You are not logged in.

#1 2005-07-18 20:24:52

Bysshe
Member
Registered: 2004-12-10
Posts: 268

Pacman is broken. Yay.

Well, I wish I could give more info, but I haven't used arch for awhile now since pacman broke to the point it's not even recognized as a system command.  It all started when I upgraded pacman.   Probably been over a month.  I can't remember.   I do know the install gave errors about two files missing.  Can't remember how to look back at the system log.  I'd like to think I could just reinstall the previous pacman, but I'm kinda lost on how to do this considering the database only carries the latest version, which my kernel is apparently incompatible with (SCSI).  Just a guess, of course.

Offline

#2 2005-07-18 20:43:44

phrakture
Arch Overlord
From: behind you
Registered: 2003-10-29
Posts: 7,879
Website

Re: Pacman is broken. Yay.

Ummm you type "pacman" and it says it's not valid? Oi!

post the output of:
find / -name pac*
echo $PATH
ls /var/lib/pacman

Offline

#3 2005-07-18 20:56:08

Bysshe
Member
Registered: 2004-12-10
Posts: 268

Re: Pacman is broken. Yay.

pacman-2.9.6
pacman-2.9.6/doc
pacman-2.9.6/doc/makepkg.8.in
pacman-2.9.6/doc/pacman.8.in
pacman-2.9.6/COPYING
pacman-2.9.6/ChangeLog
pacman-2.9.6/Makefile.in
pacman-2.9.6/README
pacman-2.9.6/acconfig.h
pacman-2.9.6/config.guess
pacman-2.9.6/config.h.in
pacman-2.9.6/config.sub
pacman-2.9.6/configure
pacman-2.9.6/configure.in
pacman-2.9.6/install-sh
pacman-2.9.6/etc
pacman-2.9.6/etc/makepkg.conf
pacman-2.9.6/etc/pacman.conf
pacman-2.9.6/libftp
pacman-2.9.6/libftp/Makefile
pacman-2.9.6/libftp/ftplib.c
pacman-2.9.6/libftp/ftplib.h
pacman-2.9.6/scripts
pacman-2.9.6/scripts/gensync
pacman-2.9.6/scripts/makepkg
pacman-2.9.6/scripts/makeworld
pacman-2.9.6/scripts/pacman-optimize
pacman-2.9.6/scripts/updatesync
pacman-2.9.6/src
pacman-2.9.6/src/convertdb.c
pacman-2.9.6/src/db.c
pacman-2.9.6/src/db.h
pacman-2.9.6/src/list.c
pacman-2.9.6/src/list.h
pacman-2.9.6/src/md5.c
pacman-2.9.6/src/md5.h
pacman-2.9.6/src/md5driver.c
pacman-2.9.6/src/pacconf.h
pacman-2.9.6/src/package.c
pacman-2.9.6/src/package.h
pacman-2.9.6/src/pacman.c
pacman-2.9.6/src/pacman.h
pacman-2.9.6/src/pacsync.c
pacman-2.9.6/src/pacsync.h
pacman-2.9.6/src/rpmvercmp.c
pacman-2.9.6/src/rpmvercmp.h
pacman-2.9.6/src/strhash.c
pacman-2.9.6/src/strhash.h
pacman-2.9.6/src/util.c
pacman-2.9.6/src/util.h
pacman-2.9.6/src/vercmp.c 

There's no output for "echo $PATH"
ls /var/lib/pacman lists my repository directories

Offline

#4 2005-07-18 21:06:41

Bysshe
Member
Registered: 2004-12-10
Posts: 268

Re: Pacman is broken. Yay.

okay, echo $PATH gave output after trying again.  Talk about weird.

/bin:/usr/bin:/sbin:/usr/sbin:/usr/X11R6/bin:/opt/bin:/opt/gnome/bin:/opt/java/jre/bin:/opt/kde/bin:/opt/mozilla/bin:/opt/qt/bin

Offline

#5 2005-07-18 21:38:42

T-Dawg
Forum Fellow
From: Wilmington, NC
Registered: 2005-01-29
Posts: 2,734

Re: Pacman is broken. Yay.

It appears pacman doesn't exist in /usr/bin/...
If all else fails you can try installing pacman manually. There's a readme file once extracted on how to install it. I would recomend backing up /var/lib/pacman/local before doing so.
ftp://ftp.nethat.com/pub/linux/archlinu … 9.6.tar.gz

Offline

#6 2005-07-20 04:55:06

Bysshe
Member
Registered: 2004-12-10
Posts: 268

Re: Pacman is broken. Yay.

Reinstalling pacman doesn't work.  -bash: pacman: command not found

I didn't see any errors during installation either.  Couple things I know I did recently.  Well, the best I can explain it, I did something to name the user, or whatever.  My bash line reads [myname]@[newname].  Can't even remember what I did.  Also, I installed Udev.  Hopefully these tips will help.  I read the Udev instructions many times, and I still don't see what I'm missing here between that, and doing a clean install of pacman, yet pacman isn't a known command.

Offline

#7 2005-07-20 06:06:43

colnago
Member
From: Victoria, BC
Registered: 2004-03-25
Posts: 438

Re: Pacman is broken. Yay.

[myname]@[newname] should be [root]@[yourcomputer] for pacman to work.  It should give you usage info as  "myname" though. 

"I did something to name the user"?  do you mean you renamed the computer in /etc/rc.conf? (hence the "...@[newname]")   It is in /etc/hosts too.  ...or did you change things in ~/.bashrc to change the prompt?

I don't think udev could tank pacman.  When I changed over, all I did was pacman -A udev and add the append=... line to my lilo.conf.

The log files are in /var/log.  You can look back in the pacman.log file there.  It might not have been errors that you saw, as pacman will tell you it is creating dirs if you run it and the /var/cache/pacman... ones are not there.

Check out `ls -l /usr/bin/pacman` to see if it is a permissions problem on the file.   It should look like this:

rwxr-xr-x  1 root root 143092 2005-06-30 18:03 /usr/bin/pacman

Good luck.

Offline

#8 2005-07-20 15:46:15

phrakture
Arch Overlord
From: behind you
Registered: 2003-10-29
Posts: 7,879
Website

Re: Pacman is broken. Yay.

Bysshe wrote:

Reinstalling pacman doesn't work.  -bash: pacman: command not found

I'm going to assume you did something wrong here... the manual install instructions say to unpack the tarball to "/" - your find command above lists a "pacman-2.9.6/" directory under "/" - which would imply you unpacked the wrong tarball.

You DO NOT want pacman-2.9.6.tar.gz
You DO want pacman-2.9.6-1.pkg.tar.gz

Check the main arch ftp site for the pkg file

Offline

#9 2005-07-21 02:34:53

Bysshe
Member
Registered: 2004-12-10
Posts: 268

Re: Pacman is broken. Yay.

Cool!  Getting closer.  Thanks for all your help.   I found the package file, but I don't see any instructions in it.  So, are you saying just unpack it to the / directory and go?  That the extent of installing it?  (I'm fully aware this is likely an extremely dumb question, big_smile).

I got the file from the nethat ftp site.  Not aware of the main arch FTP site if this is wrong...  :?

.....got it!
Eh!  Aha!  Just had to bz -d the file er sumthin' to that effect, and cp to / then tar -xf...bam!  Thank you!!!!

Offline

#10 2005-07-21 03:55:05

Snowman
Developer/Forum Fellow
From: Montreal, Canada
Registered: 2004-08-20
Posts: 5,212

Re: Pacman is broken. Yay.

Now that you have pacman back on your system, you should run:

pacman -Sy pacman

to install pacman properly.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB