You are not logged in.

#1 2021-03-25 10:04:54

Hooly
Member
From: Germany
Registered: 2020-02-05
Posts: 19

VA-API seemingly broken on RX 6900XT

Using VA-API decoding in Chiaki (https://git.sr.ht/~thestr4ng3r/chiaki) results in a slide show.

VA-API encoding in OBS leads to a crash of the GPU.

Chiaki log: http://ix.io/2U2l

[dirk@arch ~]$ vainfo
vainfo: VA-API version: 1.11 (libva 2.11.0)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 20.3.4 for AMD SIENNA_CICHLID (DRM 3.40.0, 5.11.7-139-tkg-pds, LLVM 11.1.0)
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileMPEG2Simple            : VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Simple              : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Main                : VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
      VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264Main               : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileH264High               : VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileHEVCMain               : VAEntrypointVLD
      VAProfileHEVCMain               : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileHEVCMain10             : VAEntrypointVLD
      VAProfileHEVCMain10             : VAEntrypointEncSlice
      VAProfileJPEGBaseline           : VAEntrypointVLD
      VAProfileVP9Profile0            : VAEntrypointVLD
      VAProfileVP9Profile2            : VAEntrypointVLD
      VAProfileNone                   : VAEntrypointVideoProc

Both worked fine on my 5700XT. Another user of the same GPU (same model) can reportedly use both without issue on Siduction.

Last edited by Hooly (2021-03-25 10:08:52)


"I know that I know nothing"

AMD Ryzen 7 5800X
AMD Radeon RX 6900XT

Offline

#2 2021-03-25 19:44:43

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 9,013

Re: VA-API seemingly broken on RX 6900XT

are you using https://aur.archlinux.org/packages/chiaki or the appimage they provide ?


5.11.7-139-tkg-pds

looks like a custom kernel, have you tried with archlinux repo kernels ?


Disliking systemd intensely, but not satisfied with alternatives so focusing on taming systemd.
Did you use the guided installer ? If yes, I can't help you.

(A works at time B)  && (time C > time B ) ≠  (A works at time C)

Online

#3 2021-03-25 20:24:35

Hooly
Member
From: Germany
Registered: 2020-02-05
Posts: 19

Re: VA-API seemingly broken on RX 6900XT

I've compiled Chiaki manually.

I've also tested it with the stock Arch kernel, same symptoms.


"I know that I know nothing"

AMD Ryzen 7 5800X
AMD Radeon RX 6900XT

Offline

#4 2021-03-31 21:23:57

jazztickets
Member
Registered: 2013-11-20
Posts: 15

Re: VA-API seemingly broken on RX 6900XT

Does this work for you?

ffmpeg -r 60 -vaapi_device /dev/dri/renderD128 -f x11grab -s 1920x1080 -i :0 -vf 'hwupload,scale_vaapi=format=nv12' -c:v h264_vaapi -qp 18 output.mp4

I have a 5700XT, and the mesa 21.0 upgrade broke the FFMPEG VAAPI encoder in OBS for me.

Offline

#5 2021-04-01 14:52:08

icar
Member
Registered: 2020-07-31
Posts: 105

Re: VA-API seemingly broken on RX 6900XT

I had FFMPEG's VAAPI broken with Arch's mesa package. I installed {lib32-,}mesa-tkg-git (from chaotic-aur repo, but you can compile and install it yourself from https://github.com/Tk-Glitch/PKGBUILDS) and the issue went away. My version is now 21.1.0_devel.137166.71ebcf30e4e so I guess it was fixed in between Arch's and TkG's versions.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB