You are not logged in.

#1 2022-10-05 18:46:49

Roken
Member
From: South Wales, UK
Registered: 2012-01-16
Posts: 1,203

[SOLVED] Linux 6 and linux-zen 6

Installing after a complete removal, or upgrading from 5.19.12 fails to build modules (dkms).

The affected modules include (but not restricted to) nvidia, v4l2, acpi_call,

All fail with error code 10.

I had a similar problem when I tried to build my own, but figured it was my own configuring that was wrong.

To get back to a clean system, I had to uninstall V6 and then reinstall from scratch.

Last edited by Roken (2022-10-06 07:37:17)


Ryzen 1800x 8 core/16 thread - 2 x GTX 1070 8Gb, Asus Prime B450 Plus, 32Gb Corsair DDR4, Cooler Master N300 chassis, 5 HD (1 NvME PCI, 4SSD) + 1 x optical.
Linux user #545703

Offline

#2 2022-10-05 20:29:51

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,500

Re: [SOLVED] Linux 6 and linux-zen 6

Did you preserve the make.log from one of failed module builds?

Offline

#3 2022-10-05 23:54:24

gilvbp
Member
Registered: 2022-10-05
Posts: 5

Re: [SOLVED] Linux 6 and linux-zen 6

Hi, I had problem starting X11:

Here it's the log:

[    14.863] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-1216.log"
to "/var/log/Xorg.0.log"
[    14.864]
X.Org X Server 1.21.1.4
X Protocol Version 11, Revision 0
[    14.864] Current Operating System: Linux archlinux 6.0.0-arch1-1
#1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Tue, 04 Oct 2022 19:16:52 +0000 x86_64
[    14.864] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux
root=UUID=6f7b1e4f-099a-4ba4-8033-b5d52a4f582d rw apparmor=1
security=apparmor udev.log_priority=3 nvidia-drm.modeset=1
[    14.864]
[    14.864] Current version of pixman: 0.40.0
[    14.864] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[    14.864] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    14.864] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Oct  5
19:39:08 2022
[    14.864] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    14.864] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    14.864] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    14.864] (==) ServerLayout "Layout0"
[    14.864] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    14.864] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    14.864] (**) |   |-->Device "Device0"
[    14.864] (**) |   |-->GPUDevice "Device0"
[    14.864] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    14.864] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    14.864] (**) Option "Xinerama" "0"
[    14.864] (==) Automatically adding devices
[    14.864] (==) Automatically enabling devices
[    14.864] (==) Automatically adding GPU devices
[    14.864] (==) Automatically binding GPU devices
[    14.864] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    14.864] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[    14.864] Entry deleted from font path.
[    14.864] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[    14.864] Entry deleted from font path.
[    14.864] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[    14.864] Entry deleted from font path.
[    14.864] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/TTF,
/usr/share/fonts/100dpi,
/usr/share/fonts/75dpi
[    14.864] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    14.864] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd',
'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    14.864] (WW) Disabling Keyboard0
[    14.864] (WW) Disabling Mouse0
[    14.864] (II) Module ABI versions:
[    14.864] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    14.864] X.Org Video Driver: 25.2
[    14.864] X.Org XInput driver : 24.4
[    14.864] X.Org Server Extension : 10.0
[    14.865] (++) using VT number 1

[    14.866] (II) systemd-logind: took control of session
/org/freedesktop/login1/session/_37
[    14.868] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:1be1:1558:7510 rev 161, Mem @
0xdd000000/16777216, 0x90000000/268435456, 0xa0000000/33554432, I/O @
0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[    14.868] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such
file or directory)
[    14.868] (II) LoadModule: "glx"
[    14.868] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    14.869] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    14.869] compiled for 1.21.1.4, module version = 1.0.0
[    14.869] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    14.869] (II) LoadModule: "nvidia"
[    14.869] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    14.869] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    14.869] compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[    14.869] Module class: X.Org Video Driver
[    14.869] (II) NVIDIA dlloader X Driver  515.76  Mon Sep 12 19:18:09 UTC 2022
[    14.869] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    14.869] (II) Loading sub module "fb"
[    14.869] (II) LoadModule: "fb"
[    14.869] (II) Module "fb" already built-in
[    14.869] (II) Loading sub module "wfb"
[    14.869] (II) LoadModule: "wfb"
[    14.869] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    14.869] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    14.869] compiled for 1.21.1.4, module version = 1.0.0
[    14.869] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    14.869] (II) Loading sub module "ramdac"
[    14.869] (II) LoadModule: "ramdac"
[    14.869] (II) Module "ramdac" already built-in
[    14.871] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel
module. Please see the
[    14.871] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error
messages and
[    14.871] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[    14.873] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel
module. Please see the
[    14.874] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error
messages and
[    14.874] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[    14.874] (EE) No devices detected.
[    14.874] (EE)
Fatal server error:
[    14.874] (EE) no screens found(EE)
[    14.874] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
 for help.
[    14.874] (EE) Please also check the log file at
"/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    14.874] (EE)
[    14.885] (EE) Server terminated with error (1). Closing log fil

Offline

#4 2022-10-06 00:00:57

Scimmia
Fellow
Registered: 2012-09-01
Posts: 9,827

Re: [SOLVED] Linux 6 and linux-zen 6

All that says is that the kernel modules isn't there. As loqs said, we need the dkms build log if you have the same issue.

Offline

#5 2022-10-06 03:29:43

gilvbp
Member
Registered: 2022-10-05
Posts: 5

Re: [SOLVED] Linux 6 and linux-zen 6

Here it's is:

Failed to parse base BTF 'vmlinux': -22
make[3]: *** [scripts/Makefile.modfinal:60: /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-peermem.ko] Erro 1
make[3]: ** Apagando arquivo '/var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-peermem.ko'
make[3]: ** Esperando que outros processos terminem.
  BTF [M] /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-modeset.ko
Failed to parse base BTF 'vmlinux': -22
make[3]: *** [scripts/Makefile.modfinal:60: /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-modeset.ko] Erro 1
make[3]: ** Apagando arquivo '/var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-modeset.ko'
  BTF [M] /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-drm.ko
Failed to parse base BTF 'vmlinux': -22
make[3]: *** [scripts/Makefile.modfinal:60: /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-drm.ko] Erro 1
make[3]: ** Apagando arquivo '/var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-drm.ko'
  BTF [M] /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-uvm.ko
Failed to parse base BTF 'vmlinux': -22
make[3]: *** [scripts/Makefile.modfinal:60: /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-uvm.ko] Erro 1
make[3]: ** Apagando arquivo '/var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia-uvm.ko'
  BTF [M] /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia.ko
Failed to parse base BTF 'vmlinux': -22
make[3]: *** [scripts/Makefile.modfinal:60: /var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia.ko] Erro 1
make[3]: ** Apagando arquivo '/var/lib/dkms/nvidia/515.76/build/nvidia.ko'
make[2]: *** [scripts/Makefile.modpost:134: __modpost] Erro 2
make[1]: *** [Makefile:1766: modules] Erro 2
make[1]: Saindo do diretório '/usr/lib/modules/6.0.0-arch1-1/build'

make: *** [Makefile:82: modules] Erro 2

Offline

#6 2022-10-06 07:36:58

Roken
Member
From: South Wales, UK
Registered: 2012-01-16
Posts: 1,203

Re: [SOLVED] Linux 6 and linux-zen 6

I fixed my problem by uninstalling the kernel (and the 6.0.0-arch) leaving just the lts kernel intact. Then I deleted /usr/lib/modules/6.0*

After that, reinstalled and everything went according to plan. Unfortunately, I didn't preserve the logs, but in the circumstances, I'm marking as solved here. @gilvbp - perhaps try the same. It won't do any harm if the kernel isn't working anyway.

Last edited by Roken (2022-10-06 07:37:53)


Ryzen 1800x 8 core/16 thread - 2 x GTX 1070 8Gb, Asus Prime B450 Plus, 32Gb Corsair DDR4, Cooler Master N300 chassis, 5 HD (1 NvME PCI, 4SSD) + 1 x optical.
Linux user #545703

Offline

Board footer

Powered by FluxBB