You are not logged in.

#1 2021-10-14 17:10:27

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

[SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

I have a 1080 laptop.
I have this addon installed that makes viewing pictures easier.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo … age-viewer
I recently opened this image in firefox
https://i.ibb.co/r5hCY5Y/064138-Hybrid-UHD.png
and notices that the addon says that the image is 4k and it is scaled to my display at 1280*720 when I full screen firefox.

but my screen resolution is at 1080p

to be sure I found the same addon in chrome store and added to brave browser.
then I opened the same image.
and in that instance it say that the 4k image is scaled to 1080p of my display.

why my firefox does this?
is there anyway that I can see what resolution the firefox application is acutally using for a fullscreen website?

I am not talking about video resolution because that wont be accurate for my issue, because I can technically view 4k video in firefox but I would not know if it is scaled or not.

Last edited by rezad (2021-10-14 21:41:49)

Offline

#2 2021-10-14 20:48:40

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 57,455

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

wayland ./. xwayland issue?

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Get Screen Resolution Using JavaScript</title>
</head>
<body>
    <script>
    function getResolution() {
        document.write("Your screen resolution is: " + screen.width + "x" + screen.height);
    }
    </script>
     
    <button type="button" onclick="getResolution();">Get Resolution</button>
</body>
</html>

Online

#3 2021-10-14 21:06:51

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

I am running on a X server not wayland.

% echo $XDG_SESSION_TYPE       
x11

Last edited by rezad (2021-10-14 21:11:30)

Offline

#4 2021-10-14 21:07:47

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

seth wrote:

wayland ./. xwayland issue?

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Get Screen Resolution Using JavaScript</title>
</head>
<body>
    <script>
    function getResolution() {
        document.write("Your screen resolution is: " + screen.width + "x" + screen.height);
    }
    </script>
     
    <button type="button" onclick="getResolution();">Get Resolution</button>
</body>
</html>

"Your screen resolution is: 1280x720"

Offline

#5 2021-10-14 21:08:39

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 57,455

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

"xrandr -q"?

Online

#6 2021-10-14 21:09:31

progandy
Member
Registered: 2012-05-17
Posts: 5,229

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

If you scaled everything with e.g. GDK_SCALE, then firefox reports the smaller resolution. The image should be at the correct resolution, though.

Last edited by progandy (2021-10-14 21:09:47)


| alias CUTF='LANG=en_XX.UTF-8@POSIX ' |

Offline

#7 2021-10-14 21:12:15

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

seth wrote:

"xrandr -q"?

 xrandr -q
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 309mm x 174mm
   1920x1080     60.05*+  60.01    59.97    59.96    59.93  
   1680x1050     59.95    60.05    59.88  
   1400x1050     59.98  
   1600x900      59.99    59.94    59.95    59.82  
   1280x1024     60.05    60.02  
   1440x900      60.05  
   1400x900      59.96    59.88  
   1280x960      60.00  
   1440x810      60.00    59.97  
   1368x768      59.88    59.85  
   1280x800      59.99    60.05    59.97    59.81    59.91  
   1280x720      60.00    60.05    59.99    59.86    59.74  
   1024x768      60.05    60.04    60.00  
   960x720       60.00  
   928x696       60.05  
   896x672       60.01  
   1024x576      59.95    59.96    59.90    59.82  
   960x600       59.93    60.00  
   960x540       59.96    59.99    59.63    59.82  
   800x600       60.05    60.00    60.32    56.25  
   840x525       60.01    59.88  
   864x486       59.92    59.57  
   700x525       59.98  
   800x450       59.95    59.82  
   640x512       60.02  
   700x450       59.96    59.88  
   640x480       60.05    60.00    59.94  
   720x405       59.51    58.99  
   684x384       59.88    59.85  
   640x400       59.88    59.98  
   640x360       59.86    59.83    59.84    59.32  
   512x384       60.00  
   512x288       60.00    59.92  
   480x270       59.63    59.82  
   400x300       60.32    56.34  
   432x243       59.92    59.57  
   320x240       60.05  
   360x202       59.51    59.13  
   320x180       59.84    59.32  
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Last edited by rezad (2021-10-14 21:13:11)

Offline

#8 2021-10-14 21:13:40

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

also as I said brave uses the 1080p.

Offline

#9 2021-10-14 21:15:36

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

progandy wrote:

If you scaled everything with e.g. GDK_SCALE, then firefox reports the smaller resolution. The image should be at the correct resolution, though.

how do I check that?
I am in kde plasma and use the repo installed firefox.

in firefox about:support I see this in gpu part:
Display0    1920x1080 default
so firefox sees that but I dont know why the veiw of webpage is 720p

Offline

#10 2021-10-14 21:19:08

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

ok I found the issue.
it seems that in past I found firefox to be too small fonted so I used this
layout.css.devPixelsPerPx = 1.5 in about:config

resetting that fixed it.

btw can anyone helps me with the really small firefox fonts?

Last edited by rezad (2021-10-14 21:19:38)

Offline

#11 2021-10-14 21:21:49

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 57,455

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

According to https://wiki.archlinux.org/title/HiDPI#Firefox honors Xft.dpi?

Last edited by seth (2021-10-14 21:31:17)

Online

#12 2021-10-14 21:22:08

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

compared to my kde plasma app its UI and web font are way too small
if I use the global zoom in firefox I get to the 720p issue.
how can I have bigger ui but 1080p pixel?

in brave I can set page zoom from setting to 150% and UI gets better but the pixel info from that javapage referenced in top post doesn't get small to 720p and stays 1080p.

firefox is making me blind.

Last edited by rezad (2021-10-14 21:25:44)

Offline

#13 2021-10-14 21:29:53

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

seth wrote:

using global scale is like using that about:Config item
it reduces the pixel count to scale.
so I would again have a 720p firefox with readable font or a 1080p firefox with horrible font.

Offline

#14 2021-10-14 21:34:45

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 57,455

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

That's not a "global scale" but the DPI configuration for https://en.wikipedia.org/wiki/Xft - it's specifically font related and does not map pixels in firefox.
You set it via https://wiki.archlinux.org/title/X_resources
Alternatively, try "xrandr --dpi 160" (but you must restart FF to apply the value)

Online

#15 2021-10-14 21:38:31

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

seth wrote:

That's not a "global scale" but the DPI configuration for https://en.wikipedia.org/wiki/Xft - it's specifically font related and does not map pixels in firefox.
You set it via https://wiki.archlinux.org/title/X_resources
Alternatively, try "xrandr --dpi 160" (but you must restart FF to apply the value)


that doesnt affect firefox text at all just kde text and horribly at that.
I think this is one of those firefox issues.
sigh.

I am still using firefox despite its best effort to make me leave it

Offline

#16 2021-10-14 21:41:32

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

I think I just use firefox default zoom and set it to text only.
this way the pages see the 1080p pixel and text is readable.

Offline

#17 2021-10-14 21:44:42

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 57,455

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

that doesnt affect firefox text at all just kde text and horribly at that.

What? xrandr --dpi or Xft.dpi? And what "horrbile" impact does it have on KDE? Fonts too big™?
160dpi is roughly the native resolution of your output, you might want to set that in all locations (see the HiDPI page) and use reasonable font sizes (eg. 10pt, not 18pt or so)

Online

#18 2021-10-14 22:05:33

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

seth wrote:

that doesnt affect firefox text at all just kde text and horribly at that.

What? xrandr --dpi or Xft.dpi? And what "horrbile" impact does it have on KDE? Fonts too big™?
160dpi is roughly the native resolution of your output, you might want to set that in all locations (see the HiDPI page) and use reasonable font sizes (eg. 10pt, not 18pt or so)

I am not that familiar with xft.dpi or zoom and resolution and all that.
what I found was that I just needed to make the kde font bigger after a clean install.

the xrandr one I checked made fonts bigger I think?
but I just reversed all to orginal and just used firefox zoom.
I think I am not awake enough or interested enough to learn the all the xrandr and so on and then kde does its own thing and so on.

but thanks for the answers.

btw where does the "160dpi is roughly the native resolution of your output" comes from?
I didnt see it.
I only see pixel resolution but no the size of device,

Offline

#19 2021-10-14 22:09:56

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

and setting dpi in kde plasma to 160 makes the laptop look like a 360*480 and comical.
and opening a popup like kde password takes a lot of space.
maybe I should test with 120?

also my laptop is 14 inch.

update: found the size from xrandr.

Last edited by rezad (2021-10-14 22:16:51)

Offline

#20 2021-10-14 22:23:14

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

setting dpi to 160 in kde setting and resetting fonts to default make kde apps look like the unset dpi and bigger font but the menus are too big and also setting the dpi to 160 makes firefox see the resolution as 720p.

Offline

#21 2021-10-14 22:25:11

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

btw why kde doesnt calculate the dpi from screen size after install and put that as default or use that if my screen is 160 dpi?

because again: firefox sees 720p as page resolution when I set dpi to 160

Offline

#22 2021-10-14 22:35:04

rezad
Member
Registered: 2014-09-17
Posts: 177

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

I think the issue if with firefox
when I set the dpi in kde to 120 then both firefox and brave say that my resolution is lower that 1080p (like 950 or something) but when I set the dpi to 110 and any number lower than 120 then brave scale correctly and for example for 100dpi say 1000 but firefox say 1080p.
so brave sees the change for non 120 or 160 dpi ones but firefox only sees when the number is 120 or 160 or something like that and doesn't do fractional.

I seriously am considering moving to brave full time after firefox use for more that 18 years.

Offline

#23 2021-10-15 06:30:15

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 57,455

Re: [SOLVED] firefox runs at 720p resolution?

1. stop bumping your thread. Unless somebody has replied, edit your previous post.

2.

I am not that familiar with xft.dpi or zoom and resolution and all that.

I linked an elaborative wiki page about "all that"

3.

btw where does the "160dpi is roughly the native resolution of your output" comes from?

"xrandr -q" lists the physical dimensions (in mm) and the pixel resolution. The rest is math.

4.

also setting the dpi to 160 makes firefox see the resolution as 720p.

Sure it's not

I just reversed all to orginal and just used firefox zoom.

?
Also how do you set the DPI? I've a hard time assuming that browsers report wrong dimensions because of a high DPI value. And the direct point-to-pixel DPI is 72…

5.

why kde doesnt calculate the dpi from screen size after install and put that as default or use that if my screen is 160 dpi?

Xorg log? https://wiki.archlinux.org/title/Xorg#General

Online

Board footer

Powered by FluxBB