You are not logged in.

#1 2022-06-24 15:02:23

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

[SOLVED] Virtualbox not starting VMs

I have installed virtuabox (6.1.34-4) and virtualbox-host-dkms (6.1.34-4).
I am trying to install a Windows XP VM from ISO and as soon as I start it I get a never-seen-before dialog window that never completes:

https://i.ibb.co/qBhvR2z/32a8a0a05e7d.png

In the past I usually got to the emulated screen BIOS and then to the boot.
But now it is stuck that way and there is no way to close the application.
What shall I do?

moderator edit -- replaced oversized image with link.
Pasting pictures and code

UPDATE: Solved. Read below.

Last edited by 0BADC0DE (2022-07-14 08:57:39)


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#2 2022-06-24 18:30:01

gca
Member
Registered: 2021-06-08
Posts: 59

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

Try to change vm's user interface. Leave only top bar active and view if start.

Offline

#3 2022-06-25 07:56:02

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 1,402

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

I have installed virtuabox (6.1.34-4) and virtualbox-host-dkms (6.1.34-4).

Which kernel are you currently running on? Have you installed the appropriate headers for your kernel?

Offline

#4 2022-06-26 05:56:38

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

d_fajardo wrote:

I have installed virtuabox (6.1.34-4) and virtualbox-host-dkms (6.1.34-4).

Which kernel are you currently running on? Have you installed the appropriate headers for your kernel?

> I have installed virtuabox (6.1.34-4) and virtualbox-host-dkms (6.1.34-4)

I would say so.
I have  installed:
extra/linux-zen 5.18.6.zen1-1
extra/linux-zen-headers 5.18.6.zen1-1

I am on KDE/Plasma/Wayland, BTW. And also have installed extra/xorg-xwayland 22.1.2-1 , but virtualbox doesn't appear in the list by xlsclients.

VirtualBox has always been part of my setup even though I don't use it very often.
I had to kill all VBox-related the processes as they are not responsive.
The logs are here.


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#5 2022-06-26 07:47:50

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 1,402

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

It might help installing the extension pack. It says in the logs you haven't got any.
https://aur.archlinux.org/packages/virt … ext-oracle
That could solve your keyboard and X issues though not really certain.

EDIT: Just curious which keyboard layout are you using?

Last edited by d_fajardo (2022-06-26 07:53:02)

Offline

#6 2022-06-26 14:30:50

someUser
Member
Registered: 2021-01-03
Posts: 6

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

Have you tried adding ibt=off as a kernel parameter.

https://wiki.archlinux.org/title/Virtua … _Intel_CPU

Offline

#7 2022-06-27 07:14:28

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

d_fajardo wrote:

It might help installing the extension pack. It says in the logs you haven't got any.
https://aur.archlinux.org/packages/virt … ext-oracle
That could solve your keyboard and X issues though not really certain.

Nope, it didn't help. I don't get the BIOS but just that "Starting virtual machine" nevereding dialog.
I would usually get the BIOS almost immediately.

d_fajardo wrote:

EDIT: Just curious which keyboard layout are you using?

English (US, alt. intl.)

Last edited by 0BADC0DE (2022-06-27 07:14:50)


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#8 2022-06-27 07:51:18

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

someUser wrote:

Have you tried adding ibt=off as a kernel parameter.

https://wiki.archlinux.org/title/Virtua … _Intel_CPU

My VM is not freezing. It is not starting at all, not even the BIOS!
And it has worked in the past on the very same system and cpu.


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#9 2022-06-27 08:46:36

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 1,402

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

From your previous log, it seems virtualbox is having  issues with your keyboard settings. It's probably good to investigate why this is first. It seems like X is not communicating with VBox.
Can you post the output of:

setxkbmap -print -verbose 10

And maybe a new VM log trying to start a guest machine.
Have you also tried other guest machines?

Offline

#10 2022-06-27 09:22:47

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

d_fajardo wrote:

From your previous log, it seems virtualbox is having  issues with your keyboard settings. It's probably good to investigate why this is first. It seems like X is not communicating with VBox.
Can you post the output of:

setxkbmap -print -verbose 10

And maybe a new VM log trying to start a guest machine.
Have you also tried other guest machines?

My setxkbmap output is here.
My VBox.log is here


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#11 2022-06-27 11:13:11

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 1,402

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

00:01:24.023452 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={755e6bdf-1640-41f9-bd74-3ef5fd653250} aComponent={KeyboardWrap} aText={The console is not powered up (putScancodes)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:24.367959 GUI: Machine-window #0 deactivated
00:01:24.367999 GUI: Releasing mouse on focus out
00:01:24.368221 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={755e6bdf-1640-41f9-bd74-3ef5fd653250} aComponent={KeyboardWrap} aText={The console is not powered up (putScancodes)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:24.368291 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={755e6bdf-1640-41f9-bd74-3ef5fd653250} aComponent={KeyboardWrap} aText={The console is not powered up (putScancodes)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:24.371044 GUI: Machine-view #0 unfocused, reason=3

From your logs, your machine is not reading the XKB keycode. It should read something like 'Using XKB for keycode to scan code conversion' Also not sure why you are getting these access denied errors.
Do you have any custom keys you have programmed for your keyboard?
Also can you post the output of lsmod just to see which VBox modules are loaded.

Offline

#12 2022-06-27 13:30:37

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

d_fajardo wrote:
00:01:24.023452 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={755e6bdf-1640-41f9-bd74-3ef5fd653250} aComponent={KeyboardWrap} aText={The console is not powered up (putScancodes)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:24.367959 GUI: Machine-window #0 deactivated
00:01:24.367999 GUI: Releasing mouse on focus out
00:01:24.368221 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={755e6bdf-1640-41f9-bd74-3ef5fd653250} aComponent={KeyboardWrap} aText={The console is not powered up (putScancodes)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:24.368291 ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={755e6bdf-1640-41f9-bd74-3ef5fd653250} aComponent={KeyboardWrap} aText={The console is not powered up (putScancodes)}, preserve=false aResultDetail=0
00:01:24.371044 GUI: Machine-view #0 unfocused, reason=3

From your logs, your machine is not reading the XKB keycode. It should read something like 'Using XKB for keycode to scan code conversion' Also not sure why you are getting these access denied errors.
Do you have any custom keys you have programmed for your keyboard?
Also can you post the output of lsmod just to see which VBox modules are loaded.

I haven't got any special key mapping, just "English (US, alt. intl.)" from KDE settings.

I have no idea what's going on. It simply worked until a few weeks ago!


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#13 2022-06-27 14:09:37

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 1,402

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

Check your config files in ~/.config/VirtualBox if you can find any lead in any of the files there, like VirtualBox.xml, etc.
Then only thing I can suggest is to delete that directory (make a backup) and create a clean instance of VB,

Offline

#14 2022-06-27 14:13:34

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

Can VB work with Wayland/x Wayland,. AFAYCT?


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#15 2022-06-27 14:19:45

Scimmia
Fellow
Registered: 2012-09-01
Posts: 9,451

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

0BADC0DE wrote:
someUser wrote:

Have you tried adding ibt=off as a kernel parameter.

https://wiki.archlinux.org/title/Virtua … _Intel_CPU

My VM is not freezing. It is not starting at all, not even the BIOS!
And it has worked in the past on the very same system and cpu.

That doesn't answer the question.

That it worked previously doesn't matter when indirect branch tracking was just added with kernel 5.18. If anything, that supports someUser's idea.

Last edited by Scimmia (2022-06-27 14:22:10)

Offline

#16 2022-06-27 14:24:22

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

Scimmia wrote:
0BADC0DE wrote:
someUser wrote:

Have you tried adding ibt=off as a kernel parameter.

https://wiki.archlinux.org/title/Virtua … _Intel_CPU

My VM is not freezing. It is not starting at all, not even the BIOS!
And it has worked in the past on the very same system and cpu.

That doesn't answer the question.

That it worked previously doesn't matter when indirect branch tracking was just added with kernel 5.18. If anything, that supports someUser's idea.

Will test your suggestion later and report back here. Thanks.

Last edited by 0BADC0DE (2022-06-27 14:24:53)


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

#17 2022-07-14 08:45:10

0BADC0DE
Member
From: Regnum Utriusque Siciliae
Registered: 2018-02-21
Posts: 176

Re: [SOLVED] Virtualbox not starting VMs

someUser wrote:

Have you tried adding ibt=off as a kernel parameter.

https://wiki.archlinux.org/title/Virtua … _Intel_CPU

This one seems to fix the issue.
I added it to my /etc/default/grub like this:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet ibt=off"

then run:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

and finally rebooted. Now the VMs start up regularly.


Maybe Computers Will Never Become As Intelligent
As Humans. Surely They Won't Ever Become So Stupid.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB