You are not logged in.

#1 2009-02-02 22:05:44

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

[KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

I don't know if I'm doing something wrong or missing packages but my K-menu doesn't update automatically.

I mean, when I install something with pacman it don't show in the K-menu. I have to restart X to get the menu to update itself.

Is this a bug or am I missing something?

Last edited by inf (2009-02-02 23:06:43)

Offline

#2 2009-02-02 22:41:33

Ranguvar
Member
Registered: 2008-08-12
Posts: 2,541

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

The pacman log (at least for kdemod) said something about how to have the K menu updated.

Offline

#3 2009-02-02 22:50:31

mintcoffee
Member
From: Waterloo, ON
Registered: 2007-10-05
Posts: 120
Website

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

Try running kbuildsycoca4. It updates the configuration cache in KDE


Arch on a Thinkpad T400s

Offline

#4 2009-02-02 23:06:20

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

that did the trick, thanks

Offline

#5 2009-02-03 01:32:29

Ranguvar
Member
Registered: 2008-08-12
Posts: 2,541

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

Yeah, that was it - that and something else.

Offline

#6 2009-02-09 07:08:54

zersaa
Member
From: Pskov, Russia
Registered: 2009-02-09
Posts: 28

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

mintcoffee wrote:

Try running kbuildsycoca4. It updates the configuration cache in KDE

Why kbuildsycoca4 don't running automatically? Is it a bug or is it configurable?

Offline

#7 2009-02-09 07:35:11

Wintervenom
Member
Registered: 2008-08-20
Posts: 1,011

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

I think it is a bug, because it worked in the RC version, then, suddenly, no longer works when everything moved to [extra].

Offline

#8 2014-11-30 21:16:32

TheUnseen
Member
Registered: 2014-11-30
Posts: 1

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

I had the same bug. After fixing it I thought leaving a short how-to may help one or two others as well.

Description of my KDE BUG:
1. The K-Menu doesn't get updated even when using the "save" button. Restarting doesn't effect said problem.
2. The K-Menu update command: 'kbuildsycoca4' returns an error (although it doesn't give you any clew as to the originating file of the error).

Solution that worked for me:
1. Rename the file "$HOME/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc" to "$HOME/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc.broken" (just something else in fact)
2. Log off and on again. (KDE will now create a new configuration file for the plasmoids)
3. Execute 'kbuildsycoca4' - it will work now, then execute 'kbuildsycoca4 --noincremental' to let it repair the buggy sections in the rest of KDE as well
4. Add some plasmoids, change the wallpaper - just something for KDE4 to process and change its config files.
5. Change the TTY while being logged in (Ctrl+Alt+F1 - just any other TTY will do to get access to your home directory .kde directory)
Note: Some basic shell commands are needed: "cd", "mv", "ls (with the -a for hidden files and directories)" - look them up if you don't feel confident using the shell.
6. Rename the broken file ("$HOME/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc.broken") to its original name ("$HOME/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc") and log off from the shell (in the new TTY)
7. Change back to the still logged in KDE4 TTY (try all Ctrl+Alt+F1-12 keys if you don't know which TTY it was), then log off.
8. Login again and you will see your once broken KDE4 with it's complete config - run 'kbuildsycoca4' it should complete without errors, then run a 'kbuildsycoca4 --noincremental' to make sure.
9. Done - your KDE4 K-Menu among other things should work again.

Note that you do not need to use the old configuration file because the file "$HOME/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc" only contains the plasmoid configuration (selected wallpaper, panels, just the plasmoid-desktop stuff). Everything else will be just as you left it (hotkeys, installed plasmoids, downloaded wallpapers, dolphin configurations, ...).

If there is someone where this fix does NOT work even after completing everything and googling for a bit - leave a note. I'll try to help you when I have the time.

After this bug I decided to make a weekly "$HOME/.kde" directory backup big_smile

Last edited by TheUnseen (2014-11-30 21:19:55)

Offline

#9 2014-11-30 22:34:28

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 29,483
Website

Re: [KDE4.2] K-menu doesn't update automatically [SOLVED]

The thread is marked solved and is five years old: please don't necrobump.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fo … Bumping.27



Closing


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Offline

Board footer

Powered by FluxBB