You are not logged in.

#1 2009-02-17 12:43:34

greenfuse
Member
Registered: 2008-02-14
Posts: 57

parcellite problem in icewm startup

When I include parcellite in ~/.icewm/startup I get a strange result. When I log in, the parcellite icon does not show in the tray, but is listed in ps. A small window also appears, with entirely black content, which cannot be closed or killed (have tried various things including alt-F4 and xkill).

After commenting out parcellite from the startup file, and logging out then logging in again, the mystery window does not appear.

Parcellite will start normally from the command line or Ctrl-Alt-Space.

Could I have some advice pleaase on how to start parcellite automatically with icewm.

Offline

#2 2009-02-17 20:05:49

greenfuse
Member
Registered: 2008-02-14
Posts: 57

Re: parcellite problem in icewm startup

I have made a workaround but I still don't understand what causes the problem.

I created a basic script

#!/bin/bash
#parcellite_start.sh
sleep 3
/usr/bin/parcellite
exit 0

then included it in ~/.icewm/startup

volwheel &
pcmanfm &
path/to/parcellite_start.sh &

note - simply adding <sleep 3 &> to ~/.icewm/startup above the parcellite entry fails, it needs to be in the separate script to work, and the script only works with the sleep included.

Offline

#3 2009-02-17 20:34:32

bernarcher
Forum Fellow
From: Germany
Registered: 2009-02-17
Posts: 2,272

Re: parcellite problem in icewm startup

I use IceWM for several years and every now and then stumbled over similar problems. Mostly KDE/Gnome application won't always be put into the tray on startup. Killing IceWM and restarting did always help, so I assume icewmtray must settle first.

I tried (even rather long) sleep commands directly in the startup file and in bash scripts similar to yours with mixed results. Finally I put up some secondary startup script, bound to  key command and routinely start those applications manually by it.

A less awkward solution would be appreciated, however.


To know or not to know ...
... the questions remain forever.

Offline

#4 2009-02-17 20:37:30

Xyne
Moderator/TU
Registered: 2008-08-03
Posts: 5,698
Website

Re: parcellite problem in icewm startup

Have you tried this?

(sleep 3 && parcellite) &

I've had similar problems with stalonetray in openbox. I'm not sure what's to blame, but when everything starts up at the same time, icons end up overlapping or missing in stalonetray. Sometimes killing and restarting stalonetray works, sometimes it's parcellite or another app. I've been able to reduce the occurrence of the problem by experimenting with the sleep interval in the line above for various apps in autostart.sh.

Offline

#5 2009-02-18 07:25:30

greenfuse
Member
Registered: 2008-02-14
Posts: 57

Re: parcellite problem in icewm startup

Thanks Xyne that does work - it is cleaner than what I was doing.

It is nice to know that I am not alone with this tray startup issue smile

Offline

#6 2009-02-18 12:37:12

bernarcher
Forum Fellow
From: Germany
Registered: 2009-02-17
Posts: 2,272

Re: parcellite problem in icewm startup

I once did a routine load of Klipper in my startup file:

(sleep 5 && klipper) &

Alas, it still failed 1 out of 10 times, approximately. Even longer timeouts did not cure those sporadic failures.
Only since I bound Klipper to Alt+Ctrl+Shift+k, it works flawlessly.

Last edited by bernarcher (2009-02-18 12:40:20)


To know or not to know ...
... the questions remain forever.

Offline

#7 2009-02-19 21:40:15

greenfuse
Member
Registered: 2008-02-14
Posts: 57

Re: parcellite problem in icewm startup

I wrote too soon, I am also getting occasional failures with (sleep 3 && parcellite) &

I have gone back to my earlier workaround, starting parcellite from a separate script, which is working consistently for me.

Offline

#8 2009-02-20 11:48:25

bernarcher
Forum Fellow
From: Germany
Registered: 2009-02-17
Posts: 2,272

Re: parcellite problem in icewm startup

It is obviously a long standing icewm tray problem. Appears to be a race condition in their code.
See their bug tracker:

http://sourceforge.net/tracker/index.ph … tid=100031

No help possible inside Arch unless they fix it. sad


To know or not to know ...
... the questions remain forever.

Offline

#9 2011-05-18 20:31:48

ninian
Member
From: United Kingdom
Registered: 2008-02-24
Posts: 695
Website

Re: parcellite problem in icewm startup

Necrobumping maybe, but with a real useful purpose as this fixed it for me:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 27#p605827
ie. run each command in the startup (particularly those which put icons in the System Tray) as:

sleep 1; command &

Offline

Board footer

Powered by FluxBB