You are not logged in.

#1 2022-08-28 07:17:36

m2arch
Member
Registered: 2022-08-28
Posts: 21

[SOLVED]How can I select default sound output?

When I turn the monitor off and on again, the sound output works, but when I turn on the pc, I want it to run automatically.

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [VX2458 Series]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 10: HDMI 4 [S19B150]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 12: HDMI 6 [HDMI 6]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

I use a VX2458 monitor for audio output and wanted it to be my default output. Also, if I'm not mistaken, nvidia is used for audio.

pacmd list-sinks | grep -e 'name:'
name: <alsa_output.pci-0000_26_00.1.hdmi-stereo-extra1>
set-default-sink alsa_output.pci-0000_26_00.1 output:hdmi-stereo-extra1

I added this line default.pa but it gave the following error.

No input driver specified, ignoring this device.
[     6.935] (II) This device may have been added with another device file.
[     6.936] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=3 (/dev/input/event3)
[     6.936] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     6.936] (II) This device may have been added with another device file.
[     6.936] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=7 (/dev/input/event4)
[     6.937] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     6.937] (II) This device may have been added with another device file.
[     6.937] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=8 (/dev/input/event5)
[     6.937] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[     6.937] (II) This device may have been added with another device file.
[     6.937] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=9 (/dev/input/event6)
...
pacmd list-sinks  | grep -e 'name:'  -e 'alsa.device ' -e 'alsa.subdevice '
	name: <alsa_output.pci-0000_26_00.1.hdmi-stereo-extra1>
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.device = "7"

I deleted some 7.1, 5.1 surround unnecessary output lines.

pacmd list-cards
2 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_26_00.1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA NVidia"
		alsa.long_card_name = "HDA NVidia at 0xf7080000 irq 100"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:26:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:03.1/0000:26:00.1/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "10de"
		device.vendor.name = "NVIDIA Corporation"
		device.product.id = "10f9"
		device.product.name = "TU106 High Definition Audio Controller"
		device.string = "0"
		device.description = "TU106 High Definition Audio Controller"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5900, available: no)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 800, available: no)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (priority 800, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 38468, available: unknown)
		
		alsa_output.pci-0000_26_00.1.hdmi-stereo-extra1/#10: TU106 High Definition Audio Controller Digital Stereo (HDMI 2)
	sources:
		alsa_output.pci-0000_26_00.1.hdmi-stereo-extra1.monitor/#10: Monitor of TU106 High Definition Audio Controller Digital Stereo (HDMI 2)
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				device.product.name = "VX2458 Series"
		hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority 5700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-3: HDMI / DisplayPort 4 (priority 5600, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-4: HDMI / DisplayPort 5 (priority 5500, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				device.product.name = "S19B150"
		hdmi-output-5: HDMI / DisplayPort 6 (priority 5400, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-6: HDMI / DisplayPort 7 (priority 5300, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				index: 1
	name: <alsa_card.pci-0000_28_00.3>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 8
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
		alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xf7700000 irq 102"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:28:00.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:28:00.3/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1022"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
		device.product.id = "1457"
		device.product.name = "Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller"
		device.string = "1"
		device.description = "Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio Controller"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 65, available: no)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6500, available: no)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6565, available: no)
		output:analog-surround-21: Analog Surround 2.1 Output (priority 1300, available: no)
		output:analog-surround-21+input:analog-stereo: Analog Surround 2.1 Output + Analog Stereo Input (priority 1365, available: no)
		  analog-input-front-mic: Front Microphone (priority 8500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-rear-mic: Rear Microphone (priority 8200, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-lineout: Line Out (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 10
	name: <alsa_output.pci-0000_26_00.1.hdmi-stereo-extra1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 9030
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max request: 0 KiB
	max rewind: 0 KiB
	monitor source: 10
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 1
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 1999.82 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_26_00.1>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "VX2458 Series"
		alsa.id = "HDMI 1"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "7"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA NVidia"
		alsa.long_card_name = "HDA NVidia at 0xf7080000 irq 100"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:26:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:03.1/0000:26:00.1/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "10de"
		device.vendor.name = "NVIDIA Corporation"
		device.product.id = "10f9"
		device.product.name = "TU106 High Definition Audio Controller"
		device.string = "hdmi:0,1"
		device.buffering.buffer_size = "352768"
		device.buffering.fragment_size = "176384"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "hdmi-stereo-extra1"
		device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI 2)"
		device.description = "TU106 High Definition Audio Controller Digital Stereo (HDMI 2)"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: yes)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
				device.product.name = "VX2458 Series"
	active port: <hdmi-output-1>

All the above information is that my audio output is not working. When I turn my monitor off and on again, and my output works, some codes change:

aplay -l
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [VX2458 Series]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 14
	name: <alsa_output.pci-0000_26_00.1.hdmi-stereo-extra1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING

available changed no to unknown. I use sound for HDMI 2 output.

output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 38468, available: unknown)
output:hdmi-stereo-extra4: Digital Stereo (HDMI 5) Output (priority 38468, available: unknown)

Last edited by m2arch (2022-09-02 14:11:53)


English is not my native language. Please excuse my typing errors. You free to correct me.

Offline

#2 2022-09-02 14:11:39

m2arch
Member
Registered: 2022-08-28
Posts: 21

Re: [SOLVED]How can I select default sound output?

It's solved but I don't know what I did. I just lock output on pavucontrol.


English is not my native language. Please excuse my typing errors. You free to correct me.

Offline

#3 2022-09-05 15:10:37

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 17,073

Re: [SOLVED]How can I select default sound output?

The "lock in pavucontrol" is what sets a device as the fallback/default device, granted you haven't manually switched a given sound stream to another device (which are generally remembered)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB