You are not logged in.

#1 2021-04-01 05:57:59

l0b0
Member
Registered: 2014-10-21
Posts: 8
Website

HDMI audio output broken after upgrade?

I've been using HDMI audio for a couple months, and it just stopped working. I'm not sure which part of the pipeline is broken, because pavucontrol shows everything normal:

  • In the Configuration tab Built-in Audio's "Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output" is selected (the list of outputs show a bunch of other options, most of which are marked "unavailable").

  • The Output Devices tab shows only the above device, with "(plugged in)" after the name

  • The Playback tab shows whichever application is playing (Firefox, VLC, etc) at 100% volume, and the volume indicator bar is moving as normal.

Other signs that everything is normal:

  • The receiver settings are the same as before I rebooted, although I did also restart the receiver at the same time.

  • I've not unplugged or re-plugged anything other than the HDMI cable.

  • Bluetooth audio works fine.

Basically everything looks normal, but there is no sound. Short of the receiver having thrown a fit (the display looks normal and there's no indication of anything unusual), is there anything else I can check?

Solved by fiddling around with the settings on the receiver for a while. Sorry for the noise, no idea how this happened. It's back after rebooting just the PC. The receiver settings look like they were a red herring; everything works except the actual sound output.

Last edited by l0b0 (2021-04-02 03:32:13)

Offline

#2 2021-04-08 18:45:17

Anchorman
Member
Registered: 2020-07-26
Posts: 47
Website

Re: HDMI audio output broken after upgrade?

Yeah it's probably not the software.

Offline

#3 Yesterday 00:16:48

jlanford
Member
Registered: Yesterday
Posts: 1

Re: HDMI audio output broken after upgrade?

I'm having this problem recently as well. I checked my update logs and found the following:

[2021-03-31T21:42:51-0400] [ALPM] upgraded mesa (20.3.4-3 -> 21.0.1-1)
[2021-03-31T21:42:52-0400] [ALPM] upgraded libva-mesa-driver (20.3.4-3 -> 21.0.1-1)
[2021-03-31T21:42:53-0400] [ALPM] upgraded mesa-vdpau (20.3.4-3 -> 21.0.1-1)
[2021-03-31T21:42:54-0400] [ALPM] upgraded vulkan-radeon (20.3.4-3 -> 21.0.1-1)

Do you have an AMD Video Card?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB