You are not logged in.

#1 2020-06-21 15:35:14

weirdei
Member
Registered: 2020-06-21
Posts: 3

Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

Recently I installed kernel lts since I need Virtualbox 6.0 which is not working on latest version.
Unfortunately it is not booting without any clues on what has gone wrong. Just stack at "Loading initial ramdisk"
I had some errors on DKMS modules for anbox and virtualbox 6.1 during installation of lts kernel. I removed thos modules and reinstalled kernel.
I tried recreate it with mkinitcpio and regenerated grub multiple times but it didnt help. Although 5.7 booting just fine.
I would be highly appretiated for any ideas or guidlines on how to debug that issue.

Last edited by weirdei (2020-06-21 22:31:07)

Offline

#2 2020-06-21 16:37:09

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 689

Re: Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

It is possible that the same problem(s) you're facing with VirtualBox on the stock kernel are causing all your other problems, since VBox 6.1 runs fine for me on kernel 5.7.4.

VirtualBox hasn't been at 6.0 since Dec last year, are you fully updated on that system? And by fully updated I mean pacman -Syu?

Please post the errors you get with the latest kernel (not LTS) and latest VirtualBox.

Offline

#3 2020-06-21 16:44:13

weirdei
Member
Registered: 2020-06-21
Posts: 3

Re: Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

twelveeighty wrote:

It is possible that the same problem(s) you're facing with VirtualBox on the stock kernel are causing all your other problems, since VBox 6.1 runs fine for me on kernel 5.7.4.

VirtualBox hasn't been at 6.0 since Dec last year, are you fully updated on that system? And by fully updated I mean pacman -Syu?

Please post the errors you get with the latest kernel (not LTS) and latest VirtualBox.

I dont have a problem with Virtualbox 6.1 on the latest kernel, it runs just fine. I just need VBoxVGA+accelerated3D  which was disabled at this version. So I want to install Virtualbox 6.0. But it is require some older versions of kernel.
Actually the problem with Virtualbox is not something I really would like to address here. The thing is that I want to understand is the proper debugging flow on this particular issue with kernel not booting. Where and how I can get some clues on where to dig? Or really guessing is the best bet here?

Offline

#4 2020-06-21 17:53:24

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 689

Re: Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

If all you're after is general tips to troubleshoot a kernel not booting, check the journalctl logs (use the -b -1 flag to get to the previous boot). Mandatory reading is the Wiki which has a general troubleshooting guide that you should get familiar with: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ge … leshooting. Especially section 2 "Boot Problems".

VBoxVGA / 3D was deprecated in 6.0 and removed in 6.1. I can't find VBox 6.0 in the AUR so you either created your own package (acceptable) or you are doing partial updates which is not supported here. When posting further questions, please make it clear *how* you installed VBox 6.0, so we're all on the same page.

Edit: also please update your title and replace "lts stacked" with "LTS stuck". There's nothing wrong with spelling errors, but it will likely help getting others to chime in and help out.

Last edited by twelveeighty (2020-06-21 18:01:53)

Offline

#5 2020-06-21 23:27:35

weirdei
Member
Registered: 2020-06-21
Posts: 3

Re: Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

twelveeighty wrote:

If all you're after is general tips to troubleshoot a kernel not booting, check the journalctl logs (use the -b -1 flag to get to the previous boot). Mandatory reading is the Wiki which has a general troubleshooting guide that you should get familiar with: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ge … leshooting. Especially section 2 "Boot Problems".

VBoxVGA / 3D was deprecated in 6.0 and removed in 6.1. I can't find VBox 6.0 in the AUR so you either created your own package (acceptable) or you are doing partial updates which is not supported here. When posting further questions, please make it clear *how* you installed VBox 6.0, so we're all on the same page.

Edit: also please update your title and replace "lts stacked" with "LTS stuck". There's nothing wrong with spelling errors, but it will likely help getting others to chime in and help out.

Sorry if I misslead you with my Virtualbox thing. It doesnt have anything with the current subject. I just mentioned it as a reason I wanted an older kernel, but I dont think that it has anything with current issue since I deleted everything which was installed with it and it still doesnt boot.

I set loglevel to 7 and now I have some more verbose output. Here it is https://pastebin.com/tfMW9kXp

This is succesfull boot for Kernel 5.7 https://pastebin.com/EbT2qUqF

P.S. I was installing Virtualbox 6.0 from here
https://archive.archlinux.org/packages/ … pkg.tar.xz
https://archive.archlinux.org/packages/ … pkg.tar.xz

Last edited by weirdei (2020-06-21 23:58:40)

Offline

#6 2020-06-22 00:20:27

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 11,923

Re: Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

The journal from 5.4.47-1-lts shows the system booting and reaching graphical.target.  SDDM does not start successfully possibly related to missing nvidia kernel modules.

Offline

#7 2020-06-22 15:02:48

twelveeighty
Member
From: Alberta, Canada
Registered: 2011-09-04
Posts: 689

Re: Kernel LTS stuck at loading initial ramdisk

As loqs points out, your successful boot on 5.7 loads the NVidia driver:

Jun 22 02:52:46 home kernel: nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
Jun 22 02:52:46 home kernel: nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
Jun 22 02:52:46 home kernel: Disabling lock debugging due to kernel taint
Jun 22 02:52:46 home kernel: nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
Jun 22 02:52:46 home kernel: nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 237
Jun 22 02:52:46 home kernel: nvidia 0000:02:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=io+mem
Jun 22 02:52:46 home kernel: NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  440.82  Wed Apr  1 20:04:33 UTC 2020
Jun 22 02:52:46 home kernel: nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX platforms  440.82  Wed Apr  1 19:41:29 UTC 2020

These are missing from your LTS boot. I don't run NVidia myself, but it appears you are using the modesetting driver under 5.7, which I believe require a kernel parameter to activate (https://wiki.archlinux.org/index.php/NV … de_setting), nvidia-drm.modeset=1? Did you miss setting that on the LTS kernel line on your boot loader?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB