You are not logged in.

#1 2021-10-03 08:41:51

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

iBus does not work on terminals

Hey so i have setup iBus and it works on applications except terminals i am using kde plasma

Offline

#2 2021-10-03 13:51:39

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

https://wiki.archlinux.org/title/IBus
Specify "terminals" - that's not a thing; name the actual process.

Online

#3 2021-10-03 14:10:46

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

No i mean iBus works perfectly on all applications except terminals like Konsole and yukuake i am using a japanese keyboard but the japanese keymaps dont work in Konsole but works in all applications

Offline

#4 2021-10-03 14:20:18

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

Konsole and yakuake are the same terminal emulator (wrapped in a different GUI)
Have a look at yakuakes environment and whether it gets the IM settings:

tr '\0' '\n' < /proc/$(pidof yakuake)/environ

Online

#5 2021-10-04 03:52:15

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

seth wrote:

Konsole and yakuake are the same terminal emulator (wrapped in a different GUI)
Have a look at yakuakes environment and whether it gets the IM settings:

tr '\0' '\n' < /proc/$(pidof yakuake)/environ

The output:

DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
DESKTOP_SESSION=plasmawayland
DISPLAY=:1
GDK_DPI_SCALE=1
GDK_SCALE=1
GTK_IM_MODULE=ibus
HOME=/home/undiedgamer
KDE_APPLICATIONS_AS_SCOPE=1
KDE_FULL_SESSION=true
KDE_SESSION_UID=1000
KDE_SESSION_VERSION=5
LANG=en_US.UTF-8
LOGNAME=undiedgamer
MAIL=/var/spool/mail/undiedgamer
MOTD_SHOWN=pam
OLDPWD=/home/undiedgamer
PAM_KWALLET5_LOGIN=/run/user/1000/kwallet5.socket
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
PLASMA_USE_QT_SCALING=1
PWD=/home/undiedgamer
QT_AUTO_SCREEN_SCALE_FACTOR=0
QT_IM_MODULE=ibus
QT_WAYLAND_FORCE_DPI=96
SHELL=/usr/bin/zsh
SHLVL=0
SYSTEMD_EXEC_PID=4606
USER=undiedgamer
WAYLAND_DISPLAY=wayland-0
XAUTHORITY=/run/user/1000/xauth_jyLvGJ
XCURSOR_SIZE=24
XCURSOR_THEME=Breeze_Snow
XDG_CONFIG_DIRS=/home/undiedgamer/.config/kdedefaults:/etc/xdg
XDG_CURRENT_DESKTOP=KDE
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
XDG_SEAT=seat0
XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
XDG_SESSION_CLASS=user
XDG_SESSION_DESKTOP=KDE
XDG_SESSION_ID=2
XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session1
XDG_SESSION_TYPE=wayland
XDG_VTNR=2
XMODIFIERS=@im=ibus
GTK_RC_FILES=/etc/gtk/gtkrc:/home/undiedgamer/.gtkrc:/home/undiedgamer/.config/gtkrc
GTK2_RC_FILES=/etc/gtk-2.0/gtkrc:/home/undiedgamer/.gtkrc-2.0:/home/undiedgamer/.config/gtkrc-2.0
SESSION_MANAGER=local/undiedgamer:@/tmp/.ICE-unix/7319,unix/undiedgamer:/tmp/.ICE-unix/7319

Last edited by UndiedGamer (2021-10-04 03:53:05)

Offline

#6 2021-10-04 07:10:05

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

Is this also a problem when running plasma on X11?
https://github.com/ibus/ibus/issues/2182 - does it work on anything that doesn't use xwayland?

Online

#7 2021-10-06 04:09:29

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

yes it works on everything except konsole

Offline

#8 2021-10-06 06:24:22

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

"everything except konsole" doesn't mean "anything that doesn't use xwayland"
Did you try plasma on X11?

Online

#9 2021-10-06 06:31:22

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

not sure but i have xorg already installed

Offline

#10 2021-10-06 06:58:40

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

Yes, but you're running a wayland session - so start plasma on xorg when you login and see whether the issue exists there as well.

Online

#11 2021-10-07 10:05:26

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

Yes it perfectly works on X11 but doesn't on wayland, guess i am sticking with X11 now

Offline

#12 2021-10-07 13:34:58

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

One question would be whether this is limited to clients of xwayland or clients that do NOT use xwayland or truely just konsole.

Online

#13 2021-10-08 03:50:24

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

welp iBus does not work on every terminal except xterm on wayland

Offline

#14 2021-10-08 04:02:57

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

now i am facing issues on X11, my settings dont get saved everytime

Offline

#15 2021-10-08 06:40:08

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

1. Don't bump
2. Don't shift topics
3. "my settings dont get saved everytime" is pretty meaningless as an error description and the forum isn't a blog.
4. https://wiki.archlinux.org/title/Fcitx …?

Online

#16 2021-10-10 06:09:14

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

Fcitx works for applications except terminals, just like iBus

Offline

#17 2021-10-10 07:02:36

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,104

Re: iBus does not work on terminals

Shell related? What if you run a different process directly?

konsole -e vim

Online

#18 2021-10-11 06:09:53

UndiedGamer
Member
Registered: 2021-10-03
Posts: 10

Re: iBus does not work on terminals

no it doesnt work

Offline

Board footer

Powered by FluxBB