You are not logged in.

#5776 2013-10-09 20:54:28

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

savalaserg1 wrote:

Something happened and I cant even seem to find what caused it. I upgraded to gnome 3.10 today since it hit the repos. Now I am unable to boot into gnome. I receive the error message "oh no something has gone wrong a problem has occurred and the system cant recover. All extensions have been disabled" I have removed all the extensions in the gnome-shell directory ? I do not know what might have caused this ? I did notice while upgrading that a new version of xorg server was updated as well ? Maybe this is the problem

I suggested to someone who had downgraded their installation to the point before they updated to GNOME 3.10 to upgrade the kernel and the X server first and then upgrade GNOME. That seemed to work for him.


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#5777 2013-10-10 14:48:16

savalaserg1
Member
Registered: 2013-06-27
Posts: 21

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Yeah I did not do that and for some reason everytime I clear my pkgcache out things like this happen lol. So I do not have the packages to revert to old gnome 3.8 ....

Offline

#5778 2013-10-11 20:54:28

snowblind
Member
Registered: 2013-07-18
Posts: 36

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

multiphrenic wrote:

Hey, I'm noticing slow performance in Firefox and Chrome with Youtube videos either windowed or fullscreen with the open-source drivers. VLC doesn't have problems playing videos. I have a Radeon HD 6950.

I've checked the Wiki but haven't come across anything that might help. Any ideas?

this thread is actually for the closed drivers (Catalyst) not for the open source drivers. I believe there's an ongoing thread somewhere for the foss drivers, but I don't know where it is off the top of my head.

Offline

#5779 2013-10-11 21:34:18

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

snowblind wrote:
multiphrenic wrote:

Hey, I'm noticing slow performance in Firefox and Chrome with Youtube videos either windowed or fullscreen with the open-source drivers. VLC doesn't have problems playing videos. I have a Radeon HD 6950.

I've checked the Wiki but haven't come across anything that might help. Any ideas?

this thread is actually for the closed drivers (Catalyst) not for the open source drivers. I believe there's an ongoing thread somewhere for the foss drivers, but I don't know where it is off the top of my head.

Here you go: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=79509


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#5780 2013-10-12 16:35:17

ruigomes
Member
Registered: 2013-10-12
Posts: 1

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I'm having trouble with these drivers.

My graphics card is a Radeon HD 7670M.

I'm using the [catalyst] repo and I've tried both 1.14 Xorg and 1.13 Xorg without success.

I've installed the catalyst_hook and the catalyst-utils-pxp, as well as the lib32-catalyst-utils-pxp.

I can startx only as root but direct rendering is not active.

glxinfo with the LIBGL_DEBUG=verbose returns:

libGL: screen 0 does not appear to be DRI2 capable
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/xorg/modules/dri/tls/swrast_dri.so
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/xorg/modules/dri/swrast_dri.so
libGL: Can't open configuration file /root/.drirc
libGL error: failed to load driver: swrast

My Xorg.0.log file is here: http://bpaste.net/show/139929/

Offline

#5781 2013-10-12 21:37:08

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi, does anyone have any issues running Cinnamon 2.0.2-1? I ask because I am have problems, which can bee seen in this thread, and it appears the problems are restricted to AMD users, but I would like to see if there is anyone that can confirm this.

Many Thanks.


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#5782 2013-10-13 09:39:34

spy14
Member
Registered: 2013-10-13
Posts: 1

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

clfarron4 wrote:

Hi, does anyone have any issues running Cinnamon 2.0.2-1? I ask because I am have problems, which can bee seen in this thread, and it appears the problems are restricted to AMD users, but I would like to see if there is anyone that can confirm this.

Many Thanks.

I can confirm this, I had cinnamon up and running until I installed amd catalyst drivers, after that it's not starting up.

Offline

#5783 2013-10-13 21:51:02

Lord Aro
Member
Registered: 2013-07-29
Posts: 16

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

it's working fine for me...

Offline

#5784 2013-10-13 22:33:17

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Lord Aro wrote:

it's working fine for me...

Which version of Catalyst are you using?


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#5785 2013-10-14 04:23:22

LucetLux
Member
Registered: 2013-08-16
Posts: 131

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

The latest catalyst upgrade (I use catalyst-hook from the catalyst repos) 13.11-1 is breaking gnome for me, I get a lot of random crashes, the stupid gnome screen of death or it just freezes and there's nothing I can do about it, it was working fine until yesterday and I haven't installed anything new besides that.
I get random crashes when using the hot corner, clicking on a widget, or when I enable/disable an extension, when I'm browsing files on nautilus, or just out of nowhere.
KDE works just fine, the problems with OpenGL that I had previously are gone after this update.

Last edited by LucetLux (2013-10-14 04:27:29)

Offline

#5786 2013-10-14 04:36:19

Kuci
Member
Registered: 2013-03-29
Posts: 38
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Screen brightness is still broken with Catalyst 13.11 on my ASUS U38DT.


Notebook: ASUS U38DT + Samsung SSD 840 EVO 250GB + Intel Dual Band Wireless AC 7260

GitHub

Offline

#5787 2013-10-14 05:48:09

fazo96
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 26

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

LucetLux wrote:

The latest catalyst upgrade (I use catalyst-hook from the catalyst repos) 13.11-1 is breaking gnome for me, I get a lot of random crashes, the stupid gnome screen of death or it just freezes and there's nothing I can do about it, it was working fine until yesterday and I haven't installed anything new besides that.
I get random crashes when using the hot corner, clicking on a widget, or when I enable/disable an extension, when I'm browsing files on nautilus, or just out of nowhere.
KDE works just fine, the problems with OpenGL that I had previously are gone after this update.

Thanks for saying that, I guess I'm going to hold back the catalyst update for now

Offline

#5788 2013-10-14 07:42:37

Lord Aro
Member
Registered: 2013-07-29
Posts: 16

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

clfarron4 wrote:
Lord Aro wrote:

it's working fine for me...

Which version of Catalyst are you using?

13.10 (and now 13.11, but apparently no problems so far)

Offline

#5789 2013-10-14 18:08:49

emorkay
Member
From: India
Registered: 2012-06-06
Posts: 43

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi,
gnome-shell 3.10 is not working with legacy catalyst drivers yet. GDM fails to start and am presented with a blank screen. However, it is working fine with open source drivers.

Please help!

Thanks,

Last edited by emorkay (2013-10-14 18:31:29)

Offline

#5790 2013-10-14 19:48:08

ivdok
Member
From: Nizhniy Novgorod (ru)
Registered: 2013-07-17
Posts: 56
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

emorkay wrote:

Hi,
gnome-shell 3.10 is not working with legacy catalyst drivers yet. GDM fails to start and am presented with a blank screen. However, it is working fine with open source drivers.

Please help!

Thanks,

clfarron4 wrote:

Hi, does anyone have any issues running Cinnamon 2.0.2-1? I ask because I am have problems, which can bee seen in this thread, and it appears the problems are restricted to AMD users, but I would like to see if there is anyone that can confirm this.

Many Thanks.

Probably, Cinnamon caught this bug from Gnome3 upstream? Seems interesting.


I use Arch Linux since 14/07/2013. Not that long, I agree, but I don't think what I will change it in near time - extensive wiki, obvious package manager and big, built-up community makes its job. I use Xfce4 as DE, Xfwm4 + Compton as WM, and for DM... "exec startxfce4" and "compton -b" inside .bash_profile big_smile
[ASUS P5QSE2, Pentium dual-core E5300, HD5770, 2GB RAM, 120G ext4 sda, 320G ntfs sdb]

Offline

#5791 2013-10-14 20:31:33

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

ivdok wrote:

Probably, Cinnamon caught this bug from Gnome3 upstream? Seems interesting.

Hmm... I'll look into it, though I am using Catalyst 13.11, not legacy.


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#5792 2013-10-17 05:27:33

fiendfan1
Member
Registered: 2013-07-18
Posts: 40

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Anybody have any Ideas to help me? Link

Offline

#5793 2013-10-18 19:34:53

bountykiller
Member
Registered: 2006-08-07
Posts: 19

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi all,

after upgrading my whole system, i did reboot my computer, then had to reinstall the catalyst-test package because my kernel was upgraded. So far, so good, except that it give me an error saying that the fglrx module failed to build.
The catalyst-install.log file give me this :
--------
2013-10-18 21:06:12
Building fglrx module for 3.11.5-1-ARCH kernel ...
--------
OsVersion says: SMP=1
file /proc/kallsyms says: SMP=1
file /usr/lib/modules/3.11.5-1-ARCH/build/include/generated/autoconf.h says: SMP=1
file /usr/lib/modules/3.11.5-1-ARCH/build/include/generated/autoconf.h says: MODVERSIONS=1
file /usr/lib/modules/3.11.5-1-ARCH/build/arch/x86/include/asm/compat.h says: COMPAT_ALLOC_USER_SPACE=arch_compat_alloc_user_space
make: Entering directory '/usr/src/linux-3.11.5-1-ARCH'
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/firegl_public.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_acpi.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_agp.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_debug.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_ioctl.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_io.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_pci.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_str.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_iommu.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.WP6osJ/kcl_wait.o
make[1]: *** No rule to make target '/tmp/catalyst.WP6osJ/libfglrx_ip.a', needed by '/tmp/catalyst.WP6osJ/fglrx.o'.  Stop.
Makefile:1225: recipe for target '_module_/tmp/catalyst.WP6osJ' failed
make: *** [_module_/tmp/catalyst.WP6osJ] Error 2
make: Leaving directory '/usr/src/linux-3.11.5-1-ARCH'


Did someone already had this problem?

Offline

#5794 2013-10-18 20:07:28

joelisntmyname
Member
Registered: 2013-10-18
Posts: 10

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Last night my computer was working fine, but this morning I get these weird lines across the top of my screen and they get worse and worse when I type. here is an example http://a.pomf.se/9Hj1.png (this appears at the top of the screen) One of them will blink like an input cursor.
and my second monitor has a large black bar in the way as an offset so I can't see the full thing.  Worst of all I'll randomly get this giant black box to cover about 2/3's of the screen, but it goes away when I move things infront of it, and I cannot seem to make a screenshot of it.

I'm not entirely sure if this is the AMD drivers fault, but I think it is because I was doing something with amdcccle last night, but before I shutdown it was working fine.

My card is a 7870 and I'm using catalyst 13.11-1

edit: never mind, I just fixed it, it was an issue with my lxdm-git. Well looks like I'll never be using any dm again!

Last edited by joelisntmyname (2013-10-20 08:46:16)

Offline

#5795 2013-10-19 15:33:26

emorkay
Member
From: India
Registered: 2012-06-06
Posts: 43

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I still cannot run gnome-shell 3.10 with legacy catalyst drivers. Did anyone have success?

Offline

#5796 2013-10-19 17:30:25

BitPuffin
Member
Registered: 2013-04-24
Posts: 8

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Okay so apparently, by adding IDs from the legacy common/lib/modules/fglrx/build_mod/fglrxko_pci_ids.h to the latest non legacy driver the non legacy driver might work on older hardware as well. I haven't tested this yet (as I can currently not reboot because I'll lose my REPL session tongue), but if this is true it would save Vi0L0 a lot of work. Might be worth investigating, plus we could run on newer X11 versions making our systems more secure. And also perhaps Wayland one day! But let's not get our hopes up just yet

Offline

#5797 2013-10-19 18:57:31

ivdok
Member
From: Nizhniy Novgorod (ru)
Registered: 2013-07-17
Posts: 56
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Guys! Seems like xvba-video works with Catalyst 13.11! I hope there won't be such a hassle with GPU video rendering anymore.


I use Arch Linux since 14/07/2013. Not that long, I agree, but I don't think what I will change it in near time - extensive wiki, obvious package manager and big, built-up community makes its job. I use Xfce4 as DE, Xfwm4 + Compton as WM, and for DM... "exec startxfce4" and "compton -b" inside .bash_profile big_smile
[ASUS P5QSE2, Pentium dual-core E5300, HD5770, 2GB RAM, 120G ext4 sda, 320G ntfs sdb]

Offline

#5798 2013-10-20 00:50:16

ddeeds
Member
Registered: 2013-10-02
Posts: 8

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

If you are struggling with the AMD Catalyst Drivers you might want to take a look at:

Radeon, VDPAU, HD Audio (including DTS-HD, TrueHD, LPCM 7.1), XBMC plus a 50% decrease in CPU usage over AMD Catalyst Drivers

What you get:

- Bitstream Audio (including DTS-HD, TrueHD, LPCM 7.1)
- mpeg2, mpeg4, h264, vc1 accleration
- Bob deinterlacing via vdpau
- 24 fps Video Playback (AMD and Intel Haswell CPUs)
- XBMC runs with 50% less CPU usage over AMD Catalyst Drivers

Last edited by ddeeds (2013-10-20 00:56:23)

Offline

#5799 2013-10-20 12:11:31

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,305
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

BitPuffin wrote:

Okay so apparently, by adding IDs from the legacy common/lib/modules/fglrx/build_mod/fglrxko_pci_ids.h to the latest non legacy driver the non legacy driver might work on older hardware as well. I haven't tested this yet (as I can currently not reboot because I'll lose my REPL session tongue), but if this is true it would save Vi0L0 a lot of work. Might be worth investigating, plus we could run on newer X11 versions making our systems more secure. And also perhaps Wayland one day! But let's not get our hopes up just yet

It will let you to compile fglrx module successfully but won't let catalyst to startx, because still it will complain about missing adapter.
If you will also copy amdpcsdb.default and control from legacy's /etc/ati (maybe legacy's aticonfig also, but i don't remember) it will let you to generate xorg.conf.
Then I was trying to copy uki and others legacy's libs, but i'm not sure if it was a good idea - it was some time ago but i never found enough time (and will) to finish/figure it out.
Maybe you will?

Last edited by Vi0L0 (2013-10-20 12:13:02)

Offline

#5800 2013-10-21 19:44:14

bountykiller
Member
Registered: 2006-08-07
Posts: 19

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

After some search, I discovered that the file libfglrx_ip.a get extracted into the folder catalyst-test\src\archive_files\arch\x86_64\lib\modules\fglrx\build_mod when building the package, but it doesn't seems to be present in the package file.

Can someone help me to go further?
Does someone know how this is intented to work?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB