You are not logged in.

#1 2020-08-29 22:08:02

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

VIdeo card: gt x 1070

Gdm does not start after upgrade to xorg-server 1.20.9-1. Any help for debugging will be appreciated. Thanks.

I get the following error in Xorg.0.log:

   344.144] (++) using VT number 9

[   344.145] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c1
[   344.146] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   344.146] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:16/0000:16:00.0/0000:17:00.0/drm/card0
[   344.146] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 11 paused 0
[   344.146] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   344.146] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:64/0000:64:02.0/0000:66:00.0/drm/card1
[   344.146] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card1 226:1 fd 12 paused 0
[   344.150] (EE) 
[   344.150] (EE) Backtrace:
[   344.150] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x55852ee05bd3]
[   344.150] (EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x55852ecbf000+0x151a15) [0x55852ee10a15]
[   344.150] (EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7f943251d000+0x3d6a0) [0x7f943255a6a0]
[   344.150] (EE) 3: /usr/lib/Xorg (xf86BusProbe+0x1c2) [0x55852ee1ae32]
[   344.150] (EE) 4: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0xeaa) [0x55852ee2c44a]
[   344.150] (EE) 5: /usr/lib/Xorg (0x55852ecbf000+0x39426) [0x55852ecf8426]
[   344.150] (EE) 6: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7f9432545152]
[   344.150] (EE) 7: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x55852ecf95ae]
[   344.150] (EE) 
[   344.150] (EE) Segmentation fault at address 0x0
[   344.150] (EE) 
Fatal server error:
[   344.150] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[   344.150] (EE) 
[   344.150] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
 for help. 
[   344.150] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   344.150] (EE) 
[   344.151] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
~

nvidia-smi:

 
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 450.66       Driver Version: 450.66       CUDA Version: 11.0     |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|                               |                      |               MIG M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  GeForce GTX 1070    Off  | 00000000:66:00.0  On |                  N/A |
|  0%   52C    P0    30W / 151W |   3858MiB /  8116MiB |      2%      Default |
|                               |                      |                  N/A |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+
                                                                               
+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                                  |
|  GPU   GI   CI        PID   Type   Process name                  GPU Memory |
|        ID   ID                                                   Usage      |
|=============================================================================|
+-----------------------------------------------------------------------------+

Offline

#2 2020-08-30 05:50:19

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

That's a a dual-GPU system, right?
Please post the entire xorg log and in doubt try https://wiki.archlinux.org/index.php/NV … de_setting (including the early KMS setup)

Offline

#3 2020-08-30 09:34:19

latalante1
Member
Registered: 2018-08-30
Posts: 75

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I have not reported the same, because it is not critical for me (switching to another TTY fixes it).

The fix has been available for several days.
https://gitlab.freedesktop.org/xorg/xse … ssues/1068
https://gitlab.freedesktop.org/xorg/xse … 43d4691779
For me, this patch fixes the bug. I checked.

Last edited by latalante1 (2020-08-30 09:36:33)

Offline

#4 2020-08-30 14:31:56

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Yes it is a dual GPU, but one of the GPU's is assigned to a VM and is not accessible by arch. Also I had no issues with the Xorg server version 1.20.8-3 and below. "Nvidia-smi does not list the second GPU

Offline

#5 2020-08-30 14:41:40

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

The other aspects were not limited to the dual-gpu situation.
Lately the nvidia driver seems to be too slow™ to init the HW and early KMS has "fixed" that for several users.

Offline

#6 2020-08-30 14:47:49

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I would like to mention that arch Linux run in a container with full GPU access (using cuda) The host computer is Ubuntu. this is why the Ubuntu kernel is listed instead of the arch kernel.

Enclosed the entire Xorg log:

 [   344.140] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-191.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[   344.140] (WW) Failed to open protocol names file lib/xorg/protocol.txt
[   344.141] 
X.Org X Server 1.20.9
X Protocol Version 11, Revision 0
[   344.141] Build Operating System: Linux Arch Linux
[   344.141] Current Operating System: Linux arch 5.4.0-42-generic #46-Ubuntu SMP Fri Jul 10 00:24:02 UTC 2020 x86_64
[   344.141] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/BOOT/ubuntu_mj0kfs@/vmlinuz-5.4.0-42-generic root=ZFS=rpool/ROOT/ubuntu_mj0kfs ro intel_iommu=on video=vesafb:off,efifb:off mitigations=off
[   344.141] Build Date: 25 August 2020  05:22:36PM
[   344.141]  
[   344.141] Current version of pixman: 0.40.0
[   344.141]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[   344.141] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   344.141] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Aug 26 15:54:15 2020
[   344.141] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[   344.141] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   344.141] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   344.142] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   344.142] (==) No screen section available. Using defaults.
[   344.142] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   344.142] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   344.142] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
        Using the first device section listed.
[   344.142] (**) |   |-->Device "Device1"
[   344.142] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[   344.142] (**) |-->Input Device "event0"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event1"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event10"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event11"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event13"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event14"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event15"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event17"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event18"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event2"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event20"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event21"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event22"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event257"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event258"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event259"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event260"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event261"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event262"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event263"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event268"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event269"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event270"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event271"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event3"
[   344.142] (**) |-->Input Device "event8"
[   344.142] (**) Option "Xinerama" "0"
[   344.142] (**) Option "IgnoreABI" "1"
[   344.142] (**) Option "AutoAddDevices" "False"
[   344.142] (**) Ignoring ABI Version
[   344.142] (**) Not automatically adding devices
[   344.142] (==) Automatically enabling devices
[   344.142] (==) Automatically adding GPU devices
[   344.142] (==) Automatically binding GPU devices
[   344.142] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   344.144] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/75dpi
[   344.144] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   344.144] (==) |-->Input Device "Mouse0"
[   344.144] (==) |-->Input Device "Keyboard0"
[   344.144] (==) No Layout section. Using the first core pointer device.
[   344.144] (==) No Layout section. Using the first core keyboard device.
[   344.144] (II) Module ABI versions:
[   344.144]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   344.144]    X.Org Video Driver: 24.1
[   344.144]    X.Org XInput driver : 24.1
[   344.144]    X.Org Server Extension : 10.0
[   344.144] (++) using VT number 9

[   344.145] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c1
[   344.146] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   344.146] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:16/0000:16:00.0/0000:17:00.0/drm/card0
[   344.146] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 11 paused 0
[   344.146] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   344.146] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:64/0000:64:02.0/0000:66:00.0/drm/card1
[   344.146] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card1 226:1 fd 12 paused 0
[   344.150] (EE) 
[   344.150] (EE) Backtrace:
[   344.150] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x55852ee05bd3]
[   344.150] (EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x55852ecbf000+0x151a15) [0x55852ee10a15]
[   344.150] (EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7f943251d000+0x3d6a0) [0x7f943255a6a0]
[   344.150] (EE) 3: /usr/lib/Xorg (xf86BusProbe+0x1c2) [0x55852ee1ae32]
[   344.150] (EE) 4: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0xeaa) [0x55852ee2c44a]
[   344.150] (EE) 5: /usr/lib/Xorg (0x55852ecbf000+0x39426) [0x55852ecf8426]
[   344.150] (EE) 6: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7f9432545152]
[   344.150] (EE) 7: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x55852ecf95ae]
[   344.150] (EE) 
[   344.150] (EE) Segmentation fault at address 0x0
[   344.150] (EE) 

Offline

#7 2020-08-30 18:49:03

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

It's the same crash as linked in #3 and the very specific setup at least sounds prone to run into this.

Offline

#8 2020-08-30 18:55:28

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I enabled early KMS by adding the following kernel flag at boot nvidia-drm.modeset=1. It did not solve the issue.

When I enabled it, I was not able to detach one of the GPU cards to the VM.
I had to use a post boot script to remove the nvidia_drm and nvidia_modeset modules, then detach one of the GPUs and then reloading the 2 nvidia modules

Offline

#9 2020-08-30 18:59:42

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Yeah, no - it's a different problem and the late kernel module would be incredible unlikely w/ the container setup.
You can either try the linked patch or wait until it hits the repos w/ the next xorg-server version.

Offline

#10 2020-08-30 19:26:51

latalante1
Member
Registered: 2018-08-30
Posts: 75

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

For me Xorg.log looks the same and patach turned out to be fully effective.

(II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/sessio
(II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
(II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/drm/card0
(II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 10 paused 0
(II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
(II) Platform probe for /sys/devices/platform/vgem/drm/card1
(II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card1 226:1 fd 11 paused 0
(EE)
(EE) Backtrace:
(EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x5813b72f3bd3]
(EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x5813b71ad000+0x151a15) [0x5813b72fea15]
(EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7834a12b9000+0x3d6a0) [0x7834a12f66a0]
(EE) 3: /usr/lib/Xorg (xf86BusProbe+0x1c2) [0x5813b7308e32]
(EE) 4: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0xeaa) [0x5813b731a44a]
(EE) 5: /usr/lib/Xorg (0x5813b71ad000+0x39426) [0x5813b71e6426]
(EE) 6: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7834a12e1152]
(EE) 7: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x5813b71e75ae]
(EE)
(EE) Segmentation fault at address 0x0
(EE)
Fatal server error:
(EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting

PLD has already added it.
https://github.com/pld-linux/xorg-xserv … mit/master

Offline

#11 2020-08-30 20:56:21

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Hi I recompiled the xorg-server package after patching it. I reinstalled only the xorg-server package. Did not fix my issue. I guess I'll just have to wait for an update.

Offline

#12 2020-08-30 22:44:26

disconsented
Member
Registered: 2015-06-27
Posts: 1

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Having the same issue with just a intel GPU, grabbing xorg-server-git from AUR solved the issue for me.

Offline

#13 2020-08-31 06:17:26

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

@odror, ensure to no strip debug symbols and ideally compile w/ -gdwarf (for further debugging) and post the backtrace that includes the debug symbols.

Offline

#14 2020-08-31 16:04:14

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I used makepkg to compile. I loaded the source using asp command. I modified the file that needs to be fixed and then compiled using makepkg.  I did not change or modify flags.

Offline

#15 2020-08-31 19:20:36

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Stripping is the default PKGBUILD behavior, see https://wiki.archlinux.org/index.php/De … es#General

Offline

#16 2020-09-01 18:44:22

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I enabled debugging. I get the following in journalctl:

 Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         X.Org XInput driver : 24.1
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         X.Org Server Extension : 10.0
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (++) using VT number 9
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c1
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:64/0000:64:02.0/0000:66:00.0/drm/card0
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 11 paused 0
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (**) OutputClass "nvidia" ModulePath extended to "/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules,/usr/lib/xorg/modules"
:1462:3750 rev 161, Mem @ 0xb4000000/16777216, 0xa0000000/268435456, 0xb0000000/33554432, I/O @ 0x00007000/128, BIOS @ 0x????????/524288
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (--) PCI:*(102@0:0:0) 10de:1b81:3842:6171 rev 161, Mem @ 0xd7000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x0000b000/128, BIOS @ 0x????????/131072
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) LoadModule: "glx"
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         compiled for 1.20.9, module version = 1.0.0
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) LoadModule: "nvidia"
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         Module class: X.Org Video Driver
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) LoadModule: "evdev"
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         compiled for 1.20.8, module version = 2.10.6
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         Module class: X.Org XInput Driver
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:         ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) NVIDIA dlloader X Driver  450.66  Wed Aug 12 19:44:12 UTC 2020
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: xf86EnableIOPorts: failed to set IOPL for I/O (Operation not permitted)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) Backtrace:
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x55abbf469ba3]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x55abbf323000+0x151895) [0x55abbf474895]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7fdbc8a2c000+0x3d6a0) [0x7fdbc8a696a0]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 3: /usr/lib/Xorg (xf86PlatformDeviceCheckBusID+0x5b) [0x55abbf4c73db]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 4: /usr/lib/Xorg (xf86CallDriverProbe+0x5bf) [0x55abbf47d54f]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 5: /usr/lib/Xorg (xf86BusConfig+0x46) [0x55abbf47e756]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 6: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0x15da) [0x55abbf490a0a]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 7: /usr/lib/Xorg (0x55abbf323000+0x39456) [0x55abbf35c456]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 8: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7fdbc8a54152]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) 9: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x55abbf35d5de]
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) Segmentation fault at address 0x4
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: Fatal server error:
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: Please consult the The X.Org Foundation support
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:          at http://wiki.x.org
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]:  for help.
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) Please also check the log file at "/var/lib/gdm/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE)
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[197]: (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
Sep 01 11:25:27 arch /usr/lib/gdm-x-session[195]: Unable to run X server

Offline

#17 2020-09-01 19:38:19

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Notice that the backtrace slightly changed from

[   344.150] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x55852ee05bd3]
[   344.150] (EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x55852ecbf000+0x151a15) [0x55852ee10a15]
[   344.150] (EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7f943251d000+0x3d6a0) [0x7f943255a6a0]
[   344.150] (EE) 3: /usr/lib/Xorg (xf86BusProbe+0x1c2) [0x55852ee1ae32]
[   344.150] (EE) 4: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0xeaa) [0x55852ee2c44a]
[   344.150] (EE) 5: /usr/lib/Xorg (0x55852ecbf000+0x39426) [0x55852ecf8426]
[   344.150] (EE) 6: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7f9432545152]
[   344.150] (EE) 7: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x55852ecf95ae]
[   344.150] (EE) 
[   344.150] (EE) Segmentation fault at address 0x0

It's also no longer a nullptr resolution, so it cannot be covered by the patch.
Either there's an additional bug in the same context or this relates more to your setup - did you change your configuration while dealing w/ the other bug?
Please post the complete xorg log (and journal)

Offline

#18 2020-09-01 20:06:02

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Nothing was changed on my end except the update to version 1.20.9. It sounds that there is another bug.

Is this particular patch for xorg-server package or for xorg-server-common.

My system works fine with xorg-server-common-1.20.9 and xorg-server-1.20.8, but not with xorg-server-1.20.9

Offline

#19 2020-09-01 20:36:48

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 16,607

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

xorg-server, but https://github.com/archlinux/svntogit-p … k/PKGBUILD actually builds xorg-server-common as well.
You probably want to raise this at the existing bug report, likely same cause, different code position that blows up.

However: https://cgit.freedesktop.org/xorg/xserv … 7c0631f208
xf86CallDriverProbe doesn't seem to call xf86PlatformDeviceCheckBusID and "address 0x4" looks fishy - did you update all packates generated by xht xorg-server PGKBUILD or are you running a mix of 1.20.8 and (patched) 1.20.9 now?

Offline

#20 2020-09-01 21:18:43

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Everything was upgraded to 1.20.9 except for the package xorg-server (using pacman). When I upgrade to the 1.20.9 I have the crash. Yes now I am running a mix system where xorg-server is at version 1.20.8. This is clearly not a long term solution.
When I tested with the PKGBUILD I installed only the xorg-server package. I Did not installed the others.

Offline

#21 2020-09-01 21:37:34

latalante1
Member
Registered: 2018-08-30
Posts: 75

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I did not debug this segfault. I patched xorg-1.20.9 and was glad everything was working fine.
It is possible that the cause of this error is somewhere else.

Offline

#22 2020-09-02 03:50:26

gbc921
Member
From: Brazil
Registered: 2011-08-05
Posts: 64
Website

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

Hi all,
I have the same problem. After upgrading to [extra] xorg-server 1.20.9-1 same segfault happens for me:

[   106.089] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[   106.090] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card3)
[   106.090] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/drm/card3
[   106.091] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   106.091] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/drm/card0
[   106.098] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   106.099] (II) Platform probe for /sys/devices/platform/evdi.0/drm/card1
[   106.099] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card2)
[   106.099] (II) Platform probe for /sys/devices/platform/evdi.1/drm/card2
[   106.101] (**) OutputClass "nvidia" ModulePath extended to "/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules,/usr/lib/nvidia,/usr/lib32/nvidia,/usr/lib32/nvidia/xorg/modules,/usr/lib32/xorg/modules,/usr/lib64/nvidia/xorg/modules,/usr/lib64/nvidia/xorg,/usr/lib64/xorg/modules"
[   106.102] (EE) 
[   106.102] (EE) Backtrace:
[   106.102] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (xorg_backtrace+0x53) [0x55b6396cebd3]
[   106.102] (EE) 1: /usr/lib/Xorg (0x55b639588000+0x151a15) [0x55b6396d9a15]
[   106.102] (EE) 2: /usr/lib/libc.so.6 (0x7f463e466000+0x3d6a0) [0x7f463e4a36a0]
[   106.102] (EE) 3: /usr/lib/Xorg (xf86BusProbe+0x1c2) [0x55b6396e3e32]
[   106.102] (EE) 4: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0xeaa) [0x55b6396f544a]
[   106.102] (EE) 5: /usr/lib/Xorg (0x55b639588000+0x39426) [0x55b6395c1426]
[   106.102] (EE) 6: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf2) [0x7f463e48e152]
[   106.102] (EE) 7: /usr/lib/Xorg (_start+0x2e) [0x55b6395c25ae]
[   106.102] (EE) 
[   106.102] (EE) Segmentation fault at address 0x0
[   106.102] (EE) 
Fatal server error:
[   106.102] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[   106.102] (EE) 
[   106.102] (EE)

Dowgrading only xorg-server or
using xorg-server-git from AUR solves the problem as well (as long as the dep xorg-server-common-git).

Let me know if I can help debugging this (I have a laptop with Nvidia (Quadro) + Intel).

Thanks,


- "Nothing is impossible, impossible just takes longer"
- My Arch Linux Mirror located in São Paulo, Brazil: http://archmirror.duckdns.org:9000/

Offline

#23 2020-09-02 03:54:36

odror
Member
Registered: 2015-03-17
Posts: 40

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

I looked at the package from the AUR. It has older version the the prior package. 1.20.8-3. You can just use the older version from the cache directory

Offline

#24 2020-09-02 17:47:09

r08
Member
Registered: 2013-11-21
Posts: 7

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

latalante1 wrote:

I have not reported the same, because it is not critical for me (switching to another TTY fixes it).

The fix has been available for several days.
https://gitlab.freedesktop.org/xorg/xse … ssues/1068
https://gitlab.freedesktop.org/xorg/xse … 43d4691779
For me, this patch fixes the bug. I checked.

Thanks! This patch fixed this issue for me. I was holding back the xorg-server update for 3 days because of this problem.

Offline

#25 2020-09-04 03:28:54

gbc921
Member
From: Brazil
Registered: 2011-08-05
Posts: 64
Website

Re: X11 desktop fails after upgrade to xorg-server 1.20.9-1

odror wrote:

I looked at the package from the AUR. It has older version the the prior package. 1.20.8-3. You can just use the older version from the cache directory

Thanks for pointing odror. That is why it worked then! big_smile
I downgraded to 1.20.8-2 actually.

@r08, have you used a specific PKGBUILD available somewhere for this, or did you patched by hand!?
If there is a PKGBUILD, can you share it (with me) please?

Thanks,


- "Nothing is impossible, impossible just takes longer"
- My Arch Linux Mirror located in São Paulo, Brazil: http://archmirror.duckdns.org:9000/

Offline

Board footer

Powered by FluxBB