You are not logged in.

#1 2021-02-20 18:26:29

krish
Member
Registered: 2021-02-17
Posts: 6

Earbuds are detected as Microphones

I have a TRSS headset with earbuds and a microphone. The speakers, internal mic, headphones work fine but when I select the microphone of the headset, the headphones stop working(no sound) and they turn into the microphone(speaking into the earbuds records voice).

pacmd list-sources

4 source(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 1030
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 1837.50 ms
	monitor_of: 0
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
	module: 6
	properties:
		device.description = "Monitor of Built-in Audio Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7e10000 irq 31"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "1e20"
		device.product.name = "7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "1"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
  * index: 1
	name: <alsa_input.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 9039
	volume: front-left: 65535 / 100% / -0.00 dB,   front-right: 65535 / 100% / -0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 13076 /  20% / -42.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
	module: 6
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "CX20751/2 Analog"
		alsa.id = "CX20751/2 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7e10000 irq 31"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "1e20"
		device.product.name = "7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:1"
		device.buffering.buffer_size = "352800"
		device.buffering.fragment_size = "176400"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-headphone-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
	active port: <analog-input-internal-mic>
    index: 2
	name: <alsa_output.platform-snd_aloop.0.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 1000
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	monitor_of: 1
	card: 1 <alsa_card.platform-snd_aloop.0>
	module: 7
	properties:
		device.description = "Monitor of Built-in Audio Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "Loopback"
		alsa.long_card_name = "Loopback 1"
		alsa.driver_name = "snd_aloop"
		device.bus_path = "platform-snd_aloop.0"
		sysfs.path = "/devices/platform/snd_aloop.0/sound/card0"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card"
    index: 3
	name: <alsa_input.platform-snd_aloop.0.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 9009
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	card: 1 <alsa_card.platform-snd_aloop.0>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "Loopback PCM"
		alsa.id = "Loopback PCM"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "Loopback"
		alsa.long_card_name = "Loopback 1"
		alsa.driver_name = "snd_aloop"
		device.bus_path = "platform-snd_aloop.0"
		sysfs.path = "/devices/platform/snd_aloop.0/sound/card0"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "352800"
		device.buffering.fragment_size = "352800"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card"
	ports:
		analog-input: Analog Input (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
	active port: <analog-input>

Offline

#2 2021-02-23 02:48:36

ectospasm
Member
Registered: 2015-08-28
Posts: 67

Re: Earbuds are detected as Microphones

What kind of connector does this headset have?  Is it a standard 3-pole 3.5mm male connector, or something else?  Do you have this problem plugged into another device?  Does your soundcard jack support headsets like this (some may only expect sinks, not sources connected to it)?  What kind of device are you plugging it into?

That pacmd output is just for your soundcard, it doesn't really tell us anything about what's plugged in.  Have you tried selecting the headset in pavucontrol?  It could be the wrong thing is selected, and that's why it's behaving poorly.

Offline

#3 2021-02-23 11:32:42

Gosi
Member
From: Vienna, Austria
Registered: 2010-02-25
Posts: 85

Re: Earbuds are detected as Microphones

There are basically 2 TRRS standards CITA and OMTP https://en.wikipedia.org/wiki/Phone_con … _standards.

Maybe you have a mismatch between computer and headset. Although I would expect it to be permanently at fault if this is the case.

Offline

#4 2021-02-23 12:53:56

krish
Member
Registered: 2021-02-17
Posts: 6

Re: Earbuds are detected as Microphones

ectospasm wrote:

What kind of connector does this headset have?  Is it a standard 3-pole 3.5mm male connector, or something else?  Do you have this problem plugged into another device?  Does your soundcard jack support headsets like this (some may only expect sinks, not sources connected to it)?  What kind of device are you plugging it into?

Headset has a 4-pole 3.5mm male connector. No the headset(both headphone and mic) works perfectly on android and another laptop. The soundcard jack has the symbol for headset/mic(h/m). Its a notebook specifically Asus x200ca.


ectospasm wrote:

That pacmd output is just for your soundcard, it doesn't really tell us anything about what's plugged in.  Have you tried selecting the headset in pavucontrol?  It could be the wrong thing is selected, and that's why it's behaving poorly.

Just tell me what to post I'll post it.
I have pavucontrol-qt installed and In the output section their's  => Port: Speaker and Headphones and Input => Internal Microphone and Microphone.

Everything works as expected but selecting Microphone stops the output of the headphones and turns them into Microphone.
Same with alsamixer.

Offline

#5 2021-02-23 13:03:24

krish
Member
Registered: 2021-02-17
Posts: 6

Re: Earbuds are detected as Microphones

Gosi wrote:

There are basically 2 TRRS standards CITA and OMTP https://en.wikipedia.org/wiki/Phone_con … _standards.

Maybe you have a mismatch between computer and headset. Although I would expect it to be permanently at fault if this is the case.

The Headphone in question https://www.amazon.in/gp/product/B01DEWVZ2C/

I'm not sure but the headphone uses OMTP standard.

Offline

#6 2021-02-23 19:07:09

Gosi
Member
From: Vienna, Austria
Registered: 2010-02-25
Posts: 85

Re: Earbuds are detected as Microphones

krish wrote:

The Headphone in question https://www.amazon.in/gp/product/B01DEWVZ2C/

I'm not sure but the headphone uses OMTP standard.

I think your headset is CTIA (not CITA sorry) as it is advertised as being apple compatible, also it works with android (most likely CTIA). For the laptop you would have to ask ASUS as i cannot find detailed information about it.

It would be a good idea to test with different headsets or adapters (split or CTIA to OMTP).

Or you ignore all that and workaround it by buying a USB Soundcard with TRRS output.

Offline

#7 2021-02-24 08:10:35

krish
Member
Registered: 2021-02-17
Posts: 6

Re: Earbuds are detected as Microphones

Gosi wrote:
krish wrote:

The Headphone in question https://www.amazon.in/gp/product/B01DEWVZ2C/

I'm not sure but the headphone uses OMTP standard.

I think your headset is CTIA (not CITA sorry) as it is advertised as being apple compatible, also it works with android (most likely CTIA). For the laptop you would have to ask ASUS as i cannot find detailed information about it.

It would be a good idea to test with different headsets or adapters (split or CTIA to OMTP).

Or you ignore all that and workaround it by buying a USB Soundcard with TRRS output.

I bought a USB Soundcard with TRRS output everything works fine thought microphone input is a bit laggy and wired maybe something to do with configuration.

But the problem is not with the standards(CTIA or OMTP). The only difference between CTIA and OMTP is that the Ground and microphone pin are interchanged. But my problem seems to be that the left and right channels are being recognized as the microphone. I think the driver(snd_hda_intel) is at fault here.

Even though I have a workaround I would still like to resolve the problem. So any help is appreciated.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB