You are not logged in.

#1 2024-05-02 14:07:16

43615
Member
Registered: 2022-01-19
Posts: 39

World of Tanks has extreme CPU load after update

After the update that released today, the game client generates extreme CPU load when rendering graphics (when not minimized). I'm talking nearly 100% on all 32 cores and a result of about 10 FPS.
It worked fine yesterday and I have not updated any part of my Wine or graphics setup. I've also tried running the Steam version (fresh install, separate Proton environment), with the same result.
The developers don't release detailed patchnotes, but I suspect that they've silently changed something about the graphics framework. I've already been refused support because I'm not on Windows.

Some system information:
Linux 6.8.8-arch1-1
i9-13900KS
AMD Radeon RX 7900 XTX
mesa 24.0.6-2
amdvlk 2024.Q1.3-2 (also tried vulkan-radeon)
Wine 9.7 with latest dxvk and vcrun2022 ("win11" config)

I think what might help is some differentiated testing of different graphics APIs. Any ideas?

Offline

#2 2024-05-02 15:05:22

43615
Member
Registered: 2022-01-19
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

Further observation: The thread count of the process increases up to ~630-640 when in focus (and the issue is occurring), but stays at exactly 500 less when minimized. This suggests some anti-forkbomb sanity check somewhere in there, which might provide a hint regarding what's going wrong.
I have also started it with DXVK_HUD=full, the issue does not appear to be caused by shader compilation.

Last edited by 43615 (2024-05-04 19:45:47)

Offline

#3 2024-05-10 15:51:25

quiquex
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

This is happening to me as well since the Final Frontier update was released.

Offline

#4 2024-05-11 05:16:37

43615
Member
Registered: 2022-01-19
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

quiquex wrote:

This is happening to me as well since the Final Frontier update was released.

Good to know I'm not alone. I've done some more testing that I didn't mention here, now I'm almost certain it's an issue with Wine itself.

Could you please read my Wine forum thread and confirm it or add information if it's not exactly the same for you?

I'm hoping that it will be resolved when the Final Frontier event ends. If not, I'll make a proper Wine bug report.

Offline

#5 2024-05-11 15:54:06

quiquex
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

43615 wrote:
quiquex wrote:

This is happening to me as well since the Final Frontier update was released.

Good to know I'm not alone. I've done some more testing that I didn't mention here, now I'm almost certain it's an issue with Wine itself.

Could you please read my Wine forum thread and confirm it or add information if it's not exactly the same for you?

I'm hoping that it will be resolved when the Final Frontier event ends. If not, I'll make a proper Wine bug report.

Hi, I read your post, it is the exact same issue. When graphics are rendered (maximized) it uses all available cores and I am also seeing the exact same thread behavior. I am pretty regular player, I play at least a couple of games per day lately, so I definitely know that the issue was introduced with the Final Frontier update. I have to set the cpu governor to performance to get fps in the 40s-50s (I used to get into the 90s before) but the gameplay is not smooth, lots of stutters. Like you mention in the post, the graphics settings help, but the underlying issue is still there. All the versions of proton I tried have the issue.

Some system information:
6.8.9-arch1-1
i7-13700K
NVIDIA GTX 970 4GB
nivida-550.78-1

Last edited by quiquex (2024-05-11 15:58:05)

Offline

#6 2024-05-13 16:44:00

43615
Member
Registered: 2022-01-19
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

It hasn't changed with today's update. I have submitted a bug report, can you see if you're allowed to confirm it?

Offline

#7 2024-05-14 02:54:49

quiquex
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

Yes, the issue persists.

Offline

#8 2024-05-14 13:57:52

quiquex
Member
Registered: 2011-01-25
Posts: 39

Re: World of Tanks has extreme CPU load after update

Fyi, from a recent post on protondb:

Need workaround (from WoT discord) for multiple cores CPUs - restrict used number of cores to only physical ones: set env var WINE_CPU_TOPOLOGY=8:0,1,2,3,4,5,6,7 (for 16 cores), 6:0,1,2,3,4,5 (for 12) etc.

This solved the issue for me.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB