You are not logged in.

#1 2005-07-08 08:08:16

CyberTron
Member
From: Gotland ,Sweden
Registered: 2005-03-17
Posts: 645
Website

Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

hi!

Is there anyone in here with a dell inspiron 8500 that hsa gotten software ssuspend 2 working?

I can either get a blackscreen when bootig up (after a suspend) or it hangs during the uncompress stage

have nvidia graphic btw


http://www.linuxportalen.com  -> Linux Help portal for Linux and ArchLinux (in swedish)

Dell Inspiron 8500
Kernel 2.6.14-archck1  (selfcompiled)
Enlightenment 17

Offline

#2 2005-07-08 08:20:46

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

Unload *every* possible module you can, usb, nvidia in particular, mouse, heck even keyboard if it's a module

The hibernate scripts made available by the software suspend project have support to do this.

There's also an option that makes it run a dummy X or switch out of X before the suspend, make sure you enable them too.

iphitus

Offline

#3 2005-07-08 08:28:16

CyberTron
Member
From: Gotland ,Sweden
Registered: 2005-03-17
Posts: 645
Website

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

it seems that nvidia module doesn't want to be unloaded  how can I force it in the hibernatescript?


http://www.linuxportalen.com  -> Linux Help portal for Linux and ArchLinux (in swedish)

Dell Inspiron 8500
Kernel 2.6.14-archck1  (selfcompiled)
Enlightenment 17

Offline

#4 2005-07-08 08:43:07

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

CyberTron wrote:

it seems that nvidia module doesn't want to be unloaded  how can I force it in the hibernatescript?

there is a config file for the hibernate script, in it there is plenty of workarounds for things like nvidia. just turn on anything that seems relevant, and anythign that seems to have something to do with getting out of X, like switching out, and starting a fake one.

Offline

#5 2005-07-17 14:51:49

big_gie
Member
Registered: 2005-01-19
Posts: 637

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

I've never been able to make it work 100%.

Some time ago it worked with the "nv" driver (not nvidia's). I didn't have the time to finish the config and I had to let down.

Using nv instead nvidia should help you much.

I think I've read that the dummy X server is no more usefull.

Usefull links:
Suspend2 wiki
How to
FAQ
Software Suspend 2 Wiki - Running swsusp2 with nvidia
Software Suspend 2 Wiki - UserUIHowto

Don't forget to compile "lzf" in the kernel in "Cryptographic (Cryptoapi)".

In the next days I'll try to make it work here too.

Good luck!

Offline

#6 2005-07-17 16:26:28

CyberTron
Member
From: Gotland ,Sweden
Registered: 2005-03-17
Posts: 645
Website

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

Thanks for the tip, I will now try and do a suspend/resume with the nv driver instead, and see how it goes...

I'll post here soon....:D


http://www.linuxportalen.com  -> Linux Help portal for Linux and ArchLinux (in swedish)

Dell Inspiron 8500
Kernel 2.6.14-archck1  (selfcompiled)
Enlightenment 17

Offline

#7 2005-07-17 16:40:13

CyberTron
Member
From: Gotland ,Sweden
Registered: 2005-03-17
Posts: 645
Website

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

well, gotten it to work with the nv driver *so atleast my config are fine now*

next step is to try and get nvidia driver up and running

Update: The Nvidia-driver won't work it seems, but now it doesn't hang at "copying old kernel...." but now it is a scrambled screen instead...which I can't get out from (it totally hangs)


http://www.linuxportalen.com  -> Linux Help portal for Linux and ArchLinux (in swedish)

Dell Inspiron 8500
Kernel 2.6.14-archck1  (selfcompiled)
Enlightenment 17

Offline

#8 2005-07-17 17:35:21

big_gie
Member
Registered: 2005-01-19
Posts: 637

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

I've never figured out how to suspend with nvidia... Some people (on the swsusp2 wiki) say it works but they don't say how.

Whats bugging me is that the nvidia module seems to be unloaded, but how can it be unloaded if X is using it??

Offline

#9 2005-07-17 17:40:18

CyberTron
Member
From: Gotland ,Sweden
Registered: 2005-03-17
Posts: 645
Website

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

You say that the module unloads? that is not true (not on my computer anyway) here it says that t cannot unload...(so I have to force it to continue anyway)...

Well, what is the disadvantage of using the nv driver ? (except for 3d/tv-out?) are there any performance bottlenecks if i just see a movie or use firefox for example?!


http://www.linuxportalen.com  -> Linux Help portal for Linux and ArchLinux (in swedish)

Dell Inspiron 8500
Kernel 2.6.14-archck1  (selfcompiled)
Enlightenment 17

Offline

#10 2005-07-17 17:49:18

big_gie
Member
Registered: 2005-01-19
Posts: 637

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

Well I think it should unload. The blacklised modules are the modules that will be unload if found because they don't support (or not enough) suspending. It is the case with nvidia... And since X is using the module, you cannot unload it, except if you force it. Thats the thing I don't understand much. Doesn't forcing it to unload break X? Need testing/confirmation...

I don't think their is much disadvantages using nv. I was using nvidia since december, but 2 months ago I tryed suspending and it seems complicated with nvidia. So I tryed using nv. Since then I'm using nv, except when I want to play games. Thats why I created a wiki page about how to ease the selection between the two drivers.

I've never had problems with nv, its simple and stable. nvidia is quite unstable about its accelerating features but works with no problem in games. (The RenderAccel option seems to break X sometimes...)

Offline

#11 2005-07-23 14:01:22

big_gie
Member
Registered: 2005-01-19
Posts: 637

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

I've tryed recently to make swsusp2 work, but I get kernel oops.... sad

I realised that my swap partition, created by the arch's setup, wasn't big enought to hold all my ram. It was 256Mb while my ram is 512... So I tryed making it bigger. I've followed this guide on how to resize safely a ext3 partition. I then realised I should have created a seperate partition for "home" to protect it from evil swsusp2 filesystem corruption. I've booted on a Gentoo live cd wich I find really great. My steps were:

Resize the filesystem on hda3 (ext3) with resize2fs for a smaller one. Data will be compacted at the begining of the filesystem.
Resize de partition hda3 so it is just a bit bigger then the filesystem.
Create a new partition hda4 with filesystem ext3 on the empty space, mount it, and copy all the files from "/" to it. Remember to copy the permissions to! Or else you will have some problems... (I did! Many commands weren't working anymore...) Do something like this:

cp -a --target-directory=/mnt/hda4 /home/me

Be carefull also and check that it copied the hidden files (begining with dots).
Now that everything was backed up, I deleted the hda3 partition and the swap partition. I then created a ~800Mb swap partition, and the remaining of the empty space (~8Gb) between swap and hda4 was used to create a ext3 partition (hda3) to hold "/".
When the new filesystem/partition was created, I've mounted hda3 to "/mnt/arch" (remember its a live cd!), and copied back what was needed from hda4 (remember the permission! use cp -a). I then edited /mnt/arch/etc/fstab for a new entry for hda4 containing /home/me. Here's the revelent section:

/dev/discs/disc0/part4 /home/me    ext3    rw,user,auto,sync,exec  0 1

Unmount everything, reboot, and hope it worked tongue It did for me, except the copy part wich I didn't copied permissions, and ended up with some commands wich didn't want to execute as normal users, like ping or others...


Now I can experiment with swsusp2 a bit more smile

What kernel are you using? I tryed with 2.6.12.2 and 2.6.12.3 but I still get oops. I'll try to get my hands on a digital camera for it...

I've also compiled almost everything as module so it could be unloaded. Have you done something special?

Offline

#12 2005-07-23 17:35:02

CyberTron
Member
From: Gotland ,Sweden
Registered: 2005-03-17
Posts: 645
Website

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

i actuall using the latest community kernel (kernel26cko i believe it s name is) nothng else except that


http://www.linuxportalen.com  -> Linux Help portal for Linux and ArchLinux (in swedish)

Dell Inspiron 8500
Kernel 2.6.14-archck1  (selfcompiled)
Enlightenment 17

Offline

#13 2006-03-31 23:32:02

kozaki
Member
From: London >. < Paris
Registered: 2005-06-13
Posts: 622
Website

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

big_gie wrote:

I've never been able to make it work 100%.

Usefull links:
Suspend2 wiki
How to
FAQ
Software Suspend 2 Wiki - Running swsusp2 with nvidia
Software Suspend 2 Wiki - UserUIHowto

Don't forget to compile "lzf" in the kernel in "Cryptographic (Cryptoapi)".
Good luck!

Thank big_gie ! That was usefull to me, especially on enabling "lzf" with kernel-archck


PGP Key: 1C2A554EFF0157D9
Core i3 @3.30GHz | 4GB RAM | Arch linux-ck
Atom N450 2 gig RAM, Arch linux 4.6.0rc3 i686 (5+H battery smile) | ARM Tegra K1 4 gig RAM, Chrome OS
Atom Z520 2 gig RAM, OMV (Debian 7) kernel 3.16.0-0.bpo.4-586 on SDHC

Offline

#14 2006-04-01 00:19:50

big_gie
Member
Registered: 2005-01-19
Posts: 637

Re: Dellinspiron 8500 + swsusp2 working ??? how?

no prob  wink
Saddly suspend is hard to accomplish on linux...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB