You are not logged in.

#1 2020-06-01 16:58:46

LtAldoRaine
Member
Registered: 2020-04-20
Posts: 1

HDMI port on motherboard not recognized.

On a fresh installation of arch linux, I am attempting to run two a two monitor setup. Both monitors take HDMI, and there is one HDMI port on the video card and one on the motherboard. However only the port on the video card seems to be recognized at all by xrandr. It works normally, while the HDMI port on the motherboard doesn't work at all, with the corresponding monitor indicating no signal. I know that the port on the motherboard is not disabled because it worked yesterday on an installation of windows on the same machine before I put arch on it.
The output of lspci is here.
The output of xrandr is:

Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
DVI-I-0 disconnected primary (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 553mm x 309mm
   1920x1080     60.00*+  59.94    50.00    50.00
   1680x1050     59.95
   1600x900      60.00
   1440x900      59.89
   1280x1024     60.02
   1280x800      59.81
   1280x720      60.00    59.94    50.00
   1024x768      60.00
   800x600       60.32
   720x576       50.00
   720x480       59.94
   640x480       59.94    59.93
DP-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-D-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

My motherboard is the MSI Z97 Gaming 5
My Video card is the GeForce GTX 970.
Any help is appreciated smile

Offline

#2 2020-06-02 14:53:49

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 8,916

Re: HDMI port on motherboard not recognized.

It sounds like you are using a hybrid graphics setup (intel + nividia) , but lspci only shows the nvidia gpu and not an intel integrated gpu .

Please post full dmesg and/or journalctl -b output (use a pastebin client )


Disliking systemd intensely, but not satisfied with alternatives so focusing on taming systemd.

(A works at time B)  && (time C > time B ) ≠  (A works at time C)

Offline

#3 2021-01-17 20:19:43

ChillerDragon
Member
Registered: 2021-01-17
Posts: 1

Re: HDMI port on motherboard not recognized.

I have the same issue since I reinstalled arch a few days ago. I have a intel cpu with graphics and a external GTX 980. When the "nvidia" package is installed only the motherboard ports work when the "nvidia" package is not installed only the GPU ports work. This morning I tried linux-lts and nvidia-lts and it worked fine until I rebooted in the afternoon.

# journalctl -b --no-pager | pstd
# lspci -v | pstd
# dmesg | pstd

EDIT:

Oh sorry for necrobumping I thought we still have 2020 big_smile

Seems like switching from wayland to xorg fixed it for me.

Last edited by ChillerDragon (2021-01-17 21:41:04)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB