You are not logged in.

#2576 2010-10-12 06:59:32

qianghr
Member
Registered: 2009-07-02
Posts: 5

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi,

I have had a problem in playing games. Maybe this problem is not caused by catalyst, but I believe that I can gain some helpful ideas from many kindful guys in this forum.

I am using catalyst-test in AUR and xorg-server 1.9 in repo. Most applications work well. But since last updating, when I playing SDL games. such as Assaultcube and Zaz, the mouse is fixing and could not move. The left button and right button is well.

Any ideas?

Thanks advance.

Offline

#2577 2010-10-12 07:54:19

Dogmeat
Member
From: Slovak Republic
Registered: 2009-02-24
Posts: 193

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

qianghr: see FS#21197. It seems it affects all drivers.

Offline

#2578 2010-10-12 08:15:35

qianghr
Member
Registered: 2009-07-02
Posts: 5

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Dogmeat wrote:

qianghr: see FS#21197. It seems it affects all drivers.

Thanks, it affects all SDL applications.

I think it maybe xorg1.9's fault.

Offline

#2579 2010-10-14 10:35:42

Gillian00
Member
From: Belgium
Registered: 2010-05-25
Posts: 100

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have a lot of issues and freeze with the new chromium-dev from aur and especially when I run it with:

chromium-dev --enable-gpu-plugin --enable-accelerated-compositing --enable-accelerated-2d-canvas --enable-webgl

do you experience the same ?

DO I have to run it with these command to have accelerated gpu on chromium ?


thank you for your answer


Dell Studio XPS 1647 | i5-560m | 4go ddr3 | ATI radeon mobility 4670HD 1go gddr3 | Seagate Momentus 7200.4 G-force | wled 1600x900

Offline

#2580 2010-10-15 06:56:42

axed
Member
From: Vienna
Registered: 2010-04-05
Posts: 14

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

hh wrote:

logs from Xorg.0.log
[ 16479.650] (EE) fglrx(0): PPLIB: PP_Initialize() failed.
[ 16479.650] (II) fglrx(0): Finished Initialize PPLIB!

Hi everyone same problem here

One funny thing appeared - spammed my console -  while i was logged via ssh into my new hp envy 1090eg (Ati Radeon 4830) machine after i started /etc/rc.d/kdm start:

[root@ElectricMan ~]# 2010 Oct 15 08:42:42 ElectricMan do_IRQ: 5.209 No irq handler for vector (irq -1)

It might also be interesting which 'initial modes' he meant. the xorg.conf ones or some ati intern ones ?

[root@ElectricMan ~]# cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW
[   189.908] (WW) Failed to open protocol names file /usr/lib/xorg/protocol.txt
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   190.052] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[   190.072] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[   190.075] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[   190.461] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[   190.547] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
[   190.776] (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
[   191.155] (WW) fglrx(0): No outputs definitely connected, trying again...
[   191.155] (WW) fglrx(0): Unable to find initial modes

//EDIT: X -config /etc/X11/xorg.conf seems to work every 2, or 3 tries o.O
/etc/rc.d/kdm start does not.
So it seems that this is an issue of  acpi modules ?

Last edited by axed (2010-10-17 15:39:24)

Offline

#2581 2010-10-15 09:24:08

Gillian00
Member
From: Belgium
Registered: 2010-05-25
Posts: 100

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

INFORMATION:

for users of chromium-dev:

GPU option are present in about:labs 

no need to run : chromium-dev --enable-gpu-plugin --enable-accelerated-compositing --enable-accelerated-2d-canvas --enable-webgl   anymore


Dell Studio XPS 1647 | i5-560m | 4go ddr3 | ATI radeon mobility 4670HD 1go gddr3 | Seagate Momentus 7200.4 G-force | wled 1600x900

Offline

#2582 2010-10-16 21:08:21

rolo2005
Member
Registered: 2010-07-17
Posts: 3

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi, I'm having problems updating arch, there's a conflict between xf86-input-evdev and xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix
I have the output to pacman -Syu here, it's in spanish but I think it's understandable for everyone (If there's a way to make the output in english, please tell me and I will post it in english)
thanks

:: iniciando actualización completa del sistema...
:: ¿Reemplazar libelf con core/elfutils?  [S/n] s
:: ¿Reemplazar libv4l con extra/v4l-utils?  [S/n] s
precaución: python-fuse: local (20090921-1) es más nuevo que community (0.2.1-1)
resolviendo dependencias...
precaución: El paquete proveedor fue seleccionado (xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix provee xorg-server)
precaución: ciclo de dependencias detectado:
precaución: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix será instalado antes de su dependencia catalyst-utils
verificando conflictos...
error: se han detectado paquetes con conflictos no resueltos
error: falló al preparar la transacción (dependencias en conflicto)
:: xf86-input-evdev y xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix están en conflicto (xorg-server<1.9.0)

Offline

#2583 2010-10-17 09:24:34

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 675

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

This conflict is normal, because Catalyst needs xorg-server 1.8 and xf86-input-evdev wants (or whatever) xorg-server 1.9. Ignore the update for this package (and some other xorg-server 1.9 releated packages) and go on.

Or you could use this test-package from Catalyst.

Offline

#2584 2010-10-21 18:50:49

Slyder
Member
Registered: 2010-10-21
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi everyone,

I'm new here (both to these forums and to arch).  I've managed to successfully install the catalyst-test package and get everything up and running.  I resolved a problem with amdcccle not running due to a missing lib by downloading the qt package, and I've got my audio working via hdmi now thanks to the wiki.  Flash and videos are working wonderfully... Basically, everything works as it should EXCEPT that amdcccle changes will not survive an X-session restart.  Every time I boot up, I have to open amdcccle and change my resolution settings (specifically my refresh rate, upon restart it reverts to 61 Hz instead of the 60 Hz that I would like).  I've tried messing around with aticonfig a bit but haven't succeeded in solving the issue.  If anyone knows of a solution/workaround for this it would be greatly appreciated. 

I'm sorry if this question has been asked here before, I haven't looked through ALL of the 100+ pages in this thread because that's a lot of pages to sift through for possibly no answer.  I've googled the problem, but haven't found a solution that would work for me.  As you can guess, this isn't a HUGE issue since all I have to do on restart is run amdcccle and reapply my settings... it's just a nuisance to do so.

Offline

#2585 2010-10-21 23:19:07

DarksideEE7
Member
From: Arkansas, United States
Registered: 2009-06-06
Posts: 356

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

How is everyone's window resizing performance?  Mine is still a bit slow at times.....my laptop with Intel graphics is about the same speed.  This is with:

catalyst-2.6.35-ARCH 10.10-999
catalyst-test 10.10-999
lib32-catalyst-utils-test 10.10-222
xorg-server-catalyst-maximize-fix 1.9.0-1

Is anyone running the standard xorg-server with the latest catalyst?

Another thing worth noting is that it looks like they improved the driver for DirectX, as I can actually play Source games now.  Before they would just crash.  It's still unplayable (I'm trying some different registry keys), but it's a start.



Slyder wrote:

Hi everyone,

I'm new here (both to these forums and to arch).  I've managed to successfully install the catalyst-test package and get everything up and running.  I resolved a problem with amdcccle not running due to a missing lib by downloading the qt package, and I've got my audio working via hdmi now thanks to the wiki.  Flash and videos are working wonderfully... Basically, everything works as it should EXCEPT that amdcccle changes will not survive an X-session restart.  Every time I boot up, I have to open amdcccle and change my resolution settings (specifically my refresh rate, upon restart it reverts to 61 Hz instead of the 60 Hz that I would like).  I've tried messing around with aticonfig a bit but haven't succeeded in solving the issue.  If anyone knows of a solution/workaround for this it would be greatly appreciated. 

I'm sorry if this question has been asked here before, I haven't looked through ALL of the 100+ pages in this thread because that's a lot of pages to sift through for possibly no answer.  I've googled the problem, but haven't found a solution that would work for me.  As you can guess, this isn't a HUGE issue since all I have to do on restart is run amdcccle and reapply my settings... it's just a nuisance to do so.

Are you running it with sudo?  It needs root permission because it writes to /etc/ati/amdpcsdb.

Also, welcome to the forums.

Last edited by DarksideEE7 (2010-10-21 23:22:46)

Offline

#2586 2010-10-21 23:31:00

Slyder
Member
Registered: 2010-10-21
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I've tried running both amdcccle and aticonfig using sudo and as root.  I've tried both manually editing and completely rewriting my xorg.conf file and then using sudo aticonfig -i /etc/X11/xorg.conf to import the settings.  If amdpcsdb was written in any sort of intelligible format instead of:

AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9581-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9583-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9591-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9593-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9504-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060

then I'd probably have been able to figure out how to fix the issue : /

Offline

#2587 2010-10-21 23:46:38

DarksideEE7
Member
From: Arkansas, United States
Registered: 2009-06-06
Posts: 356

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Slyder wrote:

I've tried running both amdcccle and aticonfig using sudo and as root.  I've tried both manually editing and completely rewriting my xorg.conf file and then using sudo aticonfig -i /etc/X11/xorg.conf to import the settings.  If amdpcsdb was written in any sort of intelligible format instead of:

AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9581-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9583-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9591-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9593-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060
[AMDPCSROOT/SYSTEM/2ID-1002-9504-0/MCIL]
DALNonStandardModesBCD1=R0800048000000060102406000000006012800768000000601400105000000060

then I'd probably have been able to figure out how to fix the issue : /

Well it's not supposed to be a file that you edit, it's a database....not sure if it's SQL or what, but you can try this:

kill X, get to a console tty

sudo rm /etc/ati/amdpcsdb
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo aticonfig --initial

Then startx, set your settings with amdcccle run as root, then restart and see what happens.

As far as 61Hz goes....I had the same problem in Windows, except it was doing 59 instead of 60.  I think it's a bug...possibly some sort of rounding error with certain cards.  In games with vsync enabled I always had 60 FPS via FRAPS, so I really wasn't worried about it.

Last edited by DarksideEE7 (2010-10-21 23:48:09)

Offline

#2588 2010-10-21 23:54:49

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Slyder:
afaik both screen resolution and screen refresh rate are stored in xorg.conf, check out how different it is after changing refresh in amdcccle.

I also forced proper refresh rate with amdcccle (into 75Hz) but for me those settings aren't changing with every X start...

So please check how xorg.conf is looking after amdcccle changes, and after restart.

heres my xorg.conf:

Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
    Option      "BlankTime" "0"
    Option      "StandbyTime" "0"
    Option      "SuspendTime" "0"
    Option      "OffTime" "0"
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "0-DFP2"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
    Option        "PreferredMode" "1280x1024"
    Option        "TargetRefresh" "75"
    Option        "Position" "0 0"
    Option        "Rotate" "normal"
    Option        "Disable" "false"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
    Option        "Monitor-DFP2" "0-DFP2"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection



DarksideEE7 wrote:

How is everyone's window resizing performance?  Mine is still a bit slow at times.....my laptop with Intel graphics is about the same speed.  This is with:

catalyst-2.6.35-ARCH 10.10-999
catalyst-test 10.10-999
lib32-catalyst-utils-test 10.10-222
xorg-server-catalyst-maximize-fix 1.9.0-1

Is anyone running the standard xorg-server with the latest catalyst?

Yes, i'm using standard xorg-server for months. With catalyst 10.9 (ofcourse with xserver 1.8) or 10.10-test it's working very fine.

Last edited by Vi0L0 (2010-10-21 23:59:15)

Offline

#2589 2010-10-22 14:26:44

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Bad news (mainly for me)

Today is the day when new catalyst 10.10 should be released, unfortunatelly my main 500GB hdd with arch x86_64 just refuse to work sad
Yesterday it was working perfectly, today - no signal, completely dead... most important data is backed up, but still i lost many own scripts, soft, infos, books, i can't even count it right now <sigh>... fsck!
That's why catalyst will probably be updated later, like tomorrow.

Sorry for inconvenience.

Offline

#2590 2010-10-22 15:44:43

agapito
Member
From: Spain
Registered: 2008-11-13
Posts: 495

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0 = Sorry to hear that
   
DRIVER https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ … x86_64.run

RELEASE NOTES https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ … _linux.pdf

Last edited by agapito (2010-10-22 18:32:38)


Excuse my poor English.

Offline

#2591 2010-10-22 17:36:32

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I've updated aur's catalyst main packages to 10.10

Seems it's working fine at least on my poor i686 system.

i'm not able to test it precisely, but there are not so many changes comparing to 10.10 RC1 (catalyst-test 10.10-999) so it should be just ok.

Any info about it work will be appreciated.

Repo will be updated tomorrow.

Offline

#2592 2010-10-22 18:12:43

agapito
Member
From: Spain
Registered: 2008-11-13
Posts: 495

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Works fine on my 64 bits system and... THEY FIXED XORG MEMORY LEAKS ON KDE4.


Excuse my poor English.

Offline

#2593 2010-10-23 01:51:38

transmutated
Member
From: Fort Wayne, Indiana
Registered: 2010-09-28
Posts: 11

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

After installing the new catalyst drivers, I appear to have mucked something up. I installed catalyst-utils and catalyst-hook and whatever its depends are. After a logout, the screen went nuts so I restarted the computer. Now when it gets to where KDM would normally start up, the screen either looses its signal or displays worthless garbage. I'm not sure how to roll back my changes or how to get to the terminal to check my logs. Any suggestions? I've also tried alt-function-whatever key to get to another session but that doesn't work either. Thanks for the help!

Offline

#2594 2010-10-23 09:08:51

Inkaine
Member
From: Germany
Registered: 2008-07-14
Posts: 88

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

You probably didn't check the text output when you installed catalyst-hook. It quite surely read as follows:

(1/1) installing catalyst-hook                             [###############################] 100%
Building fglrx module for 2.6.35-ARCH kernel ...
+ echo 'Failed!!! Check out log: /var/log/catalyst-install.log'
Failed!!! Check out log: /var/log/catalyst-install.log

The build of the module failed so of course you can't start X. So my recommendation for now for you:

1. When you see the grub os selection screen press "e" (for edit), then go down to the second line, press "e" again and add a "3" to the end of the line. Press enter and a "b" afterwards should boot you into textmode.

Either:
2a. Install catalyst instead of catalyst-hook, which works.
2b. You didn't sound to be familiar with editing PKGBUILDs. But if I misread you might follow my suggestion/solution I posted on the catalyst-hook package board in aur: http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=40834

rolo2005 wrote:

(If there's a way to make the output in english, please tell me and I will post it in english)

Put an LC_ALL=en_US.utf8 in front of your command. Your example would read as follows:

LC_ALL=en_US.utf8 sudo pacman -Syu

Offline

#2595 2010-10-23 11:22:33

jgaldon
Member
Registered: 2009-03-08
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

After the relese in AUR of catalyst 10.10, my system (Arch x86_64) asks for the following:

:: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix y xf86-input-evdev están en conflicto (xorg-server<1.9.0). ¿Quitar xf86-input-evdev? [s/N] s
:: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix y xf86-input-keyboard están en conflicto (xorg-server<1.9.0). ¿Quitar xf86-input-keyboard? [s/N] s
:: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix y xf86-input-mouse están en conflicto (xorg-server<1.9.0). ¿Quitar xf86-input-mouse? [s/N] s
:: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix y xf86-video-vesa están en conflicto (xorg-server<1.9.0). ¿Quitar xf86-video-vesa? [s/N] s
error: falló al preparar la transacción (no se pudieron satisfacer las dependencias)
:: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix: necesita xf86-input-evdev>=2.3.2-2
:: xorg-server: necesita xf86-input-evdev
missing dependency for catalyst-2.6.35-ARCH : catalyst-test
missing dependency for gnome-screensaver : libgl
missing dependency for libva : libgl
missing dependency for mesa : libgl
missing dependency for openoffice-base : libgl
missing dependency for qt : libgl
missing dependency for xorg-utils : libgl

Do I add and/or remove all the packages it's shown above?

Thanks in advance.

Offline

#2596 2010-10-23 11:37:50

agapito
Member
From: Spain
Registered: 2008-11-13
Posts: 495

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

You should install 1.9 server from arch repos and install catalyst and cataly-utils package from aur. If you are on 64 bits system you should install lib32-catalyst-utils for 32 bits apps accelerated like wine or google earth.


Excuse my poor English.

Offline

#2597 2010-10-23 18:45:09

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

ok, thanks for the infos

i've updated aur's catalyst-hook and catalyst-daemon, [catalyst] repo and wiki

Again - i'm not able to test does hook and daemon works fine on x86_64 - i've tested it only on my virtual arch64 and there it seems to be ok.

I decided to wait with arch64 installation untill my hdd goes back from warranty service.

Important note:
my catalyst 10.10 build supports only xorg-server 1.9, so feel free to install it from [extra] repo.

Offline

#2598 2010-10-23 20:32:17

devadittya
Member
From: Bangalore
Registered: 2009-11-16
Posts: 127
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hey, I can see catalyst 10.10 in firefox when I visit the url (http://catalyst.apocalypsus.net/repo/catalyst/x86_64/)
However, "pacman -Ss catalyst" still shows the old catalyst (10.9) despite doing a pacman -Syy
Am I doing something wrong?

Offline

#2599 2010-10-23 21:20:30

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@devadittya:
strange... i've tested it on both arches and it's fine...
listing of i686 repo:

$ pacman -Sl catalyst 
catalyst catalyst 10.10-1
catalyst catalyst-daemon 10.10-2
catalyst catalyst-generator 10.10-1
catalyst catalyst-hook 10.10-2
catalyst catalyst-utils 10.10-1
catalyst xorg-server-catalyst-maximize-fix 1.9.0-1
catalyst xvba-video 0.7.5-1

x86_64 contains lib32-catalyst-utils package also

maybe once again try to 'pacman -Syy' ?

If it's not helping then the problem is elsewhere...
Are you sure you are using proper urls(?): http://wiki.archlinux.org/index.php/ATI … positories

Last edited by Vi0L0 (2010-10-23 21:25:04)

Offline

#2600 2010-10-24 05:50:33

devadittya
Member
From: Bangalore
Registered: 2009-11-16
Posts: 127
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ah. It had something to do with my university proxy. It was caching (my guess). I changed the proxy to another server, and now I can see it. Thanks a lot big_smile
Again, awesome work as usual.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB