You are not logged in.

#1 2008-11-23 12:03:44

Vintendo
Member
From: Netherlands
Registered: 2008-04-21
Posts: 375
Website

Mplayer segfaults during ./configure

I am trying to build mplayer nogui-svn. But when it is checking for everything in ./configure, it segfaults while checking for PNG, JPEG, GIf and Freetype.

Checking for PNG support ... ./configure: line 81: 10087 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no (mismatch of library and header versions)
Checking for JPEG support ... ./configure: line 81: 10096 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no 
Checking for GIF support ... ./configure: line 81: 10105 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
./configure: line 81: 10113 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no 
Checking for freetype >= 2.0.9 ... ./configure: line 81: 10454 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no

I have tried reïnstalling freetype2, but it doesn't work, and without freetype I have no OSD.

Offline

#2 2008-11-25 15:53:49

IncredibleLaser
Member
From: Germany, NRW
Registered: 2008-07-16
Posts: 157

Re: Mplayer segfaults during ./configure

I have the same problem and fixed it with a dirty hack:

1. Add "patch -p1 < ../no_segfault_configure.diff" at the appropriate postition (e.g. just before running ./configure) in the PKGBUILD
2. Add said patch to the sources array.

With no_segfault_configure.diff looking like this:

--- a/configure.old     2008-11-15 23:27:59.000000000 +0100
+++ b/configure 2008-11-15 23:28:26.000000000 +0100
@@ -79,7 +79,7 @@
 }

 tmp_run() {
-  "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
+  :
 }

 # Display error message, flushes tempfile, exit

And Finaly, add it's md5sum to the PKGBUILD. It works afterwards, but the mplayer build log is not complete (not a real problem if it works).

Offline

#3 2008-11-26 07:54:32

Rasi
Member
From: Germany
Registered: 2007-08-14
Posts: 1,913
Website

Re: Mplayer segfaults during ./configure

very strange issue... but your patch fixed it


He hoped and prayed that there wasn't an afterlife. Then he realized there was a contradiction involved here and merely hoped that there wasn't an afterlife.

Douglas Adams

Offline

#4 2008-12-14 23:49:39

Roberth
Member
From: The Pale Blue Dot
Registered: 2007-01-12
Posts: 891

Re: Mplayer segfaults during ./configure

This dirty hack should keep the problem away until it has been fixed.


Use the Source, Luke!

Offline

#5 2009-01-01 23:06:34

irfan
Member
Registered: 2008-07-03
Posts: 26

Re: Mplayer segfaults during ./configure

Is it makepkg's bug?
This patch doesn't work for me sad

Last edited by irfan (2009-01-01 23:29:05)

Offline

#6 2009-01-02 03:19:49

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Mplayer segfaults during ./configure

irfan wrote:

Is it makepkg's bug?
This patch doesn't work for me sad

This problem was solved upstream a while ago. Try without the patch if you haven't already.

Offline

#7 2009-01-02 10:46:23

irfan
Member
Registered: 2008-07-03
Posts: 26

Re: Mplayer segfaults during ./configure

skottish wrote:
irfan wrote:

Is it makepkg's bug?
This patch doesn't work for me sad

This problem was solved upstream a while ago. Try without the patch if you haven't already.

Well, I've tried few times already ...with no success.

EDIT

==> Starting build ...
Detected operating system: Linux
Detected host architecture: i386
Checking for cc version ... 4.3.2 
Checking for host cc ... cc 
Checking for cross compilation ... no 
Checking for CPU vendor ... GenuineIntel (6:14:12) 
Checking for CPU type ...  Intel(R) Core(TM) Duo CPU      T2450  @ 2.00GHz 
Checking for kernel support of mmx ... yes 
Checking for kernel support of mmxext ... yes 
Checking for kernel support of sse ... yes 
Checking for kernel support of sse2 ... yes 
Checking for kernel support of cmov ... yes 
Checking for mtrr support ... yes 
Checking for GCC & CPU optimization abilities ... native 
Checking for extern symbol prefix ...  
Checking for assembler support of -pipe option ... yes 
Checking for compiler support of named assembler arguments ... yes 
Checking for assembler (as ) ... ok 
Checking for .align is a power of two ... no 
Checking for yasm ... yasm 
Checking for Linux kernel version ... 2.6.28-ARCH, ok 
Checking for -lposix ... no 
Checking for -lm ... yes 
Checking for langinfo ... yes 
Checking for language ... messages: en - man pages: en - documentation: en 
Checking for enable sighandler ... yes 
Checking for runtime cpudetection ... no 
Checking for restrict keyword ... __restrict 
Checking for __builtin_expect ... yes 
Checking for kstat ... no 
Checking for posix4 ... no 
Checking for llrint ... yes 
Checking for lrint ... yes 
Checking for lrintf ... yes 
Checking for round ... yes 
Checking for roundf ... yes 
Checking for mkstemp ... yes 
Checking for nanosleep ... yes 
Checking for socklib ... yes 
Checking for inet_pton() ... yes (using )
Checking for socklen_t ... yes 
Checking for closesocket() ... no 
Checking for network ... yes 
Checking for inttypes.h (required) ... yes 
Checking for int_fastXY_t in inttypes.h ... yes 
Checking for malloc.h ... yes 
Checking for memalign() ... yes 
Checking for alloca.h ... yes 
Checking for mman.h ... yes 
Checking for dynamic loader ... yes 
Checking for dynamic a/v plugins support ... no 
Checking for pthread ... yes (using -lpthread)
Checking for w32threads ... no (using pthread instead)
Checking for rpath ... no 
Checking for iconv ... yes 
Checking for soundcard.h ... yes (sys/soundcard.h)
Checking for sys/dvdio.h ... no 
Checking for sys/cdio.h ... no 
Checking for linux/cdrom.h ... yes 
Checking for dvd.h ... no 
Checking for termcap ... yes (using -lncurses)
Checking for termios ... yes (sys/termios.h)
Checking for shm ... yes 
Checking for strsep() ... yes 
Checking for vsscanf() ... yes 
Checking for swab() ... yes 
Checking for POSIX select() ... yes 
Checking for gettimeofday() ... yes 
Checking for glob() ... yes 
Checking for setenv() ... yes 
Checking for sys/sysinfo.h ... yes 
Checking for Apple IR ... yes 
Checking for pkg-config ... yes 
Checking for Samba support (libsmbclient) ... no 
Checking for tdfxfb ... no 
Checking for s3fb ... no 
Checking for wii ... no 
Checking for tdfxvid ... no 
Checking for xvr100 ... no 
Checking for tga ... yes 
Checking for md5sum support ... yes 
Checking for yuv4mpeg support ... yes 
Checking for bl ... no 
Checking for DirectFB ... no 
Checking for X11 headers presence ... yes 
Checking for X11 ... yes 
Checking for Xss screensaver extensions ... yes 
Checking for DPMS ... yes (using Xdpms 4)
Checking for Xv ... yes 
Checking for XvMC ... no 
Checking for Xinerama ... yes 
Checking for Xxf86vm ... yes 
Checking for XF86keysym ... yes 
Checking for DGA ... yes (using DGA 2.0)
Checking for 3dfx ... no 
Checking for OpenGL ... yes 
Checking for VIDIX ... yes 
Checking for VIDIX PCI device name database ... yes 
Checking for VIDIX dhahelper support ... no 
Checking for VIDIX svgalib_helper support ... no 
Checking for /dev/mga_vid ... no 
Checking for xmga ... no 
Checking for GGI ... no 
Checking for GGI extension: libggiwmh ... no 
Checking for AA ... no 
Checking for CACA ... no 
Checking for SVGAlib ... no 
Checking for FBDev ... yes 
Checking for DVB ... no 
Checking for DVB HEAD ... yes 
Checking for PNG support ... ./configure: line 94: 29570 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no (mismatch of library and header versions)
Checking for MNG support ... yes 
Checking for JPEG support ... ./configure: line 94: 29587 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no 
Checking for PNM support ... yes 
Checking for GIF support ... no 
Checking for VESA support ... no 
Checking for SDL ... yes (using sdl-config)
Checking for NAS ... no 
Checking for DXR2 ... no 
Checking for DXR3/H+ ... no 
Checking for IVTV TV-Out (pre linux-2.6.24) ... no 
Checking for V4L2 MPEG Decoder ... yes 
Checking for OSS Audio ... yes 
Checking for aRts ... no 
Checking for EsounD ... yes 
Checking for esd_get_latency() ... yes 
Checking for pulse ... no 
Checking for JACK ... no 
Checking for OpenAL ... no 
Checking for ALSA audio ... yes (using alsa 1.0.x and alsa/asoundlib.h)
Checking for Sun audio ... no 
Checking for VCD support ... yes 
Checking for dvdread ... yes (internal)
Checking for internal libdvdcss ... yes 
Checking for cdparanoia ... yes 
Checking for libcdio ... auto (using cdparanoia)
Checking for bitmap font support ... yes 
Checking for freetype >= 2.0.9 ... ./configure: line 94: 29982 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no 
Checking for fontconfig ... no (freetype support needed)
Checking for SSA/ASS support ... no (FreeType support needed)
Checking for fribidi with charsets ... no 
Checking for ENCA ... yes 
Checking for zlib ... yes 
Checking for RTC ... yes 
Checking for liblzo2 support ... no 
Checking for mad support ... yes 
Checking for Twolame ... no 
Checking for Toolame ... no 
Checking for OggVorbis support ... yes (internal Tremor)
Checking for libspeex (version >= 1.1 required) ... no 
Checking for OggTheora support ... yes 
Checking for internal mp3lib support ... yes 
Checking for liba52 support ... yes (internal)
Checking for internal libmpeg2 support ... yes 
Checking for libdca support ... yes 
Checking for libmpcdec (musepack, version >= 1.2.1 required) ... no 
Checking for FAAC support ... yes (in libavcodec: yes)
Checking for FAAD2 support ... yes 
Checking for LADSPA plugin support ... no 
Checking for Win32 codecs ... yes (using /usr/lib/codecs)
Checking for XAnim codecs ... yes (using /usr/lib/codecs)
Checking for RealPlayer codecs ... yes (using /usr/lib/codecs)
Checking for QuickTime codecs ... yes 
Checking for Nemesi Streaming Media libraries ... no 
Checking for LIVE555 Streaming Media libraries ... no 
Checking for FFmpeg libavutil ... yes (static)
Checking for FFmpeg libavcodec ... yes (static)
Checking for FFmpeg libavformat ... yes (static)
Checking for FFmpeg libpostproc ... yes (static)
Checking for FFmpeg libswscale ... yes (static)
Checking for libamr narrowband ... no 
Checking for libamr wideband ... no 
Checking for libdv-0.9.5+ ... no 
Checking for Xvid ... yes 
Checking for Xvid two pass plugin ... yes 
Checking for x264 ... no (in libavcodec: no)
Checking for libdirac ... no 
Checking for libschroedinger ... no 
Checking for libnut ... no 
Checking for zr ... no 
Checking for mencoder ... no 
Checking for fastmemcpy ... yes 
Checking for UnRAR executable ... yes 
Checking for TV interface ... yes 
Checking for DirectShow TV interface ... no 
Checking for Video 4 Linux TV interface ... yes 
Checking for Video 4 Linux 2 TV interface ... yes 
Checking for TV teletext interface ... no 
Checking for Radio interface ... no 
Checking for Capture for Radio interface ... no 
Checking for Video 4 Linux 2 Radio interface ... no 
Checking for Video 4 Linux Radio interface ... no 
Checking for Video 4 Linux 2 MPEG PVR interface ... yes 
Checking for audio select() ... yes 
Checking for ftp ... yes 
Checking for vstream client ... no 
Checking for byte order ... little-endian 
Checking for OSD menu ... yes 
Checking for Subtitles sorting ... yes 
Checking for XMMS inputplugin support ... no 
Checking for inet6 ... yes 
Checking for gethostbyname2 ... yes 
Checking for GUI ... no
Checking for automatic gdb attach ... no 
Checking for compiler support for noexecstack ... yes 
Checking for joystick ... no 
Checking for lirc ... no 
Checking for lircc ... no 
Checking for DVD support (libdvdnav) ... no 
Creating config.mak
Creating config.h

configure.log

Last edited by irfan (2009-01-03 00:11:14)

Offline

#8 2009-01-02 17:42:44

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Mplayer segfaults during ./configure

So it segfaults as soon as it gets to "Creating config.h"? Or is it simply not building?

By the way, change the --disable-runtime-cpudetection to --enable-runtime-cpudetection.

--EDIT--

Please post the PKGBUILD that you're using here.

Offline

#9 2009-01-02 18:14:59

irfan
Member
Registered: 2008-07-03
Posts: 26

Re: Mplayer segfaults during ./configure

No, it's building but without freetype, jpeg, png and gif support. Because of that OSD and SSA/ASS subtitles doesn't work.

The configire script does not produce any error when I manually run it with ./configure, but segfaults as soon as it tries to detect freetype when run by makepkg.

useing makepkg:

Checking for freetype >= 2.0.9 ... ./configure: line 94: 29982 Segmentation fault      "$TMPEXE" >> "$TMPLOG" 2>&1
no 
Checking for fontconfig ... no (freetype support needed)
Checking for SSA/ASS support ... no (FreeType support needed)

./configure manually:

Checking for freetype >= 2.0.9 ... yes 
Checking for fontconfig ... yes 
Checking for SSA/ASS support ... yes

PKGBUILD:

# Contributor: catwell <catwell@archlinux.us>

pkgname=mplayer-nogui-svn
pkgver=28234
pkgrel=1
pkgdesc="Famous multimedia player, dev. version, without its GUI"
arch=('i686' 'x86_64')
url="http://www.mplayerhq.hu/"
license=('GPL')
depends=('ttf-dejavu')
makedepends=('subversion')
conflicts=('mplayer')
provides=('mplayer')
source=()
md5sums=()

_svntrunk=svn://svn.mplayerhq.hu/mplayer/trunk
_svnmod=mplayer

build() {
  cd $srcdir
  
  msg "Updating SVN entries for $_svnmod ..."
  
  if [ -d $_svnmod/.svn ]; then
    (cd $_svnmod && svn up -r $pkgver)
  else
    svn co $_svntrunk --config-dir ./ -r $pkgver $_svnmod
  fi
    
  cp -r $_svnmod $_svnmod-build
  
  cd $srcdir/$_svnmod-build

  msg "Starting build ..."

  CFLAGS="$CFLAGS -fomit-frame-pointer"
  ./configure --prefix=/usr --confdir=/etc/mplayer --disable-gui \
    --enable-runtime-cpudetection --enable-largefiles --enable-menu \
    --disable-libdv --disable-aa --disable-liblzo --disable-speex \
    --disable-fribidi --disable-arts --disable-smb --disable-dvdnav \
    --disable-openal --disable-faad-internal --disable-jack \
    --disable-musepack --disable-libamr_nb --disable-libamr_wb --disable-lirc \
    --disable-lircc --disable-x264 --disable-mencoder --enable-enca
  make || return 1
  make DESTDIR=$pkgdir install || return 1

  install -m0644 etc/{codecs.conf,input.conf,example.conf} $pkgdir/etc/mplayer
  install -d $pkgdir/usr/share/mplayer/
  ln -s /usr/share/fonts/TTF/DejaVuSans.ttf $pkgdir/usr/share/mplayer/subfont.ttf

  rm -rf ../$_svnmod-build
}

Offline

#10 2009-01-02 18:32:08

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Mplayer segfaults during ./configure

Damn. I can't see what's happening. I just did this right now and I got a successful build. But, my Mplayer build is very different than the one that you're using in that it's an almost pure FFmpeg back end:

Checking for PNG support ... yes 
Checking for MNG support ... yes 
Checking for JPEG support ... yes 
Checking for PNM support ... yes 
Checking for GIF support ... yes
...snip... 
Checking for freetype >= 2.0.9 ... yes 
Checking for fontconfig ... yes 
Checking for SSA/ASS support ... yes

When you start your builds, do you still have the mplayer-build directory? I mean, are you starting with a clean build each time?

Offline

#11 2009-01-02 18:55:53

irfan
Member
Registered: 2008-07-03
Posts: 26

Re: Mplayer segfaults during ./configure

When you start your builds, do you still have the mplayer-svn-build directory? I mean, are you starting with a clean build each time?

yes, I think ...in PKGBUILD there is "rm -rf ../$_svnmod-build" at the end. But I tried manually removed src/mplayer-build before building also. sad

Last edited by irfan (2009-01-03 00:12:25)

Offline

#12 2009-01-02 19:03:25

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Mplayer segfaults during ./configure

irfan wrote:

When you start your builds, do you still have the mplayer-svn-build directory? I mean, are you starting with a clean build each time?

yes, I think ...in PKGBUILD there is "rm -rf ../$_svnmod-build" at the end. But I tryed manually removed src/mplayer-build before building also. sad

Hopefully someone that knows what to do will jump in. Sorry I couldn't be of more help.

Offline

#13 2009-01-02 19:05:37

irfan
Member
Registered: 2008-07-03
Posts: 26

Re: Mplayer segfaults during ./configure

Thank you anyway smile

--EDIT--

I don't know how but everything is OK now ...I've only removed nvidia-beta smile ...weird

Last edited by irfan (2009-01-02 22:44:37)

Offline

#14 2009-01-21 04:59:59

Emess
Member
From: Tokyo, Japan
Registered: 2008-01-20
Posts: 21

Re: Mplayer segfaults during ./configure

This problem is back after upgrading nvidia to 180.22

E~

Offline

#15 2009-01-23 01:49:18

Schnouki
Member
From: Nancy, France
Registered: 2007-10-28
Posts: 21
Website

Re: Mplayer segfaults during ./configure

Same problem here. But I've found a workaround: in the PKGBUILD, replace "--enable-gl" by "--disable-gl" (it's somehow related to libGL, see bug #12766 for details).


There's no place like ::1

Offline

#16 2009-01-23 01:54:52

skottish
Forum Fellow
From: Here
Registered: 2006-06-16
Posts: 7,942

Re: Mplayer segfaults during ./configure

Schnouki wrote:

Same problem here. But I've found a workaround: in the PKGBUILD, replace "--enable-gl" by "--disable-gl" (it's somehow related to libGL, see bug #12766 for details).

The good news is that the gl driver is far inferior to either xv or xvmc if you have a nVidia card.

Offline

#17 2009-05-13 12:43:39

Kariddi
Member
Registered: 2009-03-12
Posts: 45

Re: Mplayer segfaults during ./configure

Same here

Running makepkg as root solves the problem for me.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB