You are not logged in.

#1 2019-12-04 19:34:24

1ptb3b
Member
Registered: 2017-01-17
Posts: 56

Audio broken under Linux 5.4, dummy output [SOLVED]

Hello, the following logs are from a Lenovo X1 Carbon 7th gen laptop. After updating to Linux 5.4, the audio has stopped working.

Here is the journalctl log from 5.3, when audio worked.

Dec 02 14:13:58 kernel: Linux version 5.3.13-arch1-1 (linux@archlinux) (gcc version 9.2.0 (GCC)) #1 SMP PREEMPT Sun, 24 Nov 2019 10:15:50 +0000
Dec 02 14:13:58 kernel: ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC285: line_outs=2 (0x14/0x17/0x0/0x0/0x0) type:speaker
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
Dec 02 14:14:00 kernel: snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x19

And this is the journalctl log from 5.4, now that audio is broken.

Dec 03 11:16:37 kernel: Linux version 5.4.1-arch1-1 (linux@archlinux) (gcc version 9.2.0 (GCC)) #1 SMP PREEMPT Fri, 29 Nov 2019 13:37:24 +0000
Dec 03 11:16:37 kernel: ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: No matching ASoC machine driver found
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040380
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-cnl.ri failed with error -2
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: request firmware intel/sof/sof-cnl.ri failed err: -2
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2
Dec 03 11:16:38 kernel: sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -2
Dec 03 11:16:38 kernel: HDMI HDA Codec ehdaudio0D2: Max dais supported: 3

I've also updated a Dell XPS 13 to Linux 5.4, but that laptop is running fine. The issue only happens on the X1 Carbon.

Looks like the firmware is not able to load. Is there anything I can do to help it load?

Last edited by 1ptb3b (2019-12-04 20:46:04)

Offline

#2 2019-12-04 19:55:09

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 11,533

Re: Audio broken under Linux 5.4, dummy output [SOLVED]

Offline

#3 2019-12-04 20:24:07

v2vm
Member
Registered: 2018-03-03
Posts: 15

Re: Audio broken under Linux 5.4, dummy output [SOLVED]

edit:
oops, replied to a wrong thread, sorry.

Last edited by v2vm (2019-12-04 20:28:39)

Offline

#4 2019-12-04 20:45:33

1ptb3b
Member
Registered: 2017-01-17
Posts: 56

Re: Audio broken under Linux 5.4, dummy output [SOLVED]

Disabling SND_HDA_INTEL_DETECT_DMIC did in fact work! W00t!

I use systemd-boot. This is how I fixed it for my system.

First, I opened my default boot entry, /boot/loader/entries/arch.conf.

Then, I added the option to disable to the end of this line.

options cryptdevice=... root=... rw ignore_loglevel debug snd_hda_intel.dmic_detect=0

I rebooted and sound started working again!

Offline

#5 2019-12-09 03:26:50

csscartel
Member
Registered: 2019-12-09
Posts: 2

Re: Audio broken under Linux 5.4, dummy output [SOLVED]

I've just got new HP Spectre x360 15-DF1033DX, installed Arch and got stuck with Audio. No output/input, no sound.

I used to change /etc/default/grub to have this line

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet splash acpi_backlight=vendor acpi_osi='!Windows 2013' acpi_osi='!Windows 2012' snd_hda_intel.dmic_detect=0"

Then run in terminal

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Then reboot.
Audio is now working on HP Spectre X360
Kernel 5.4.2

Offline

Board footer

Powered by FluxBB