You are not logged in.

#1 2022-04-24 10:49:59

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

[SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

I came here for help after researching for a few days and still can't solve it. I have a laptop with one nvme and one hdd. The pre-installed Windows system on this computer is on the nvme hard drive, so I put the uefi boot area of arch on the second hdd, after partitioning and formatting, I mounted the Windows uefi partition on the first nvme to the /mnt/msefi folder, then ran os-probe, and the uefi booting partition of Windows has been detected, and finally use grub-mkconfig to output the boot configuration file to /boot/grub/grub.cfg. There is no error when viewing the file with vim, but when I restart the computer and reach the grub interface, I only see arch and its available  selectable startup options, but did not see the Windows startup options.
I hope that I can use the Windows boot options in the grub interface to complete some tasks that require Windows. Please help me to solve this problem. Is this related to the fact that I put the boot partition of arch on the second hard disk?

Last edited by JonatHam (2022-04-27 13:43:04)

Offline

#2 2022-04-24 11:00:36

VoDo
Member
From: Europe
Registered: 2020-06-04
Posts: 83

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Will not solve grub with windows however I use dual boot also, I have two EFI one for win one for Arch, when I want to switch to windows (rarely) I use bios option to temporary boot from... Lenovo laptop uses F12 for it.


Archi3

Offline

#3 2022-04-24 11:04:41

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Thanks for sharing,btw,can refind or systemd-boot
solve this problem?

Offline

#4 2022-04-24 13:34:13

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,186

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Did you actually uncomment the

GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false

in your /etc/default/grub so that grub-mkconfig makes use of os-prober to generate the config? This is something it tells you to do when you run grub-mkconfig, read your terminal outputs.

Offline

#5 2022-04-24 13:46:55

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Yes, I make sure it's commented every time I try to fix it

Offline

#6 2022-04-25 00:17:10

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

I mean is that every time I pay attention to uncomment it, I have a speech wrong before.

Offline

#7 2022-04-25 01:51:48

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,186

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Is your grub reading the correct config? Post the exact command you used to install GRUB and the actual contents and file location of the grub.cfg

Offline

#8 2022-04-25 14:15:07

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

My command to install GRUB is here: (include some other things)
pacman -S grub efibootmgr intel-ucode os-prober

------------------------------------------------------------------

the contents of grub.cfg of Windows 10 partition:

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-ECF4-FEBA' {
        savedefault
        insmod part_gpt
        insmod fat
        search --no-floppy --fs-uuid --set=root ECF4-FEBA
        chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

Offline

#9 2022-04-25 14:57:47

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,186

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Rather the grub-install command, chances are you are not booting the GRUB you think you are booting, did you have any other linux installed prior? is /boot a distinct partition or is it part of the root partition and you are mounting your ESP elsewhere? What's your

lsblk -f
ls -l /boot
efibootmgr -uv

post these in code tags

Offline

#10 2022-04-25 15:22:46

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

result of lsblk -f :

NAME        FSTYPE FSVER LABEL                 UUID                                 FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1
├─sda2      ntfs         AssetsAndRepositories 5EE02CA4E02C83FD
├─sda3      ntfs         Dev                   708074EA8074B864
├─sda4      vfat   FAT32                       575B-A432
├─sda5      swap   1                           290d9260-8b98-4c48-8bb9-5a18f3fbf7b5                [SWAP]
├─sda6      ext4   1.0                         0b5037ff-bf9f-402f-bfd2-49810f4c6d0d  219.5G     1% /
└─sda7
nvme0n1
├─nvme0n1p1 vfat   FAT32 SYSTEM                ECF4-FEBA
├─nvme0n1p2
├─nvme0n1p3 ntfs         Recovery              6830F57330F54918
├─nvme0n1p4 ntfs         Windows               B4B4F7EFB4F7B1CA
└─nvme0n1p5 ntfs         Softwares             86289DC1289DB123

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
result of ls -l /boot :

total 4
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Apr 22 05:29 grub

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
result of efibootmgr -uv :

Timeout: 5 seconds
BootOrder: 0002,0001,2001,2002,2003
Boot0001* Windows Boot Manager  HD(1,GPT,942a6e3a-199e-4784-b5d0-badda4d3f561,0x800,0x32000)/File(\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi)䥗䑎坏S
Boot0002* arch  HD(4,GPT,1bda4537-3e60-6c43-b5e9-f2b8e45e166f,0x51ebb800,0x100000)/File(\EFI\arch\grubx64.efi)
Boot2001* EFI USB Device        䍒
Boot2002* EFI DVD/CDROM 䍒
Boot2003* EFI Network   䍒

Offline

#11 2022-04-25 15:37:34

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,186

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

This reads like you originally mounted the ESP to /boot and did all configuration on the ESP but now don't have it mounted. Thus the configuration you generated landed in /boot on your root directory but it's not what the GRUB you are booting is actually reading. Either mount the ESP of your Arch system to /boot (and add an fstab entry for it) and rerun grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg to actually update the file that's actually getting read.

Alternatively opt for changing the setup completely by mounting the Arch ESP somewhere else temporarily e.g. /archESP or whatever, and then reinstall GRUB with

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/archESP --bootloader-id=GRUB

AND reinstalling the linux package to have the /boot on your root be populated and read for information and then regenerating the grub config again.

Offline

#12 2022-04-25 16:11:49

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Thanks for your help! I'll try to fix it later.

Offline

#13 2022-04-26 02:09:16

haomingbai
Member
Registered: 2021-03-25
Posts: 1

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Maybe you can try to install grub to the efi partition of Windows 10 while mounting it to your perfered efi directory like the following example (if /dev/nvme0n1p1 is your efi part of win10,/dev/nvme0n1p is the system part of win10 and you have set GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false):

mkdir /windows
mount /dev/nvme0n1p2 /windows
mount /dev/nvme0n1p1 /boot/efi
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Last edited by haomingbai (2022-04-26 02:19:21)

Offline

#14 2022-04-27 13:36:45

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Thanks for all your help, I solved this problem.

Offline

#15 2022-05-03 21:54:27

Tastelessor
Member
Registered: 2022-04-30
Posts: 6

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

Hi, would you mind sharing the solving process? I met the same problem:/

JonatHam wrote:

Thanks for all your help, I solved this problem.

Offline

#16 2022-05-04 04:09:08

JonatHam
Member
Registered: 2022-04-24
Posts: 9

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

I reinstalled my arch because nothing important on it. I made a mistake when mounting the arch esp, so I got 2 boot config,  the windows part was ignored by grub-mkconfig, you should check the mount points before installing grub to your hard drive and mkconfig.

Offline

#17 2022-05-04 05:45:04

Roken
Member
From: South Wales, UK
Registered: 2012-01-16
Posts: 1,190

Re: [SOLVED]problem with using Grub to dual boot arch & windows 10

I reinstalled my arch because nothing important on it.

Hammer to crack a nut. V1del gave you the solution without a reinstall at https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 5#p2033135


Ryzen 1800x 8 core/16 thread - 2 x GTX 1070 8Gb, Asus Prime B450 Plus, 32Gb Corsair DDR4, Cooler Master N300 chassis, 5 HD (1 NvME PCI, 4SSD) + 1 x optical.
Linux user #545703

Offline

Board footer

Powered by FluxBB