You are not logged in.

#1 2020-02-08 11:07:33

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

[solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Hello

I have some trouble running a virtual machine with VirtualBox. I can't even start the machine getting error NS_ERROR_FAILURE.

Failed to open a session for the virtual machine archlinux_2020-1-1.

The virtual machine 'archlinux_2020-1-1' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1 (0x1).

Result Code: NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
Component: MachineWrap
Interface: IMachine {85632c68-b5bb-4316-a900-5eb28d3413df}

I used the wiki to install VirtualBox. I tested it with both packages virtualbox-host-dkms and virtualbox-host-modules-arch getting the same error code everytime.

I also enabled the driver using modprobe vboxdrv

Here's the log

00:00:00.005853 main     VirtualBox XPCOM Server 6.1.2 r135662 linux.amd64 (Jan 14 2020 22:33:16) release log
00:00:00.005855 main     Log opened 2020-02-08T10:50:34.149042000Z
00:00:00.005856 main     Build Type: release
00:00:00.005859 main     OS Product: Linux
00:00:00.005860 main     OS Release: 5.4.14-arch1-1
00:00:00.005861 main     OS Version: #1 SMP PREEMPT Thu, 23 Jan 2020 10:07:05 +0000
00:00:00.005890 main     DMI Product Name: System Product Name
00:00:00.005896 main     DMI Product Version: System Version
00:00:00.005903 main     Firmware type: BIOS
00:00:00.005932 main     Host RAM: 15886MB (15.5GB) total, 12416MB (12.1GB) available
00:00:00.005934 main     Executable: /usr/lib/virtualbox/VBoxSVC
00:00:00.005935 main     Process ID: 21088
00:00:00.005935 main     Package type: LINUX_64BITS_GENERIC (OSE)
00:00:00.007571 main     IPC socket path: /tmp/.vbox-spiri-ipc/ipcd
00:00:00.118796 nspr-2   VirtualBox: object creation starts
00:00:00.118839 nspr-2   Home directory: '/home/spiri/.config/VirtualBox'
00:00:00.119227 nspr-2   Loading settings file "/home/spiri/.config/VirtualBox/VirtualBox.xml" with version "1.12-linux"
00:00:00.132842 nspr-2   Successfully initialised host USB using sysfs
00:00:00.135356 nspr-2   Failed to retrive disk info: getDiskName(/dev/mapper/system-base) --> system-base
00:00:00.136054 nspr-2   HostDnsMonitor: initializing
00:00:00.136195 nspr-2   HostDnsMonitor: updating information
00:00:00.136204 nspr-2   HostDnsMonitor: old information
00:00:00.136224 nspr-2     no domain set
00:00:00.136226 nspr-2     no search string entries
00:00:00.136227 nspr-2   HostDnsMonitor: new information
00:00:00.136234 nspr-2     domain: cpe.telewalfer.lu
00:00:00.136236 nspr-2     no search string entries
00:00:00.141604 nspr-2   VD: VDInit finished with VINF_SUCCESS
00:00:00.143445 nspr-2   ERROR [COM]: aRC=NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) aIID={027bc463-929c-40e8-bf16-fea557cd8e7e} aComponent={SystemPropertiesWrap} aText={Cannot determine default Guest Additions ISO location. Most likely they are not available}, preserve=false aResultDetail=0
00:00:00.153694 nspr-2   Loading settings file "/home/spiri/VirtualBox VMs/windows_10/windows_10.vbox" with version "1.15-linux"
00:00:00.155877 nspr-2   Loading settings file "/home/spiri/VirtualBox VMs/archlinux_2020-1-1/archlinux_2020-1-1.vbox" with version "1.16-linux"
00:00:00.157060 nspr-2   VirtualBox: object created
00:00:04.618163 nspr-4   Launched VM: 3825214816 pid: 21119 (0x527f) frontend: GUI/Qt name: archlinux_2020-1-1
00:00:05.118681 Watcher  ERROR [COM]: aRC=NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) aIID={85632c68-b5bb-4316-a900-5eb28d3413df} aComponent={MachineWrap} aText={The virtual machine 'archlinux_2020-1-1' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1 (0x1)}, preserve=false aResultDetail=0

Last edited by spiri (2020-02-17 16:35:50)

Offline

#2 2020-02-08 17:37:38

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 541

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

How did you build that guest instance? Is it a fully installed Arch system, or did you create a new Linux guest and are trying to boot it from the ISO image?

Offline

#3 2020-02-09 13:26:26

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

twelveeighty wrote:

How did you build that guest instance? Is it a fully installed Arch system, or did you create a new Linux guest and are trying to boot it from the ISO image?

I'm trying to boot the machine from the ISO.

Offline

#4 2020-02-09 17:21:35

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 541

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Please describe the exact steps you took - for example, did you follow the Wiki? https://wiki.archlinux.org/index.php/Vi … nux_guests

Offline

#5 2020-02-09 17:55:36

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

I tested it with both packages virtualbox-host-dkms and virtualbox-host-modules-arch

It's not clear. Are you on an Arch host trying to create a virtualbox Arch guest?

Offline

#6 2020-02-10 16:48:03

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

d_fajardo wrote:

I tested it with both packages virtualbox-host-dkms and virtualbox-host-modules-arch

It's not clear. Are you on an Arch host trying to create a virtualbox Arch guest?

Yes. But it isn't working for any other image either.

Offline

#7 2020-02-11 00:27:47

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 541

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Post the output of the following:

$ pacman -Q {virtualbox,virtualbox-host-modules-arch,virtualbox-host-dkms,linux,linux-headers}
$ lsmod | grep vbox
$ dmesg | grep vbox

Also, as I've asked twice already, describe how you built the guest - what settings did you use and how did you create it (UI, command line, etc.)? I'm not asking about the ISO, I'm talking about the guest instance settings.

Last edited by twelveeighty (2020-02-11 00:28:40)

Offline

#8 2020-02-11 17:46:57

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

bash-5.0$ pacman -Q {virtualbox,virtualbox-host-modules-arch,virtualbox-host-dkms,linux,linux-headers}
virtualbox 6.1.2-1
error: package 'virtualbox-host-modules-arch' was not found
virtualbox-host-dkms 6.1.2-1
linux 5.4.14.arch1-1
linux-headers 5.4.14.arch1-1
bash-5.0$ lsmod | grep vbox
vboxnetflt             32768  0
vboxnetadp             28672  0
vboxdrv               503808  2 vboxnetadp,vboxnetflt
vboxvideo              40960  0
drm_vram_helper        20480  1 vboxvideo
drm_kms_helper        212992  2 vboxvideo,i915
drm                   520192  8 drm_kms_helper,drm_vram_helper,vboxvideo,i915,ttm
vboxsf                 40960  0
vboxguest              45056  1 vboxsf
bash-5.0$ dmesg | grep vbox
[   34.659578] vboxsf: loading out-of-tree module taints kernel.
[   34.659596] vboxsf: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[   34.659883] *** VALIDATE vboxsf ***
[   34.718587] vboxdrv: Found 8 processor cores
[   34.742092] vboxdrv: TSC mode is Invariant, tentative frequency 4199998893 Hz
[   34.742092] vboxdrv: Successfully loaded version 6.1.2 (interface 0x002d0001)

I created the guest using the graphical interface like ever. I'm using VirtualBox since a few years and never had a problem. I reinstalled my Arch system (host), since then it doesn't work

Offline

#9 2020-02-12 01:08:27

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 541

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

You ran these commands on the host? If so, you shouldn't have vboxvideo, vboxsf and vboxguest running on a host, why did you install the guest utils on the host? Uninstall those, for sure (and reboot).

Also post the contents archlinux_2020-1-1.vbox. There has got to be something that crashes the guest the moment you start it. Did you go through the Troubleshooting section on the Wiki?

You can increase and collect more verbose log details using VirtualBox itself (VBoxManage debugvm): read https://www.virtualbox.org/manual/ch12. … debug-info

Offline

#10 2020-02-12 06:49:22

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

The wiki has a separate section for both the host and the guest. You have to make sure you are clear on that and work things out accordingly.

error: package 'virtualbox-host-modules-arch' was not found
virtualbox-host-dkms 6.1.2-1
linux 5.4.14.arch1-1

There is a big mis-match between your linux version and your virtualbox-host-modules that's why you are getting this error. And do you need virtualbox-host-dkms for this kernel? Again I refer you to the wiki.
What I would suggest now is to completely uninstall everything virtualbox you've installed so far, update your linux and system first and then go through the virtualbox host installation parr of the wiki. Then check all the host modules are running then create a virtualbox guest and follow the wiki for that section.

Offline

#11 2020-02-13 17:45:55

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

I did the following:

# pacman -Rsn `pacman -Qq | grep virtualbox`
# pacman -Syu virtualbox-host-modules-arch virtualbox
# reboot

now I have:

bash-5.0$ pacman -Qq | grep virtualbox
virtualbox
virtualbox-host-modules-arch
bash-5.0$ lsmod | grep vbox
vboxnetflt             32768  0
vboxnetadp             28672  0
vboxdrv               528384  2 vboxnetadp,vboxnetflt
bash-5.0$ dmesg | grep vbox
[    8.871126] vboxdrv: loading out-of-tree module taints kernel.
[    8.871236] vboxdrv: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[    8.874167] vboxdrv: Found 8 processor cores
[    8.895262] vboxdrv: TSC mode is Invariant, tentative frequency 4199996734 Hz
[    8.895263] vboxdrv: Successfully loaded version 6.1.2 (interface 0x002d0001)

Still getting the same error.

I tried VBoxManage debugvm but it claims the virtualbox is not running. I just get NS_ERROR_FAILURE when I do "Start".

My archlinux.vbox:

<?xml version="1.0"?>
<!--
** DO NOT EDIT THIS FILE.
** If you make changes to this file while any VirtualBox related application
** is running, your changes will be overwritten later, without taking effect.
** Use VBoxManage or the VirtualBox Manager GUI to make changes.
-->
<VirtualBox xmlns="http://www.virtualbox.org/" version="1.16-linux">
  <Machine uuid="{bb3bdf0f-f753-443d-94df-d02219de5dd8}" name="archlinux" OSType="ArchLinux_64" snapshotFolder="Snapshots" lastStateChange="2020-02-13T17:35:08Z">
    <MediaRegistry>
      <HardDisks>
        <HardDisk uuid="{9476580c-88ac-4d11-a074-49994be8b8d6}" location="archlinux.vdi" format="VDI" type="Normal"/>
      </HardDisks>
      <DVDImages>
        <Image uuid="{6a9359e0-2bec-4639-8656-7951ea1c1943}" location="/home/spiri/images/archlinux-2020.01.01-x86_64.iso"/>
      </DVDImages>
    </MediaRegistry>
    <Hardware>
      <CPU count="4">
        <PAE enabled="false"/>
        <LongMode enabled="true"/>
        <X2APIC enabled="true"/>
        <HardwareVirtExLargePages enabled="false"/>
      </CPU>
      <Memory RAMSize="4096"/>
      <HID Pointing="USBTablet"/>
      <Display controller="VMSVGA" VRAMSize="16"/>
      <VideoCapture file="." fps="25"/>
      <BIOS>
        <IOAPIC enabled="true"/>
        <SmbiosUuidLittleEndian enabled="true"/>
      </BIOS>
      <USB>
        <Controllers>
          <Controller name="OHCI" type="OHCI"/>
        </Controllers>
      </USB>
      <Network>
        <Adapter slot="0" enabled="true" MACAddress="080027C6E289" type="82540EM">
          <NAT/>
        </Adapter>
      </Network>
      <AudioAdapter codec="AD1980" driver="Pulse" enabled="true" enabledIn="false"/>
      <RTC localOrUTC="UTC"/>
      <Clipboard/>
      <GuestProperties>
        <GuestProperty name="/VirtualBox/HostInfo/GUI/LanguageID" value="C" timestamp="1581615358444350000" flags=""/>
      </GuestProperties>
    </Hardware>
    <StorageControllers>
      <StorageController name="SATA" type="AHCI" PortCount="2" useHostIOCache="false" Bootable="true" IDE0MasterEmulationPort="0" IDE0SlaveEmulationPort="1" IDE1MasterEmulationPort="2" IDE1SlaveEmulationPort="3">
        <AttachedDevice nonrotational="true" type="HardDisk" hotpluggable="false" port="0" device="0">
          <Image uuid="{9476580c-88ac-4d11-a074-49994be8b8d6}"/>
        </AttachedDevice>
        <AttachedDevice passthrough="false" tempeject="true" type="DVD" hotpluggable="false" port="1" device="0">
          <Image uuid="{6a9359e0-2bec-4639-8656-7951ea1c1943}"/>
        </AttachedDevice>
      </StorageController>
    </StorageControllers>
  </Machine>
</VirtualBox>

Is there anyone who knows how to debug this error?

And why VirtualBox claims I have a tainted kernel?

Last edited by spiri (2020-02-13 17:49:00)

Offline

#12 2020-02-14 10:23:47

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Again what is the output of pacman -Q {virtualbox,virtualbox-host-modules-arch,linux}?
Did you update your kernel?

Last edited by d_fajardo (2020-02-14 10:24:48)

Offline

#13 2020-02-14 16:16:24

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

d_fajardo wrote:

Again what is the output of pacman -Q {virtualbox,virtualbox-host-modules-arch,linux}?

Now this:

$ pacman -Q {virtualbox,virtualbox-host-modules-arch,linux}
virtualbox 6.1.2-1
virtualbox-host-modules-arch 6.1.2-12
linux 5.5.3.arch1-1
d_fajardo wrote:

Did you update your kernel?

Yes, with pacman -Syu.

Offline

#14 2020-02-14 16:45:43

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Uninstall the virtualbox-host-dkms you installed earlier in case you haven't. You don't need that for this kernel.
One obvious question, have you checked if Virtualization is enabled in your BIOS?
Have you checked if the modules are loaded?

Offline

#15 2020-02-16 14:15:57

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

d_fajardo wrote:

Uninstall the virtualbox-host-dkms you installed earlier in case you haven't. You don't need that for this kernel.
One obvious question, have you checked if Virtualization is enabled in your BIOS?
Have you checked if the modules are loaded?

virtualbox-host-dkms is uninstalled, Intel Virtualization Technology is enabled and modules are loaded.

$ lsmod | grep vbox
vboxnetflt             32768  0
vboxnetadp             28672  0
vboxdrv               528384  2 vboxnetadp,vboxnetflt

Here another log:

00:00:00.109937 nspr-2   VD: VDInit finished with VINF_SUCCESS
00:00:00.109988 nspr-2   ERROR [COM]: aRC=NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) aIID={027bc463-929c-40e8-bf16-fea557cd8e7e} aComponent={SystemPropertiesWrap} aText={Cannot determine default Guest Additions ISO location. Most likely they are not available}, preserve=false aResultDetail=0
00:00:00.112690 nspr-2   Loading settings file "/home/spiri/VirtualBox VMs/archlinux/archlinux.vbox" with version "1.16-linux"
00:00:00.113486 nspr-2   VirtualBox: object created
00:00:13.201519 nspr-2   Saving settings file "/home/spiri/VirtualBox VMs/archlinux/archlinux.vbox" with version "1.16-linux"
00:00:15.965346 nspr-3   Launched VM: 3556778848 pid: 6180 (0x1824) frontend: GUI/Qt name: archlinux
00:00:16.466317 Watcher  ERROR [COM]: aRC=NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) aIID={85632c68-b5bb-4316-a900-5eb28d3413df} aComponent={MachineWrap} aText={The virtual machine 'archlinux' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1 (0x1)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:37.905650 nspr-2   Saving settings file "/home/spiri/.config/VirtualBox/VirtualBox.xml" with version "1.12-linux"
00:01:37.920544 nspr-5   Saving settings file "/home/spiri/.config/VirtualBox/VirtualBox.xml" with version "1.12-linux"
00:01:43.446185 main     VirtualBox: object deletion starts
00:01:43.446260 main     ERROR [COM]: aRC=VBOX_E_OBJECT_IN_USE (0x80bb000c) aIID={ad47ad09-787b-44ab-b343-a082a3f2dfb1} aComponent={MediumWrap} aText={Medium '/home/spiri/VirtualBox VMs/archlinux/archlinux.vdi' cannot be closed because it is still attached to 1 virtual machines}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:43.446982 main     HostDnsMonitor: shutting down ...
00:01:43.447470 main     HostDnsMonitor: shut down
00:01:43.536627 Watcher  ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={d0a0163f-e254-4e5b-a1f2-011cf991c38d} aComponent={VirtualBoxWrap} aText={The object is not ready}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:48.448096 main     {00007fc2d8017c40} HostPowerServiceLinux::~HostPowerServiceLinux: RTThreadWait() for 5000 ms failed with VERR_TIMEOUT
00:01:48.448714 main     VirtualBox: object deleted

EDIT: I realized virtualbox-bin package from the AUR is working for me.

Package must be broken.

Last edited by spiri (2020-02-16 14:53:39)

Offline

#16 2020-02-16 15:18:04

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

ERROR [COM]: aRC=NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) aIID={027bc463-929c-40e8-bf16-fea557cd8e7e} aComponent={SystemPropertiesWrap} aText={Cannot determine default Guest Additions ISO location. Most likely they are not available}, preserve=false aResultDetail=0

Is virtualbox-guest-iso installed? If not install it and try again.
Also if you don't have any working VMs yet, you can delete your ~/.config/Virtualbox directory (make a copy first so you can revert to it just in case) then run virtualbox again for it to create a new one. There might be some faulty settings there from your initial setup virtualbox keeps reading.
See how that goes.

Offline

#17 2020-02-17 16:35:07

spiri
Member
Registered: 2016-12-31
Posts: 20

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Yes I already tried everything but I get the same error all time.

However this is solved so far. I use the AUR package from now.

Offline

#18 2020-02-20 13:08:56

gearhead
Member
Registered: 2018-03-24
Posts: 13

Re: [solved] running VirtualBox machine fails with NS_ERROR_FAILURE

Also experiencing Virtualbox issues:
1) cannot build the VBox Guest additions:

modprobe vboxguest failed
The log file /var/log/vboxadd-setup.log may contain further information.
Press Return to close this window...

of course the log says only this and no more.
2: I can run an XP 32 bit guest, but it takes a long time to boot, much longer than on my Ubuntu Machine.
3: When I try to launch the arch ISO, I get the splash screen then when it boots it gets to a point then kernel panics and freezes

Offline

Board footer

Powered by FluxBB