You are not logged in.

#1 2021-10-08 17:09:37

alarmfox
Member
Registered: 2021-10-08
Posts: 4

xhci_hcd not working

Hi everyone,
My usb of my ASUS laptop died and I don't know how to diagnostic the problem. The error I got in dmesg is:

[    2.937513] xhci_hcd 0000:00:14.0: xHCI Host Controller
[    2.937521] xhci_hcd 0000:00:14.0: new USB bus registered, assigned bus number 1
[   12.938543] xhci_hcd 0000:00:14.0: can't setup: -110
[   12.938547] xhci_hcd 0000:00:14.0: USB bus 1 deregistered
[   12.938697] xhci_hcd 0000:00:14.0: init 0000:00:14.0 fail, -110
[   12.938788] xhci_hcd: probe of 0000:00:14.0 failed with error -110

While the output of lspci is:

00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Host Bridge/DRAM Registers [8086:1904] (rev 08)
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation HD Graphics 510 [8086:1906] (rev 07)
00:04.0 Signal processing controller [1180]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem [8086:1903] (rev 08)
00:14.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation Sunrise Point-LP USB 3.0 xHCI Controller [8086:9d2f] (rev 21)
00:14.2 Signal processing controller [1180]: Intel Corporation Sunrise Point-LP Thermal subsystem [8086:9d31] (rev 21)
00:15.0 Signal processing controller [1180]: Intel Corporation Sunrise Point-LP Serial IO I2C Controller #0 [8086:9d60] (rev 21)
00:15.1 Signal processing controller [1180]: Intel Corporation Sunrise Point-LP Serial IO I2C Controller #1 [8086:9d61] (rev 21)
00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation Sunrise Point-LP CSME HECI #1 [8086:9d3a] (rev 21)
00:17.0 SATA controller [0106]: Intel Corporation Sunrise Point-LP SATA Controller [AHCI mode] [8086:9d03] (rev 21)
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #1 [8086:9d10] (rev f1)
00:1c.4 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #5 [8086:9d14] (rev f1)
00:1c.5 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #6 [8086:9d15] (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation Sunrise Point-LP LPC Controller [8086:9d48] (rev 21)
00:1f.2 Memory controller [0580]: Intel Corporation Sunrise Point-LP PMC [8086:9d21] (rev 21)
00:1f.3 Audio device [0403]: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio [8086:9d70] (rev 21)
00:1f.4 SMBus [0c05]: Intel Corporation Sunrise Point-LP SMBus [8086:9d23] (rev 21)
01:00.0 3D controller [0302]: NVIDIA Corporation GM108M [GeForce 920MX] [10de:134f] (rev a2)
02:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5286 PCI Express Card Reader [10ec:5286] (rev 01)
02:00.2 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL810xE PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 06)
03:00.0 Network controller [0280]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter [10ec:b723]

Strange thing is that lsusb gives no output, but when i plug-in an usb a little flash pops and my phone charges. USB doesn't work anymore event if i try to boot from it before kernel loads. I had to use DVD to try other OSs.

I tried different kernels, I was on zen, now on LTS and i tried event to reinstall native Windows 10 but none worked.
What i tried:

  • usbcore.autosuspend=-1 in kernel parameters

  • install upd72020x-fw from the AUR. Even if i don't have a renesas controller (?)

  • remove and insert xhci_hcd module. It goes on timeout after 10 seconds with the error above.

Any suggestion is appreciated. Thank you in advance!

Offline

#2 2021-10-08 20:44:15

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,100

Re: xhci_hcd not working

USB doesn't work anymore event if i try to boot from it before kernel loads.
I tried different kernels, I was on zen, now on LTS and i tried event to reinstall native Windows 10 but none worked.

Hardware of UEFI; the power lane might still be intact (so you can use if for charing your phone), while the bus itself is broken.
You could try to reset the CMOS and/or up/downgrade the UEFI but changes to the kernel parameters won't help if it's not even working at the BIOS level.

Offline

#3 2021-10-09 09:11:59

alarmfox
Member
Registered: 2021-10-08
Posts: 4

Re: xhci_hcd not working

Thank you for the reply.
I was fearing it could be something not recoverable software side.

Offline

#4 2021-10-09 10:40:28

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,100

Re: xhci_hcd not working

It might be a software induced situation, but the CMOS reset should™ clear such.

Offline

#5 2021-10-09 12:18:29

alarmfox
Member
Registered: 2021-10-08
Posts: 4

Re: xhci_hcd not working

Sorry, I may sound stupid, but do you mean hardware CMOS reset or simply factory reset in BIOS?
I already tried that, but it's not working. There's difference between the two options?

Offline

#6 2021-10-09 14:04:13

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 24,100

Re: xhci_hcd not working

There's difference between the two options?

Only if the BIOS CMOS reset doesn't actually work (what is highly unlikely) - seems the bus is dead sad

Last hope would be a BIOS/UEFI up/downgrade.

Offline

#7 2021-10-09 14:57:10

alarmfox
Member
Registered: 2021-10-08
Posts: 4

Re: xhci_hcd not working

I tried that but never mind. PC is dead, not even turning on anymore.

It had a lot of problems on the pci bus. Nvidia card not working (freeze when trying to use drivers), sometimes wifi off, now this usb problem and lately it was not powering off properly.

6 years old machine.
Thank you for your kind responses.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB