You are not logged in.

#1 2004-09-14 00:29:43

kakabaratruskia
Member
From: Santiago, Chile
Registered: 2003-08-24
Posts: 596

DRI not working on intel chips.

I have a i865 intel graphic card, and I can't get dri to work, as X can't find i915 kernel module. I would like to know if this module could be included in the official kernel (maybe I should submit a bug report)
Here's some more info.
https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/sh … ?id=130862


And where were all the sportsmen who always pulled you though?
They're all resting down in Cornwall
writing up their memoirs for a paper-back edition
of the Boy Scout Manual.

Offline

#2 2004-09-30 18:59:10

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

Yeah, same problem here. I don't have a i915 chipset however. It's a i855GM. I guess it works fine with the i915 module? The i810 module is loaded properly. Please add it to the next stock.

Offline

#3 2004-10-11 09:01:01

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

I don't know if this will help anyone but here goes.

I'm waiting for my Gateway 200x to arrive (it was ordered not long ago) and I did some research... one of the thing I encountered on the gentoo forums was this :
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php? … light=200x

the other thing was this :
http://www.chzsoft.com.ar/855patch.html

It seems like there's a patch for the intel chipsets that needs to be added to the kernel and then it should work...
I was planning on adding it manually when I'll install the computer but if it could be added to the Arch package all the better.

Anyway, I hope this gives some help.

Offline

#4 2004-10-11 11:11:23

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: DRI not working on intel chips.

http://bugs.archlinux.org/index.php?do=details&id=1459

A bug has been posted. Hopefully the patch will be included in the next release.

In the meantime, you can patch 2.6.8.1 with that to give yourself the i915 driver. And believe me, its damn well worth it, its so much better.

Offline

#5 2004-10-11 18:28:38

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

http://bugs.archlinux.org/?do=details&id=1556

I also filed a bug report a long time ago. smile Should we change the driver in xorg.conf to i915 as soon as the patch is included or should we still define it as i810?

Offline

#6 2004-10-11 21:37:41

neotuli
Lazy Developer
From: San Francisco, CA
Registered: 2004-07-06
Posts: 1,201
Website

Re: DRI not working on intel chips.

Uh, I have an i810 and it works fine.

$  glxinfo | grep rendering
direct rendering: Yes

[/code]


The suggestion box only accepts patches.

Offline

#7 2004-10-12 09:40:30

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

But I have a I855GM

Offline

#8 2004-10-12 19:36:05

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

I just downgraded to x.org 6.7, which does not include the i915 yet (and doesn't exclude i830). With 6.7 I can DRI get to work properly.

Offline

#9 2004-10-16 21:19:33

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

I think this problem will be fixed next week (monday?), when 2.6.9 will be released. From the changelog from rc4:  [AGPGART] Really add Intel i915 AGPGART Support.

Offline

#10 2004-10-29 09:22:25

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

so did anyone had a chance to check if the 2.6.9 kernel solved the problem and removed the need for patching?

Offline

#11 2004-10-29 11:06:28

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

I will try it as soon as 2.6.9 gets uploaded to my mirror.

Offline

#12 2004-10-30 05:36:55

Xentac
Forum Fellow
From: Victoria, BC
Registered: 2003-01-17
Posts: 1,797
Website

Re: DRI not working on intel chips.

2.6.9 does not need patching.


I have discovered that all of mans unhappiness derives from only one source, not being able to sit quietly in a room
- Blaise Pascal

Offline

#13 2004-10-30 08:49:44

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

It works again with 2.6.9.

Offline

#14 2004-11-05 12:44:19

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

Hello
I finally got my new computer with the i855gm chipset.
I put "i915" in my rc.conf modules array and set module=i810 in xorg.conf...
It's a fresh install using the 2.6.9 stock arch kernel and xorg 6.8.1-1

I'm having very slow frame rates when running glxgears, 500fps in window mode... have I done something wrong? How do I get 3d running?

Thank you in advance.
Grey

Offline

#15 2004-11-05 15:28:10

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

update....

Ok this is a bit odd
I ran Tuxracer and it runs great.. no problem whatsoever...
I also managed to run neverball - that was a bit edgy but it did run...

So at this point I don't understand if I have or don't have 3D acceleration...

also, does anyone knows how do I set the video memory... it's set in the bios for 8mb and I can't change it there...

Grey

Offline

#16 2004-11-06 16:39:41

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

With glxinfo | head you can see if direct rendering is enabled.

Btw how did you get tuxracer working? I have 700fps with direct rendering and a i855GM, but I get a low framerate in tuxracer in 640x480 (unplayable)

Offline

#17 2004-11-06 17:06:14

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

this is the output I got from glxinfo | head

name of display: :0.0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
    GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating,
    GLX_EXT_import_context, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read,
    GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig
client glx vendor string: SGI


so I guess I have DRI.

about TuxRacer, it runs pretty much like it run on my geforce 2mx on the home computer... the only diffrent is that the colors are a bit diffrent... but besides that it's cool...

It gives me around 80 fps which means the game is smooth

and you're getting more fps them I do, I get around 600

Offline

#18 2004-11-06 21:32:50

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

I must be doing something seriously wrong, then. I get around 2 fps in tuxracer. I have no errors in my logs, I have the right device nodes which are both writable for me (/dev/i915 and /dev/dri/card0), I have i915 loaded and glxinfo reports direct rendering as working.

Offline

#19 2004-11-07 15:01:22

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

hmmm...
currently I'm not loading the i915 module in the rc.conf...

here are parts of my xorg.conf :

Section "Module"
        Load  "ddc"  # ddc probing of monitor
        Load  "GLcore"
        Load  "dbe"
        Load  "dri"
        Load  "extmod"
        Load  "glx"
        Load  "bitmap" # bitmap-fonts
#       Load  "speedo"
        Load  "type1"
        Load  "freetype"
        Load  "record"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
# sw_cursor is needed for some ati and radeon cards
        #Option     "sw_cursor"
        #Option     "hw_cursor"
        #Option     "NoAccel"
        #Option     "ShowCache"
        #Option     "ShadowFB"
        #Option     "UseFBDev"
        #Option     "Rotate"
        Identifier  "Card0"
# The following line is auto-generated by KNOPPIX mkxf86config
        Driver      "i810"
        VendorName  "All"
        BoardName   "All"
#       BusID       "PCI:1:0:0"
#        DisplayInfo "false
EndSection


I used hwd to configure it, I'm lazy what can I say...

Hope this helps out a bit...

Grey

Offline

#20 2004-11-07 18:49:11

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

I have also configured X with hwd. My config file is nearly idenctical to yours. Btw I didn't load i915 explicitly in rc.conf, but it is automatically loaded by X upon start.

Offline

#21 2004-11-07 18:54:59

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

this is odd,

My computer is a gateway 200x, centerino 1.5 512 MB. Using XFCE4.

I can't think of anything else I did to the computer, if there's any checks you want me to run on it let me know.

Grey

Offline

#22 2004-11-07 19:26:30

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: DRI not working on intel chips.

You also have a i855GM? What's your lspci output?

Offline

#23 2004-11-07 20:17:02

Greycloack
Member
Registered: 2004-03-05
Posts: 166

Re: DRI not working on intel chips.

i855GM

lspci :

00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 3580 (rev 02)
00:00.1 System peripheral: Intel Corp.: Unknown device 3584 (rev 02)
00:00.3 System peripheral: Intel Corp.: Unknown device 3585 (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corp.: Unknown device 3582 (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corp.: Unknown device 3582 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB (Hub #1) (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB (Hub #2) (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB (Hub #3) (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. 82801DB USB EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BAM/CAM PCI Bridge (rev 81)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp.: Unknown device 24cc (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp.: Unknown device 24ca (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801DB SMBus (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801DB AC'97 Audio (rev 01)
00:1f.6 Modem: Intel Corp. 82801DB AC'97 Modem (rev 01)
02:03.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
02:03.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
02:03.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 04)
02:07.0 Network controller: Intel Corp.: Unknown device 1043 (rev 04)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82801BD PRO/100 VE (MOB) Ethernet Controller (rev 81)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB