You are not logged in.

#1 2022-06-16 20:08:12

siggy
Member
Registered: 2022-06-16
Posts: 5

[SOLVED]Moved SSD to new hardware; freezes on boot unless I switch tty

I've moved my original boot ssd to new hardware assuming it would be a relatively painless transition based on forum posts like this one.

I'm now able to boot into the ssd after using an installation environment to generate a new fstab file, reinstall/reconfigure grub, and update initramfs, but instead of booting to the Gnome login screen there is a flood of messages followed by a full system freeze. The display shows a blank screen with a cursor that doesn't blink, and the system is unresponsive meaning I can't switch to tty2, tty3, etc. (Side note: I have a ZSA moonlander keyboard and during this system freeze my layer toggle keys no longer respond either)

I can avoid this freeze by switching terminals before the messages are finished scrolling and the blank screen appears. Once in one of the other terminals I am able to log in and access the system without any further issues aside from audit messages suddenly appearing in the terminal display from time to time.

Here's the journalctl output for a frozen boot: Pastebin

This is my first post on the forums, but I know y'all like lots of info so just let me know what might help diagnose this issue and I'll share it as soon as I can. (I'm still fairly new to linux so sharing how to get the info will help me get it to you faster)

Any input is appreciated!

Edit: tty1 remains unresponsive even after logging in through another terminal and staying on tty1 too long will cause a freeze as previously described. startx does not work in any other terminals (command not found)

Last edited by siggy (2022-06-17 05:21:19)

Offline

#2 2022-06-16 21:38:14

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,418

Re: [SOLVED]Moved SSD to new hardware; freezes on boot unless I switch tty

Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 236
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: 
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: traps: Missing ENDBR: _nv011433rm+0x0/0x10 [nvidia]
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: ------------[ cut here ]------------
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: kernel BUG at arch/x86/kernel/traps.c:252!
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: invalid opcode: 0000 [#1] PREEMPT SMP NOPTI
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: CPU: 8 PID: 412 Comm: systemd-modules Tainted: P           OE     5.18.3-arch1-1 #1 2090c6f1d9d20f39bd14c0acb6fa89ddb994d43f
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: Hardware name: ASUS System Product Name/ROG MAXIMUS Z690 HERO EVA, BIOS 1304 03/07/2022
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: RIP: 0010:exc_control_protection+0xc2/0xd0
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: Code: 8b 93 80 00 00 00 be f9 00 00 00 48 c7 c7 13 b1 66 b8 e8 b1 e3 4f ff e9 72 ff ff ff 48 c7 c7 fa b0 66 b8 e8 b3 21 fb ff 0f 0b <0f> 0b 66 66 2e 0f 1f 84 00 00 00 00 00 90 66 0f 1f 00 55 53 48 89
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: RSP: 0018:ffff9f99c139fbc8 EFLAGS: 00010002
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: RAX: 0000000000000033 RBX: ffff9f99c139fbe8 RCX: 0000000000000027
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: RDX: 0000000000000000 RSI: 0000000000000001 RDI: ffff91c8e1c216a0
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: RBP: 0000000000000003 R08: 0000000000000000 R09: ffff9f99c139f9e8
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: R10: 0000000000000003 R11: ffff91c8fffad268 R12: 0000000000000000
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: R13: 0000000000000000 R14: 0000000000000000 R15: 0000000000000000
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: FS:  00007fdf0f0a1200(0000) GS:ffff91c8e1c00000(0000) knlGS:0000000000000000
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: CS:  0010 DS: 0000 ES: 0000 CR0: 0000000080050033
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: CR2: 00007fdf0aa0c000 CR3: 000000010386e002 CR4: 0000000000f70ee0
Jun 16 15:07:10 arch-ss7 kernel: PKRU: 55555554

the  current issue with the 5.18 kernel not loading modules that lack the ENBR instruction. Add "ibt=off" to your kernel parameters.

Offline

#3 2022-06-17 05:21:05

siggy
Member
Registered: 2022-06-16
Posts: 5

Re: [SOLVED]Moved SSD to new hardware; freezes on boot unless I switch tty

This solved it, thank you!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB