You are not logged in.

#3426 2011-11-19 13:17:07

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,305
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

damacas wrote:
reflexing wrote:

Did you blacklist radeon and other video drivers and add nomodeset to your kernel options? It's all in the wiki.

Yes I have.  I have no problems using 3.0 kernel.  When I upgrade to a 3.1 kernel I cannot get X to start, just hangs at a black screen.

Before starting X check this commands:
lsmod | grep fglrx
lsmod | grep rad

and those files for errors:
/var/log/Xorg.0.log
~/.xsession-errors

Maybe switch to xorg-server 1.11, or go back to 1.10

Offline

#3427 2011-11-19 13:36:48

snufkin
Member
From: Sweden
Registered: 2008-11-08
Posts: 71

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Up and running with Catalyst 1.11 with Gnome Shell! Moving windows is sluggish, fortunately I almost always run everything maximised, and using the Gnome menus (i.e. its animations) causes severe screen tearing.

But hey, at least my graphics card (HD 4870) isn't turning its fan on and off to keep its temperature stable. fglrx keeps it running steady at around 35% speed (which pretty much is noiseless).

Last edited by snufkin (2011-11-19 13:37:16)

Offline

#3428 2011-11-19 21:14:05

sleepforlife
Member
Registered: 2011-09-27
Posts: 95

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

> fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 3650
OpenGL version string: 3.3.11251 Compatibility Profile Context
> sudo pacman -Q mplayer-vaapi
mplayer-vaapi 34180-2 t

mplayer/.config

vo=vaapi:gl
va=vaapi
mplayer   ~/.......720p.HDTV.x264-HDLi

i installed xvba-video catalyst catalyst-utils from catalyst repo

end;

[h264 @ 0x8bada20]hardware accelerator failed to decode picture
xvba_video: XVBA_SyncSurface(): status 2
[vo_vaapi] vaCopySurfaceGLX(): unknown libva error
A:  25.5 V:  25.5 A-V: -0.002 ct:  0.048   0/  0  3%  6%  1.2% 20 0

tYmN5cA

any ideas?

Offline

#3429 2011-11-19 21:33:59

damacas
Member
From: Ontario, Canada
Registered: 2011-05-27
Posts: 50

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:
damacas wrote:
reflexing wrote:

Did you blacklist radeon and other video drivers and add nomodeset to your kernel options? It's all in the wiki.

Yes I have.  I have no problems using 3.0 kernel.  When I upgrade to a 3.1 kernel I cannot get X to start, just hangs at a black screen.

Before starting X check this commands:
lsmod | grep fglrx
lsmod | grep rad

and those files for errors:
/var/log/Xorg.0.log
~/.xsession-errors

Maybe switch to xorg-server 1.11, or go back to 1.10

Upgraded xorg-server to 1.11, and it worked!  Thanks. 

Now, to figure out why chromium won't start all of a sudden!

Offline

#3430 2011-11-20 01:02:18

matse
Member
Registered: 2011-04-27
Posts: 276

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Can anybody tell me the difference between the mplayer switches

vo vaapi:gl

and

vo vaapi

cause the second one works fine here, with the first one I have some quarrels when I try to disable fullscreen mode. So is there an important difference?
Greetings
matse

Offline

#3431 2011-11-20 01:31:47

vanbeast
Member
Registered: 2011-10-07
Posts: 3

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I'm tried to install  catalyst-utils-11.3 and xorg-server 1.11.2-2. I put 'nomodeset' to grub.cfg.
I initiliazied with:

aticonfig --initial --adapter=all

X server crashes:

[    19.835] (II) fglrx(0): PowerXpress: Discrete GPU is selected.
[    19.935]
Backtrace:
[    19.935] 0: /usr/bin/Xorg (xorg_backtrace+0x26) [0x5669c6]
[    19.936] 1: /usr/bin/Xorg (0x400000+0x16a629) [0x56a629]
[    19.936] 2: /lib/libpthread.so.0 (0x7f699b3a1000+0xf850) [0x7f699b3b0850]
[    19.936] 3: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs111_atiddxPxPreInit+0x116) [0x7f6997c10e16]
[    19.936] 4: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs111_atiddxPreInit+0x2089) [0x7f6997be63a9]
[    19.937] 5: /usr/bin/Xorg (InitOutput+0x834) [0x470874]
[    19.937] 6: /usr/bin/Xorg (0x400000+0x22cbd) [0x422cbd]
[    19.937] 7: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xed) [0x7f699a2e617d]
[    19.937] 8: /usr/bin/Xorg (0x400000+0x2317d) [0x42317d]
[    19.937] Segmentation fault at address 0x10
[    19.937]
Fatal server error:
[    19.937] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting

I use it on my laptop HP Pavillion g7-1110so . Maybe the problem is that it is two adapters (intel and ATI Radeon 6470)?

Last edited by vanbeast (2011-11-20 01:42:49)

Offline

#3432 2011-11-20 04:57:24

XeCycle
Member
Registered: 2011-03-29
Posts: 9

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

`mplayer -vo xv` crashes X server here.  With `-vo vaapi' it's fine.  But it only plays X264 encoded videos fine, when trying to play an ogg one the frame rate acts weird --- first fine, then fall to zero, then fine again, and to zero again, and fine, and so on.  (using mplayer-vaapi from [community])

Offline

#3433 2011-11-20 05:51:30

reflexing
Member
Registered: 2009-03-25
Posts: 58
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

AFAIK xvba-video backend hasn't developed anymore, as AMD open-sourced only part of it and it's main developer went to AMD from splitted-desktop. Open-sourced xvba-video sucks even more.

I think xvba-video will be dead, as AMD/ATI guys now trying to implement acceleration in it's open-sourced radeon driver and got some success recently.

Unless they will open all XVBA specs it will be dead, bugs wont get fixed.

Offline

#3434 2011-11-20 06:12:28

dongfanglu
Member
Registered: 2011-08-17
Posts: 1

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

matse wrote:

@Vi0L0 Thanks for the update of your repo! Works great so far! The issue with mplayer and xv is here present, too, but gl works fine.
Greetings
matse

I have the same probelm when using mplayer and xv.

Offline

#3435 2011-11-20 17:27:47

kritter
Member
Registered: 2011-06-05
Posts: 19
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0:

Due to some bug in catalyst_build_module, I get a package called `catalyst-` for my customized kernel. The kernel modules for this `catalyst-` package is installed to /lib/modules/fglrx.ko.gz, whereas `modprobe fglrx` did load /lib/modules/3.1.0-vanilla/extramodules/fglrx.ko.gz and therefore the wrong version of the catalyst driver which resulted in deactivated DRI.

Manually moving the wrong-placed module resolved that issue, but the bug (is it one? uname -r gives the right output) in catalyst_build_module is there.

Just wanted to inform you guys.


My try at blogging // IRC: kritztopf@freenode

Offline

#3436 2011-11-20 18:53:35

Neije
Member
Registered: 2011-07-06
Posts: 21

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have the same error but I'm not using mplayer. I use vlc.

What about vlc ? how do you switch video output ?

Offline

#3437 2011-11-20 19:30:17

reflexing
Member
Registered: 2009-03-25
Posts: 58
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Neije wrote:

I have the same error but I'm not using mplayer. I use vlc.

What about vlc ? how do you switch video output ?

You wouldn't believe it! Tools→Preferences→Video→Output→GLX video output (XCB)

Offline

#3438 2011-11-20 20:56:53

Neije
Member
Registered: 2011-07-06
Posts: 21

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

well, I feel stupid, would you believe it tongue

Thanks for the tip, it does solve the problem for me too.

Offline

#3439 2011-11-20 22:25:18

Foks
Member
Registered: 2010-12-27
Posts: 18

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

XeCycle wrote:

But it only plays X264 encoded videos fine, when trying to play an ogg one the frame rate acts weird --- first fine, then fall to zero, then fine again, and to zero again, and fine, and so on.

I have the same problem with vaapi and also with gl* and other VOs.

Offline

#3440 2011-11-21 10:08:24

Turris
Member
Registered: 2011-09-26
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

It's as simple as adding 2 lines into config:
vo=vaapi:gl
va=vaapi

Didn't work for me (mplayer didn't appear on screen), but this did:

vo=vaapi:gl2

Last edited by Turris (2011-11-21 10:08:57)

Offline

#3441 2011-11-21 17:02:09

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,305
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

kritter wrote:

@Vi0L0:

Due to some bug in catalyst_build_module, I get a package called `catalyst-` for my customized kernel. The kernel modules for this `catalyst-` package is installed to /lib/modules/fglrx.ko.gz, whereas `modprobe fglrx` did load /lib/modules/3.1.0-vanilla/extramodules/fglrx.ko.gz and therefore the wrong version of the catalyst driver which resulted in deactivated DRI.

Manually moving the wrong-placed module resolved that issue, but the bug (is it one? uname -r gives the right output) in catalyst_build_module is there.

Just wanted to inform you guys.

Yep, it does look like a bug, can you please send me an e-mail (i don't want to bump this thread too much) with some more informations, like:
- output of `catalyst_build_module` when you are building the catalyst package for your kernel;
- output of commands:

ls -al /lib/modules
ls -al /lib/modules/`uname -r`
Turris wrote:
Vi0L0 wrote:

It's as simple as adding 2 lines into config:
vo=vaapi:gl
va=vaapi

Didn't work for me (mplayer didn't appear on screen), but this did:

vo=vaapi:gl2

Thanks, i've added this info into the wiki.

matse wrote:

Can anybody tell me the difference between the mplayer switches

vo vaapi:gl

and

vo vaapi

cause the second one works fine here, with the first one I have some quarrels when I try to disable fullscreen mode. So is there an important difference?
Greetings
matse

vaapi:gl is "Using OpenGL rendering"
And thanks, i've added also your information to the wiki

Offline

#3442 2011-11-21 22:16:55

nemolivier
Member
Registered: 2010-09-24
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

For me this version is a true catastrophe… as usual smile
First, I lost my French keybord (set via gnome-control-center, but English in gdm) but get it back via the old setxkbmap on each boot. But i suppose it’s linked to xorg, not fglrx.

The compilation went fine, the fglrx module is loaded.

In my Xorg.0.log I have this :

[    22.645] (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
[    22.645] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
[    22.645] (II) fglrx(0):     Version: 8.90.5
[    22.645] (II) fglrx(0):     Date: Oct 12 2011
[    22.645] (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
[    22.645] (WW) fglrx(0): Kernel Module version does *not* match driver.
[    22.645] (EE) fglrx(0): incompatible kernel module detected - HW accelerated OpenGL will not work
[    22.645] (II) fglrx(0): [uki] removed 1 reserved context for kernel
[    22.645] (II) fglrx(0): [uki] unmapping 8192 bytes of SAREA 0x2000 at 0x7ff7bfd66000
[    22.645] (WW) fglrx(0): ***********************************************************
[    22.645] (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed                               *
[    22.645] (WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
[    22.645] (WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled                         *
[    22.645] (WW) fglrx(0): ***********************************************************

The version is indicate 8.90.5 is this normal ?
If anyone have an idea… I get it !

Offline

#3443 2011-11-21 22:44:25

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,305
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

nemolivier wrote:

For me this version is a true catastrophe… as usual smile
First, I lost my French keybord (set via gnome-control-center, but English in gdm) but get it back via the old setxkbmap on each boot. But i suppose it’s linked to xorg, not fglrx.

The compilation went fine, the fglrx module is loaded.

In my Xorg.0.log I have this :

[    22.645] (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
[    22.645] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
[    22.645] (II) fglrx(0):     Version: 8.90.5
[    22.645] (II) fglrx(0):     Date: Oct 12 2011
[    22.645] (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
[    22.645] (WW) fglrx(0): Kernel Module version does *not* match driver.
[    22.645] (EE) fglrx(0): incompatible kernel module detected - HW accelerated OpenGL will not work
[    22.645] (II) fglrx(0): [uki] removed 1 reserved context for kernel
[    22.645] (II) fglrx(0): [uki] unmapping 8192 bytes of SAREA 0x2000 at 0x7ff7bfd66000
[    22.645] (WW) fglrx(0): ***********************************************************
[    22.645] (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed                               *
[    22.645] (WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
[    22.645] (WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled                         *
[    22.645] (WW) fglrx(0): ***********************************************************

The version is indicate 8.90.5 is this normal ?
If anyone have an idea… I get it !

For me it's showing:

[    14.726] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
[    14.726] (II) fglrx(0):     Version: 8.91.4
[    14.726] (II) fglrx(0):     Date: Oct 25 2011
[    14.726] (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module

so yes, i guess there's some problem with module. Try to install newer version of xorg-server. Be sure you have updated all catalyst packages into newest versions, eventually reinstall all of them :-)
Edit: one more thing - if you are using catalyst-{daemon,generator,hook,total} then use commands:

catalyst_build_module remove_all
catalyst_build_module all

Last command isn't working in daemon.

Last edited by Vi0L0 (2011-11-21 22:53:29)

Offline

#3444 2011-11-22 10:52:13

kritter
Member
Registered: 2011-06-05
Posts: 19
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

nemolivier wrote:

For me this version is a true catastrophe… as usual smile
First, I lost my French keybord (set via gnome-control-center, but English in gdm) but get it back via the old setxkbmap on each boot. But i suppose it’s linked to xorg, not fglrx.

The compilation went fine, the fglrx module is loaded.

In my Xorg.0.log I have this :

[    22.645] (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
[    22.645] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
[    22.645] (II) fglrx(0):     Version: 8.90.5
[    22.645] (II) fglrx(0):     Date: Oct 12 2011
[    22.645] (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
[    22.645] (WW) fglrx(0): Kernel Module version does *not* match driver.
[    22.645] (EE) fglrx(0): incompatible kernel module detected - HW accelerated OpenGL will not work
[    22.645] (II) fglrx(0): [uki] removed 1 reserved context for kernel
[    22.645] (II) fglrx(0): [uki] unmapping 8192 bytes of SAREA 0x2000 at 0x7ff7bfd66000
[    22.645] (WW) fglrx(0): ***********************************************************
[    22.645] (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed                               *
[    22.645] (WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
[    22.645] (WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled                         *
[    22.645] (WW) fglrx(0): ***********************************************************

The version is indicate 8.90.5 is this normal ?
If anyone have an idea… I get it !

Have a look at my problem:

kritter wrote:

@Vi0L0:

Due to some bug in catalyst_build_module, I get a package called `catalyst-` for my customized kernel. The kernel modules for this `catalyst-` package is installed to /lib/modules/fglrx.ko.gz, whereas `modprobe fglrx` did load /lib/modules/3.1.0-vanilla/extramodules/fglrx.ko.gz and therefore the wrong version of the catalyst driver which resulted in deactivated DRI.

Manually moving the wrong-placed module resolved that issue, but the bug (is it one? uname -r gives the right output) in catalyst_build_module is there.

Just wanted to inform you guys.

Maybe this can help you smile


My try at blogging // IRC: kritztopf@freenode

Offline

#3445 2011-11-22 20:20:20

davidovitch
Member
From: Copenhagen
Registered: 2011-02-02
Posts: 31
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Not sure if this is the right place, but here goes. The ati 11.11 with X.org 1.11.2 also results in an X crash in combination with skype video calling. Changing MPlayer output to gl, gl2 works nice, as reported here before. However, any ideas on how to switch the skype video to gl/gl2?

Offline

#3446 2011-11-23 09:55:06

nemolivier
Member
Registered: 2010-09-24
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

kritter wrote:
nemolivier wrote:

The version is 8.90.5 is this normal ?
If anyone have an idea… I get it !

Have a look at my problem:

kritter wrote:

@Vi0L0:

Due to some bug in catalyst_build_module, I get a package called `catalyst-` for my customized kernel. The kernel modules for this `catalyst-` package is installed to /lib/modules/fglrx.ko.gz, whereas `modprobe fglrx` did load /lib/modules/3.1.0-vanilla/extramodules/fglrx.ko.gz and therefore the wrong version of the catalyst driver which resulted in deactivated DRI.

Manually moving the wrong-placed module resolved that issue, but the bug (is it one? uname -r gives the right output) in catalyst_build_module is there.

Just wanted to inform you guys.

Maybe this can help you smile

Thank’s a lot for your help, but I don’t build my own kernel. I don’t have a /lib/modules/fglrx.ko.gz. After a « locate fglrx.ko » I only get « /lib/modules/extramodules-3.1-ARCH/fglrx.ko ».

@Vi0L0 : I’ve tried catalyst_build_module remove_all then pacman -R catalyst-hook, all seem’s ok. After an updatedb and locate, I can’t find any fglrx.ko. Then I’ve rebuild it from yaourt -S catalyst-hook, the fglrx is at the same place…
My xorg-server is extra/xorg-server 1.11.2-2 (xorg) [installed] is-it right ?

I don’t want to spam you so you can have a look at my Xorg.0.log here : http://dl.dropbox.com/u/241043/Div/Xorg.0.log as you can see, it seem’s that some modules (libfglrxdrm.so) are in 8.91.4 version but kernel module is still 8.90.5 sad

Offline

#3447 2011-11-23 14:58:16

cade.robinson
Member
Registered: 2011-11-23
Posts: 7

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have tried to update to the latest Xorg and catalyst:
xorg-server-common-1.11.2-2  xf86-input-evdev-2.6.0-4  xorg-server-1.11.2-2  catalyst-utils-11.11-3  catalyst-hook-11.11-1  lib32-catalyst-utils-11.11-1
from xorg 1.10 and catalyst 11.8 and when I start X I get a seg fault:
...
[   314.486] ukiDynamicMajor: found major device number 252
[   314.486] ukiDynamicMajor: found major device number 252
[   314.486] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[   314.486] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
[   314.486] ukiOpenDevice: open result is 19, (OK)
[   314.486] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 19
[   314.486] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
[   314.546]
Backtrace:
[   314.546] 0: X (xorg_backtrace+0x26) [0x5669c6]
[   314.546] 1: X (0x400000+0x16a629) [0x56a629]
[   314.546] 2: /lib/libpthread.so.0 (0x7fcf55204000+0xf850) [0x7fcf55213850]
[   314.546] Segmentation fault at address (nil)
[   314.546]
Fatal server error:
[   314.546] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[   314.546]
[   314.546]

I have tried both catalyst and catalyst-hook ver 11.11 and both fail on a:
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV610 [Radeon HD 2400 XT] (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: Dell Optiplex 755
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 44
        Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        Memory at f7df0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
        I/O ports at dc00 [size=256]
        Expansion ROM at f7e00000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: [50] Power Management version 3
        Capabilities: [58] Express Legacy Endpoint, MSI 00
        Capabilities: [a0] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
        Capabilities: [100] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=010 <?>
        Kernel driver in use: fglrx_pci
        Kernel modules: fglrx, radeon

Offline

#3448 2011-11-23 21:29:16

matse
Member
Registered: 2011-04-27
Posts: 276

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@davidovitch: Same problem here with skype, really annoying. I really don't like skype but I need it for work, I hope that amd fixes this soon... somehow I doubt this...
Greetings
matse

//Edit:
Just switched to "radeon" again and I have to say I'm really surprised about how it performs. Everything works really good and even (manual) powerswitching works fine - manual is OK for me since the "mid" profile is good enough to be enabled all the time except when playing xonotic... but even xonotic runs really smooth, I remember having tested nexuiz with rhe radeon driver some time ago and it was just not playable. So I can just encourage you to give radeon a try!

Last edited by matse (2011-11-23 23:30:14)

Offline

#3449 2011-11-23 22:05:40

matse
Member
Registered: 2011-04-27
Posts: 276

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

cade.robinson wrote:

        Kernel modules: fglrx, radeon

Have you blacklisted the radeon kernel module as described in the wiki?

Offline

#3450 2011-11-24 08:15:08

snack
Member
From: Italy
Registered: 2009-01-13
Posts: 672

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

matse wrote:

@davidovitch: Same problem here with skype, really annoying. I really don't like skype but I need it for work, I hope that amd fixes this soon... somehow I doubt this...
Greetings
matse

//Edit:
Just switched to "radeon" again and I have to say I'm really surprised about how it performs. Everything works really good and even (manual) powerswitching works fine - manual is OK for me since the "mid" profile is good enough to be enabled all the time except when playing xonotic... but even xonotic runs really smooth, I remember having tested nexuiz with rhe radeon driver some time ago and it was just not playable. So I can just encourage you to give radeon a try!

I have the same problem, but I have a feeling that it could be related more to Xorg than catalyst. But it's only a feeling...
I'd like to use open drivers too, but the stopping missing feature is power management, as always. Open driver is still a battery killer respect to catalyst. Also, I found that it is much slower with a dual monitor setup (my work configuration).

Offline

Board footer

Powered by FluxBB