You are not logged in.

#1 2006-11-06 21:04:15

Dieter@be
Forum Fellow
From: Belgium
Registered: 2006-11-05
Posts: 1,958
Website

Can't install eclipse plugins

Hey guys.
I've just installed arch since yesterday.  pacmanning & configuring xorg and a DE (xfce went pretty smooth), also installing a jre and eclipse went nice.

But now, i want to install many plugins for eclipse. (EMF, subclipse, phpeclipse,...)

So i add the urls, i select the ones i want, i accept the licences, i choose mirrors, the files download, i click "install all" when the warning prompts me that the plugins are unsigned.

But then it fails, no matter which plugin, the problem is always pretty similar:

Unable to complete action for feature "Eclipse Modeling Framework (EMF) Documentation" due to errors.
  Unable to create file "/opt/eclipse/plugins/org.eclipse.emf.doc_2.2.1.v200609210005/META-INF/MANIFEST955702245598.MF".
[/opt/eclipse/plugins/org.eclipse.emf.doc_2.2.1.v200609210005/META-INF/MANIFEST955702245598.MF (No such file or directory)]
  Unable to create file "/opt/eclipse/plugins/org.eclipse.emf.doc_2.2.1.v200609210005/META-INF/MANIFEST955702245598.MF".
[/opt/eclipse/plugins/org.eclipse.emf.doc_2.2.1.v200609210005/META-INF/MANIFEST955702245598.MF (No such file or directory)]

when trying subclipse, i the error said something like "permission denied when writing opt/eclipse/plugins/org.eclipse.sublipse......TMP"

i run eclipse as normal user (dieter) in an x session as normal user (dieter)

[root@arch /]# ls -alh opt/
total 24K
drwxr-xr-x  6 root root 4.0K Apr 12 22:25 .
drwxr-xr-x 18 root root 4.0K Apr 12 19:53 ..
drwxr-xr-x  5 root root 4.0K Apr 12 22:03 eclipse
drwxr-xr-x  9 root root 4.0K Apr 12 22:25 java
drwxr-xr-x  3 root root 4.0K Apr 12 22:25 mozilla
drwxr-xr-x 10 root root 4.0K Aug 27  2005 xfce4

[root@arch eclipse]# ls -alh opt/eclipse
total 416K
drwxr-xr-x  5 root root 4.0K Apr 12 22:03 .
drwxr-xr-x  6 root root 4.0K Apr 12 22:25 ..
-rw-r--r--  1 root root   59 Oct  8  2006 .eclipseproduct
-rw-r--r--  1 root root  12K Oct  8  2006 about.html
drwxr-xr-x  2 root root 4.0K Apr 12 22:02 configuration
-rwxr-xr-x  1 root root  29K Oct  8  2006 eclipse
-rw-r--r--  1 root root   25 Oct  8  2006 eclipse.ini
-rw-r--r--  1 root root  17K Oct  8  2006 epl-v10.html
drwxr-xr-x 11 root root 4.0K Apr 12 22:02 features
-rw-r--r--  1 root root 8.9K Oct  8  2006 icon.xpm
-rwxr-xr-x  1 root root 260K Oct  8  2006 libcairo-swt.so
-rw-r--r--  1 root root 6.4K Oct  8  2006 notice.html
drwxr-xr-x 24 root root 8.0K Apr 12 22:03 plugins
-rw-r--r--  1 root root  33K Oct  8  2006 startup.jar


< Daenyth> and he works prolifically
4 8 15 16 23 42

Offline

#2 2006-11-06 21:32:51

n00b.tux
Member
Registered: 2006-10-27
Posts: 10

Re: Can't install eclipse plugins

pacman installs eclipse in /opt/eclipse where your user account has no write permissons. You can either give users the write permission on the folder /opt/eclipse/plugins:

chown -R root:users /opt/eclipse/plugins
chmod -R g+w /opt/eclipse/plugins

(dont forget to make sure your user is the group "users" by editing /etc/group as root)

or you configure eclipse to store the plugins in a different place somewhere in your /home folder. Eventhough I cant find the location to specify the folder I remember there is this option...

Offline

#3 2006-11-07 10:12:11

Dieter@be
Forum Fellow
From: Belgium
Registered: 2006-11-05
Posts: 1,958
Website

Re: Can't install eclipse plugins

okay, it worked.. sort off..

i had to do those commands on /opt/eclipse, not just on /opt/eclipse/plugins, because some data had to be written in other subdirectories then just plugins.

But now my problem is: i'm in an x-session as user dieter, i start eclipse, so it runs as user dieter, i install plugins, i'm prompted if i want to restart ecliipse, i choose yes.
After that: eclipse prompts me for what my workspace should be, it suggests: /root/workspace?? And when checking out the "new software" thing, most of my url's for plugins are gone?? It's like eclipse is running as user root, instead of user dieter? (since it doesn't use my settings, but those of user root?)  Even when starting a new x-session and launching eclipse again, it keeps on behaving like this  :?

However it's not running as root, here's a piece of ps aux

dieter    3270  0.0  1.5   9648  1748 tty1     S    15:12   0:00 /opt/eclipse/eclipse
dieter    3271 11.6 65.5 527120 72080 tty1     Sl   15:12   0:45 /opt/java/bin/java -Xms40m -Xmx256m -jar /opt/eclipse/startup.jar -os linux -ws gtk -arch x

so why does it behave so funny, and how do i fix it?


< Daenyth> and he works prolifically
4 8 15 16 23 42

Offline

Board footer

Powered by FluxBB