You are not logged in.

#1 2022-06-08 05:14:43

pradtf
Member
Registered: 2009-06-10
Posts: 106

SOLVED suspend problem

systemctl suspend works perfectly on one machine (it's efi).

it doesn't work on the other (not efi) for some reason even though both have

%who
pradmin  tty1

and

%groups
root audio wheel pradmin

the error i'm getting is:
Failed to suspend system via logind: Access denied

i couldn't find anything about this other than some posts on disabling suspend (which obviously i don't want to do) and one thread saying it works after deleting /run (which seem a bit drastic to me and i wasn't able to do it anyway).

on both machines, running
systemctl list-units --type=service --state=running
shows
systemd-logind.service   loaded active running User Login Management

if i sudo systemctl suspend, it works (and resumes), but not without sudo.

how can i find out why it's working without sudo on one machine, but not the other?

Last edited by pradtf (2022-06-08 06:24:09)


in friendship,
prad

Offline

#2 2022-06-08 05:28:43

skunktrader
Member
From: Brisbane, Australia
Registered: 2010-02-14
Posts: 1,467

Re: SOLVED suspend problem

If you have polkit installed and configured correctly, you should be able to suspend etc without sudo. See the wiki for more info.

Offline

#3 2022-06-08 17:46:16

pradtf
Member
Registered: 2009-06-10
Posts: 106

Re: SOLVED suspend problem

thx!
i'd forgotten about doing that.

i was considering replacing sudo with polekit, but after asking about it:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=277079
am choosing to remove it and stick to
sudo systemctl suspend


in friendship,
prad

Offline

Board footer

Powered by FluxBB