You are not logged in.

#1 2019-11-17 19:04:52

pointhi
Member
Registered: 2015-06-03
Posts: 2

Clevo N870HK: games go to 1FPS after around 10 minutes of playing

Hi,

since a few days, I have the problem that games run flawlessly for around 10 minutes, and then start lagging extremely. Basically a sudden move from smooth 60 FPS to 1 FPS.

I did some research, and there are similar cases with video cards, always VRAM caused. But I didn't changed anything, and all games worked flawless before. This issue is only visible in games, not in other programs like the browser or in Gnome. Doing high load to the cpu by compiling big project doesn't expose any problems as well. Closing the game and opening it up again causes it to work again, for about 10 minutes.

The laptop has dual-graphic. Issue is present both when running on nvidia and intel graphic. I thought the problem is temperature induced, but GPU always stays cool at <50°C, CPU can spike up to 90°C, but the lag can start with 70°C as well. I opened the laptop, and there was not any mentionable dust to remove.

$ nvidia-smi                      
Sun Nov 17 19:48:25 2019       
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 440.31       Driver Version: 440.31       CUDA Version: 10.2     |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  GeForce GTX 105...  Off  | 00000000:01:00.0 Off |                  N/A |
| N/A   40C    P5    N/A /  N/A |    616MiB /  4040MiB |     23%      Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
                                                                               
+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                       GPU Memory |
|  GPU       PID   Type   Process name                             Usage      |
|=============================================================================|
|    0    238677      G   /usr/lib/Xorg                                 36MiB |
|    0    238860      G   ...ine-launcher-bin/game_x64/Albion-Online   575MiB |
+-----------------------------------------------------------------------------+

I somehow think the problem was caused due to recent updates. But not sure.

$ uname -a 
Linux ********* 4.19.84-1-lts #1 SMP Tue, 12 Nov 2019 22:19:52 +0000 x86_64 GNU/Linux

Offline

#2 2019-11-18 13:06:07

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 7,455

Re: Clevo N870HK: games go to 1FPS after around 10 minutes of playing

..ine-launcher-bin/game_x64/Albion-Online

Are you using the linux or windows version of albion ?

Does a native linux game like xonotic have the same problem ?


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#3 2019-11-19 20:04:26

pointhi
Member
Registered: 2015-06-03
Posts: 2

Re: Clevo N870HK: games go to 1FPS after around 10 minutes of playing

Ok, after some testing I think the cultprint should be nvidia. I was wrong thinking that Don't Starve Together was running on Intel.

* Albion Online (native) - nvidia -> PROBLEM
* Don't Starve Together (steam) - nvidia-> PROBLEM
* CS:GO (steam) - nvidia -> PROBLEM
* Hedgewards (native) - intel -> OK
* 0AD (native) - intel -> OK
* 0AD (native) - nvidia -> PROBLEM

I suspect the 440.31 version, because Albion distributed a patch at the same date, and originally I thought they broke the game. My old version was 435.21 from nvidia-dkms. I'm running on the LTS kernel.

Offline

#4 2019-11-23 14:46:28

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 7,455

Re: Clevo N870HK: games go to 1FPS after around 10 minutes of playing


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

Board footer

Powered by FluxBB