You are not logged in.

#1801 2010-05-03 17:45:30

subzero316
Member
From: Melbourne
Registered: 2010-05-03
Posts: 28
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

WoW!!! smile KDE is now snappier than ever with 10.4 catalyst on my HD4500 mobility radeon. smile

The Problem, more or less a confusion I have is I installed xorg server 1.8 but the comand X -version says it is 1.7x

$ X -version

This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
It is not supported in any way.
Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
Before reporting bugs in pre-release versions please check the
latest version in the X.Org Foundation git repository.
See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.

X.Org X Server 1.7.5.1
Release Date: 2010-04-27
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.33-ARCH x86_64 
Current Operating System: Linux mortalkombat 2.6.33-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Apr 26 19:31:00 CEST 2010 x86_64
Kernel command line: root=/dev/disk/by-uuid/e4db8880-1258-43aa-b24e-a2c29eef6659 ro nomodeset vga=773 quiet splash
Build Date: 29 April 2010  03:43:53PM
 
Current version of pixman: 0.18.0
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.

pacman tells a different story

# pacman -S catalyst-xorg18/xorg-server
warning: xorg-server-1.8.0.901-1 is up to date -- reinstalling
resolving dependencies...
looking for inter-conflicts...

Also had this trouble while upgrading to xorg-server 1.8

 
 :: xorg-server: requires xf86-input-evdev>=2.3.2-2
:: xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix: requires xf86-input-evdev>=2.3.2-2

but solved it by getting package from http://cgit.freedesktop.org/xorg/driver … put-evdev/

Last edited by subzero316 (2010-05-03 17:46:47)

Offline

#1802 2010-05-03 17:52:16

snack
Member
From: Italy
Registered: 2009-01-13
Posts: 677

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

subzero316 wrote:

WoW!!! smile KDE is now snappier than ever with 10.4 catalyst on my HD4500 mobility radeon. smile

The Problem, more or less a confusion I have is I installed xorg server 1.8 but the comand X -version says it is 1.7x

It is correct: catalyst 10.4 won't start if it detects xorg-server > 1.7, even if it works with xorg-server 1.8. So the PKGBUILD patches the version number to make it appear as 1.7, but true version is 1.8.

Offline

#1803 2010-05-03 17:52:56

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

The version number 1.7.5 is due to a patch in the xorg-server package of the catalyst-xorg18 repo. This is expected behavior as it makes fglrx work. Don't worry smile


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#1804 2010-05-03 17:57:08

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Offline

#1805 2010-05-03 19:28:56

spidernik84
Member
From: Italy
Registered: 2009-12-26
Posts: 30

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hello, i've just installed catalyst drivers v 10.4 and xorg-server-1.7-catalyst-maximize-fix 1.7.6. My hd 4670 is working great.
I'm wondering: how much cpu should an mkv H264 video in 1080p take? I'm using both mplayer and vlc, and it consumes about 30%. Should it be less? I've been trying all the video modes in mplayer, and the one that takes less cpu is xvmc...
I don't wanna be OT, i'll eventually open another thread. Thank you!
No other problems to report, btw smile

Offline

#1806 2010-05-03 19:44:05

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@spidernik84: 30% is normal result. With vaapi - which is most appropriate way of viewing hd videos - cpu consumption should be smaller, but not much smaller. vaapi is still under development.

Last edited by Vi0L0 (2010-05-03 19:45:20)

Offline

#1807 2010-05-04 06:33:41

subzero316
Member
From: Melbourne
Registered: 2010-05-03
Posts: 28
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

spidernik84 wrote:

Hello, i've just installed catalyst drivers v 10.4 and xorg-server-1.7-catalyst-maximize-fix 1.7.6. My hd 4670 is working great.
I'm wondering: how much cpu should an mkv H264 video in 1080p take? I'm using both mplayer and vlc, and it consumes about 30%. Should it be less? I've been trying all the video modes in mplayer, and the one that takes less cpu is xvmc...
I don't wanna be OT, i'll eventually open another thread. Thank you!
No other problems to report, btw smile

I have a Dell Studio Laptop HD4500 mobility Radeon card, with 2.4Ghz Core2Duo. I use mplayer.

Using -vo gl or gl2 the cpu usage was 60-100% of 1 core. With absolutely 0% GPU usage.
Using -vo vaapi the cpu usage was 3-5% which is AMAZING!!!! much better that Windows's CPU usage. The GPU usage varies form 30-40%. The Core speed is lifted to 600MHz from 220MHz. GPU temp stays @ about 60 deg c.

So I'd recommend VAAPI.

Offline

#1808 2010-05-04 09:11:09

LukynZ
Member
From: Ostrava, Czech Republic
Registered: 2008-11-13
Posts: 122

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Has anybody tried the gnome-shell with catalyst? It works...uhm...very weird and laggy

Last edited by LukynZ (2010-05-04 09:11:44)

Offline

#1809 2010-05-04 12:38:45

spidernik84
Member
From: Italy
Registered: 2009-12-26
Posts: 30

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@ViOLO @subzero316: thank you, i'll surely give a try to, VAAPI, i heard some enthusiastic comments here in the forum smile

Offline

#1810 2010-05-04 15:15:23

SiC
Member
From: Liverpool, England
Registered: 2008-01-10
Posts: 429

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

vaapi rocks.... completely converted to using gpu acceleration now...

Offline

#1811 2010-05-04 16:17:43

jgaldon
Member
Registered: 2009-03-08
Posts: 17

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Post #1777 reads:

Vi0L0 wrote:

[catalyst] repo has been updated and has never been so slim wink more here: http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … 91#p712491
[catalyst-test-xorg18] repo has got different address now, more here: http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … 53#p740353

... (more)

Do not add any new xserver Section into your /etc/X11/xorg.conf - this file is still used by catalyst - i mean ie dont add any Section "InputClass" into xorg.conf cuz when you do this both aticonfig and amdcccle wont start cuz of parsing xorg.conf error (just use /etc/X11/xorg.conf.d directory for it)

I have a question, is this the right method for installing the latest AMD driver? I've been out for a while and I'm planning to install the latest driver, and I would like to be sure to install the driver following the right steps.

Thanks.

Offline

#1812 2010-05-04 19:31:56

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@jgaldon:
every repo has got different version of catalyst (+ some additional packages like xorg-server etc)
[catalyst] repo contains newest stable catalyst driver, should always work with stock kernel and is updated most frequently:

Vi0L0 wrote:

[catalyst] repo has been updated and has never been so slim wink more here: http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … 91#p712491

So... read this post carefully - you may skip archive repos section and jump to step 2.

[catalyst-xorg18] and [catalyst-test-xorg18] repos are designed for testers.

Offline

#1813 2010-05-04 19:33:20

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

@jgaldon:
every repo has got different version of catalyst (+ some additional packages like xorg-server etc)
[catalyst] repo contains newest stable catalyst driver, should always work with stock kernel and is updated most frequently:

Vi0L0 wrote:

[catalyst] repo has been updated and has never been so slim wink more here: http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … 91#p712491

So... read this post carefully - you may skip archive repos section and jump to step 2.

[catalyst-xorg18] and [catalyst-test-xorg18] repos are designed for testers.

You could create a Wiki page where the instructions would be more visible smile

Offline

#1814 2010-05-04 19:40:47

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@flamelab:
ok, i will update ATI Catalyst wiki page with repos info as soon as i red sth about wiki syntax smile

Offline

#1815 2010-05-04 20:49:38

spidernik84
Member
From: Italy
Registered: 2009-12-26
Posts: 30

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

@flamelab:
ok, i will update ATI Catalyst wiki page with repos info as soon as i red sth about wiki syntax smile

I was planning to add a section to the catalyst wiki concerning vaapi, but i'm sure you're the most suited person here to do this (it's not a way to demand all the hard work to you, trust me big_smile I can write this part, in case. Just let me figure out how to enable vaapi on gnome-mplayer, since it's working from terminal with mplayer).

Offline

#1816 2010-05-04 21:33:31

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ati Catalyst wiki has been updated
@spidenik84: ok, will do - but tomorrow smile, till then (and after that) feel free to add/edit any helpfull info to wiki big_smile

Offline

#1817 2010-05-04 21:41:04

maevius
Member
From: Greece
Registered: 2009-09-10
Posts: 134
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Nice work with those repos :-) I would also like to see them in the wiki page.
Now if you guys could help me i'd be very glad cause i've been struggling all day to get it to work...
Actually it all started when I tried to enable compiz with the radeon driver giving the command

dbus-launch "fusion-icon"

Here is some information.

Xorg

Name           : xorg-server
Version        : 1.8.0.901-1
URL            : http://xorg.freedesktop.org
Licenses       : custom  
Groups         : xorg  
Provides       : x-server  
Depends On     : libgl  libxfont>=1.4.1  libgcrypt>=1.4.5  udev>=151  
                 libpciaccess>=0.10.9  libxv>=1.0.5  pixman>=0.18.0  
                 xcursor-themes>=1.0.2  xkeyboard-config>=1.8  
                 xorg-server-utils  xorg-fonts-misc  xbitmaps  diffutils  
                 xf86-input-evdev>=2.3.2-2  inputproto>=2.0  
Optional Deps  : None
Required By    : catalyst  
Conflicts With : catalyst-utils<=9.2  xf86-input-calcomp  xf86-input-citron  
                 xf86-input-digitaledge  xf86-input-dmc  xf86-input-dynapro  
                 xf86-input-elo2300  xf86-input-jamstudio  xf86-input-magellan  
                 xf86-input-magictouch  xf86-input-microtouch  
                 xf86-input-palmax  xf86-input-spaceorb  xf86-input-summa  
                 xf86-input-tek4957  xf86-input-ur98  xf86-video-vga  
                 xf86-video-intel-legacy  nvidia-96xx-utils<96.43.14  
                 nvidia-173xx-utils<173.14.21  
Replaces       : None
Installed Size : 11144.00 K
Packager       : Jan de Groot <jgc@archlinux.org>
Architecture   : x86_64
Build Date     : Wed 28 Apr 2010 12:13:09 AM EEST
Install Date   : Wed 28 Apr 2010 04:01:29 PM EEST
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : Yes
Description    : X.Org X servers

Catalyst

Name           : catalyst
Version        : 10.4-2
URL            : http://www.ati.amd.com
Licenses       : custom  
Groups         : None
Provides       : catalyst  libgl  libatical  
Depends On     : xorg-server<1.9.0  kernel26>=2.6.33  kernel26<2.6.34  
                 kernel26-headers  netkit-bsd-finger  libstdc++5  libxrandr  
                 libsm  fontconfig  libxcursor  libxi  gcc-libs  
Optional Deps  : None
Required By    : compiz-core  gnome-screensaver  lib32-catalyst-utils  mesa  
                 mplayer  qt  xorg-server  xorg-utils  
Conflicts With : catalyst-test  catalyst-utils  nvidia  libgl  catalyst-leaked  
                 xf86-video-ati  xf86-video-radeonhd  ati-dri  
Replaces       : None
Installed Size : 68804.00 K
Packager       : Unknown Packager
Architecture   : x86_64
Build Date     : Fri 30 Apr 2010 12:09:03 AM EEST
Install Date   : Wed 05 May 2010 12:06:01 AM EEST
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : Yes
Description    : AMD/ATI drivers for Radeon brand cards

fglrxinfo

Segmentation fault

dmesg | grep fglrx

[fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 3794 MBytes.
[fglrx]   vendor: 1002 device: 9552 count: 1
[fglrx] ioport: bar 1, base 0xde00, size: 0x100
[fglrx] Kernel PAT support is enabled
[fglrx] module loaded - fglrx 8.72.5 [Apr  6 2010] with 1 minors
fglrxinfo[4990]: segfault at 4 ip 00007f959555112e sp 00007fff53562260 error 4 in libGL.so.1.2[7f95954fb000+a2000]

Additional info: I used Vi0L0's repo [catalyst-xorg18], added module fglrx to rc.conf, added nomodeset to menu.lst.

Offline

#1818 2010-05-04 21:52:22

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

Ati Catalyst wiki has been updated
@spidenik84: ok, will do - but tomorrow smile, till then (and after that) feel free to add/edit any helpfull info to wiki big_smile

Perfect big_smile

Offline

#1819 2010-05-05 15:35:09

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ati Catalyst wiki has been updated with Video Acceleration.
Btw: i was gettin some strange errors with {{Note| }} syntax...

Offline

#1820 2010-05-05 19:29:15

spidernik84
Member
From: Italy
Registered: 2009-12-26
Posts: 30

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

Ati Catalyst wiki has been updated with Video Acceleration.
Btw: i was gettin some strange errors with {{Note| }} syntax...

Thank you for your great work. I just added the Video Acceleration section to the italian version of the catalyst page.

EDIT: i'm encountering some problems using va-api with smplayer: i've been thouroughly following your advice from the wiki, specifying the correct parameters in the gui to offload the processing on the gpu, but to no avail, still 30% of cpu.
From terminal with mplayer, everything is fine, cpu 1-2%. Same trouble with gnome-mplayer. I must be missing something hmm

Ie. for smplayer:
Options -> Preferences -> General -> Video (tab) -> Output driver: User Defined : vaapi:gl
Options -> Preferences -> Advanced -> Options for MPlayer -> Options: -va vaapi

Is this enough?

Last edited by spidernik84 (2010-05-05 21:07:28)

Offline

#1821 2010-05-05 22:42:38

villiansv
Member
Registered: 2010-05-02
Posts: 2

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

So after installing from the repos as per the wiki, I get the following problem:

$ fgl_glxgears 
Using GLX_SGIX_pbuffer

and nothing else appears until i Ctrl+c the program. Also,

glxinfo 
name of display: :0.0

has the same stalling problem, nothing appears except what i pasted above and I have to Ctrl+c again.

Glxgears and fglrxinfo give absolutely no output at all.

I had the exact same problem on Ubuntu 10.04, and another guy with the same card has it too - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1472309 (mine is HD 3450).

Any ideas?

Offline

#1822 2010-05-06 00:24:15

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@spidernik84: LOL! Actually i haven't used mplayer for maybe 2-3 months, only smplayer - i was happy cuz of no flickering with vaapi:gl and nice work with compiz... Cpu usage wasnt problem cuz only one of my cores gotta work...
Now if im running mplayer -vo vaapi:gl -va vaapi all colours are broken, and kwin is sometimes crushing to death with full screen(!), but in fact cpu usage is minimal... some log:

[vo_vaapi] Using OpenGL rendering
libva: libva version 0.31.0-sds6
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/va/drivers/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[b][VD_FFMPEG] VA API accelerated codec.[/b]
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
==========================================================================

Then i runned mplayer -vo vaapi:gl and everything is like with smplayer (correct colours, good work with kwin, high cpu usage)... some log:

[vo_vaapi] Using OpenGL rendering
libva: libva version 0.31.0-sds6
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/va/drivers/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
==========================================================================

Soooo... as you can see vaapi is using OpenGL rendering, but without acceleration.
So smplayer isn't using the -va vaapi switch at all.
Still its good for me - cuz i have got correct colours, but without video acceleration. I will search for answer, but guess it will be hard to find + its useless for me (thos colours really sux)...

Edit: Buu aaahahahaa! You will never guess howto turn -va vaapi in smplayer! smile Just turn off screenshots(!) in Preferences -> General -> General -> Screenshots... Its working - minimal cpu usage, broken colours and problems with kwin  - yeeeey ;P
Edit2: well okay those problems with colours and kwin exists only for my few files - hd testing files...

Last edited by Vi0L0 (2010-05-06 01:22:17)

Offline

#1823 2010-05-06 06:09:35

spidernik84
Member
From: Italy
Registered: 2009-12-26
Posts: 30

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

Buu aaahahahaa! You will never guess howto turn -va vaapi in smplayer! smile Just turn off screenshots(!) in Preferences -> General -> General -> Screenshots... Its working - minimal cpu usage, broken colours and problems with kwin  - yeeeey ;P

Wtf? You got it! big_smile All is well now!!! big_smile Thank you, updating italian wiki right now! smile

Offline

#1824 2010-05-06 17:39:44

mits
Member
From: Bucharest/Romania
Registered: 2008-01-10
Posts: 129

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Can someone help me with that:
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=96482
Restore from suspend doesn't work with catalyst 10.4 (any xorg-server)

Offline

#1825 2010-05-07 06:48:29

mouse256
Member
From: Antwerpen, Belgium
Registered: 2005-08-24
Posts: 247

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

mits wrote:

Can someone help me with that:
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=96482
Restore from suspend doesn't work with catalyst 10.4 (any xorg-server)

Same situation here (quite logical because I have the same laptop). Unfortunately I'm quite busy for the moment, I don't have much time to look for a solution.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB