You are not logged in.

#1 2021-11-12 07:19:28

HarmesanCheese
Member
Registered: 2021-10-29
Posts: 14

[SOLVED] Xorg can't initalize nvidia module

After I updated my system, whenever I startx it says

This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.

X.Org X Server 1.21.1.1
X Protocol Version 11, Revision 0
Current Operating System: Linux elitebox 5.14.16-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Tue, 02 Nov 2021 22:22:59 +0000 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=e803cf31-9954-4c5e-bd57-ef104f7f2b5e rw loglevel=3 quiet
 
Current version of pixman: 0.40.0
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Nov 11 15:06:32 2021
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(EE) 
Fatal server error:
(EE) no screens found(EE) 
(EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
(EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
(EE) 
(EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error

and here's the log file

[  2086.068] 
This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.
[  2086.069] 
X.Org X Server 1.21.1.1
X Protocol Version 11, Revision 0
[  2086.072] Current Operating System: Linux elitebox 5.14.16-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Tue, 02 Nov 2021 22:22:59 +0000 x86_64
[  2086.072] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=e803cf31-9954-4c5e-bd57-ef104f7f2b5e rw loglevel=3 quiet
[  2086.074]  
[  2086.075] Current version of pixman: 0.40.0
[  2086.076] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  2086.076] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  2086.079] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Nov 11 14:52:13 2021
[  2086.080] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  2086.081] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  2086.081] (==) ServerLayout "Layout0"
[  2086.081] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  2086.081] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[  2086.081] (**) |   |-->Device "Device0"
[  2086.081] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  2086.081] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  2086.081] (==) Automatically adding devices
[  2086.081] (==) Automatically enabling devices
[  2086.081] (==) Automatically adding GPU devices
[  2086.081] (==) Automatically binding GPU devices
[  2086.081] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  2086.081] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[  2086.081] 	Entry deleted from font path.
[  2086.081] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[  2086.081] 	Entry deleted from font path.
[  2086.081] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[  2086.081] 	Entry deleted from font path.
[  2086.081] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/75dpi
[  2086.081] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[  2086.081] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  2086.081] (WW) Disabling Keyboard0
[  2086.081] (WW) Disabling Mouse0
[  2086.081] (II) Module ABI versions:
[  2086.081] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  2086.081] 	X.Org Video Driver: 25.2
[  2086.081] 	X.Org XInput driver : 24.4
[  2086.081] 	X.Org Server Extension : 10.0
[  2086.082] (++) using VT number 1

[  2086.086] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_31
[  2086.095] (--) PCI:*(5@0:0:0) 10de:0ffe:103c:094c rev 161, Mem @ 0xee000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xe0000000/33554432, I/O @ 0x0000c000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[  2086.095] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[  2086.095] (II) LoadModule: "glx"
[  2086.095] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  2086.097] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  2086.097] 	compiled for 1.21.1.1, module version = 1.0.0
[  2086.097] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[  2086.097] (II) LoadModule: "nvidia"
[  2086.097] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[  2086.097] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[  2086.097] 	compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[  2086.097] 	Module class: X.Org Video Driver
[  2086.097] (II) NVIDIA dlloader X Driver  495.44  Fri Oct 22 06:11:21 UTC 2021
[  2086.097] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[  2086.097] (II) Loading sub module "fb"
[  2086.097] (II) LoadModule: "fb"
[  2086.097] (II) Module "fb" already built-in
[  2086.097] (II) Loading sub module "wfb"
[  2086.097] (II) LoadModule: "wfb"
[  2086.097] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[  2086.098] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[  2086.098] 	compiled for 1.21.1.1, module version = 1.0.0
[  2086.098] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  2086.098] (II) Loading sub module "ramdac"
[  2086.098] (II) LoadModule: "ramdac"
[  2086.098] (II) Module "ramdac" already built-in
[  2086.098] (WW) NVIDIA(0): The NVIDIA Quadro K2000 GPU installed in this system is
[  2086.098] (WW) NVIDIA(0):     supported through the NVIDIA 470.xx Legacy drivers. Please
[  2086.098] (WW) NVIDIA(0):     visit http://www.nvidia.com/object/unix.html for more
[  2086.098] (WW) NVIDIA(0):     information.  The 495.44 NVIDIA driver will ignore this
[  2086.098] (WW) NVIDIA(0):     GPU.  Continuing probe... 
[  2086.098] (EE) No devices detected.
[  2086.098] (EE) 
Fatal server error:
[  2086.098] (EE) no screens found(EE) 
[  2086.098] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[  2086.098] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  2086.098] (EE) 
[  2086.100] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

I downgraded nvidia and nvidia-utils to 470 and it still wasn't starting.
Here's the logs

[  3091.007] 
This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.
[  3091.007] 
X.Org X Server 1.21.1.1
X Protocol Version 11, Revision 0
[  3091.007] Current Operating System: Linux elitebox 5.14.16-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Tue, 02 Nov 2021 22:22:59 +0000 x86_64
[  3091.007] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=e803cf31-9954-4c5e-bd57-ef104f7f2b5e rw loglevel=3 quiet
[  3091.007]  
[  3091.007] Current version of pixman: 0.40.0
[  3091.007] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  3091.007] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  3091.007] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Nov 11 15:08:57 2021
[  3091.007] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  3091.007] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  3091.007] (==) ServerLayout "Layout0"
[  3091.007] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  3091.007] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[  3091.008] (**) |   |-->Device "Device0"
[  3091.008] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  3091.008] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  3091.008] (==) Automatically adding devices
[  3091.008] (==) Automatically enabling devices
[  3091.008] (==) Automatically adding GPU devices
[  3091.008] (==) Automatically binding GPU devices
[  3091.008] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  3091.008] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[  3091.008] 	Entry deleted from font path.
[  3091.008] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[  3091.008] 	Entry deleted from font path.
[  3091.008] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[  3091.008] 	Entry deleted from font path.
[  3091.008] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/75dpi
[  3091.008] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[  3091.008] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  3091.008] (WW) Disabling Keyboard0
[  3091.008] (WW) Disabling Mouse0
[  3091.008] (II) Module ABI versions:
[  3091.008] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  3091.008] 	X.Org Video Driver: 25.2
[  3091.008] 	X.Org XInput driver : 24.4
[  3091.008] 	X.Org Server Extension : 10.0
[  3091.009] (++) using VT number 1

[  3091.011] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_31
[  3091.020] (--) PCI:*(5@0:0:0) 10de:0ffe:103c:094c rev 161, Mem @ 0xee000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xe0000000/33554432, I/O @ 0x0000c000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[  3091.020] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[  3091.020] (II) LoadModule: "glx"
[  3091.020] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  3091.021] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  3091.021] 	compiled for 1.21.1.1, module version = 1.0.0
[  3091.021] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[  3091.021] (II) LoadModule: "nvidia"
[  3091.021] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[  3091.022] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[  3091.022] 	compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[  3091.022] 	Module class: X.Org Video Driver
[  3091.022] (II) NVIDIA dlloader X Driver  470.74  Mon Sep 13 23:05:04 UTC 2021
[  3091.022] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[  3091.022] (II) Loading sub module "fb"
[  3091.022] (II) LoadModule: "fb"
[  3091.022] (II) Module "fb" already built-in
[  3091.022] (II) Loading sub module "wfb"
[  3091.022] (II) LoadModule: "wfb"
[  3091.022] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[  3091.022] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[  3091.022] 	compiled for 1.21.1.1, module version = 1.0.0
[  3091.022] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  3091.022] (II) Loading sub module "ramdac"
[  3091.022] (II) LoadModule: "ramdac"
[  3091.022] (II) Module "ramdac" already built-in
[  3091.027] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[  3091.027] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
[  3091.027] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[  3091.027] (EE) No devices detected.
[  3091.027] (EE) 
Fatal server error:
[  3091.027] (EE) no screens found(EE) 
[  3091.027] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[  3091.028] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  3091.028] (EE) 
[  3091.029] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

And here's my conf

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 470.74


Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Last edited by HarmesanCheese (2021-11-12 08:33:10)

Offline

#2 2021-11-12 07:54:26

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 26,378

Offline

#3 2021-11-12 08:32:48

HarmesanCheese
Member
Registered: 2021-10-29
Posts: 14

Re: [SOLVED] Xorg can't initalize nvidia module

Thanks works perfectly now

Offline

Board footer

Powered by FluxBB