You are not logged in.

#1 2004-04-13 02:06:12

ganlu
Member
From: ChongQing, China
Registered: 2004-01-04
Posts: 338

X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

I just wanna file some bugs, maybe not bug of package but X.org itself. Everytime I login, gnome complain about:
Error activating XKB configuration.
Probably internal X server problem."
but keyboard works well w/o any problem, even after I uncomment the whole keyboard section, I still get this error message and keyboard still works well.
And my mouse's wheel doesn't  scroll pages for me, I use the same config file as Xfree864.4.0. options like protocal IMPS/2 and so on keep the same.
Anyone has an idea? thanks.

Offline

#2 2004-04-13 02:11:47

aCoder
Member
From: Medina, OH
Registered: 2004-03-07
Posts: 359
Website

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

Well, ZAxisMapping should work for your mouse, but the keyboard thing's just an issue with GNOME looking for an xkb thing called xfree86, but it's been renamed xorg, and it has no idea.  The name changes are probably the main reasons it hasn't replace xfree yet.


If you develop an ear for sounds that are musical it is like developing an ego. You begin to refuse sounds that are not musical and that way cut yourself off from a good deal of experience.
  - John Cage

Offline

#3 2004-04-13 09:33:53

ganlu
Member
From: ChongQing, China
Registered: 2004-01-04
Posts: 338

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

Here is my Xfree config file:

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "SendCoreEvents"        "true"
        Option          "Device"                "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"              "ImPS/2"
        Option          "Emulate3Buttons"       "true"
        Option          "ZAxisMapping"          "4 5"
        Option          "Emulate3Timeout" "70"
        Option          "SendCoreEvents"  "true"
EndSection

I do have ZAxisMapping, but wheel doesn't work, anything wrong with my configuration? It's really annoying without wheel.

Offline

#4 2004-04-13 11:52:42

bds
Member
Registered: 2004-02-27
Posts: 47

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

ganlu wrote:

Here is my Xfree config file:

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "SendCoreEvents"        "true"
        Option          "Device"                "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"              "ImPS/2"
        Option          "Emulate3Buttons"       "true"
        Option          "ZAxisMapping"          "4 5"
        Option          "Emulate3Timeout" "70"
        Option          "SendCoreEvents"  "true"
EndSection

I do have ZAxisMapping, but wheel doesn't work, anything wrong with my configuration? It's really annoying without wheel.

ganlu,

Set the "Emulate3Buttons" option to "false"

HTH,
bds

Offline

#5 2004-04-13 14:28:23

zeppelin
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2004-03-05
Posts: 807
Website

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

what does emulate 3 buttons have to do with wheel?

Offline

#6 2004-04-14 00:32:25

aCoder
Member
From: Medina, OH
Registered: 2004-03-07
Posts: 359
Website

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

If you have a wheel, that's the third button, and the fourth and fifth, so you need to turn off emulation, which is for 2-button mice, where you can hit both buttons at once to generate a mouse 3 event.


If you develop an ear for sounds that are musical it is like developing an ego. You begin to refuse sounds that are not musical and that way cut yourself off from a good deal of experience.
  - John Cage

Offline

#7 2004-04-14 10:00:42

zeppelin
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2004-03-05
Posts: 807
Website

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

is ths X specific?
cause the last 1.5 year I've been using Xfree86 I always had [and worked] emulate3 buttons and oif course I have a wheel!

Offline

#8 2004-04-15 00:00:49

aCoder
Member
From: Medina, OH
Registered: 2004-03-07
Posts: 359
Website

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

It's not xorg specific, but it is mouse specific.


If you develop an ear for sounds that are musical it is like developing an ego. You begin to refuse sounds that are not musical and that way cut yourself off from a good deal of experience.
  - John Cage

Offline

#9 2004-04-15 04:09:07

ganlu
Member
From: ChongQing, China
Registered: 2004-01-04
Posts: 338

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

Well, thank you, but after I comment the emulate3buttons, something like this:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Mouse"
Driver "mouse"
#Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
#Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
#Option "Emulate3Timeout" "70"
#Option "SendCoreEvents" "true"
EndSection
there is no luck. and I can come back to xfree4.4 without any problem, so I guess that's not  the case

Offline

#10 2004-04-18 00:56:34

ganlu
Member
From: ChongQing, China
Registered: 2004-01-04
Posts: 338

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

Mouse wheel problem has been solved, it's finally found to be a problem in the Device option, I change it to:
Option "Device" "/dev/mice/psaux"
instead of old
Option "Device" "/dev/input/mice"
Now wheel works again. I don't know why xfree86 can deal with it without any problem but xorg troubles.

Offline

#11 2004-04-18 03:11:47

aCoder
Member
From: Medina, OH
Registered: 2004-03-07
Posts: 359
Website

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

Has anyone got GNOME to stop complaining?  Maybe it's fixed in test2?


If you develop an ear for sounds that are musical it is like developing an ego. You begin to refuse sounds that are not musical and that way cut yourself off from a good deal of experience.
  - John Cage

Offline

#12 2004-04-18 08:03:55

sud_crow
Member
From: Argentina
Registered: 2003-06-30
Posts: 545

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

My mouse wheel isnt working either...

im using XFree 4.3 right now... and here is my mouse section of XF86Config:

Section "InputDevice"

# Identifier and driver

    Identifier  "Mouse1"
    Driver      "mouse"
    Option "Protocol"    "imps/2"
    Option "Device"      "/dev/misc/psaux"

The rest is all marked out (#).

In Device is the same to use /dev/psaux as /dev/misc/psaux as the first one is a link to the second, also i changed "imps/2" to "IMPS/2" and didnt worked, so i dont think this is case sensitive...

Dont know what the problem is, and although im planning on updating X this week, i would like to get this solved as is real annoying.

Any tips on what may be going on?
I had the same things before and everything worked ok, i reinstalled Arch (this time from Widget ISO) last week and im still customizing some stuff.


Leonardo Andrés Gallego
www.archlinux-es.org || Comunidad Hispana de Arch Linux

Offline

#13 2004-04-18 10:03:55

Blaasvis
Member
Registered: 2003-01-17
Posts: 467

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI


Freedom is what i love

Offline

#14 2004-04-18 13:49:32

Thikasabrik
Member
Registered: 2004-02-23
Posts: 92

Re: X.org Xsever package problem: keyboard and mouseI

Blaasvis wrote:

Also, in case that doesn't work (it didn't for me for some reason), see http://bugs.archlinux.org/?do=details&id=772
Adding the symlinks mentioned in my bug report fix the bug for me. Btw, if the first method does work, please say so, because the xorg package has been updated since I tried it.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB