You are not logged in.

#1 2022-10-14 22:45:30

OniTux
Member
From: Choisy-le-Roi, France
Registered: 2016-01-01
Posts: 3
Website

GNOME 43 in Arch

Hi,

I am surprised to don't see, about more than 3 weeks after the official release, the version 43 of GNOME in Archlinux, neither in extra repository neither in testing repository, and notice that the gnome-unstable repository is almost empty. In the same time, I see KDE Plasma 5.26 is already available in extra repository.
Any particular reason for that ? I don't want specially a release date for GNOME 43 in Arch, I am just curious about the current situation of GNOME 43 in Arch.

I am not sure if I do this post on the right place, and sorry if it is not the right one.

Thank you for your reply.

Offline

#2 2022-10-14 22:46:56

Allan
Pacman
From: Brisbane, AU
Registered: 2007-06-09
Posts: 11,313
Website

Re: GNOME 43 in Arch

We have decided that GNOME 43 is a bad release so will not update until GNOME 44.

Offline

#3 2022-10-15 04:14:20

bulletmark
Member
From: Brisbane, Australia
Registered: 2013-10-22
Posts: 634

Re: GNOME 43 in Arch

The delay is commensurate with previous GNOME releases. As of today: https://imgur.com/a/dilCw85

Offline

#4 2022-10-15 06:55:48

philm
Member
From: Germany
Registered: 2013-12-25
Posts: 7
Website

Re: GNOME 43 in Arch

If you look at the Schedule of 44 you see that oldstable 42 still gets updated for one year. 42.6 is scheduled for 22.10. and 42.7 might come out early December. For Arch users Fabian Bornschein is maintaining Gnome 43 release already via: https://gitlab.com/fabiscafe/gnome-unstable

However I wonder what is so bad about 43 that Arch might skip that release?

Offline

#5 2022-10-15 07:59:41

bulletmark
Member
From: Brisbane, Australia
Registered: 2013-10-22
Posts: 634

Re: GNOME 43 in Arch

@philm, sorry but that is merely a facetious joke from Allan.

Offline

#6 2022-10-15 11:11:24

Cbhihe
Member
Registered: 2017-04-09
Posts: 194

Re: GNOME 43 in Arch

... and a very good joke at that ... It cracked me up.


I like strawberries, therefore I'm not a bot.

Offline

#7 2022-10-15 12:19:39

ocelik
Member
Registered: 2022-10-13
Posts: 3

Re: GNOME 43 in Arch

If you want Gnome 43 just use fcgu (https://codeberg.org/fabiscafe/gnome-unstable)

I am actually testing it and it seems to work smooth af.

Offline

#8 2022-10-15 12:21:49

madaramost
Member
Registered: 2015-05-25
Posts: 45

Re: GNOME 43 in Arch

Allan wrote:

We have decided that GNOME 43 is a bad release so will not update until GNOME 44.

rumors say gnome 44 is bad too.

Offline

#9 2022-10-17 20:24:43

ewuplse01
Member
Registered: 2022-02-04
Posts: 5

Re: GNOME 43 in Arch

I had issues with gnome-remote-desktop locking up after updating to Gnome 43. Everything else worked well.

### Update ###
I tried gnome-unstable [fcgu] on a clean arch install and experienced no issues. Gnome-remote-desktop worked fine.

Last edited by ewuplse01 (2022-10-17 23:39:20)

Offline

#10 2022-10-20 22:36:30

bulletmark
Member
From: Brisbane, Australia
Registered: 2013-10-22
Posts: 634

Re: GNOME 43 in Arch

There's a first, Ubuntu is running a later version of GNOME than Arch: https://www.phoronix.com/news/Ubuntu-22.10-Released

Offline

#11 2022-10-20 22:43:50

yochananmarqos
Member
Registered: 2020-02-05
Posts: 154
Website

Re: GNOME 43 in Arch

Fedora 37 will be released next week with GNOME 43 as well. Whatever shall you do?

Offline

#12 2022-10-21 08:08:31

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 19,783

Re: GNOME 43 in Arch

Nothing, because this isn't a competition with other distros. The third party options have been outlined, you can also do a rebuild yourself, whining that the maintainer doesn't fulfill your every whim at the exact moment you want it is as fruitless as it has ever been and only reinforces why #6 is in place: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130138

Closing.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB