You are not logged in.

#1 2021-04-21 07:16:13

Terra_Arch
Member
Registered: 2021-04-21
Posts: 3

Arch not booting from my hard drive

Hi all!

I decided to give Arch Linux a go today, and so, armed with a PC, a spare hard drive, and a USB stick, I began my journey

I decided to use "archinstall" to give it a go.

I installed with AMD drivers (RX 470), and the GNOME 40 desktop.

It reported no errors, however, it wouldn't boot from my hard drive (my motherboard does not have secure boot), not until I got a separate manjaro install medium then got it to look for EFI boot files, then boot to my hard drive that way.

Any ideas on how to fix this?

Offline

#2 2021-04-21 08:27:49

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,065

Re: Arch not booting from my hard drive

Which motherboard? Post the install.log from the installer. What's the output of

sudo efibootmgr -uv

?

Mod note, moving to the guided installer subsection.

Offline

#3 2021-04-21 09:09:07

Terra_Arch
Member
Registered: 2021-04-21
Posts: 3

Re: Arch not booting from my hard drive

I can tell you I have an Asrock P67 Extreme4 motherboard with an i5-2500k.

I'll see if I can give you the other info later.

Offline

#4 2021-04-21 14:51:42

Terra_Arch
Member
Registered: 2021-04-21
Posts: 3

Re: Arch not booting from my hard drive

BootCurrent: 0004
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0003,0004
Boot0001* Hard Drive     BBS(HD,,0x0)䵁佇䵁低­
Boot0003* USB     BBS(USB,,0x0)䵁佇䵁低y
Boot0004* UEFI: SanDisk    PciRoot(0x0)/Pci(0x1c,0x5)/Pci(0x0,0x0)/USB(4,0)/HD(1,MBR,0x0,0x52eed0,0x2000)䵁佂

Offline

#5 2021-04-24 17:44:43

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2014-02-20
Posts: 5,844
Website

Re: Arch not booting from my hard drive

Looks like the NVRAM boot entry is missing. See https://wiki.archlinux.org/index.php/Sy … efibootmgr

If that doesn't work then copy /EFI/systemd/systemd-bootx64.efi to /EFI/BOOT/BOOTX64.EFI (both paths given relative to the EFI system partition).

Offline

#6 2021-04-27 07:33:54

Torxed
Member
Registered: 2013-01-10
Posts: 167

Re: Arch not booting from my hard drive

This feels like it's related to a bug fix I introduced a while back due to upstream issues with systemd-boot.

So the installation will call

/usr/bin/arch-chroot /mnt bootctl --no-variables --path=/boot install

which will avoid touching the EFI variables. This was due to an issue reported on systemd-boot where it would wipe out any other boot loaders (windows etc). In order to work around this, we added `--no-variables` which seams to have been a solid workaround for the most part.

I'll check and see if we can't remove the `--no-variables` as it really shouldn't be there anyway. It was a workaround at best at the time.

Offline

#7 2021-04-29 08:05:02

Torxed
Member
Registered: 2013-01-10
Posts: 167

Re: Arch not booting from my hard drive

Just dropping in to say that a PR to test reverting that hotfix of `--no-variables` (remove it essentially) has been created and I'll test it out in the next couple of days.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB