You are not logged in.

#1 2011-10-31 12:23:56

graysky
Wiki Maintainer
From: :wq
Registered: 2008-12-01
Posts: 9,816
Website

recent problems with ata1 - exception Emask 0x10 [SOLVED]

I found quite a few threads mentioning this problem, but as of yet, no solutions.  Basically, I discovered the following errors around ata1 in dmesg but am unsure as to their cause or how to fix them.  Suggestions are appreciated.

[    7.176139] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[    7.184416] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[    7.192699] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[    7.192703] ata1: hard resetting link
[    8.080021] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    8.081566] ata1.00: configured for UDMA/133
[    8.081571] ata1: EH complete
[    8.103636] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[    8.104144] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[    8.104540] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[    8.104821] ata1: hard resetting link
[    8.299482] wmi: Mapper loaded
[    8.306183] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[    8.990013] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    8.991558] ata1.00: configured for UDMA/133
[    8.991564] ata1: EH complete
[    9.209991] HDMI hot plug event: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=0
[    9.213338] HDMI status: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=0
[    9.228723] HDMI hot plug event: Pin=5 Presence_Detect=0 ELD_Valid=1
[    9.233337] HDMI status: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=1
[    9.361543] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4000000 action 0xe frozen
[    9.361546] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[    9.361549] ata1: SError: { DevExch }
[    9.361553] ata1: hard resetting link
[    9.660911] r8169 0000:04:00.0: eth0: link up
[    9.661527] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[    9.876672] HDMI: detected monitor ASUS MS228
[    9.876673]    at connection type HDMI
[    9.876675] HDMI: available speakers: FL/FR
[    9.876678] HDMI: supports coding type LPCM: channels = 2, rates = 44100 48000 88200, bits = 16
[   10.246677] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[   10.248187] ata1.00: configured for UDMA/133
[   10.248193] ata1: EH complete
[   10.519328] ata1: limiting SATA link speed to 1.5 Gbps
[   10.519331] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   10.519333] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   10.519335] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   10.519339] ata1: hard resetting link
[   11.404796] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   11.406289] ata1.00: configured for UDMA/133
[   11.406294] ata1: EH complete
[   11.511777] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   11.511783] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   11.511786] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   11.511790] ata1: hard resetting link
[   12.396678] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   12.398191] ata1.00: configured for UDMA/133
[   12.398196] ata1: EH complete
[   12.505859] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   12.505861] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   12.505863] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   12.505866] ata1: hard resetting link
[   13.390010] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   13.391507] ata1.00: configured for UDMA/133
[   13.391511] ata1: EH complete
[   13.408838] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   13.408840] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   13.408842] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   13.408845] ata1: hard resetting link
[   14.293344] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   14.294836] ata1.00: configured for UDMA/133
[   14.294841] ata1: EH complete
[   14.363657] ata1.00: limiting speed to UDMA/100:PIO4
[   14.363659] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   14.363662] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   14.363664] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   14.363667] ata1: hard resetting link
[   15.250027] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   15.251524] ata1.00: configured for UDMA/100
[   15.251530] ata1: EH complete
[   15.271172] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   15.271175] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   15.271178] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   15.271181] ata1: hard resetting link
[   15.281762] EXT4-fs (sdb1): re-mounted. Opts: discard,commit=0
[   15.283514] EXT4-fs (sdb2): re-mounted. Opts: discard,commit=0
[   16.156678] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   16.158182] ata1.00: configured for UDMA/100
[   16.158188] ata1: EH complete
[   16.387264] HDMI hot plug event: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=0
[   16.387776] EXT4-fs (sda2): re-mounted. Opts: commit=0
[   16.390893] EXT4-fs (sda7): re-mounted. Opts: commit=0
[   16.391976] ata1: exception Emask 0x10 SAct 0x0 SErr 0x4040000 action 0xe frozen
[   16.391979] ata1: irq_stat 0x00000040, connection status changed
[   16.391981] ata1: SError: { CommWake DevExch }
[   16.391984] ata1: hard resetting link
[   16.406669] HDMI status: Pin=5 Presence_Detect=0 ELD_Valid=0
[   17.276676] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 310)
[   17.278173] ata1.00: configured for UDMA/100
[   17.290005] ata1: EH complete
[   20.083336] eth0: no IPv6 routers present
[   75.551414] HDMI hot plug event: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=0
[   75.556665] HDMI status: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=0
[   75.639217] HDMI hot plug event: Pin=5 Presence_Detect=0 ELD_Valid=1
[   75.643331] HDMI status: Pin=5 Presence_Detect=1 ELD_Valid=1
[   76.276665] HDMI: detected monitor ASUS MS228
[   76.276666]    at connection type HDMI
[   76.276669] HDMI: available speakers: FL/FR
[   76.276672] HDMI: supports coding type LPCM: channels = 2, rates = 44100 48000 88200, bits = 16
[   83.023101] fuse init (API version 7.16)

Last edited by graysky (2011-11-01 21:57:48)


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

#2 2011-11-01 21:57:36

graysky
Wiki Maintainer
From: :wq
Registered: 2008-12-01
Posts: 9,816
Website

Re: recent problems with ata1 - exception Emask 0x10 [SOLVED]

Bad SATA cable.  Replaced it and no errors.

http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=219746


CPU-optimized Linux-ck packages @ Repo-ck  • AUR packagesZsh and other configs

Offline

Board footer

Powered by FluxBB