You are not logged in.

#1 2009-10-14 07:07:38

hollon
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 4

[Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Hi,

this morning i have made an update (yaourt -Syu), the xorg server pass in version 1.7. I reinstall the nvidia drivers (extra/nvidia-173xx) for an FX5500 card.
I verifiy that the nvidia module is loaded.
But the xorg refuse to start:
The error message is :



           
                 dlopen: /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so: undefined symbol: resVgaShared


Have you an idea to start X ?

Thanks,

JM.

Last edited by hollon (2009-10-14 10:56:11)

Offline

#2 2009-10-14 08:37:12

Harey
Member
From: Bavaria, Germany
Registered: 2007-03-24
Posts: 292

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

I did a pacman -Syu this morning too. There is an update to the nvidia driver as well (185.18.36-2 -> 190.36-1). My xorg is working. exept for crashes in my vmware virtual machines. Could it be that your mirror was not in sync and failed to update the nvidia drivers?


Linux is like a wigwam: No Gates, no Windows and an Apache inside

Offline

#3 2009-10-14 08:47:30

hollon
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 4

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

OK but the FX 5500 card work only with the nvidia-173xx.
JM.

Offline

#4 2009-10-14 09:19:49

Harey
Member
From: Bavaria, Germany
Registered: 2007-03-24
Posts: 292

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

hollon wrote:

OK but the FX 5500 card work only with the nvidia-173xx.
JM.

True. Accept my apologies for not reading correctly sad

And according to the date this driver shows I guess it needs to be updated to work with 1.7. By now you should downgrade xorg to the version of the extra repository to get your X back again. You may try the 'xf86-video-nv' or  'xf86-video-nouveau' packages but I guess these will not meet your desires wink

Harvey


Linux is like a wigwam: No Gates, no Windows and an Apache inside

Offline

#5 2009-10-14 09:40:29

hollon
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 4

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

OK i think as well that i must downgrade xorg, but probably i use the wrong command because the only message i receive is :
nothing to downgrade
sad

JM

Offline

#6 2009-10-14 10:46:26

Harey
Member
From: Bavaria, Germany
Registered: 2007-03-24
Posts: 292

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

I did this with pacman:

pacman -S extra/xorg-server extra/xf86-input-evdev extra/xf86-input-keyboard extra/xf86-input-mouse

For me this was sufficient.
Harvey


Linux is like a wigwam: No Gates, no Windows and an Apache inside

Offline

#7 2009-10-14 10:54:41

hollon
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 4

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Yes, that's work fine now.
Thanks a lot Harey for your help,

smile

JM.

Offline

#8 2009-10-14 12:39:38

marecki
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 1

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

I have the same problem. After some research i started new xorg from testing by executing

startx -- -ignoreABI

I'm using nvidia drivers 190.32 on non stock kernel.

Offline

#9 2009-10-16 13:12:24

Spy
Member
Registered: 2009-02-26
Posts: 78

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

nvidia 96xx also not work, same error : dlopen: /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so: undefined symbol: resVgaShared

Offline

#10 2009-10-16 18:00:52

s3kt0r
Member
Registered: 2009-01-20
Posts: 208

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Are you guys able to install nvidia-utils with xorg-server 1.7 ???? How about libgl conflict with nvidia-utils?


box1: Arch (linux-3.17-rc5)
box2: Gentoo (linux-3.17-rc5)
wm: subtle

Offline

#11 2009-10-16 21:42:55

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Only nvidia-beta and nvidia-utils-beta work with Xorg 1.7 for now. If you install these packages, no problem.

Offline

#12 2009-10-16 23:03:23

s3kt0r
Member
Registered: 2009-01-20
Posts: 208

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

What version are we talking about? 190.36? I presume that it is (both AUR's nvidia-beta and testing/nvidia), and that's the version I'm trying to run, with Xorg 1.7. I already have a thread started on another issue with libxfont, which developped into a conflict between libgl (installed or not by xorg-server, doesn't matter) and nvidia-utils. Without nvidia-utils, I can't install (and probably shouldn't force install it, if that works at all in this particular case, I didn't try it) nvidia 190.36, neither 185.18.36, for that matter.

cheers


box1: Arch (linux-3.17-rc5)
box2: Gentoo (linux-3.17-rc5)
wm: subtle

Offline

#13 2009-10-16 23:07:09

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Nvidia-utils replaces libgl, you must not have libgl on the system with nvidia present.

Offline

#14 2009-10-16 23:54:59

s3kt0r
Member
Registered: 2009-01-20
Posts: 208

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Yeah, I managed to figure that out after writing previous post. Thanks anyways. Well, I can say that in my case, xorg 1.7 with 190.36 leads to major crash, xorg 1.7 with 185.18.36 leads to "dlopen: /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so: undefined symbol: resVgaShared", but xorg 1.6.3.901 works fine with both driver versions. I have a 9500gt and custom git kernel 20091015.


box1: Arch (linux-3.17-rc5)
box2: Gentoo (linux-3.17-rc5)
wm: subtle

Offline

#15 2009-10-17 00:01:52

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

If you have a custom 2.6.32 kernel, that's the problem. Nvidia hasn't yet released a driver compatible with .32 kernel.

Offline

#16 2009-10-17 08:48:18

s3kt0r
Member
Registered: 2009-01-20
Posts: 208

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Thanks again. I'm confused because:

kernel 2.6.32-rc4+ xorg 1.7 + nvidia 190.36/185.18.36 = fail
kernel 2.6.32-rc4 + xorg 1.6.3.901 + nvidia 190.36 = pass

I'll stick with 1.6.3.901 for now, since performance with 190.36 is quite good.


box1: Arch (linux-3.17-rc5)
box2: Gentoo (linux-3.17-rc5)
wm: subtle

Offline

#17 2009-10-17 13:22:08

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Check out the new version of nvidia-beta ...

Offline

#18 2009-10-17 18:47:27

s3kt0r
Member
Registered: 2009-01-20
Posts: 208

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Still the same. Thanks for all the help.


box1: Arch (linux-3.17-rc5)
box2: Gentoo (linux-3.17-rc5)
wm: subtle

Offline

#19 2009-10-21 03:21:49

umpalumpa1985
Member
From: America
Registered: 2007-12-05
Posts: 134

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

For me, using nvidia 190.* with xorg-server 1.7 leads to a kernel panic when X tries to start ( at least i think it's a kernel panic, keyboard lights flash and a hard lock occurs).  anybody got any ideas on this?


Never interrupt your enemy when he's making a mistake.    ~Napoleon Bonaparte

Offline

#20 2009-10-23 11:15:28

cwjiof
Member
From: Taichung, TW
Registered: 2008-01-27
Posts: 131

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

I'm going to abandon the nvidia-173xx and nvidia-173xx-utils packages, and turn to xf86-video-vesa, xf86-video-nv, or nouveau. They all work well on my FX5200 card.

Offline

#21 2009-10-23 13:35:10

shining
Pacman Developer
Registered: 2006-05-10
Posts: 2,043

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

cwjiof wrote:

I'm going to abandon the nvidia-173xx and nvidia-173xx-utils packages, and turn to xf86-video-vesa, xf86-video-nv, or nouveau. They all work well on my FX5200 card.

nouveau > nv > vesa

So use them in this order smile


pacman roulette : pacman -S $(pacman -Slq | LANG=C sort -R | head -n $((RANDOM % 10)))

Offline

#22 2009-10-31 20:58:06

brazzmonkey
Member
From: between keyboard and chair
Registered: 2006-03-16
Posts: 818
Website

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Same issue here with kernel 2.6.31 and nvidia-173.14.20-2 with a GeForce 5200.
I switched to nv... waiting for a fix.


what goes up must come down

Offline

#23 2009-11-01 13:31:09

strummer
Member
Registered: 2007-01-11
Posts: 87

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

I used 96xx drivers, they don't work anymore, so I switched to nv. Anyway, stuff like this doesn't suprime me anymore, something always gets broken wink

But this was the first time I heard about nouveau, gonna have to try that..


P4 530J, Arch Linux

Offline

#24 2009-11-01 14:00:52

knedlyk
Member
From: L'viv, Ukraine
Registered: 2009-04-14
Posts: 153
Website

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

strummer wrote:

But this was the first time I heard about nouveau, gonna have to try that..

Please try and give us feedback. In my case it fails with drm issue, see here http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=83723 .

Offline

#25 2009-11-02 16:29:11

oringo
Member
Registered: 2007-08-23
Posts: 21

Re: [Solved] -- Xorg server 1.7 + drivers nvidia

Moving to nouveau was easy and fixed the problem for me. Thanks for the suggestion! To the archlinux team, I think there should have been a warning on the homepage about upgrading to Xorg server 1.7. I saw the announcement about moving xorg to extras, but didn't make any connection to the nvidia legacy drivers.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB