You are not logged in.

#4851 2013-02-27 12:33:05

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@PhotonX:
looks pretty same as this problem: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 4#p1230974, check out andy's answer

Offline

#4852 2013-02-27 13:39:03

PhotonX
Member
From: Munich
Registered: 2008-08-10
Posts: 430

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Thanks, this was the problem (catalyst repo was on the bottom of the list). smile


Desktop: http://www.sysprofile.de/id15562, Arch Linux    |    Notebook: Thinkpad X200 Tablet, Manjaro

The very worst thing you can do with free software is to download it, see that it doesn't work for some reason, leave it, and tell your friends that it doesn't work.  -  Tuomas Lukka

Offline

#4853 2013-02-27 15:15:05

Radioactiveman
Member
From: Germany
Registered: 2010-05-13
Posts: 376

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I get these errors since today:

$ LANG=C sudo pacman -Syu
error: GPGME error: No data
:: Synchronizing package databases...
 xorg111                                                                      9.1 KiB   988K/s 00:00 [------------------------------------------------------------] 100%
 xorg111.sig                                                                  9.1 KiB  41.4K/s 00:00 [------------------------------------------------------------] 100%
error: GPGME error: No data
error: failed to update xorg111 (invalid or corrupted database (PGP signature))
 core is up to date
 extra is up to date
 community is up to date
error: database 'xorg111' is not valid (invalid or corrupted database (PGP signature))

No, I haven't. After replacing the old URL it works now. Thank you.

Last edited by Radioactiveman (2013-02-27 18:16:49)

Offline

#4854 2013-02-27 16:14:46

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Radioactiveman:
have you switched repos to catalyst.wirephire.com?

Offline

#4855 2013-02-27 17:11:50

inside-hex
Member
From: germany
Registered: 2008-07-07
Posts: 13

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

The same for me, and yes I updated the repo and added your gpg key like mentioned here: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ca … repository


+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

Offline

#4856 2013-02-27 18:51:04

Onek
Member
From: Ukraine
Registered: 2013-02-11
Posts: 6

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hello to everyone!

My videocard is Radeon HD 3200.

Today i have install catalyst (latest version fro official site). When i try aticonfig --initial i have an error "aticonfig no supported adapters detected".

Got any ideas how to fix this?

Oh .. yes, if you need any logs, please tell me specifically.

Last edited by Onek (2013-02-27 18:53:56)

Offline

#4857 2013-02-27 18:58:11

PLANTROON
Member
From: Slovakia
Registered: 2012-08-08
Posts: 61

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Onek wrote:

Hello to everyone!

My videocard is Radeon HD 3200.

Today i have install catalyst (latest version fro official site). When i try aticonfig --initial i have an error "aticonfig no supported adapters detected".

Got any ideas how to fix this?

Oh .. yes, if you need any logs, please tell me specifically.

... u need catalyst-legacy from Violo's repo smile

Read carefully: https://wiki.archlinux.org/index.php/AMD_Catalyst

Offline

#4858 2013-02-27 19:52:46

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@ Radioactiveman & inside-hex:
Hmm...  I have not sign databases till now, is xorg111 fixed now? (i have no time today to update others, will do it probably tomorrow)

Offline

#4859 2013-02-27 21:47:50

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hello,

I have the following card : Sapphire radeon HD 7850 2GB.

I have bad (slow/lags) performance since i use the catalyst driver (i have tried the official repository package and the unofficial repository catalyst-stable package "catalyst-hook" 13.1-1 which is the one i am using actually). Before that, i was using the radeon driver without any issue but i wanted to play games.

See bellow some informations :

[deden@archlinux-salon ~]$ fglrxinfo 
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 7800 Series 
OpenGL version string: 4.2.12002 Compatibility Profile Context 9.012

[deden@archlinux-salon ~]$ grep -E 'WW|EE' /var/log/Xorg.0.log
[     2.655] Current Operating System: Linux archlinux-salon 3.7.9-2-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Feb 25 12:04:25 CET 2013 x86_64
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     2.661] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[     2.663] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[     2.663] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[     2.665] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[     2.818] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[     2.896] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
[     2.905] (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
[     3.042] (WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
[     3.042] (WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used

[deden@archlinux-salon ~]$ cat /etc/X11/xorg.conf
Section "ServerLayout"
	Identifier     "aticonfig Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
	Driver      "fglrx"
	BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
	Device     "aticonfig-Device[0]-0"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

the radeon driver isn't loaded and "nomodeset" is configured.

It has been a few day that i am seeking a solution...Could you please help me find out what's the problem ?

P.S. : Sorry, my english isn't very good.


What is your favorite color ?

Offline

#4860 2013-02-27 21:50:06

Unia
Member
From: The Netherlands
Registered: 2010-03-30
Posts: 2,471
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Did you load the fglrx module?


If you can't sit by a cozy fire with your code in hand enjoying its simplicity and clarity, it needs more work. --Carlos Torres

Offline

#4861 2013-02-27 21:52:07

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Yes (see bellow)

[deden@archlinux-salon ~]$ lsmod | grep fglrx
fglrx                5089921  197 
amd_iommu_v2            7400  1 fglrx
button                  4670  1 fglrx

Last edited by deden (2013-02-27 21:54:12)


What is your favorite color ?

Offline

#4862 2013-02-28 07:39:08

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

deden wrote:

I have the following card : Sapphire radeon HD 7850 2GB.

I have the same card, never had problems with it's performance, i can confirm that it's able to work. Also: what do you mean by bad performance? Is it with DE, composting, OpenGL or overall?
Can you paste whole Xorg.0.log somewhere? Actually it would be even better if you will paste report generated by atigetsysteminfo.sh

Offline

#4863 2013-02-28 08:11:15

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

The problem is much more visible with full screen usage. For exemple, when i watch video with VCL 2.0.5-3 there are lags (frames are missing).

Other information, below result of the fgl_glxgears command.

In window mode :

[deden@archlinux-salon ~]$ fgl_glxgears 
Using GLX_SGIX_pbuffer
588 frames in 5.0 seconds = 117.600 FPS
683 frames in 5.0 seconds = 136.600 FPS
687 frames in 5.0 seconds = 137.400 FPS
684 frames in 5.0 seconds = 136.800 FPS
687 frames in 5.0 seconds = 137.400 FPS
686 frames in 5.0 seconds = 137.200 FPS
686 frames in 5.0 seconds = 137.200 FPS

In full screen mode :

[deden@archlinux-salon ~]$ fgl_glxgears 
Using GLX_SGIX_pbuffer
214 frames in 5.0 seconds = 42.800 FPS
120 frames in 5.0 seconds = 24.000 FPS
121 frames in 5.0 seconds = 24.200 FPS
119 frames in 5.0 seconds = 23.800 FPS
121 frames in 5.0 seconds = 24.200 FPS
119 frames in 5.0 seconds = 23.800 FPS
121 frames in 5.0 seconds = 24.200 FPS
118 frames in 5.0 seconds = 23.600 FPS

The atigetsysteminfo.sh report and my Xorg.0.log can be find at these addresses :
https://docs.google.com/file/d/0B0yl2Ra … sp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B0yl2Ra … sp=sharing


What is your favorite color ?

Offline

#4864 2013-02-28 08:57:18

snack
Member
From: Italy
Registered: 2009-01-13
Posts: 672

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I'm getting the key error also with [xorg112] repo, but [catalyst-hd234k] seems to work fine:

$ sudo pacman -Syy
errore: GPGME error: Dati assenti                                                                                                                                                   
:: Sincronizzazione dei database in corso...
 catalyst-hd234k                                                                      6,3 KiB  3,25M/s 00:00 [################################################################] 100%
 xorg112                                                                              9,1 KiB  83,5K/s 00:00 [################################################################] 100%
 xorg112.sig                                                                          9,1 KiB  33,5K/s 00:00 [################################################################] 100%
errore: GPGME error: Dati assenti
errore: impossibile aggiornare xorg112 (il database non è valido oppure è corrotto (firma PGP))
 repo-ck                                                                             39,5 KiB   127K/s 00:00 [################################################################] 100%
 core                                                                               106,3 KiB  1193K/s 00:00 [################################################################] 100%
 extra                                                                             1414,8 KiB  1974K/s 00:01 [################################################################] 100%
 community                                                                         1926,2 KiB  2,27M/s 00:01 [################################################################] 100%
 multilib                                                                            95,4 KiB  1136K/s 00:00 [################################################################] 100%
errore: il database 'xorg112' non è valido (il database non è valido oppure è corrotto (firma PGP))

Error messages are in italian (btw, how to force pacman output in english??), they basically say "GPGME error: no data (invalid or corrupted database)". I had no problem at all yesterday, and I didn't change anything in my pacman configuration for signatura check.

Edit: sorry, my fault . I did change the server from apocalypsus to wirephire for [catalyst-hd234k] but not for [xorg112]. Now everything is fine again.

Last edited by snack (2013-02-28 09:05:35)

Offline

#4865 2013-02-28 11:14:43

Unia
Member
From: The Netherlands
Registered: 2010-03-30
Posts: 2,471
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

snack wrote:

(btw, how to force pacman output in english??)

Run export LC_MESSAGES=C first, then run pacman.


If you can't sit by a cozy fire with your code in hand enjoying its simplicity and clarity, it needs more work. --Carlos Torres

Offline

#4866 2013-02-28 17:31:18

ruien
Member
From: Norway
Registered: 2013-02-27
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

deden wrote:

I have the following card : Sapphire radeon HD 7850 2GB.

I have a Gigabyte "OC" HD 7870 2GB and it works perfectly fine. I used Vi0L0 repo and installed catalyst as described in the excellent wiki here. I also installed mesa-demos (need glxinfo for inxi) and held back xorg, xf86-video and input in pacman from beeing updated and i have around 1000 fps in fgl_gears. No problems at all.

I noticed that you have an older driver than me. Kernel Module Version Information:
[     3.261] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
[     3.261] (II) fglrx(0):     Version: 9.1.11
[     3.261] (II) fglrx(0):     Date: Dec 19 2012

I installed this system a few days ago and have:
Kernel Module Version Information:
[    12.467] (II) fglrx(0):     Name: fglrx
[    12.467] (II) fglrx(0):     Version: 12.10.5
[    12.467] (II) fglrx(0):     Date: Feb 15 2013

Maybe you could try to remove catalyst/fglrx and reinstall the latest driver ? Follow the wiki to do so. You can't go wrong smile


Politically correct: A term used for whiny pussies that need shit sugar coated.

Offline

#4867 2013-02-28 20:48:55

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have tried what you suggested but i still have the sames problems.

I meticulously removed "catalyst-hook", "catalyst-utils", then remove from the pacman cache directory these packages to be sure to download them again. Then i rebooted and checked that no modules (nor fglrx, nor radeon) were loaded and install these packages again from the "catalyst-stable" Vi0L0 repo. To finish, i ran aticonfig --initial then reboot again. The X is working, like before but with the sames perfomances...

Also, i still have this strange message in my Xorg.log.0 :

[     2.857] (WW) Falling back to old probe method for fglrx".

And still have an older driver than you

[     3.046] (II) fglrx(0):     Version: 9.1.11

I wasen't able to install the xf86-video-ati package because of conflict with catalyst-hook. I am missing something but i really don't see what...Perhaps some package are missing in my installation. Is there a liste of needed one for video in order i can campare to my installation.


What is your favorite color ?

Offline

#4868 2013-02-28 20:51:04

Unia
Member
From: The Netherlands
Registered: 2010-03-30
Posts: 2,471
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Did you try the official package from [community]?


If you can't sit by a cozy fire with your code in hand enjoying its simplicity and clarity, it needs more work. --Carlos Torres

Offline

#4869 2013-02-28 20:54:35

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Yes, my first try was with the [community] repository. I changed to the Vi0L0 repo thinking it would solve the problem.


What is your favorite color ?

Offline

#4870 2013-02-28 21:25:01

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@deden:
your logs seems to look fine. You are using xfce, am i right? Can you paste ~/.xsession-errors?
Maybe you are using hdmi or some kind of exotic connector / monitor (?) like this one:
desktop_monitor_2260s.jpg


edit: meanwhile i've updated [catalyst] repo and catalyst-test@AUR to catalyst 13.2 beta 7 version

Last edited by Vi0L0 (2013-02-28 21:26:25)

Offline

#4871 2013-02-28 21:58:04

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I don't find any "~/.xsession-errors" (i haven't find any .xsession-errors in all my files). I am using a DVI connector and my monitor is a IIYAMA Prolite B2409HDS. Nothing i find exotic...but at this point i'm ready for anything. Perhaps, i should try the [catalyst] repo instead of the [catalyst-stable] ?


What is your favorite color ?

Offline

#4872 2013-02-28 22:03:46

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,301
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

You can always try but it should make no difference on simple 2D/3D tasks, i would rather switch to kde/gnome wink
naah, no more thinking today, limit has been reached, sleep well (-.-)Zzzz

deden wrote:

Also, i still have this strange message in my Xorg.log.0 :

[     2.857] (WW) Falling back to old probe method for fglrx".

it's normal

Last edited by Vi0L0 (2013-02-28 22:09:49)

Offline

#4873 2013-02-28 22:14:40

deden
Member
From: France
Registered: 2013-02-27
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

With the packages from the [catalyst] repo, i have some good changes. In window mode i have better perf (see the result of fgl_glxgears below).

[deden@archlinux-salon ~]$ fgl_glxgears 
Using GLX_SGIX_pbuffer
4028 frames in 5.0 seconds = 805.600 FPS
4287 frames in 5.0 seconds = 857.400 FPS
3592 frames in 5.0 seconds = 718.400 FPS
4321 frames in 5.0 seconds = 864.200 FPS
3993 frames in 5.0 seconds = 798.600 FPS
3978 frames in 5.0 seconds = 795.600 FPS
4433 frames in 5.0 seconds = 886.600 FPS

But in full screen, it's still very bad

[deden@archlinux-salon ~]$ fgl_glxgears 
Using GLX_SGIX_pbuffer
1378 frames in 5.0 seconds = 275.600 FPS
120 frames in 5.0 seconds = 24.000 FPS
114 frames in 5.0 seconds = 22.800 FPS
117 frames in 5.0 seconds = 23.400 FPS
119 frames in 5.0 seconds = 23.800 FPS
121 frames in 5.0 seconds = 24.200 FPS
120 frames in 5.0 seconds = 24.000 FPS
116 frames in 5.0 seconds = 23.200 FPS
121 frames in 5.0 seconds = 24.200 FPS

I don't really want to switch to KDE or Gnome. If i could find the solution it would be much better wink

Perhaps there is some setting to do.

Sleep well too !

Last edited by deden (2013-02-28 22:18:49)


What is your favorite color ?

Offline

#4874 2013-02-28 22:45:33

ruien
Member
From: Norway
Registered: 2013-02-27
Posts: 12

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

deden wrote:

With the packages from the [catalyst] repo, i have some good changes. In window mode i have better perf (see the result of fgl_glxgears below).
I don't really want to switch to KDE or Gnome. If i could find the solution it would be much better wink

Perhaps there is some setting to do.

Im on Lxde. The performance will not be better in KDE/Gnome but you seems to have got your speed up with the new drivers. Asuming you have a 860 MHz sapphire card its about what is the difference from my 1100 Mhz card in fgl_glxgears? But your fullscreen performance aint right.  Mine is about the same in fullscreen (around 1100 fps) Did you try how it performes in a game? Like xonotic, UT? I'm running xonotic on ultra/insane in around 400 fps wich drops a little from time to time depending where in maps but it performes very well.


Politically correct: A term used for whiny pussies that need shit sugar coated.

Offline

#4875 2013-02-28 23:45:41

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 674

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

meanwhile i've updated [catalyst] repo and catalyst-test@AUR to catalyst 13.2 beta 7 version

What does beta 7 do or fix? Because on the amd website, there is no sign of an Linux beta 7 driver, only beta 6.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB