-21 15:37:12

ahbund
Member
Registered: 2013-02-09
Posts: 1

2-3s hangs every 2-3s when laptop on battery (xps13 9380)

Hi,

I have Arch installed on Dell XPS13 9380. I'm experiencing input lag when using graphical programs when on battery. For example watching Youtube the video will hang for 2-3 seconds then continue. Scrolling a page will halt for 2-3 seconds then continue. During this time I can't move the mouse or type anything (what I type will be saved and replayed after the hang). Just typing this post I see my typing hangs then continues.

I tried to search online and this forum, but have not found many post about same issue or any solution. For reference I found following similar post but for Ubuntu;
   https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour … ug/1827791


I don't experience same issues when on terminal.  This makes the laptop unusable when on battery.

I cannot find any hints in dmesg or Xorg.log

dmesg: https://privatebin.net/?16aa8af8034437d … PSydv1moXr
Xorg: https://privatebin.net/?fe59688acfa8d7a … 77YrF6KcuU

Please let me know what more logs file are needed.

Thank you in advance!

Offline

#2 2019-09-24 15:38:16

4p1C
Member
From: France
Registered: 2011-01-31
Posts: 47

Re: 2-3s hangs every 2-3s when laptop on battery (xps13 9380)

Hi there,
I have the same problem with my Dell XPS13 9360. It hangs for few seconds (2 or 3) and any log anywhere related to it.
This issue started during last summer, in July I guess. In the beginning, I was thinking about a kernel update introducing a regression but there's no message related.
After, I thought about a SSD issue but mine seems healthy.
Any clue to find out what's happening will be appreciated.
Cheers

Offline

#3 2019-09-29 14:28:40

4p1C
Member
From: France
Registered: 2011-01-31
Posts: 47

Re: 2-3s hangs every 2-3s when laptop on battery (xps13 9380)

Hi again,
The problem occurs mostly with Firefox.
Hope this helps

Offline

#4 2019-09-29 17:49:57

PootisBird
Member
Registered: 2014-04-16
Posts: 124

Re: 2-3s hangs every 2-3s when laptop on battery (xps13 9380)

Well a dmesg would be a start.

Offline

#5 2019-10-06 12:01:13

minze
Member
Registered: 2014-12-20
Posts: 14

Re: 2-3s hangs every 2-3s when laptop on battery (xps13 9380)

Hi ahbund, I read the Intel graphics troubleshooting section, and changing the acceleration method fixed the problem for me. (At least for now)

https://wiki.archlinux.org/index.php/In … SNA_issues

Offline

#6 2019-10-08 07:13:37

abhixec
Member
Registered: 2019-07-08
Posts: 5

Re: 2-3s hangs every 2-3s when laptop on battery (xps13 9380)

minze wrote:

Hi ahbund, I read the Intel graphics troubleshooting section, and changing the acceleration method fixed the problem for me. (At least for now)

https://wiki.archlinux.org/index.php/In … SNA_issues

I am facing the exact same issue on X1 Extreme laptop.
After adding

 option "AccelMethod" "uxa"

I get

 No VIRTUAL outputs on ":0".

when I run the intel-virtual-output command.
Don't mean to hijack this thread but since I am also having 1050ti and running into the same issue posting here.

 /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Section "Device"
	Identifier "Card0"
	Driver "intel"
#	Option "VirtualHeads" "2"
#	Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection

/etc/bumblebee/x.org.conf.nvidia

Section "ServerLayout"
    Identifier  "Layout0"
    Option      "AutoAddDevices" "true"
    Option      "AutoAddGPU" "false"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "DiscreteNvidia"
    Driver      "nvidia"
    VendorName  "NVIDIA Corporation"
   BusID "PCI:01:00:0"
    Option "ProbeAllGpus" "false"

    Option "NoLogo" "true"
    Option "UseEDID" "true"
#    Option "UseDisplayDevice" "none"
    Option "AllowEmptyInitialConfiguration"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "DiscreteNVidia"
EndSection

Last edited by abhixec (2019-10-08 07:14:04)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB