You are not logged in.

#1 2008-12-22 19:07:08

william7
Member
Registered: 2008-06-18
Posts: 32

[solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

I upgrade alsa lib and ala-utils and I have sound in front panel but sound is really silence.

Anybody have this card and could tell me how make sound louder

[by] /home/by$ lsmod|grep snd        
snd_seq_oss            31872  0 
snd_seq_midi_event      8192  1 snd_seq_oss
snd_seq                49968  4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          8332  2 snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            40192  0 
snd_mixer_oss          16512  1 snd_pcm_oss
snd_pcsp               11040  0 
snd_hda_intel         368944  5 
snd_pcm                69636  4 snd_pcm_oss,snd_pcsp,snd_hda_intel
snd_timer              21384  3 snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc          9224  2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep               8964  1 snd_hda_intel
snd                    50724  18 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcsp,snd_hda_intel,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore               8160  1 snd
[byku] /home/byku$ lspci | grep -i audio 
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)

Last edited by william7 (2008-12-26 13:48:35)

Offline

#2 2008-12-22 23:08:37

Surgat_
Member
Registered: 2007-08-08
Posts: 317

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

I have the same sound card and the same modules loaded except for snd_pcsp, which isn't loaded here. I don't know if that can be the issue. Also, check your sound levels on alsamixer.

Offline

#3 2008-12-23 03:28:29

william7
Member
Registered: 2008-06-18
Posts: 32

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

I set max levels on alsamixer but sound is weak.

Offline

#4 2008-12-23 12:16:59

Surgat_
Member
Registered: 2007-08-08
Posts: 317

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

Did you try to unload snd_pcsp? I don't know if it will help, but it's worth to try imo.

Offline

#5 2008-12-23 13:40:48

jacko
Member
Registered: 2007-11-23
Posts: 840

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

Try OSS4, it works better for my nvidia chip.

Offline

#6 2008-12-26 08:39:03

william7
Member
Registered: 2008-06-18
Posts: 32

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

I was trying unload snd_pcsp but it doesn't help.

I install pulseaudio but sound still is too quiet with max. volume :?

I boot ubuntu 8.04 (pulseaudio) and soundcard was playing perfect...

What can I do?

Offline

#7 2008-12-26 12:52:19

Berseker
Member
From: Near Lecco, Italy
Registered: 2008-04-24
Posts: 252

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

edit /etc/modprobe.d/options (if it is not present, create it), and add

options snd-hda-intel model=auto

reboot, if it doesn't help, replace auto with one of the modes described here
http://www.mjmwired.net/kernel/Document … on.txt#834
until you find the best option for you

Last edited by Berseker (2008-12-26 12:53:35)

Offline

#8 2008-12-26 13:48:12

william7
Member
Registered: 2008-06-18
Posts: 32

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

ok, I upgrade alsa-driver to 1.0.18a and my /etc/modprobe.conf

alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel index=0 model=3stack-dig

Now sound is louder. I don't know it is the best solution maybe others options are better but who knows smile

thanks for help!

Offline

#9 2008-12-26 18:20:02

Berseker
Member
From: Near Lecco, Italy
Registered: 2008-04-24
Posts: 252

Re: [solved] alsa + nVidia Corporation MCP61 HDA (Realtek ALC662)

you can always try the other options and find out! btw, pleased to have been helpful wink

Offline

Board footer

Powered by FluxBB