You are not logged in.

#1 2020-09-18 11:01:49

uhoso
Member
From: Soest, NRW, Germany
Registered: 2014-04-24
Posts: 28

[SOLVED] Webcam is not initialized

Hi,
the internal webcam of my laptop is not initialized.

dmesg shows that it is found:

 22.549230] uvcvideo: Found UVC 1.50 device Chicony USB2.0 Camera (04f2:b684)
[   22.624370] uvcvideo 1-7:1.0: Entity type for entity Extension 4 was not initialized!
[   22.624373] uvcvideo 1-7:1.0: Entity type for entity Extension 3 was not initialized!
[   22.624374] uvcvideo 1-7:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not initialized!
[   22.624376] uvcvideo 1-7:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[   22.624456] input: Chicony USB2.0 Camera: Chicony  as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-7/1-7:1.0/input/input27
[   22.628796] uvcvideo: Found UVC 1.50 device Chicony USB2.0 Camera (04f2:b684)

A file /dev/video0 is not created.

Last edited by uhoso (2020-09-30 15:28:55)

Offline

#2 2020-09-18 13:44:41

Bamarin
Member
From: Sweden
Registered: 2019-12-22
Posts: 13
Website

Re: [SOLVED] Webcam is not initialized

similar problem with my usb-connected webcam (logitech C270)

[ 3939.463468] usb 4-1: SerialNumber: 33336E10
[ 3939.463927] uvcvideo: Found UVC 1.00 device <unnamed> (046d:0825)
[ 3939.576716] uvcvideo 4-1:1.0: Entity type for entity Extension 4 was not initialized!
[ 3939.576722] uvcvideo 4-1:1.0: Entity type for entity Extension 6 was not initialized!
[ 3939.576725] uvcvideo 4-1:1.0: Entity type for entity Extension 7 was not initialized!
[ 3939.576729] uvcvideo 4-1:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not initialized!
[ 3939.576743] uvcvideo 4-1:1.0: Entity type for entity Extension 3 was not initialized!
[ 3939.576746] uvcvideo 4-1:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 3939.576928] input: UVC Camera (046d:0825) as /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb4/4-1/4-1:1.0/input/input23
[ 3940.918763] usb 4-1: set resolution quirk: cval->res = 384

Offline

#3 2020-09-18 14:06:51

Bamarin
Member
From: Sweden
Registered: 2019-12-22
Posts: 13
Website

Re: [SOLVED] Webcam is not initialized

I realized that, at least in my case, the webcam shows a black screen in zoom, and  other programs weren't able to access it at all because it was being used by zoom. But otherwise it works on any other software (discord, cheese)

Offline

#4 2020-09-18 17:07:35

Bamarin
Member
From: Sweden
Registered: 2019-12-22
Posts: 13
Website

Re: [SOLVED] Webcam is not initialized

Installing usbutils and rebooting fixed the initialization for me. Reinstalling zoom afterwards also fixed my personal problem with that application

Offline

#5 2020-09-21 18:25:54

uhoso
Member
From: Soest, NRW, Germany
Registered: 2014-04-24
Posts: 28

Re: [SOLVED] Webcam is not initialized

Reinstalling usbutils worked for me. Marked thread solved.

Offline

#6 2020-09-22 16:00:21

uhoso
Member
From: Soest, NRW, Germany
Registered: 2014-04-24
Posts: 28

Re: [SOLVED] Webcam is not initialized

It worked only one time. Today the issue occured again. So I reopend the thread in hope, someone knows a solution.

Offline

#7 2020-09-30 15:41:22

uhoso
Member
From: Soest, NRW, Germany
Registered: 2014-04-24
Posts: 28

Re: [SOLVED] Webcam is not initialized

I found the solution in this thread: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=259153 it refers to  https://zedt.eu/tech/linux/restarting-u … em-centos/

Restarting the usb-subsystem works. Is there any way to do it automatically? I wrote a script:

#!/bin/bash
#script to start usb-subsystem and initialise webcam

cd /sys/bus/pci/drivers/xhci_hcd

sudo echo -n "0000:00:14.0" > unbind
sudo echo -n "0000:00:14.0" > bind

Is the failure relatet to any changes in the start-procedure? Does the usb-subsystem start too early?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB