You are not logged in.

#1 2022-02-24 11:02:17

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

[Solved] Audio not working on HP Laptop

So I'm switching back to Arch again after a few month's hiatus and I am proud to report that my HP Laptop 17-cn0xxx  is now way more stable than it was during my most recent install and I'm able to install Grub just fine without any errors. (I will soon be updating this wiki page accordingly https://wiki.archlinux.org/title/HP_Laptop_17-cn0xxx). I do have a weird issue now though. I have installed sof-tools, checked with hwdetect to make sure I'm not missing any kernel modules etc. and even though I can raise, lower,mute etc. the volume I have two problems
1. Irrespective of what level it's set at no sound seems to be produced even on a speaker test.
2. The mute button works but the LED light for it doesn't (this is weird because on the last install when it was unstable this worked though it isn't too weird given that this seems to be a relatively common issue.)
Does anyone have any tips to help get this working? Is there more information I can provide to assist?

Last edited by PythonLinux (2022-03-01 17:24:48)

Offline

#2 2022-02-24 11:44:31

SweepingBishops
Member
Registered: 2022-02-14
Posts: 30

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

Did you install a sound server, i.e, pulseaudio or pipewire? Are you changing the volume through the keyboard buttons? Are you using a DE? If you are what does its sound control application say?

Offline

#3 2022-02-24 11:57:09

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

I have Pulseaudio installed, I am changing the volume via the keyboard buttons, I am using the Cinnamon Desktop environment and the sound control application says it's working but no sound is actually being produced.

https://i.ibb.co/LnS0hX3/2022-02-24-135 … -scrot.png

Mod Edit - Replaced oversized image with link.
CoC - Pasting pictures and code

Last edited by Slithery (2022-02-24 12:08:40)

Offline

#4 2022-02-24 12:29:08

SweepingBishops
Member
Registered: 2022-02-14
Posts: 30

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

What is the output of:

pactl list sinks

Offline

#5 2022-02-24 12:35:31

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

The output is as follows.

Sink #0
        State: RUNNING
        Name: auto_null
        Description: Dummy Output
        Driver: module-null-sink.c
        Sample Specification: s16le 2ch 48000Hz
        Channel Map: front-left,front-right
        Owner Module: 14
        Mute: yes
        Volume: front-left: 89727 / 137% / 8.19 dB,   front-right: 89727 / 137% / 8.19 dB
                balance 0.00
        Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
        Monitor Source: auto_null.monitor
        Latency: 28658 usec, configured 75000 usec
        Flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY SET_FORMATS 
        Properties:
                device.description = "Dummy Output"
                device.class = "abstract"
                device.icon_name = "audio-card"
        Formats:
                pcm

This was while I played this video https://www.youtube.com/watch?v=dZJ7zIB-qhU. Before I played the video it reported being idle.

Offline

#6 2022-02-24 12:42:12

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 17,018

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

That means you don't actually have a card and pulse just creates a dummy so that tools that expect a sound card don't implode. Is sof-firmware installed? What's your output for

aplay -lL
sudo dmesg | grep -iE 'snd|sof'

Last edited by V1del (2022-02-24 12:42:46)

Offline

#7 2022-02-24 12:45:34

SweepingBishops
Member
Registered: 2022-02-14
Posts: 30

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

Offline

#8 2022-02-24 12:51:27

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

I've just installed sof-firmware. I am rebooting right after posting this message. The output of these commands after doing this was

aplay -IL
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
lavrate
    Rate Converter Plugin Using Libav/FFmpeg Library
samplerate
    Rate Converter Plugin Using Samplerate Library
speexrate
    Rate Converter Plugin Using Speex Resampler
jack
    JACK Audio Connection Kit
oss
    Open Sound System
pipewire
    PipeWire Sound Server
pulse
    PulseAudio Sound Server
speex
    Plugin using Speex DSP (resample, agc, denoise, echo, dereverb)
upmix
    Plugin for channel upmix (4,6,8)
vdownmix
    Plugin for channel downmix (stereo) with a simple spacialization
default
    Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)

For the second command the output was

sudo dmesg | grep -iE 'snd|sof' 
[    0.222653] pps_core: Software ver. 5.3.6 - Copyright 2005-2007 Rodolfo Giometti <giometti@linux.it>
[    0.255595] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
[    0.255595] software IO TLB: mapped [mem 0x00000000309c4000-0x00000000349c4000] (64MB)
[    1.330134] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    1.330152] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    1.373003] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    1.373020] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    1.373039] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[    1.373213] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[    1.373263] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[    1.379696] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[    1.390075] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: codec #0 probe error, ret: -2
[    1.391674] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: codec #2 probe error, ret: -2
[    1.391860] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: no hda codecs found!
[    1.391861] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: warning: No matching ASoC machine driver found
[    1.391862] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: no matching ASoC machine driver found - aborting probe
[    1.391863] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: failed to get machine info -19
[    1.392025] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -19

Edit: I have just rebooted and despite having installed sof-firmware the problem is not fixed.

Last edited by PythonLinux (2022-02-24 12:53:57)

Offline

#9 2022-02-24 13:07:25

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

So I tried running

 fuser -v /dev/snd/* 

and it produced no output so that doesn't seem to be the issue. When I tried to restart pulseaudio.service though it said

 Failed to start pulseaudio.service: Unit pulseaudio.service not found.

This is even though I have pulseaudio installed (I even double checked).

Last edited by PythonLinux (2022-02-24 13:07:46)

Offline

#10 2022-02-24 13:54:07

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 17,018

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

Repost these outputs after rebooting, the failure in dmesg is definitely due to the lack of sof-firmware drivers.

Pulseaudio is a user service you restart it with systemctl --user restart pulseaudio. But that's currently out of scope, there's no valid card detected, pulseaudio can do nothing if no card turns up in aplay -l

If aplay -l is still empty after rebooting and dmesg still similarly bugged one thing you can try is /etc/modprobe.d/changedsp.conf

options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1

this will break mic support but might allow normal audio on the older HDA driver

Last edited by V1del (2022-02-24 13:54:37)

Offline

#11 2022-02-24 14:08:05

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

I have just rebooted. The audio seems to still not be working. The output is still the following for the first command

aplay -lL
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
lavrate
    Rate Converter Plugin Using Libav/FFmpeg Library
samplerate
    Rate Converter Plugin Using Samplerate Library
speexrate
    Rate Converter Plugin Using Speex Resampler
jack
    JACK Audio Connection Kit
oss
    Open Sound System
pipewire
    PipeWire Sound Server
pulse
    PulseAudio Sound Server
speex
    Plugin using Speex DSP (resample, agc, denoise, echo, dereverb)
upmix
    Plugin for channel upmix (4,6,8)
vdownmix
    Plugin for channel downmix (stereo) with a simple spacialization
default
    Default ALSA Output (currently PulseAudio Sound Server)
aplay: device_list:274: no soundcards found...

For the second one

sudo dmesg | grep -iE 'snd|sof'
[sudo] password for zachary: 
[    0.251706] pps_core: Software ver. 5.3.6 - Copyright 2005-2007 Rodolfo Giometti <giometti@linux.it>
[    0.363607] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
[    0.363607] software IO TLB: mapped [mem 0x00000000309c4000-0x00000000349c4000] (64MB)
[    1.456608] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    1.456627] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    1.498642] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    1.498660] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    1.498686] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[    1.498865] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[    1.498914] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[    1.505795] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[    1.516545] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: codec #0 probe error, ret: -2
[    1.518324] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: codec #2 probe error, ret: -2
[    1.518566] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: no hda codecs found!
[    1.518567] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: warning: No matching ASoC machine driver found
[    1.518568] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: no matching ASoC machine driver found - aborting probe
[    1.518569] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: failed to get machine info -19
[    1.518747] sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -19

I will try the older driver and report back soon.

Offline

#12 2022-02-24 14:13:43

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

Even after editing /etc/modprobe.d/changedsp.conf  and rebooting the situation is still the same as is the output from the above two commands. No soundcards are detected.

Offline

#13 2022-02-24 15:49:07

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 17,018

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

Then you're probably SOL for the time being, see: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 7#p2011337 for some pointers as to what kind of other diagnostics you might want to run and where to report bugs with this.

Maybe test sof-firmware-git/linux-mainline in hopes of having fixed things here.

Offline

#14 2022-02-24 17:04:29

PythonLinux
Member
Registered: 2021-06-25
Posts: 102

Re: [Solved] Audio not working on HP Laptop

Where can I find the sof-firmware mainline? I can find it on Github but that doesn't have a PKGBuild file and I currently have no idea how to make one (if I have to learn I'm willing but if I don't have to do that I'd prefer to avoid it, for the time being)

Edit: I found it and I'm trying now. https://git.kernel.org/pub/scm/linux/ke … mware.git/

Last edited by PythonLinux (2022-02-26 20:08:28)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB