You are not logged in.

#1 2022-12-26 22:46:24

cromsu
Member
Registered: 2022-12-26
Posts: 3

No Sound on Speakers HUAWEI Mate Book D14

Model number: nbd-wfh9

Output of:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
cat /proc/asound/cards

0 [sofessx8336    ]: sof-essx8336 - sof-essx8336
                      HUAWEI-NBD_WXX9-M1010-NBD_WXX9_PCB_B3

----------------------------------------------------------------------------------------------
aplay -L

null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
lavrate
    Rate Converter Plugin Using Libav/FFmpeg Library
samplerate
    Rate Converter Plugin Using Samplerate Library
speexrate
    Rate Converter Plugin Using Speex Resampler
jack
    JACK Audio Connection Kit
oss
    Open Sound System
pulse
    PulseAudio Sound Server
speex
    Plugin using Speex DSP (resample, agc, denoise, echo, dereverb)
upmix
    Plugin for channel upmix (4,6,8)
vdownmix
    Plugin for channel downmix (stereo) with a simple spacialization
default:CARD=sofessx8336
    sof-essx8336,
    Default Audio Device
sysdefault:CARD=sofessx8336
    sof-essx8336,
    Default Audio Device
usbstream:CARD=sofessx8336
    sof-essx8336
    USB Stream Output

-----------------------------------------------------------------------------------------------
speaker-test -c2

speaker-test 1.2.8

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 96 to 16384
Period size range from 48 to 4096
Using max buffer size 16384
Periods = 4
was set period_size = 4096
was set buffer_size = 16384
0 - Front Left
1 - Front Right
Time per period = 5.632711
0 - Front Left
1 - Front Right
Time per period = 5.973484
0 - Front Left
^C

but i cant hear any sound...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
amixer sset Master,0 75% unmute

amixer: Unable to find simple control 'Master',0

-----------------------------------------------------------------------------------------------
cat .asound.rc

defaults.pcm.card 0
defaults.ctl.card 0
-----------------------------------------------------------------------------------------------

if you need any thing else i will provide it.
I did some reading but nothing worked. I do not have puseaudio installed.
Appreciate the help. :)

Offline

#2 2022-12-29 13:20:01

jay716
Member
Registered: 2021-04-30
Posts: 2

Re: No Sound on Speakers HUAWEI Mate Book D14

I think it will be better if the output of alsa-info.sh could be provided.
I encountered a similar problem with the same hardware series a couple of days ago.
My problem is that my speaker volume is extremely low even if I set all the volumes to 100%.
The reason is that in my sound card settings, my volume setting is low(eg. -69dB).
You can check if it is the case in the output of alsa-info.sh. ("Headphone Volume" "DAC Volume" should be set to 100%)
btw if it is not the case, I may be not helpful because I actually know little about linux sound systems but the alsa-info.sh will be useful for other helpers.
smile

Offline

#3 2022-12-29 16:20:39

cromsu
Member
Registered: 2022-12-26
Posts: 3

Re: No Sound on Speakers HUAWEI Mate Book D14

Thy and here it is: http://alsa-project.org/db/?f=76656eabc … 2787d07805

I will also look into it myself and post if i can get something useful done.

Offline

#4 2022-12-29 16:27:56

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 18,187

Re: No Sound on Speakers HUAWEI Mate Book D14

Update your system, test the current 6.1.1 kernel. This chipset used to have issues but most should be fixed from what I'm seeing.

FWIW on a bit of a googler I've found https://github.com/alsa-project/alsa-ucm-conf/pull/246 maybe try that patch (/usr/share/alsa/ucm2/Intel/sof-essx8336/HiFi.conf is a plain text file you can edit/adjust with the changes from this patchset)

https://github.com/alsa-project/alsa-uc … /258/files shows that minimally this definition might cause issues, so potentially start there.

Last edited by V1del (2022-12-29 16:38:42)

Offline

#5 2023-01-08 19:11:33

cromsu
Member
Registered: 2022-12-26
Posts: 3

Re: No Sound on Speakers HUAWEI Mate Book D14

cat /usr/share/alsa/ucm2/Intel/sof-essx8336/HiFi.conf:

SectionVerb {
    EnableSequence [
        #disdevall ""
        # Disable all inputs / outputs
        #   (may be duplicated with disdevall)
        #cset "name='Headphone Switch' off"
        #cset "name='Headset Mic Switch' off"
        #cset "name='Internal Mic Switch' off"
        #cset "name='DAC Mono Mix Switch' off"
            cset "name='Left Headphone Mixer Left DAC Switch' on"
        cset "name='Right Headphone Mixer Right DAC Switch' on"
    ]
}

If.amic {
    Condition {
        Type String
        Empty "${var:DeviceDmic}"
    }
    True.SectionDevice."Mic" {
        Comment "Analog Microphone"

        ConflictingDevice [
            "Headset"
        ]

        EnableSequence [
            cset "name='Differential Mux' lin1-rin1"
            cset "name='Internal Mic Switch' on"
        ]

        DisableSequence [
            cset "name='Internal Mic Switch' off"
        ]

        Value {
            CapturePriority 100
            CapturePCM "hw:${CardId}"
            CaptureMixerElem "ADC PGA Gain"
            CaptureMasterElem "ADC"
        }
    }
}

If.dmic {
    Condition {
        Type String
        Empty "${var:DeviceDmic}"
    }
    False.SectionDevice."${var:DeviceDmic}" {
        Comment "Digital Microphone"

        Value {
            CapturePriority 100
            CapturePCM "hw:${CardId},1"
            If.chn {
                Condition {
                    Type RegexMatch
                    Regex "cfg-dmics:[34]"
                    String "${CardComponents}"
                }
                True {
                    CaptureChannels 4
                }
            }
            CaptureMixerElem "Dmic0"
            CaptureVolume "Dmic0 Capture Volume"
            CaptureSwitch "Dmic0 Capture Switch"
        }
    }
}

SectionDevice."Speaker" {
    Comment "Speakers"

    ConflictingDevice [
        "Headphones"
    ]

    EnableSequence [
        cset "name='Speaker Switch' on"
    ]

    DisableSequence [
        cset "name='Speaker Switch' off"
    ]
    Value {
        PlaybackPriority 100
        PlaybackPCM "hw:${CardId}"
        # The es8316 only has a HP-amp which is muxed to the speaker
        # or to the headpones output
        PlaybackMixerElem "Headphone Mixer"
        PlaybackMasterElem "DAC"
    }
}

SectionDevice."Headphones" {
    Comment "Headphones"

    ConflictingDevice [
        "Speaker"
    ]

    Value {
        PlaybackPriority 300
        PlaybackPCM "hw:${CardId}"
        PlaybackMixerElem "Headphone Mixer"
        PlaybackMasterElem "DAC"
        JackControl "Headphone Jack"
        JackHWMute "Speaker"
    }
}

SectionDevice."Headset" {
    Comment "Headset Microphone"

    If.conflict {
        Condition {
            Type String
            Empty "${var:DeviceDmic}"
        }
        True.ConflictingDevice [
            "Mic"
        ]
    }

    EnableSequence [
        cset "name='Headset Switch' on"
        cset "name='Digital Mic Mux' 'dmic disable'"
    ]

    DisableSequence [
        cset "name='Headset Switch' on"
    ]

    Value {
        CapturePriority 300
        CapturePCM "hw:${CardId}"
        CaptureMixerElem "ADC PGA Gain"
        CaptureMasterElem "ADC"
        JackControl "Headset Mic Jack"
    }
}

it now looks like this. I did an update and restarted but there still is no sound.

It might be then that my specific setup just has no support yet?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB