You are not logged in.

#1 2021-10-05 06:18:50

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

[SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

After i updated kernel from 5.14.3 to 5.14.5 systemctl suspend stopped working. I thought it was just kernel bug and waited for new kernel. Now im on 5.14.8 and still doesn't work. System just goes to suspend, but after wake up the screen doesn't see any input and moues and keyboard doesn't work too.

Last edited by Pole_Prode (2021-10-05 19:11:37)

Offline

#2 2021-10-05 06:50:23

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,844

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

1. It's not the suspend, you problem is the resume. Please clarify that in the subject (edit your original post)
2. "Does not work" isn't a usable error description and "the screen doesn't see any input and moues and keyboard doesn't work too" doesn't really help either

=>
1. Check what still does work:
a. Can you switch to a different VT
b. Can you still ping / ssh into the system?

2. Elaborate on your environment: hardware, display server, desktop session, screen locker, …

3. Test a different environment (most notably don't lock the screen w/ the suspend, but also a different DE, eg. openbox or so)

4. Provide some data (eg. the Xorg log and system journal covering the failing resume)
https://wiki.archlinux.org/title/Xorg#General
"sudo journalctl -b -1" for the previous boot

Offline

#3 2021-10-05 07:52:10

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

System doesn't respond to anything. Different monitor doesn't see any input too. Will try SSH, but i doubt it will work. I didn't lock system i just write systemctl suspend in shell. Here is the log:
https://pastebin.com/2vuLh4U1

Offline

#4 2021-10-05 07:54:03

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,844

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

Since there's an ntfs partition, make sure windows isn't (secretly) hibernating, see the 3rd link below.

Offline

#5 2021-10-05 11:28:26

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

It wasn't turned on for 6 months and fast boot is disabled already. I tried to suspend form tty, got same result. SSH works, but system is still unresponsive.

Offline

#6 2021-10-05 13:08:27

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,844

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

SSH works, but system is still unresponsive.

If ssh works, the system is responsive?
Check dmesg or the system journal when ssh'd into the seemingly unresponsive system after waking out of S3

Offline

#7 2021-10-05 14:40:33

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

This is what i got form dmesg from ssh:
[  595.993850] PM: suspend entry (deep)
[  596.270593] Filesystems sync: 0.276 seconds
[  596.270819] Freezing user space processes ... (elapsed 0.001 seconds) done.
[  596.272563] OOM killer disabled.
[  596.272564] Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.001 seconds) done.
[  596.273911] printk: Suspending console(s) (use no_console_suspend to debug)
[  596.274921] serial 00:04: disabled
[  596.290391] sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
[  596.317340] sd 0:0:0:0: [sda] Stopping disk
[  596.920501] ACPI: PM: Preparing to enter system sleep state S3
[  596.921336] ACPI: PM: Saving platform NVS memory
[  596.921379] Disabling non-boot CPUs ...
[  596.923208] smpboot: CPU 1 is now offline
[  596.925821] smpboot: CPU 2 is now offline
[  596.928261] smpboot: CPU 3 is now offline
[  596.929311] ACPI: PM: Low-level resume complete
[  596.929385] ACPI: PM: Restoring platform NVS memory
[  596.929472] LVT offset 0 assigned for vector 0x400
[  596.929764] Enabling non-boot CPUs ...
[  596.929836] x86: Booting SMP configuration:
[  596.929837] smpboot: Booting Node 0 Processor 1 APIC 0x11
[  596.929964] microcode: CPU1: patch_level=0x06003106
[  596.932299] ACPI: \_PR_.P001: Found 2 idle states
[  596.932652] CPU1 is up
[  596.932733] smpboot: Booting Node 0 Processor 2 APIC 0x12
[  596.932851] microcode: CPU2: patch_level=0x06003106
[  596.935301] ACPI: \_PR_.P002: Found 2 idle states
[  596.935628] CPU2 is up
[  596.935763] smpboot: Booting Node 0 Processor 3 APIC 0x13
[  596.935909] microcode: CPU3: patch_level=0x06003106
[  596.938329] ACPI: \_PR_.P003: Found 2 idle states
[  596.938703] CPU3 is up
[  596.939239] ACPI: PM: Waking up from system sleep state S3
[  596.973196] serial 00:04: activated
[  596.974536] sd 0:0:0:0: [sda] Starting disk
[  596.981157] kfd kfd: amdgpu: Failed to resume IOMMU for device 1002:130f
[  596.981166] amdgpu 0000:00:01.0: amdgpu: amdgpu_device_ip_resume failed (-6).
[  596.981170] PM: dpm_run_callback(): pci_pm_resume+0x0/0xe0 returns -6
[  596.981186] amdgpu 0000:00:01.0: PM: failed to resume async: error -6
[  597.141771] OOM killer enabled.
[  597.141774] Restarting tasks ... done.
[  597.142306] video LNXVIDEO:00: Restoring backlight state
[  597.142430] PM: suspend exit

Offline

#8 2021-10-05 15:18:36

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,844

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

Please use code tags, https://bbs.archlinux.org/help.php#bbcode

[  596.981157] kfd kfd: amdgpu: Failed to resume IOMMU for device 1002:130f
[  596.981166] amdgpu 0000:00:01.0: amdgpu: amdgpu_device_ip_resume failed (-6).
[  596.981170] PM: dpm_run_callback(): pci_pm_resume+0x0/0xe0 returns -6
[  596.981186] amdgpu 0000:00:01.0: PM: failed to resume async: error -6

\o/
sad

Does "iommu=soft" work?
https://wiki.archlinux.org/title/Kernel_parameters

Edit, also try "amdgpu.noretry=0"

Last edited by seth (2021-10-05 15:21:30)

Offline

#9 2021-10-05 16:52:26

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

So i guess i have broken kfd:
kfd kfd: amdgpu: Allocated 3969056 bytes on gart
kernel: kfd kfd: amdgpu: error getting iommu info. is the iommu enabled?
kernel: kfd kfd: amdgpu: Error initializing iommuv2
kernel: kfd kfd: amdgpu: device 1002:130f NOT added due to errors

And iommu=soft amdgpu.noretry=0 did nothing.

Last edited by Pole_Prode (2021-10-05 18:23:31)

Offline

#10 2021-10-05 18:01:44

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,844

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

"kfD"
Try "amdgpu.ignore_crat=1", https://dri.freedesktop.org/docs/drm/gpu/amdgpu.html

Offline

#11 2021-10-05 18:36:33

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

That worked thanks for your help.
For the last this is dmesg right now:
[   65.156831] Filesystems sync: 0.355 seconds
[   65.157090] Freezing user space processes ... (elapsed 0.001 seconds) done.
[   65.158546] OOM killer disabled.
[   65.158548] Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.001 seconds) done.
[   65.159941] printk: Suspending console(s) (use no_console_suspend to debug)
[   65.161175] serial 00:04: disabled
[   65.178406] sd 0:0:0:0: [sda] Synchronizing SCSI cache
[   65.178545] sd 0:0:0:0: [sda] Stopping disk
[   65.765222] ACPI: PM: Preparing to enter system sleep state S3
[   65.766057] ACPI: PM: Saving platform NVS memory
[   65.766107] Disabling non-boot CPUs ...
[   65.768304] smpboot: CPU 1 is now offline
[   65.770657] smpboot: CPU 2 is now offline
[   65.772896] smpboot: CPU 3 is now offline
[   65.774079] ACPI: PM: Low-level resume complete
[   65.774151] ACPI: PM: Restoring platform NVS memory
[   65.774244] LVT offset 0 assigned for vector 0x400
[   65.774535] Enabling non-boot CPUs ...
[   65.774589] x86: Booting SMP configuration:
[   65.774590] smpboot: Booting Node 0 Processor 1 APIC 0x11
[   65.774716] microcode: CPU1: patch_level=0x06003106
[   65.777044] ACPI: \_PR_.P001: Found 2 idle states
[   65.777408] CPU1 is up
[   65.777443] smpboot: Booting Node 0 Processor 2 APIC 0x12
[   65.777589] microcode: CPU2: patch_level=0x06003106
[   65.780016] ACPI: \_PR_.P002: Found 2 idle states
[   65.780333] CPU2 is up
[   65.780360] smpboot: Booting Node 0 Processor 3 APIC 0x13
[   65.780509] microcode: CPU3: patch_level=0x06003106
[   65.782962] ACPI: \_PR_.P003: Found 2 idle states
[   65.783347] CPU3 is up
[   65.783929] ACPI: PM: Waking up from system sleep state S3
[   65.817743] serial 00:04: activated
[   65.818931] sd 0:0:0:0: [sda] Starting disk
[   65.825892] [drm] PCIE GART of 1024M enabled (table at 0x000000F4007E9000).
[   65.828173] amdgpu 0000:00:01.0: amdgpu: SRBM_SOFT_RESET=0x00100040
[   66.130778] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[   66.130840] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[   66.130870] ata8: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[   66.130900] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[   66.130922] ata2: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[   66.130943] ata7: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[   66.235410] [drm] UVD initialized successfully.
[   66.285713] ata3: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[   66.302964] ata3.00: configured for UDMA/100
[   66.356456] [drm] VCE initialized successfully.
[   66.368393] OOM killer enabled.
[   66.368396] Restarting tasks ... done.
[   66.370418] video LNXVIDEO:00: Restoring backlight state
[   66.370570] PM: suspend exit

Offline

#12 2021-10-05 19:08:57

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,844

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

seth wrote:

=> https://bugzilla.kernel.org/buglist.cgi … esolution=---

Please always remember to mark resolved threads by editing your initial posts subject - so others will know that there's no task left, but maybe a solution to find.
Thanks.

Offline

#13 2021-10-05 19:11:12

Pole_Prode
Member
Registered: 2021-04-27
Posts: 10

Re: [SOLVED] systemctl suspend doesn't resume after kernel update.

Thanks to you for your time and your help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB