You are not logged in.

#1 2020-10-30 22:29:37

hhkadison
Member
From: California, USA
Registered: 2020-10-30
Posts: 6

New Install with KDE5 plasma not starting correctly

I've installed Arch on numerous systems with no issues before (mostly I think because these were newer systems than the one currently installing on) but with this current system which is a Dell Dimension C521 Desktop, I got Arch to install with Kde and all that jazz but when booting the system it will startup normally but then wont load the desktop at all. it'll say
"[     0.393672] __common_interrupt: 1.55 no irq handler for vector",
"starting version 246.6-1-arch" and
"/dev/sda3: clean, 209606/ 19382272 files, 3629623/77508694 blocks"
After that it stays at this black screen but I'm able to do alt + F2 and do commands there. I've followed numerous forum posts relating to x-org maybe not starting or being installed properly and Kde not starting right etc.
I've reinstalled numerous xorg packages and gotten new ones I didn't have aswell as kde5 as a whole but still no luck.
When I do startx it will say (in short)
(EE) Fatal server error: no screens found
it also says to check the log file "/var/log/Xorg.0.log" for more info but not sure how to paste from another computer.
When i do kstart5 it says could not connect to display and it could not load the Qt platform plugin "xcb" in "" even though it was found. it says reinstalling may help which I've done but no luck again.
Any help or contribution would be appreciated.

Also a side note that might be irrelevant, in order to boot the system without a kernel panic error i needed to edit the boot line in grub to say noapic and then it would boot without that error.

Offline

#2 2020-10-30 23:01:41

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,149

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

See the tip box from pastebin to post the file from the console.

Offline

#3 2020-10-31 23:38:20

hhkadison
Member
From: California, USA
Registered: 2020-10-30
Posts: 6

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

https://dpaste.com/B8APR8PDC

Here is the paste of /var/log/Xorg.0.log
It seems to me that the Nvidia driver is having the issues finding the display or something but I've redone this driver too but still nothing.

UPDATE: I see in the Xorg log that the newest nvidia driver doesnt support the Geforce 6150 LE thats in the board so i got a 304 legacy driver from nvidia and installed the .run
Thought this would sort it out but the installation failed and got this log from the nvidia-installer.log:

https://dpaste.com/86DXAWJRJ

Last edited by hhkadison (2020-11-01 00:09:42)

Offline

#4 2020-11-01 15:22:16

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 8,634

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

hhkadison wrote:

so i got a 304 legacy driver from nvidia and installed the .run

https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA wrote:

Warning: Avoid installing the NVIDIA driver through the package provided from the NVIDIA website. Installation through pacman allows upgrading the driver together with the rest of the system.

https://wiki.archlinux.org/index.php/NV … ed_drivers

If you really need the 304 driver you have 2 choices :
- use nouveau
- switch to a version of a distro from before 2015 (even debian jessie from 2015 doesn't have nvidiia 304xx )


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#5 2020-11-02 00:22:56

hhkadison
Member
From: California, USA
Registered: 2020-10-30
Posts: 6

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

Lone_Wolf wrote:

If you really need the 304 driver you have 2 choices :
- use nouveau
- switch to a version of a distro from before 2015 (even debian jessie from 2015 doesn't have nvidiia 304xx )

After switching to the nouveau driver, xstart still doesn't start but it no longer says no screens found, it just says connection to x server refused then aborts.
kstart5 still gives the same message aswell.

Offline

#6 2020-11-02 12:51:52

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 8,634

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

We'll need more details to help you figure this out.

Check /etc/X11 and /etc/X11/xorg.conf.d for files created by the nvidia driver (or yourself) and remove them.

Reboot to console
- login as root .
please post lspci -k , dmesg and/or journalctl -b

- login as user
post ~/.xinitrc , run startx and post that xorg log .


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#7 2020-11-03 07:50:01

hhkadison
Member
From: California, USA
Registered: 2020-10-30
Posts: 6

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

Lone_Wolf wrote:

Reboot to console
- login as root .
please post lspci -k , dmesg and/or journalctl -b

I'm able to paste files pretty easily but I've spent like a half hour trying to google how to paste the output of a command to a file in arch or to just be able to copy paste in a tty using something like vim but I'm still pretty new at this.
Also the output of lspci -k was too big for my screen so i had to use lspci - k | less to be able to scroll as well as dmesg.

Offline

#8 2020-11-03 08:02:52

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,149

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

hhkadison wrote:

I'm able to paste files pretty easily but I've spent like a half hour trying to google how to paste the output of a command to a file in arch or to just be able to copy paste in a tty using something like vim but I'm still pretty new at this.

Covered in the tip box in the link in post #2.

Offline

#9 2020-11-04 06:00:16

hhkadison
Member
From: California, USA
Registered: 2020-10-30
Posts: 6

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

loqs wrote:

Covered in the tip box in the link in post #2.

wow I feel dumb lol. just had to scroll to see that woulda saved me alot of time. lol thank you!

heres the lspci -k:         http://ix.io/2CX6
heres dmesg:                http://ix.io/2CX8
and heres journalctl -b  http://ix.io/2CX9
all as root user.

As user i did startx and heres the log: https://dpaste.com/82V5LG23S
and also here xinitrc: https://dpaste.com/6E3SECR7B

Offline

#10 2020-11-04 15:41:51

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 8,634

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

[  5103.698] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"

logs show several coredumps, but they appear to be from sddm and could be caused by the incorrect xorg.conf .
Please remove /etc/X11/xorg.conf


Sidenote :
nvidia MPC51 chipset with an amd processor. I used a board with that chipset for 8+ years.


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#11 2020-11-04 21:07:16

hhkadison
Member
From: California, USA
Registered: 2020-10-30
Posts: 6

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

Lone_Wolf wrote:
[  5103.698] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"

logs show several coredumps, but they appear to be from sddm and could be caused by the incorrect xorg.conf .
Please remove /etc/X11/xorg.conf


Sidenote :
nvidia MPC51 chipset with an amd processor. I used a board with that chipset for 8+ years.


THANK YOU! after deleting the xorg.conf, startx worked! and after a reboot kde5 plasma started up but it has alot of screen tearing and blinking and text doesnt appear right. icons and images have static over disproportionate parts of them and stuff like that but im just happy at this point that kde works its just SUPER wonky.
Would installing the 304 nvidia driver i got from their site fix this issue? or would it mess up the nouveau driver?

Last edited by hhkadison (2020-11-04 21:09:29)

Offline

#12 2020-11-05 00:59:44

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 12,149

Re: New Install with KDE5 plasma not starting correctly

hhkadison wrote:

Would installing the 304 nvidia driver i got from their site fix this issue? or would it mess up the nouveau driver?

Have you read the link from post #4?
You would need to patch 304 for the kernels Arch provides or build a custom kernel.  For usespace you would need to build a custom xserver using version 1.19.
You would be responsible for maintaining those packages.

Last edited by loqs (2020-11-05 01:01:10)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB