You are not logged in.

#1 2024-03-31 22:04:50

bisarch
Member
Registered: 2020-04-07
Posts: 59

[SOLVED] Microphone not being detected by pipewire

I am setting up Arch Linux on my new Acer laptop. The microphone isn't being detected. I am using pipewire and wireplumber. Here are the details.

 inxi -aA
Audio:
  Device-1: AMD Rembrandt Radeon High Definition Audio
    vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4
    speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: c1:00.1 chip-ID: 1002:1640 class-ID: 0403
  Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor
    vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_pci_acp6x v: kernel
    alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_acp_pci,
    snd_rpl_pci_acp6x, snd_pci_ps, snd_sof_amd_renoir, snd_sof_amd_rembrandt,
    snd_sof_amd_vangogh, snd_sof_amd_acp63 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
    lanes: 16 bus-ID: c1:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
  Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Acer Incorporated ALI
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
    bus-ID: c1:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.8.2-arch2-1 status: kernel-api
    tools: alsactl,alsamixer,amixer
  Server-1: JACK v: 1.9.22 status: off tools: N/A
  Server-2: PipeWire v: 1.0.4 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
 wpctl status
PipeWire 'pipewire-0' [1.0.4, myself@myselfacer, cookie:2312313768]
 └─ Clients:
        31. kwin_wayland                        [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4109]
        32. WirePlumber                         [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4170]
        40. WirePlumber [export]                [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4170]
        62. xdg-desktop-portal                  [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4118]
        63. pipewire                            [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4818]
        64. libcanberra                         [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4326]
        65. plasmashell                         [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4326]
        66. Plasma PA                           [1.0.4, myself@myselfacer, pid:4326]
        67. WEBRTC VoiceEngine                  [1.0.4, myself@myselfacer, pid:5411]
        68. WEBRTC VoiceEngine                  [1.0.4, myself@myselfacer, pid:5411]
        69. Chromium input                      [1.0.4, myself@myselfacer, pid:5477]
        70. Google Chrome input                 [1.0.4, myself@myselfacer, pid:6918]
        82. wpctl                               [1.0.4, myself@myselfacer, pid:7934]
        83. Chromium input                      [1.0.4, myself@myselfacer, pid:5987]

Audio
 ├─ Devices:
 │      41. Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller [alsa]
 │      42. Family 17h/19h HD Audio Controller  [alsa]
 │  
 ├─ Sinks:
 │  *   47. Family 17h/19h HD Audio Controller Analog Stereo [vol: 0.81]
 │  
 ├─ Sources:
 │      48. Family 17h/19h HD Audio Controller Analog Stereo [vol: 1.00]
 │  
 ├─ Filters:
 │  
 └─ Streams:

Video
 ├─ Devices:
 │      46. ACER QHD User Facing: ACER QHD      [libcamera]
 │      52. ACER QHD User Facing                [v4l2]
 │      53. ACER QHD User Facing                [v4l2]
 │  
 ├─ Sinks:
 │  
 ├─ Sources:
 │  *   54. ACER QHD User Facing (V4L2)        
 │  
 ├─ Filters:
 │  
 └─ Streams:
        71. plasmashell                                                 
             72. input_1         < kwin_wayland:output_1        [init]
        74. kwin_wayland                                                
             73. output_1        > plasmashell:input_1  [init]

Settings
 └─ Default Configured Devices:
 arecord -l
**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 0: ALC256 Analog [ALC256 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
 systemctl status --user pipewire-pulse.service pipewire.service wireplumber.service
● pipewire-pulse.service - PipeWire PulseAudio
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire-pulse.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2024-03-31 17:50:20 EDT; 7min ago
TriggeredBy: ● pipewire-pulse.socket
   Main PID: 4818 (pipewire-pulse)
      Tasks: 3 (limit: 18304)
     Memory: 18.7M (peak: 19.7M)
        CPU: 794ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire-pulse.service
             └─4818 /usr/bin/pipewire-pulse

Mar 31 17:50:20 myselfacer systemd[4051]: Started PipeWire PulseAudio.

● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2024-03-31 17:50:18 EDT; 7min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 4167 (pipewire)
      Tasks: 3 (limit: 18304)
     Memory: 10.6M (peak: 11.1M)
        CPU: 460ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire.service
             └─4167 /usr/bin/pipewire

Mar 31 17:50:18 myselfacer systemd[4051]: Started PipeWire Multimedia Service.

● wireplumber.service - Multimedia Service Session Manager
lines 1-27...skipping...
● pipewire-pulse.service - PipeWire PulseAudio
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire-pulse.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2024-03-31 17:50:20 EDT; 7min ago
TriggeredBy: ● pipewire-pulse.socket
   Main PID: 4818 (pipewire-pulse)
      Tasks: 3 (limit: 18304)
     Memory: 18.7M (peak: 19.7M)
        CPU: 794ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire-pulse.service
             └─4818 /usr/bin/pipewire-pulse

Mar 31 17:50:20 myselfacer systemd[4051]: Started PipeWire PulseAudio.

● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2024-03-31 17:50:18 EDT; 7min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 4167 (pipewire)
      Tasks: 3 (limit: 18304)
     Memory: 10.6M (peak: 11.1M)
        CPU: 460ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire.service
             └─4167 /usr/bin/pipewire

Mar 31 17:50:18 myselfacer systemd[4051]: Started PipeWire Multimedia Service.

● wireplumber.service - Multimedia Service Session Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/wireplumber.service; enabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2024-03-31 17:50:18 EDT; 7min ago
   Main PID: 4170 (wireplumber)
      Tasks: 7 (limit: 18304)
     Memory: 6.4M (peak: 7.5M)
        CPU: 170ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/wireplumber.service
             └─4170 /usr/bin/wireplumber

Mar 31 17:50:18 myselfacer systemd[4051]: Started Multimedia Service Session Manager.
Mar 31 17:50:18 myselfacer wireplumber[4170]: 0x5e6fcd7237d0: no modules loaded from context.modules
Mar 31 17:50:18 myselfacer wireplumber[4170]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner
Mar 31 17:50:18 myselfacer wireplumber[4170]: [0:00:20.511737810] [4170] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:172 Symbol ipaModuleInfo not found
Mar 31 17:50:18 myselfacer wireplumber[4170]: [0:00:20.511748420] [4170] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:292 v4l2-compat.so: IPA module has no valid info
Mar 31 17:50:18 myselfacer wireplumber[4170]: [0:00:20.511767476] [4170]  INFO Camera camera_manager.cpp:284 libcamera v0.2.0
Mar 31 17:50:18 myselfacer wireplumber[4170]: <WpPortalPermissionStorePlugin:0x5e6fcd7bb470> Failed to call Lookup: GDBus.Error:org.freedesktop.portal.Error.NotFound: No entry for>
pactl list cards
Card #41
        Name: alsa_card.pci-0000_c1_00.1
        Driver: alsa
        Owner Module: n/a
        Properties:
                api.acp.auto-port = "false"
                api.alsa.card = "0"
                api.alsa.card.longname = "HD-Audio Generic at 0x905c8000 irq 111"
                api.alsa.card.name = "HD-Audio Generic"
                api.alsa.path = "hw:0"
                api.alsa.use-acp = "true"
                api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio0"
                api.dbus.ReserveDevice1.Priority = "-20"
                device.api = "alsa"
                device.bus = "pci"
                device.bus_path = "pci-0000:c1:00.1"
                device.description = "Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller"
                device.enum.api = "udev"
                device.icon_name = "audio-card-analog-pci"
                device.name = "alsa_card.pci-0000_c1_00.1"
                device.nick = "HD-Audio Generic"
                device.plugged.usec = "5153433"
                device.product.id = "0x1640"
                device.product.name = "Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller"
                device.subsystem = "sound"
                sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:c1:00.1/sound/card0"
                device.vendor.id = "0x1002"
                device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
                media.class = "Audio/Device"
                factory.id = "14"
                client.id = "40"
                object.id = "41"
                object.serial = "41"
                object.path = "alsa:pcm:0"
                alsa.card = "0"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0x905c8000 irq 111"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.string = "0"
        Profiles:
                off: Off (sinks: 0, sources: 0, priority: 0, available: yes)
                output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 5900, available: no)
                output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 800, available: no)
                output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 800, available: no)
                pro-audio: Pro Audio (sinks: 1, sources: 0, priority: 1, available: yes)
        Active Profile: off
        Ports:
                hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (type: HDMI, priority: 5900, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 1, not available)
                        Properties:
                                port.type = "hdmi"
                                port.availability-group = "Legacy 1"
                                device.icon_name = "video-display"
                                card.profile.port = "0"
                        Part of profile(s): output:hdmi-stereo, output:hdmi-surround, output:hdmi-surround71

Card #42
        Name: alsa_card.pci-0000_c1_00.6
        Driver: alsa
        Owner Module: n/a
        Properties:
                api.acp.auto-port = "false"
                api.alsa.card = "1"
                api.alsa.card.longname = "HD-Audio Generic at 0x905c0000 irq 112"
                api.alsa.card.name = "HD-Audio Generic"
                api.alsa.path = "hw:1"
                api.alsa.use-acp = "true"
                api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio1"
                api.dbus.ReserveDevice1.Priority = "-20"
                device.api = "alsa"
                device.bus = "pci"
                device.bus_path = "pci-0000:c1:00.6"
                device.description = "Family 17h/19h HD Audio Controller"
                device.enum.api = "udev"
                device.icon_name = "audio-card-analog-pci"
                device.name = "alsa_card.pci-0000_c1_00.6"
                device.nick = "HD-Audio Generic"
                device.plugged.usec = "5227408"
                device.product.id = "0x15e3"
                device.product.name = "Family 17h/19h HD Audio Controller"
                device.subsystem = "sound"
                sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:c1:00.6/sound/card1"
                device.vendor.id = "0x1022"
                device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
                media.class = "Audio/Device"
                factory.id = "14"
                client.id = "40"
                object.id = "42"
                object.serial = "42"
                object.path = "alsa:pcm:1"
                alsa.card = "1"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0x905c0000 irq 112"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                device.string = "1"
        Profiles:
                off: Off (sinks: 0, sources: 0, priority: 0, available: yes)
                output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (sinks: 1, sources: 1, priority: 6565, available: yes)
                output:analog-stereo: Analog Stereo Output (sinks: 1, sources: 0, priority: 6500, available: yes)
                input:analog-stereo: Analog Stereo Input (sinks: 0, sources: 1, priority: 65, available: no)
                pro-audio: Pro Audio (sinks: 1, sources: 1, priority: 1, available: yes)
        Active Profile: output:analog-stereo+input:analog-stereo
        Ports:
                analog-input-headset-mic: Headset Microphone (type: Headset, priority: 8800, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 1, not available)
                        Properties:
                                port.type = "headset"
                                port.availability-group = "Legacy 1"
                                device.icon_name = "audio-input-microphone"
                                card.profile.port = "0"
                        Part of profile(s): input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
                analog-output-speaker: Speakers (type: Speaker, priority: 10000, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 2, availability unknown)
                        Properties:
                                port.type = "speaker"
                                port.availability-group = "Legacy 2"
                                device.icon_name = "audio-speakers"
                                card.profile.port = "1"
                        Part of profile(s): output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
                analog-output-headphones: Headphones (type: Headphones, priority: 9900, latency offset: 0 usec, availability group: Legacy 1, not available)
                        Properties:
                                port.type = "headphones"
                                port.availability-group = "Legacy 1"
                                device.icon_name = "audio-headphones"
                                card.profile.port = "2"
                        Part of profile(s): output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
 pactl list sources
Source #47
        State: SUSPENDED
        Name: alsa_output.pci-0000_c1_00.6.analog-stereo.monitor
        Description: Monitor of Family 17h/19h HD Audio Controller Analog Stereo
        Driver: PipeWire
        Sample Specification: s32le 2ch 48000Hz
        Channel Map: front-left,front-right
        Owner Module: 4294967295
        Mute: no
        Volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
                balance 0.00
        Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
        Monitor of Sink: alsa_output.pci-0000_c1_00.6.analog-stereo
        Latency: 0 usec, configured 0 usec
        Flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY
        Properties:
                alsa.card = "1"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.class = "generic"
                alsa.device = "0"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                alsa.id = "ALC256 Analog"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0x905c0000 irq 112"
                alsa.name = "ALC256 Analog"
                alsa.resolution_bits = "16"
                alsa.subclass = "generic-mix"
                alsa.subdevice = "0"
                alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
                api.alsa.card.longname = "HD-Audio Generic at 0x905c0000 irq 112"
                api.alsa.card.name = "HD-Audio Generic"
                api.alsa.path = "front:1"
                api.alsa.pcm.card = "1"
                api.alsa.pcm.stream = "playback"
                audio.channels = "2"
                audio.position = "FL,FR"
                card.profile.device = "3"
                device.api = "alsa"
                device.class = "monitor"
                device.id = "42"
                device.profile.description = "Analog Stereo"
                device.profile.name = "analog-stereo"
                device.routes = "2"
                factory.name = "api.alsa.pcm.sink"
                media.class = "Audio/Sink"
                device.description = "Family 17h/19h HD Audio Controller"
                node.name = "alsa_output.pci-0000_c1_00.6.analog-stereo"
                node.nick = "ALC256 Analog"
                node.pause-on-idle = "false"
                object.path = "alsa:pcm:1:front:1:playback"
                priority.driver = "1009"
                priority.session = "1009"
                factory.id = "18"
                clock.quantum-limit = "8192"
                client.id = "40"
                node.driver = "true"
                factory.mode = "merge"
                audio.adapt.follower = ""
                library.name = "audioconvert/libspa-audioconvert"
                object.id = "47"
                object.serial = "47"
                api.acp.auto-port = "false"
                api.alsa.card = "1"
                api.alsa.use-acp = "true"
                api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio1"
                api.dbus.ReserveDevice1.Priority = "-20"
                device.bus = "pci"
                device.bus_path = "pci-0000:c1:00.6"
                device.enum.api = "udev"
                device.icon_name = "audio-card-analog-pci"
                device.name = "alsa_card.pci-0000_c1_00.6"
                device.nick = "HD-Audio Generic"
                device.plugged.usec = "5227408"
                device.product.id = "0x15e3"
                device.product.name = "Family 17h/19h HD Audio Controller"
                device.subsystem = "sound"
                sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:c1:00.6/sound/card1"
                device.vendor.id = "0x1022"
                device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
                device.string = "1"
        Ports:
                analog-output-speaker: Speakers (type: Speaker, priority: 10000, availability group: Legacy 2, availability unknown)
                analog-output-headphones: Headphones (type: Headphones, priority: 9900, availability group: Legacy 1, not available)
        Active Port: analog-output-speaker
        Formats:
                pcm

Source #48
        State: SUSPENDED
        Name: alsa_input.pci-0000_c1_00.6.analog-stereo
        Description: Family 17h/19h HD Audio Controller Analog Stereo
        Driver: PipeWire
        Sample Specification: s32le 2ch 48000Hz
        Channel Map: front-left,front-right
        Owner Module: 4294967295
        Mute: no
        Volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
                balance 0.00
        Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
        Monitor of Sink: n/a
        Latency: 0 usec, configured 0 usec
        Flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY
        Properties:
                alsa.card = "1"
                alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
                alsa.class = "generic"
                alsa.device = "0"
                alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                alsa.id = "ALC256 Analog"
                alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0x905c0000 irq 112"
                alsa.name = "ALC256 Analog"
                alsa.resolution_bits = "16"
                alsa.subclass = "generic-mix"
                alsa.subdevice = "0"
                alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
                api.alsa.card.longname = "HD-Audio Generic at 0x905c0000 irq 112"
                api.alsa.card.name = "HD-Audio Generic"
                api.alsa.path = "front:1"
                api.alsa.pcm.card = "1"
                api.alsa.pcm.stream = "capture"
                audio.channels = "2"
                audio.position = "FL,FR"
                card.profile.device = "0"
                device.api = "alsa"
                device.class = "sound"
                device.id = "42"
                device.profile.description = "Analog Stereo"
                device.profile.name = "analog-stereo"
                device.routes = "1"
                factory.name = "api.alsa.pcm.source"
                media.class = "Audio/Source"
                device.description = "Family 17h/19h HD Audio Controller"
                node.name = "alsa_input.pci-0000_c1_00.6.analog-stereo"
                node.nick = "ALC256 Analog"
                node.pause-on-idle = "false"
                object.path = "alsa:pcm:1:front:1:capture"
                priority.driver = "2009"
                priority.session = "2009"
                factory.id = "18"
                clock.quantum-limit = "8192"
                client.id = "40"
                node.driver = "true"
                factory.mode = "split"
                audio.adapt.follower = ""
                library.name = "audioconvert/libspa-audioconvert"
                object.id = "48"
                object.serial = "48"
                api.acp.auto-port = "false"
                api.alsa.card = "1"
                api.alsa.use-acp = "true"
                api.dbus.ReserveDevice1 = "Audio1"
                api.dbus.ReserveDevice1.Priority = "-20"
                device.bus = "pci"
                device.bus_path = "pci-0000:c1:00.6"
                device.enum.api = "udev"
                device.icon_name = "audio-card-analog-pci"
                device.name = "alsa_card.pci-0000_c1_00.6"
                device.nick = "HD-Audio Generic"
                device.plugged.usec = "5227408"
                device.product.id = "0x15e3"
                device.product.name = "Family 17h/19h HD Audio Controller"
                device.subsystem = "sound"
                sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:c1:00.6/sound/card1"
                device.vendor.id = "0x1022"
                device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
                device.string = "1"
        Ports:
                analog-input-headset-mic: Headset Microphone (type: Headset, priority: 8800, availability group: Legacy 1, not available)
        Active Port: analog-input-headset-mic
        Formats:
                pcm

Please help.

Last edited by bisarch (2024-04-03 02:49:02)

Offline

#2 2024-04-02 12:57:09

bisarch
Member
Registered: 2020-04-07
Posts: 59

Re: [SOLVED] Microphone not being detected by pipewire

I tried following the instructions in the Pipewire Arch Wiki, specifically the section on troubleshooting microphone not being detected by Pipewire. I created the config file

cat ~/.config/wireplumber/wireplumber.conf.d/50-alsa-config.conf 
monitor.alsa.rules = [
  {
    matches = [
      {
        device.name = "~alsa_card.*"
      }
    ]
    actions = {
      update-props = {
        api.alsa.use-acp = false
        api.alsa.use-ucm = true
      }
    }
  }
]

Now, I see that "family 17h/19h Audio Controller" detected by the KDE audio volume widget. But when I do the following, I hear no sound.

arecord -l
**** List of CAPTURE Hardware Devices ****
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 0: ALC256 Analog [ALC256 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
arecord --duration=5 --format=dat --device=hw:1,0 test-mic.wav # record from the mic
$ aplay test-mic.wav # play it

Any help will be appreciated.

Offline

#3 2024-04-02 13:55:17

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,681

Re: [SOLVED] Microphone not being detected by pipewire

You had a recording device in pipewire even before doing the adjustment raindance, but if that aplay invocation does not give you output you have kernel level trouble.

First things first, you didn't get access to "audio" by setting up a config with snd_hda_intel.dmic_detect=0 or snd_intel_dspcfg.dsp_driver=1 ? if so remove that and install sof-firmware instead and reboot.

FWIW since this is AMD, there's the following suggestion for some recent issues: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=294307

Offline

#4 2024-04-03 01:22:53

bisarch
Member
Registered: 2020-04-07
Posts: 59

Re: [SOLVED] Microphone not being detected by pipewire

I didn't get access to audio by setting

snd_hda_intel.dmic_detect=0

or

snd_intel_dspcfg.dsp_driver=1

in a config. I installed sof-firmware and rebooted. I don't see any change.

Offline

#5 2024-04-03 01:32:46

bisarch
Member
Registered: 2020-04-07
Posts: 59

Re: [SOLVED] Microphone not being detected by pipewire

But the solution suggested in https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=294307 fixed it. Thanks.

Offline

#6 2024-04-03 01:58:37

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,681

Re: [SOLVED] Microphone not being detected by pipewire

Nice. Please mark as [SOLVED] by editing the title in your first post.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB