You are not logged in.

#1 2022-09-20 02:49:52

YasmiW
Member
Registered: 2022-09-20
Posts: 3

DAC Microphone input stops working, unable to install hw params

arecord records fine right after restarting pipewire, but once I play any sound, it stops working with the below error, until another pipewire restart.

$ arecord --device="plughw:2,0" ~/test.wav
Warning: Some sources (like microphones) may produce inaudible results
         with 8-bit sampling. Use '-f' argument to increase resolution
         e.g. '-f S16_LE'.
Recording WAVE '/home/yasmi/test.wav' : Unsigned 8 bit, Rate 8000 Hz, Mono
arecord: set_params:1454: Unable to install hw params:
ACCESS:  RW_INTERLEAVED
FORMAT:  U8
SUBFORMAT:  STD
SAMPLE_BITS: 8
FRAME_BITS: 8
CHANNELS: 1
RATE: 8000
PERIOD_TIME: (10666 10667)
PERIOD_SIZE: (85 86)
PERIOD_BYTES: (85 86)
PERIODS: (63 65)
BUFFER_TIME: 682625
BUFFER_SIZE: 5461
BUFFER_BYTES: 5461
TICK_TIME: 0

DAC is Behringer's UMC202.

Some context: I was enjoying voicecalls & youtube playback with the same mic+headphone+DAC until recently, with Pulseaudio. Then there was a problem where playing Youtube videos crashed the DAC entirely, and I switched to Pipewire following advice on discord linux. Now playback works perfectly, but I can't make any voicecalls with the above problem.

Offline

#2 2022-09-20 05:21:53

YasmiW
Member
Registered: 2022-09-20
Posts: 3

Re: DAC Microphone input stops working, unable to install hw params

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=216499

This kernel bugzilla looked a lot like my problem, so I downgraded to 5.19.8 but the problem persists.

Also I went back and forth between Pulse & Pipewire and now the mic just never works anywhere.

Offline

#3 2022-09-20 06:23:11

YasmiW
Member
Registered: 2022-09-20
Posts: 3

Re: DAC Microphone input stops working, unable to install hw params

The issue is gone, I just had to properly disable pipewire after the downgrade.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB