You are not logged in.

#1 2023-07-19 18:59:01

tapir
Member
Registered: 2023-07-12
Posts: 6

[SOLVED] archinstall failed to encrypt

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

Last edited by tapir (2023-08-03 07:51:34)

Offline

#2 2023-07-19 19:31:55

jl2
Member
From: 47° 18' N 8° 34' E
Registered: 2022-06-01
Posts: 270
Website

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

so, what is your actual problem?
are you trying to verify that a partition is encrypted?
I guess you also found this: https://unix.stackexchange.com/question … d-on-linux
post "lsblk -f"
which partition(s) should be encrypted?
Else I am not to familiar with archinstall (or encryption, to be honnest), sorry


Why I run Arch? To "BTW I run Arch" the guy one grade younger.
And to let my siblings and cousins laugh at Arsch Linux...

Offline

#3 2023-07-19 19:55:37

schard
Forum Moderator
From: Hannover
Registered: 2016-05-06
Posts: 1,973
Website

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

tapir wrote:

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

Please post your entire archinstall log.


macro_rules! yolo { { $($tokens:tt)* } => { unsafe { $($tokens)* } }; }

Offline

#4 2023-07-19 21:13:37

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 50,981

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

Sligtly off-topic, but

a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system

What makes you think this is gonna end up being any different when using a script that already didn't produce the installation you expected?

Offline

#5 2023-07-19 21:59:26

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 11,843
Website

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

Mod note: Moving to Archinstall subforum.


Sakura:-
Mobo: MSI MAG X570S TORPEDO MAX // Processor: AMD Ryzen 9 5950X @4.9GHz // GFX: AMD Radeon RX 5700 XT // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 6x 1TB SSD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#6 2023-07-19 22:41:15

fch07
Member
From: Planet Earth
Registered: 2021-09-22
Posts: 63

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

tapir wrote:

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

It happened to me, after selecting luks encryption I forgot to select which disk to encrypt, make sure you do it after activating disk encryption.

Offline

#7 2023-07-26 13:59:33

tapir
Member
Registered: 2023-07-12
Posts: 6

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

jl2 wrote:

so, what is your actual problem?
are you trying to verify that a partition is encrypted?
I guess you also found this: https://unix.stackexchange.com/question … d-on-linux
post "lsblk -f"
which partition(s) should be encrypted?
Else I am not to familiar with archinstall (or encryption, to be honnest), sorry

Thank you for your answer. lsblk -f gives

❯ lsblk -f
NAME        FSTYPE FSVER LABEL UUID                                 FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
zram0                                                                              [SWAP]
nvme0n1                                                                            
├─nvme0n1p1 vfat   FAT32       1A27-0E3F                             447.3M    12% /boot
├─nvme0n1p2 ext4   1.0         dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e     10G    42% /
└─nvme0n1p3 ext4   1.0         35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356  870.9G     0% /home

I assume that the hard drive is not encryptet at all. Now I was reading the Arch wiki about how to encrypt an existing unencrypted file system, but I don't get the point. If I want to encrypt "the system", I have to encrypt partitions. Which options are available? What does it mean regarding security concerns encrypting only /home.

Offline

#8 2023-07-26 14:04:09

tapir
Member
Registered: 2023-07-12
Posts: 6

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

schard wrote:
tapir wrote:

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

Please post your entire archinstall log.

Thank you for your help. I was not able to figure out how to find the log of the installation. Could you help me?

Offline

#9 2023-07-26 14:06:26

tapir
Member
Registered: 2023-07-12
Posts: 6

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

fch07 wrote:
tapir wrote:

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

It happened to me, after selecting luks encryption I forgot to select which disk to encrypt, make sure you do it after activating disk encryption.

This is what possibly happenend. I will try to encrypt the system now after understanding better the encryption itself.

Offline

#10 2023-07-26 16:20:29

vorvac
Member
Registered: 2021-05-14
Posts: 44

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

tapir wrote:

Thank you for your help. I was not able to figure out how to find the log of the installation. Could you help me?

https://github.com/archlinux/archinstall wrote:

Submit an issue here on GitHub, or submit a post in the discord help channel.
When doing so, attach the /var/log/archinstall/install.log to the issue ticket. This helps us help you!

Also referenced here...

https://wiki.archlinux.org/title/archinstall wrote:

archinstall offers different defaults than the regular installation process. When using a system installed with archinstall, please mention so in support requests and provide /var/log/archinstall/install.log.

Last edited by vorvac (2023-07-26 16:24:52)

Offline

#11 2023-07-26 18:32:06

tapir
Member
Registered: 2023-07-12
Posts: 6

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

schard wrote:
tapir wrote:

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

Please post your entire archinstall log.

cat /var/log/archinstall/install.log
Hardware model detected: LENOVO 20HH0016GE; UEFI mode: True
Processor model detected: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1505M v6 @ 3.00GHz
Memory statistics: 31198464 available out of 32580080 total installed
Could not detect virtual system: ['/usr/bin/systemd-detect-virt'] exited with abnormal exit code [1]: b'none\r\n'
System is not running in a VM: ['/usr/bin/systemd-detect-virt'] exited with abnormal exit code [1]: b'none\r\n'
Virtualization detected: None; is VM: None
Graphics devices detected: dict_keys(['Intel Corporation HD Graphics P630 (rev 04)', 'NVIDIA Corporation GM206GLM [Quadro M2200 Mobile] (rev a1)'])
Disk states before installing: {'blockdevices': [{'name': 'loop0', 'fstype': 'squashfs', 'fsver': '4.0', 'label': None, 'uuid': None, 'fsavail': '0', 'fsuse%': '100%', 'mountpoints': ['/run/archiso/airootfs'], 'type': 'loop', 'size': '693.4M'}, {'name': 'sda', 'fstype': 'iso9660', 'fsver': 'Joliet Extension', 'label': 'ARCH_202307', 'uuid': '2023-07-01-12-04-14-00', 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'disk', 'size': '28.9G', 'children': [{'name': 'sda1', 'fstype': 'iso9660', 'fsver': 'Joliet Extension', 'label': 'ARCH_202307', 'uuid': '2023-07-01-12-04-14-00', 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'part', 'size': '798M'}, {'name': 'sda2', 'fstype': 'vfat', 'fsver': 'FAT16', 'label': 'ARCHISO_EFI', 'uuid': '66DA-FFE0', 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'part', 'size': '15M'}]}, {'name': 'nvme0n1', 'fstype': None, 'fsver': None, 'label': None, 'uuid': None, 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'disk', 'size': '953.9G', 'children': [{'name': 'nvme0n1p1', 'fstype': 'vfat', 'fsver': 'FAT32', 'label': None, 'uuid': '3E19-5FF1', 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'part', 'size': '512M'}, {'name': 'nvme0n1p2', 'fstype': 'ext4', 'fsver': '1.0', 'label': None, 'uuid': '7aaf1105-540f-4da8-bc4a-6c2028cb49ef', 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'part', 'size': '10G'}, {'name': 'nvme0n1p3', 'fstype': 'ext4', 'fsver': '1.0', 'label': None, 'uuid': 'a1071a37-133a-4898-9544-ca4e95c13b51', 'fsavail': None, 'fsuse%': None, 'mountpoints': [None], 'type': 'part', 'size': '943.4G'}]}]}
Testing connectivity to the Arch Linux mirrors ...
Password strength: weak
 * Passwords did not match * 
Password strength: moderate
 * Passwords did not match * 
Password strength: moderate
 * Passwords did not match * 
Password strength: strong
 * Passwords did not match * 
Password strength: very weak
 * Passwords did not match * 
Password strength: strong
 * Passwords did not match * 
Password strength: weak
 * Passwords did not match * 
Password strength: strong
Password strength: strong
Password strength: weak
 * Passwords did not match * 
Password strength: strong
Password strength: weak
 * Passwords did not match * 
Password strength: strong
 -- Chosen configuration --
{
    "__separator__": null,
    "additional-repositories": [],
    "archinstall-language": "English",
    "audio": "pipewire",
    "bootloader": "systemd-bootctl",
    "config_version": "2.5.6",
    "debug": false,
    "desktop-environment": "kde",
    "disk_encryption": {
        "encryption_type": "partition",
        "partitions": {}
    },
    "gfx_driver": "Nvidia (proprietary)",
    "harddrives": [
        "/dev/nvme0n1"
    ],
    "hostname": "archlinux",
    "kernels": [
        "linux"
    ],
    "keyboard-layout": "de",
    "mirror-region": {
        "Spain": {
            "http://ftp.rediris.es/mirror/archlinux/$repo/os/$arch": true,
            "http://mirror.librelabucm.org/archlinux/$repo/os/$arch": true,
            "http://mirrors.marquitos.space/archlinux/$repo/os/$arch": true,
            "https://mirror.librelabucm.org/archlinux/$repo/os/$arch": true,
            "https://mirrors.marquitos.space/archlinux/$repo/os/$arch": true
        }
    },
    "nic": {
        "dhcp": true,
        "dns": null,
        "gateway": null,
        "iface": null,
        "ip": null,
        "type": "nm"
    },
    "no_pkg_lookups": false,
    "ntp": true,
    "offline": false,
    "packages": [
        "firefox"
    ],
    "parallel downloads": 0,
    "profile": {
        "path": "/usr/lib/python3.11/site-packages/archinstall/profiles/desktop.py"
    },
    "save_config": null,
    "script": "guided",
    "silent": false,
    "swap": true,
    "sys-encoding": "utf-8",
    "sys-language": "en_US",
    "timezone": "Europe/Madrid",
    "version": "2.5.6"
}
{
    "/dev/nvme0n1": {
        "partitions": [
            {
                "boot": true,
                "encrypted": false,
                "filesystem": {
                    "format": "fat32"
                },
                "mountpoint": "/boot",
                "size": "512MiB",
                "start": "1MiB",
                "type": "primary",
                "wipe": true
            },
            {
                "encrypted": false,
                "filesystem": {
                    "format": "ext4",
                    "mount_options": []
                },
                "mountpoint": "/",
                "size": "20GiB",
                "start": "513MiB",
                "type": "primary",
                "wipe": true
            },
            {
                "encrypted": false,
                "filesystem": {
                    "format": "ext4",
                    "mount_options": []
                },
                "mountpoint": "/home",
                "size": "100%",
                "start": "20GiB",
                "type": "primary",
                "wipe": true
            }
        ],
        "wipe": true
    }
}
Creating a new partition label on /dev/nvme0n1
Adding partition to BlockDevice(/dev/nvme0n1, size=953.9GB, free_space=1031kB+335kB, bus_type=nvme), 1MiB->512MiB
Adding partition using the following parted command: /dev/nvme0n1 mkpart primary fat32 1MiB 512MiB
Retrieving partition PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5 or UUID=None
Matched PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5 against e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5
Formatting /dev/nvme0n1p1 -> vfat
/usr/bin/mkfs.vfat -F32 /dev/nvme0n1p1
Marking partition Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat) as bootable.
Setting boot on on (parted) partition index 1
Adding partition to BlockDevice(/dev/nvme0n1, size=953.9GB, free_space=1031kB+335kB, bus_type=nvme), 513MiB->20GiB
Adding partition using the following parted command: /dev/nvme0n1 mkpart primary ext4 513MiB 20GiB
Retrieving partition PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651 or UUID=None
Matched PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651 against 717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651
Formatting /dev/nvme0n1p2 -> ext4
Adding partition to BlockDevice(/dev/nvme0n1, size=953.9GB, free_space=1031kB+335kB, bus_type=nvme), 20GiB->100%
Adding partition using the following parted command: /dev/nvme0n1 mkpart primary ext4 20GiB 100%
Retrieving partition PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af or UUID=None
Matched PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af against 945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af
Formatting /dev/nvme0n1p3 -> ext4
Mounting / to /mnt/archinstall/ using Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4)
Mounting /boot to /mnt/archinstall/boot using Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat)
Mounting /home to /mnt/archinstall/home using Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4)
Using mount order: [('/', <function Installer.mount_ordered_layout.<locals>.<lambda> at 0x7f9811bc19e0>), ('/boot', <function Installer.mount_ordered_layout.<locals>.<lambda> at 0x7f9811bc1940>), ('/home', <function Installer.mount_ordered_layout.<locals>.<lambda> at 0x7f9811bc1260>)]
Mounting Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4) to /mnt/archinstall/
Getting mount information for device path /mnt/archinstall
Mounting Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat) to /mnt/archinstall/boot
Getting mount information for device path /mnt/archinstall/boot
Mounting Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4) to /mnt/archinstall/home
Getting mount information for device path /mnt/archinstall/home
Filtering available mounts {PosixPath('/mnt/archinstall/home'): Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall/home), PosixPath('/mnt/archinstall/boot'): Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot), PosixPath('/mnt/archinstall'): Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall)} to those under /mnt/archinstall
Available partitions: {PosixPath('/mnt/archinstall'): Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall), PosixPath('/mnt/archinstall/boot'): Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot), PosixPath('/mnt/archinstall/home'): Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall/home)}
Waiting for automatic mirror selection (reflector) to complete.
Waiting pacman-init.service to complete.
Waiting Arch Linux keyring sync (archlinux-keyring-wkd-sync) to complete.
A new package mirror-list has been created: /etc/pacman.d/mirrorlist
Filtering available mounts {PosixPath('/mnt/archinstall/home'): Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall/home), PosixPath('/mnt/archinstall/boot'): Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot), PosixPath('/mnt/archinstall'): Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall)} to those under /mnt/archinstall
Available partitions: {PosixPath('/mnt/archinstall'): Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall), PosixPath('/mnt/archinstall/boot'): Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot), PosixPath('/mnt/archinstall/home'): Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall/home)}
System is not running in a VM: ['/usr/bin/systemd-detect-virt'] exited with abnormal exit code [1]: b'none\r\n'
The multilib flag is not set. This system will be installed without multilib repositories enabled.
The testing flag is not set. This system will be installed without testing repositories enabled.
Installing packages: ['base', 'base-devel', 'linux-firmware', 'linux', 'intel-ucode']
Enabling periodic TRIM
Enabling service fstrim.timer
Setting up swap on zram
Installing packages: ('zram-generator',)
Enabling service systemd-zram-setup@zram0.service
Filtering available mounts {PosixPath('/mnt/archinstall/home'): Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall/home), PosixPath('/mnt/archinstall/boot'): Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot), PosixPath('/mnt/archinstall'): Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall)} to those under /mnt/archinstall
Available partitions: {PosixPath('/mnt/archinstall'): Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall), PosixPath('/mnt/archinstall/boot'): Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot), PosixPath('/mnt/archinstall/home'): Partition(path=/dev/nvme0n1p3, size=933.9, PARTUUID=945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall/home)}
Adding bootloader systemd-bootctl to Partition(path=/dev/nvme0n1p1, size=0.5, PARTUUID=e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5, fs=vfat, mounted=/mnt/archinstall/boot)
Installing packages: ('efibootmgr',)
System is not running in a VM: ['/usr/bin/systemd-detect-virt'] exited with abnormal exit code [1]: b'none\r\n'
Identifying root partition by PARTUUID on Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall), looking for '717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651'.
System is not running in a VM: ['/usr/bin/systemd-detect-virt'] exited with abnormal exit code [1]: b'none\r\n'
Identifying root partition by PARTUUID on Partition(path=/dev/nvme0n1p2, size=19.5, PARTUUID=717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651, fs=ext4, mounted=/mnt/archinstall), looking for '717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651'.
Installing packages: ['networkmanager']
Installing packages: ['network-manager-applet']
Enabling service NetworkManager.service
This audio server will be used: pipewire
Installing pipewire
Installing packages: ['pipewire', 'pipewire-alsa', 'pipewire-jack', 'pipewire-pulse', 'gst-plugin-pipewire', 'libpulse', 'wireplumber']
Installing packages: ['firefox']
Installing archinstall profile Profile(desktop)
Installing packages: ['nano', 'vim', 'openssh', 'htop', 'wget', 'iwd', 'wireless_tools', 'wpa_supplicant', 'smartmontools', 'xdg-utils']
Installing archinstall profile Profile(kde)
Installing archinstall profile Profile(xorg)
Installing packages: ('xorg-server', 'xorg-xinit', 'nvidia')
Installing packages: ['plasma-meta', 'konsole', 'kwrite', 'dolphin', 'ark', 'sddm', 'plasma-wayland-session', 'egl-wayland']
Enabling service sddm
Creating user p51
Setting password for p51
Activating systemd-timesyncd for time synchronization using Arch Linux and ntp.org NTP servers.
Enabling service systemd-timesyncd
Setting password for root
Setting keyboard language to de
Keyboard language for this installation is now set to: de
Updating /mnt/archinstall/etc/fstab
For post-installation tips, see https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_guide#Post-installation
Installation completed without any errors. You may now reboot.

Offline

#12 2023-08-03 07:49:26

tapir
Member
Registered: 2023-07-12
Posts: 6

Re: [SOLVED] archinstall failed to encrypt

fch07 wrote:
tapir wrote:

Hello,
this is my first post after my first steps with Arch, please be lenient. I installed Arch using archinstall after a former successful installation based on the Installation guide left me with too many problems while setting up a desktop system. During the archinstall configuration I activated disk encryption. Now the encryption password is not needed during the login, the blkid output is

/dev/nvme0n1p3: UUID="35bead49-b257-47ff-b9a8-f6f4a5a7e356" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="945cb9ac-aa71-4ba3-9d99-a06245e950af"
/dev/nvme0n1p1: UUID="1A27-0E3F" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="primary" PARTUUID="e1e2879e-53fa-4fbd-a21e-4f61589801d5"
/dev/nvme0n1p2: UUID="dc65c3e3-52b3-4e78-a315-f265981f0a4e" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="717aacba-aed4-4291-b68b-cad59fd3e651"
/dev/zram0: LABEL="zram0" UUID="77914f14-10c0-4108-be65-e377868f235f" TYPE="swap"

Since TYPE = ext4 I assume that the encryption failed. What happened, how can I figure out more about what happened?

Thanks in advance

It happened to me, after selecting luks encryption I forgot to select which disk to encrypt, make sure you do it after activating disk encryption.

I made this mistake. Thank you for your help

Offline

Board footer

Powered by FluxBB