You are not logged in.

#1 2020-09-11 16:51:54

Pink_Shadow
Member
Registered: 2020-09-11
Posts: 2

[SOLVED] Audio not working (Dummy output and no Input)

Hello everyone,

I have recently installed Arch linux on my Lenovo Thinkpad T15i and ran into a lot of problems.
The one I am currently still struggling with is my audio. I have installed and reinstalled pulseaudio services, libcanberry, pavucontrol, etc. I even reinstalled my Arch a couple of times.

Everything I have tried so far didn't help I would love to hear some possible solutions for my problem
PulseAudio/Troubleshooting I've also done this, and there was no output, so thats a good thing.

A list of  info (I don't really know what you need) :

upload=true&script=true&cardinfo=
!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.65
!!################################

!!Script ran on: Fri Sep 11 16:31:53 UTC 2020


!!Linux Distribution
!!------------------

Arch Linux \r (\l) NAME="Arch Linux" PRETTY_NAME="Arch Linux" ID=arch HOME_URL="https://www.archlinux.org/" DOCUMENTATION_URL="https://wiki.archlinux.org/" SUPPORT_URL="https://bbs.archlinux.org/" BUG_REPORT_URL="https://bugs.archlinux.org/" LOGO=archlinux


!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer:      LENOVO
Product Name:      20S6CTO1WW
Product Version:   ThinkPad T15 Gen 1
Firmware Version:  N2XET17W (1.07 )
Board Vendor:      LENOVO
Board Name:        20S6CTO1WW


!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/ACPI0003:00/status         15
/sys/bus/acpi/devices/ACPI000C:00/status         15
/sys/bus/acpi/devices/INT0E0C:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT33A1:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT33D5:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT3400:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT3403:01/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT34BB:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/INT3F0D:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/LEN0100:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/LEN0111:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/LEN0130:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/LEN0268:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:00/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:01/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:02/status         15
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:03/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:06/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:07/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:08/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:09/status         1
/sys/bus/acpi/devices/LNXVIDEO:01/status         15
/sys/bus/acpi/devices/NTC0702:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/NXP1001:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0B00:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:00/status          3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:01/status          3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C02:06/status          3
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0A:00/status          31
/sys/bus/acpi/devices/PRP00001:00/status         11
/sys/bus/acpi/devices/USBC000:00/status          15
/sys/bus/acpi/devices/device:17/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:26/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:27/status   15


!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release:    5.8.8-arch1-1
Operating System:  GNU/Linux
Architecture:      x86_64
Processor:         unknown
SMP Enabled:       Yes


!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     k5.8.8-arch1-1
Library version:    1.2.3.2
Utilities version:  1.2.3


!!Loaded ALSA modules
!!-------------------



!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

Jack:
      Installed - Yes (/usr/bin/jackd)
      Running - No


!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

--- no soundcards ---


!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1f.3 Audio device [0403]: Intel Corporation Device [8086:02c8] (prog-if 80)
        Subsystem: Lenovo Device [17aa:22b4]


!!Loaded sound module options
!!---------------------------


!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw----+ 1 root audio 116,  1 Sep 11 17:50 /dev/snd/seq
crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 Sep 11 17:50 /dev/snd/timer


!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:274: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:274: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------


!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--


!!All Loaded Modules
!!------------------

ac
ac97_bus
acpi_thermal_rel
aesni_intel
agpgart
atkbd
battery
bluetooth
btbcm
btintel
btrtl
btusb
ccm
cec
cfg80211
cmdlinepart
coretemp
crc16
crc32_pclmul
crc32c_generic
crc32c_intel
crct10dif_pclmul
cryptd
crypto_simd
crypto_user
drm
drm_kms_helper
e1000e
ecc
ecdh_generic
ee1004
evdev
ext4
fat
fb_sys_fops
ghash_clmulni_intel
glue_helper
i2c_algo_bit
i2c_i801
i2c_smbus
i8042
i915
iTCO_vendor_support
iTCO_wdt
idma64
input_leds
int3400_thermal
int3403_thermal
int340x_thermal_zone
intel_cstate
intel_gtt
intel_hid
intel_lpss
intel_lpss_pci
intel_pmc_bxt
intel_powerclamp
intel_rapl_common
intel_rapl_msr
intel_soc_dts_iosf
intel_spi
intel_spi_pci
intel_uncore
intel_wmi_thunderbolt
ip_tables
irqbypass
iwlmvm
iwlwifi
jbd2
joydev
kvm
kvm_intel
ledtrig_audio
libarc4
libps2
mac80211
mac_hid
mbcache
mc
mei
mei_hdcp
mei_me
mmc_core
mousedev
mtd
mxm_wmi
nci
nfc
nls_cp437
nls_iso8859_1
nouveau
nvram
nxp_nci
nxp_nci_i2c
ofpart
pcspkr
processor_thermal_device
psmouse
rapl
rc_core
rfkill
rng_core
rtsx_pci
rtsx_pci_sdmmc
serio
serio_raw
snd
snd_compress
snd_hda_codec
snd_hda_codec_generic
snd_hda_codec_hdmi
snd_hda_codec_realtek
snd_hda_core
snd_hda_ext_core
snd_hda_intel
snd_hwdep
snd_intel_dspcfg
snd_pcm
snd_pcm_dmaengine
snd_soc_acpi
snd_soc_acpi_intel_match
snd_soc_core
snd_soc_dmic
snd_soc_hdac_hda
snd_soc_hdac_hdmi
snd_soc_skl
snd_soc_sst_dsp
snd_soc_sst_ipc
snd_sof
snd_sof_intel_byt
snd_sof_intel_hda
snd_sof_intel_hda_common
snd_sof_intel_ipc
snd_sof_pci
snd_sof_xtensa_dsp
snd_timer
soundcore
sparse_keymap
spi_nor
syscopyarea
sysfillrect
sysimgblt
thinkpad_acpi
thunderbolt
tpm
tpm_crb
tpm_tis
tpm_tis_core
ttm
typec
typec_ucsi
ucsi_acpi
uvcvideo
vfat
videobuf2_common
videobuf2_memops
videobuf2_v4l2
videobuf2_vmalloc
videodev
wmi
wmi_bmof
x86_pkg_temp_thermal
x_tables
xhci_hcd
xhci_pci
xhci_pci_renesas


!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

[    0.300377] ACPI: Added _OSI(Linux-Dell-Video)
[    0.300379] ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
[    0.300380] ACPI: Added _OSI(Linux-HPI-Hybrid-Graphics)
--
[    0.662299] pci 0000:2d:00.0: reg 0x30: [mem 0xfff80000-0xffffffff pref]
[    0.662325] pci 0000:2d:00.0: Enabling HDA controller
[    0.662607] pci 0000:00:1d.0: PCI bridge to [bus 2d]
--
[    2.557212] 0x000000000000-0x000002000000 : "BIOS"
[    2.569459] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040380
[    2.569462] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    2.598770] audit: type=1130 audit(1599839457.074:8): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-tmpfiles-setup comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
--
[    2.863543] videodev: Linux video capture interface: v2.00
[    2.864919] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040380
[    2.864922] snd_soc_skl 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    2.909729] fbcon: i915drmfb (fb0) is primary device
--
[    3.053249] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[    3.134557] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
[    3.134559] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[    3.134562] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DMICs detected in NHLT tables: 2
--
[    4.978807] WARNING: CPU: 5 PID: 254 at drivers/gpu/drm/nouveau/nvkm/subdev/pmu/base.c:107 nvkm_pmu_reset+0x1a6/0x1c0 [nouveau]
[    4.978807] Modules linked in: joydev mousedev snd_hda_codec_hdmi snd_soc_hdac_hdmi snd_hda_codec_realtek snd_hda_codec_generic snd_soc_dmic snd_sof_pci snd_sof_intel_byt btusb snd_sof_intel_ipc snd_sof_intel_hda_common btrtl btbcm snd_soc_hdac_hda btintel uvcvideo snd_sof_xtensa_dsp snd_sof_intel_hda bluetooth snd_sof videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_common ecdh_generic ecc snd_soc_skl videodev iTCO_wdt ee1004 intel_pmc_bxt snd_soc_sst_ipc iTCO_vendor_support snd_soc_sst_dsp x86_pkg_temp_thermal snd_hda_ext_core intel_powerclamp snd_soc_acpi_intel_match snd_soc_acpi mei_hdcp intel_rapl_msr mc wmi_bmof intel_wmi_thunderbolt coretemp snd_soc_core kvm_intel snd_compress ac97_bus kvm snd_pcm_dmaengine irqbypass crct10dif_pclmul crc32_pclmul nouveau(+) i915 snd_hda_intel ghash_clmulni_intel ofpart nls_iso8859_1 snd_intel_dspcfg nls_cp437 aesni_intel cmdlinepart crypto_simd vfat cryptd intel_spi_pci fat iwlmvm glue_helper snd_hda_codec intel_spi mxm_wmi rapl
[    4.978823]  intel_cstate intel_uncore ttm i2c_algo_bit spi_nor snd_hda_core mac80211 i2c_i801 psmouse input_leds pcspkr e1000e mtd drm_kms_helper snd_hwdep i2c_smbus libarc4 snd_pcm cec snd_timer thunderbolt iwlwifi rc_core intel_gtt intel_lpss_pci processor_thermal_device syscopyarea mei_me nxp_nci_i2c ucsi_acpi intel_lpss sysfillrect mei typec_ucsi nxp_nci cfg80211 idma64 intel_rapl_common sysimgblt intel_soc_dts_iosf fb_sys_fops typec thinkpad_acpi nci wmi nfc tpm_crb nvram ledtrig_audio rfkill snd battery tpm_tis tpm_tis_core soundcore tpm int3403_thermal ac int340x_thermal_zone rng_core evdev intel_hid int3400_thermal mac_hid sparse_keymap acpi_thermal_rel drm crypto_user agpgart ip_tables x_tables ext4 crc32c_generic crc16 mbcache jbd2 rtsx_pci_sdmmc serio_raw mmc_core atkbd libps2 xhci_pci xhci_pci_renesas crc32c_intel xhci_hcd rtsx_pci i8042 serio
[    4.978845] CPU: 5 PID: 254 Comm: systemd-udevd Not tainted 5.8.8-arch1-1 #1





P.S. I'm kinda new, so that's why I might not know how to do some things or understand them.

Last edited by Pink_Shadow (2020-09-12 18:00:28)

Offline

#2 2020-09-11 20:48:26

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 10,455

Re: [SOLVED] Audio not working (Dummy output and no Input)

Install sof-firmware and alsa-ucm-conf for this card. https://wiki.archlinux.org/index.php/Ad … A_Firmware

Offline

#3 2020-09-12 17:58:54

Pink_Shadow
Member
Registered: 2020-09-11
Posts: 2

Re: [SOLVED] Audio not working (Dummy output and no Input)

Thank you so very much, everything works now!! smile)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB