You are not logged in.

#2626 2010-11-02 16:09:02

PaulStogov
Member
From: Saint-Petersburg, Russia
Registered: 2009-12-26
Posts: 25

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

axed wrote:

//EDIT: The x server related *.conf files belong into /etc/X11/xorg.conf.d/ eh, right ?
so does X ignore the /etc/X11/xorg.conf as it isn't in that xorg.conf.d folder ?

Currently (1.9) it definitely reads both xorg.conf and xorg.conf.d/* files


Asus N61J/ATi Radeon HD5730
Toshiba A200/ATi Radeon HD2600

Offline

#2627 2010-11-04 04:33:26

DarksideEE7
Member
From: Arkansas, United States
Registered: 2009-06-06
Posts: 356

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

So what is the best setup for fglrx as far as HD playback goes?  I have a 4870x2 with the latest Catalyst and I've always had tearing problems as well as this horizontal line artifact (I guess a horizontal sync problem?).

Offline

#2628 2010-11-04 21:54:38

axed
Member
From: Vienna
Registered: 2010-04-05
Posts: 14

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hey DarksideEE7, have you already tried stuff like https://wiki.archlinux.org/index.php/AT … ying_video ?

Offline

#2629 2010-11-04 22:47:39

DarksideEE7
Member
From: Arkansas, United States
Registered: 2009-06-06
Posts: 356

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

axed wrote:

Hey DarksideEE7, have you already tried stuff like https://wiki.archlinux.org/index.php/AT … ying_video ?

Some of them quite some time ago, however I looked over the wiki again last night.  If I force Vsync via amdcccle>3d>always use vsync I don't gear tearing, however videos lag.  I tested a 480P It's Always Sunny in Philadelphia episode and it even lagged on that.  I'm not talking about barely noticeable lag, I mean single digit FPS.  I tried disabling compositing as well.

I'll try some more things out as time permits.  I use VLC with pretty much the defaults, though trying different video renderers didn't seem to help.  xvfb is installed as well, so I need to test that.


I love Linux and all, but damn Windows is so much better (or at least easier) to manage HD video playback.  I mostly boot to windows for gaming, but I also boot it to watch movies due to the following:

SPDIF DTS or AC3 instability.  It will work for some time, but the bitstream will just crash and I lose the DTS/Dolby signal on my receiver, then I have to switch back to sterero.  Using a Front Channels (stereo mixer) and outputting as PCM via digital coax works fine though.  As we all know this doesn't give the best cinema experience....

Video quality in general.  With EVR in Windows everything works great, with the best picture quality in MPC-HC. 

I'm sure it is possible to match this in Linux, it's just going to take some extra work in the case of my hardware.  For instance I have been meaning to patch to the latest alsa snapshot, since supposedly it fixes the passthrough problem.

Last edited by DarksideEE7 (2010-11-04 22:49:42)

Offline

#2630 2010-11-05 10:04:49

DarksideEE7
Member
From: Arkansas, United States
Registered: 2009-06-06
Posts: 356

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

So far I've fixed the tearing problem I think.  I'm currently watching a 720P video of Battlestar Galactica Miniseries S01E01-2 without any tearing.  I have higher bitrate 1080P mkvs of the rest of the show so that will be the real test, as this 720P is the TV rip and of very poor color quality.

uninstalled smplayer-svn
install smplayer 0.6.9-2 from extra
set output driver to xv (0 - ATI Radeon AVIVO Video)

a note on this, I don't see xvba, though I have it installed.  No tearing present, so it won't be needed unless there is any additional postprocessing or image quality benefits.  Am I to assume that xvba is the Linux equivalent of Windows' EVR?


I will continue to test and report settings for the 4870x2 as time permits.

Last edited by DarksideEE7 (2010-11-05 10:20:26)

Offline

#2631 2010-11-05 19:15:05

xaber
Member
Registered: 2010-09-20
Posts: 42

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi guys!
It's the first time I write here in the bar! Nice to meet you!

I was wonderingif you coud help me!

Today, to play games, I uninstalled the opengl drivers and installed the catalyst from the aur and configured them following the wiki guide.

They work, but not well: I'm not experiencing windows resizing problems or similar, but simply I am experiencing some lags: with mouse, scroll bars, games and so on... As if I am skipping some steps!

I tried many things, like adding "nopat" in grub (I run grub2 from debian testing in dual boot) and modifying the xorg.conf like said in the wiki. I also tried installing from aur xorg-server-catalyst-maximize-fix, but with no results...

I also disabled the ondemand cpufreq, then also tried setting it to performance, but the outcome was no different...

I really don't know what to do... Do you have any suggestions?

I have an Ati mobility radeon hd 2600.

Thanks in advance!

Offline

#2632 2010-11-10 00:17:50

beber75
Member
Registered: 2009-07-16
Posts: 22
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi guys,

I've recently replaced catalyst-generator by catalyst-daemon and now

when I update with yaourt -Syu --aur I got this message:

missing dependency for catalyst-2.6.35-ARCH : catalyst-generator

Did someone know how I could get rid of it?

Thanks

Offline

#2633 2010-11-10 00:46:57

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@beber75: pacman -R catalyst-2.6.35-ARCH

Offline

#2634 2010-11-10 11:03:30

amen
Member
Registered: 2009-08-02
Posts: 44

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hello.

I have problem with catalyst drivers: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=108065
Can anyone help?

Offline

#2635 2010-11-11 09:01:45

Cory
Member
Registered: 2009-07-13
Posts: 57

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

xvba-video in catalyst repo is out of date

Offline

#2636 2010-11-11 20:12:49

beber75
Member
Registered: 2009-07-16
Posts: 22
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Thanks Vi0l0, this was so simple smile

Offline

#2637 2010-11-17 09:16:10

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Maybe this thread is of interest
http://www.phoronix.com/forums/showthread.php?t=26645

Could some people who know more about catalyst collect more data? Some people consider this even a real bug.


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#2638 2010-11-17 20:05:37

Vighi
Member
Registered: 2008-08-16
Posts: 16

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

10.11 ATI Catalyst™ Proprietary Display Driver - Linux x86 & Linux x86_64

Couldn't find the Linux release notes.

Offline

#2639 2010-11-17 20:53:22

jowilkin
Member
Registered: 2009-05-07
Posts: 243

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I'm using the catalyst drivers from the repo and it has been mostly working, but recently I noticed a weird problem.  If I highlight some text in my browser and then drag it a little bit, it will stay on screen after I let go of the mouse button.  Here is an example: http://jowilkin.thayer.dartmouth.edu/screen1.png

If I minimize the browser window, it still stays there: http://jowilkin.thayer.dartmouth.edu/screen2.png http://jowilkin.thayer.dartmouth.edu/screen3.png

Here are my installed packages:

> pacman -Sl catalyst
catalyst catalyst 10.10-1 [installed]
catalyst catalyst-daemon 10.10-2
catalyst catalyst-generator 10.10-2
catalyst catalyst-hook 10.10-2
catalyst catalyst-utils 10.10-2 [installed]
catalyst lib32-catalyst-utils 10.10-1 [installed]
catalyst xorg-server-catalyst-maximize-fix 1.9.0-1
catalyst xvba-video 0.7.6-1

I'm using metacity as my window manager with standard gtk window decorator.

Is the patched xorg server the answer here?  I guess I will try it and see if it helps.

Edit: the patched xorg seems to have resolved the issue.  My dual monitor setup is now borked however sad  Shouldn't be too hard to get working again.

Edit2: I was using a script in /etc/X11/Xsession.d to run xrandr to setup my dual monitors, that doesn't seem to be working with the xorg package for some reason.  I instead put the command in ~/.xprofile and it is running correctly.  The only difference is that it doesn't run until I login, so the gdm screen is mirrored across both monitors during login, and then I get regular dual monitor view after login.

Edit3: Sorry, spoke too soon on the fix, my issue was NOT fixed by switching to the patched xorg server.

Last edited by jowilkin (2010-11-17 21:39:04)

Offline

#2640 2010-11-17 22:22:01

Radioactiveman
Member
From: Germany
Registered: 2010-05-13
Posts: 375

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

The Linux catalyst 10.11 version has still the ATI branding in the CCC.
But they fixed a bug again which I have reported at their bugzilla. smile
Two others were fixed with the last versions already.
So it is not useless to report bugs to AMD but it takes some months for a fix.

Offline

#2641 2010-11-18 01:01:07

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

AUR and [catalyst] repo were updated to catalyst 10.11

Edit: oh, almost forgot: once again ati didn't nicelly surprise me with fresh stable kernel support - so we still need patches for 2.6.36 kernel.
They (ati) even put those patches into packages/Mandriva so they know how what's going on, but making official support... no, what for?

Just a mention: we've got problems with 2.6.37 rc2 kernel support, it doesn't look good atm, hope someone will figure it out before .37 stable release


Radioactiveman wrote:

But they fixed a bug again which I have reported at their bugzilla. smile

Can you tell which bug exactly? I'm interested what did they fixed wink


@jowilkin: looks like material for another bug report...

Last edited by Vi0L0 (2010-11-18 01:12:40)

Offline

#2642 2010-11-18 05:14:41

Warper4
Member
Registered: 2009-11-05
Posts: 25

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I installed the catalyst 10.11, but in CCC appear as installed 10.10
Looking to pacman-Qs catalyst appear as installed 10.11
What's wrong?

Offline

#2643 2010-11-18 05:17:58

jowilkin
Member
Registered: 2009-05-07
Posts: 243

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

@jowilkin: looks like material for another bug report...

You mean upstream with AMD?  I will try to do it when I have time.  Switching my window manager to compiz seems to have taken care of the problem for me for now.  Unfortunately the machine with the issue is my desktop at work and I'll be traveling for at least the next two weeks.

Offline

#2644 2010-11-18 05:20:04

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 665

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Warper4 wrote:

I installed the catalyst 10.11, but in CCC appear as installed 10.10
Looking to pacman-Qs catalyst appear as installed 10.11
What's wrong?

It's a bug. Catalyst doesn't update a specific file, but I forgot, which one it was.

Offline

#2645 2010-11-18 06:01:51

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Exit X, remove /etc/ati, reinstall catalyst.


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#2646 2010-11-18 08:05:15

LeCrayonVert
Member
Registered: 2010-09-01
Posts: 133

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Warper4 wrote:

I installed the catalyst 10.11, but in CCC appear as installed 10.10
Looking to pacman-Qs catalyst appear as installed 10.11
What's wrong?


From the Wiki :

amdcccle is showing different catalyst's version
It's because information about version is stored in /etc/ati/amdpcsdb file. This file is created while first run of X/DE by freshly installed catalyst, and later it's not updated. Solution: kill your X/DE, then remove /etc/ati/amdpcsdb, restart your X/DE, and then set up amdcccle.

Last edited by LeCrayonVert (2010-11-18 08:05:30)


I believe in a world I can and do understand. A rational universe, explained through rational means.

Offline

#2647 2010-11-18 16:54:34

Radioactiveman
Member
From: Germany
Registered: 2010-05-13
Posts: 375

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:
Radioactiveman wrote:

But they fixed a bug again which I have reported at their bugzilla. smile

Can you tell which bug exactly? I'm interested what did they fixed wink

http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=1812
http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=1813
And another one which I can't find. It was a wrong translation in the CCC.

Offline

#2648 2010-11-18 21:52:16

Maxa
Member
Registered: 2008-11-30
Posts: 31

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Got my 6870 (I know...) yesterday and setting it up in Linux didn't look too promising at first. As expected, I'll be using fglrx at least for a couple of months wink

Dual screen is working after setting it up with amdcccle (Catalyst 10.11), but for some reason awesome thinks my screen #1 is #2 and vice versa. Is there something I'm missing?
tNjgxaQ

Section "ServerLayout"
        Identifier     "amdcccle Layout"
        Screen      0  "amdcccle-Screen[1]-0" 0 0
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "0-DFP4"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
        Option      "PreferredMode" "1920x1080"
        Option      "TargetRefresh" "60"
        Option      "Position" "1280 0"
        Option      "Rotate" "normal"
        Option      "Disable" "false"
        Option      "Primary"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "0-CRT1"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
        Option      "PreferredMode" "1280x1024"
        Option      "TargetRefresh" "75"
        Option      "Position" "0 0"
        Option      "Rotate" "normal"
        Option      "Disable" "false"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "amdcccle-Device[1]-0"
        Driver      "fglrx"
        Option      "Monitor-DFP4" "0-DFP4"
        Option      "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "amdcccle-Device[1]-1"
        Driver      "fglrx"
        Option      "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
        BusID       "PCI:1:0:0"
        Screen      1
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "amdcccle-Screen[1]-0"
        Device     "amdcccle-Device[1]-0"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Virtual   3200 3200
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "amdcccle-Screen[1]-1"
        Device     "amdcccle-Device[1]-1"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Offline

#2649 2010-11-19 05:23:35

Warper4
Member
Registered: 2009-11-05
Posts: 25

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

LeCrayonVert wrote:
Warper4 wrote:

I installed the catalyst 10.11, but in CCC appear as installed 10.10
Looking to pacman-Qs catalyst appear as installed 10.11
What's wrong?


From the Wiki :

amdcccle is showing different catalyst's version
It's because information about version is stored in /etc/ati/amdpcsdb file. This file is created while first run of X/DE by freshly installed catalyst, and later it's not updated. Solution: kill your X/DE, then remove /etc/ati/amdpcsdb, restart your X/DE, and then set up amdcccle.


All ok now. Thank you, very much

Offline

#2650 2010-11-20 02:01:19

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Can anyone try with 64 bit and catalyst 10.11 half life 2?
It freezes for me after 2-5 minutes of playing spamming

err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329
err:d3d_surface:surface_blt_fbo >>>>>>>>>>>>>>>>> GL_INVALID_OPERATION (0x502) from glBlitFramebuffer() @ ../../../wine/dlls/wined3d/surface.c / 3329

Short version is

Assert( Assertion Failed: bRet ):.\hardware_win32.cpp:583

Using breakpad crash handler
Setting breakpad minidump AppID = 220
Forcing breakpad minidump interfaces to load
Looking up breakpad interfaces from steamclient
Calling BreakpadMiniDumpSystemInit
Looking up breakpad interfaces from steamclient
Calling BreakpadMiniDumpSystemInit
Steam_SetMinidumpSteamID:  Caching Steam ID:  76561197968267003 [API loaded yes]
Steam_SetMinidumpSteamID:  Setting Steam ID:  76561197968267003

฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

Board footer

Powered by FluxBB